A sárkányfa gondozása

A sárkányfa megjelenésével főként a pálmákra emlékeztet. Afrika és Ázsia szubtrópusi részeiről származik. Érdekessége az, hogy a dracéna néhány fajtája fa, míg mások bokor formájában nőnek. Nálunk szobanövényként tartják és akár 150 cm magasra is nőhet. 

Otthoni körülmények között sem nehéz tartani, így a kezdők is nyugodtan belevághatnak. 

Elhelyezése és a megfelelő fejlődés feltételei

A dracéna gondozásánál fontos, hogy olyan körülményeket biztosítsunk neki, melyek támogatják megfelelő fejlődését. Leginkább a világos helyiségeket szereti. Soha ne rakják közvetlen napfényre vagy árnyékba. Tartható szobahőmérsékleten. A nyári hónapokban 20 -25 °C , míg a tél folyamán 15 - 20 °C az ideális számára. Fontos ügyelni arra is, hogy a helyiségben ne legyen huzat. 

Sárkányfa - egészséges levelek

Öntözés

Mivel a dracén olyan éghajlatról származik, ahol magas a levegő nedvességtartalma, ezért a nedves környezetet is be kell biztosítani számára főleg a nyári időszakban! Leveleit rendszeresen lespriccelhetik, áttörölhetik nedves ronggyal, de akár langyos vízzel le is zuhanyozhatják. Amennyiben nem szeretnének ennyi macerát, akkor helyezzék a sárkányfát egy magas páratartalmú helyiségbe. 

A növényt hetente 3-4x ajánlatos öntözni, de óvatosan, ill. soha ne legyen teljesen száraz a földje. Ez sokkal jobb lesz a növénynek, mintha csak hetente egyszer öntöznénk. 

Tápozás és átültetétés

A dracénát 14 naponta, március és szeptember között ajánlatos tápozni. Csak tápoldatot használjanak! Az átültetés két évente javasolt, mindig tavasz elején. Ha már idősebb dracénánk van, akkor nem feltétlenül kell átültetni, elég kicserélni a föld felszínét. Használjanak tőzeges földet, vagy komposzt, homok, tőzeg és levélsáska keveréket.

A dracéna szaporítása

Az első lehetőség az, hogy a magokat nedves virágföldbe ültetjük. Ne ültessék őket túlságosan mélyre, hiszen ebben az esetben lehet, hogy nem csíráznak ki. A legfontosabb a megfelelő hőmérséklet és az ideális körülmények bebiztosítása. 

A másik lehetőség, hogy az ágak végét, a hajtásokat vagy a 2/3-ig levágott törzset használjuk szaporításra. Ezeket virágföldbe ültetjük, esetleg vízbe áztatjuk és várunk, míg nem gyökereznek ki és csak ez után ültetjük el. Mindemellett figyeljünk a nedvességre és a megfelelő hőmérsékletre is! 

A sárkányfa betegségei 

Probléma a nem megfelelő körülmények miatt keletkezhet. A leveleken barna vagy fehér foltok jelenhetnek meg, ill. az alsó levelek megsárgulhatnak. A barna foltok a nem elegendő vízmennyiségről árulkodnak. A fodrozódó, barna szélű levelek a nem megfelelő hőmérsékletre figyelmeztetnek. 

Amennyiben mindenhol fehér foltok jelennek meg a leveleken, tudhatják, hogy azt a túl sok napfény okozza. Feltehetően közvetlen napfény érte és ily módon védekezik. Az alsó levelek sárgulásakor nem kell aggódni, hiszen ez egy természetes folyamat mely az öregedésből adódik. Később ezek a levelek elhalnak. A levelek élettartama kb. 2 év. A barnás levélvég és a sárgás levélszél a száraz levegő, huzat vagy száraz talaj jele.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.04.2019
A cikk értékelése:
(87.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...