A retro lemezjátszók nem a legolcsóbbak! A vélemények megmutatják melyik a legjobb

Sok dolog változik, míg sok más örök. Egyszerűen léteznek olyan dolgok, amelyekk több száz éven keresztül fennmaradnak. A lemezjátszó is egy ilyen berenndezés. Ennek ellenére mégis nagy átalakuláson ment keresztül. 

Otthoni retro lemezjétszó

A lemezjátszó nem csak a gyűjtőknek való, de a modern berendezések között is fontos helye van! Összefonódik benne a törtélnelem és az innovatív gondolkodás. A lemezjátszó népszerűsége sosem csökkent és még manapság is sokan kedvelik. A dekorációs funkción kívül is nagyon jó társaságot nyújthat számunkra. Emlékezzenek vissza a klasszikus lemezek hangzására és utazzanak vissza az időben! 

Kedvelt retro lemezjátszók

Hogyan válasszuk ki a legjobb lemezjátszót?

A lemezjátszó egy viszonylag egyszerű berendezés, amely klasszikus lemezek lejátszására szolgál. Napjaink lemezjátszói azonban már megbirkóznak a CD-k, SD kártyák vagy pendriveok lejátszásával is. Meglepően sokfajta modellel talákozhatunk a boltok polcain. Bizonyos modellek akár DJ-k számára is megfelelőek lehetnek, de klasszikus, otthoni használatra való lemezjátszót is lehet vásárolni. Találkozhatunk modern vagy időtálló retro kivitelezéssel. 

A kínálat nagyon bőséges és tapasztalataink alapján a legtöbb problémát a dizájn és az ár jelenti. Vannak olyan paraméter is, amelyek meghatározzák a lemezjátszó minőségét. 

Lemezjátszók a használat célja alapján

Amennyiben csak egy egyszerű lemezjátszót szeretnének, ami lejátsza a régi lemezeket, akkor nem kell különleges és drága modellt keresni! Bőven elegendő egy egyszerű lemezjátszó rádióval. Klasszikus. Amennyniben egy sokoldalú benedezésre vágynak, akkor olyat keressenek, amely jobb kompatibilitású és összeköttetésű. Pendrive, SD kárty, külső merevlemez vagy CD. Némelyik modellt akár számítógéppel is össze lehet kapcsolni. 

Modern lemezjátszó DJ-k számára

Amennyiben DJ-ként szeretnék használni a lemezjátszót, akkor olyan részleteket is figyelembe fognak venni, hogy lehet-e közvetlenül magnetofonról, CD-ről vagy pendrievról zenét engedni, csatlakoztatni a DJ pulthoz, stb. 

A meghajtó típusa

A legmodernebb és legmegbízhatóbb meghajtó típus a közvetlen meghajtás. A lemezjátszó tányért egy mágnes hajtja, amit egy kristály irányít. Ezzel elkerülhetik a fordulatingadozást és a hang átvitele jobb minőségű lesz. A szabályozható fordulatszámú lemezjátszókat használják a DJ-k is. 

Temészetesen a klasszikus változat még mindig elterjedt. A szíjas meghajtó már a lemezjátszó feltalálása óta jelen van. Vannak hátrányai, de az enyhe fordulatingadozásnak megvan a maga varázsa. A hanghullámok változása igazán autentikus hangulatot tud kialakítani. A szíjat idővel ki kell cserélni, mivel idővel és elszakadhat. 

Lemezjátszó kar és tű

Léteznek egyenes és hajlított szárú lejátszókarok. Az egyenes szárú típus a kijelölt pályán mozog, de nem kerüli el az ingadozást. Ezzel ellentétben a hajlított szárú lejátszókar formájával alkalmazkodik, ezért a hang minősége észrevehetően jobb lesz. 

Lemezjátszó tű

A lejátszókar végén helyezkedik el a hangszedő, ami bebiztosítja a (elektronikus) hangátvitelt a tűből a lemezjátszóba (hangszórókba). Valamikor a hangszedő különálló, máskor a tűvel egyben van. Amikor a tű elhasználódik, akkor egyszerűen ki lehet cserélni. A tű lehet elliptikus vagy szférikus. Utóbbi jobb minőségű és jobban tartja a meghatározott pályát a tányéron. 

Funkciók és tartozékok

A lemezjátszó alapvető funkciója a hang, tehát zenelejátszás. Ehhez hangszórókra is szükség van. Léteznek beépített hangszórókkal ellátott lemezjátszók, de olyanok is, melyekhez külön kell hangszórót kapcsolni. Utóbbi esetben általában sokkal minőségibb hanghatást érhetünk el. 

Egy fontos funkció az autostop. Bebiztosítja, hogy a lemez lejátszása után a lemezjátszó megálljon vagy a lejátszókar visszantérjen eredeti pozíciójába. 

Hasznos kiegészítők a vezetékek, melyekkel a lemezjátszót a DJ pulthoz vagy számítógéphez lehet kapcsolni. Fontos lehet a DAC átvivő is. Ennek és egy applikációnak vagy sofwarenek köszönhetően digitalizálhatják felvételeiket és mp3 formátumban tárolhatják őket. 

A legjobb lemezlejátszók

Úgy döntöttünk, hogy felállítunk egy nosztalgia skálát és bemutatjuk a ma is kapható legjobb lemezjátszókat. Csodás retro lemezjátszók vagy modern lemezjátszók akár DJ-k számára is különböző gyártóktól! Az értékelések és vásárlói vélemények alapján kivállasztottuk a jelenleg kapható legjobb lemezjátszókat! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.03.2021
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Az 5 legjobb olajsütő: segítünk a választásban! Az 5 legjobb olajsütő: segítünk a választásban!

A kirántott ételek nem a legegészségesebbek, de kevés olyan ember van, aki képes lenne ellenállni egy finom kirántott halnak, húsnak vagy hasábburgonyának. Cseréljék le a klasszikus...

A legjobb elektromos sövényvágókA legjobb elektromos sövényvágók

Amennyiben azt szeretnék, hogy sövényük egészséges és sűrű legyen, akkor megfelelően kell róla gondoskodni! A sövényvágó sokat segíthet a kívánt forma és a kitűnő állapot fenntartásában....

Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?

A vízmelegítő napjaink nélkülözhetetlen tartozéka, amely kényelmet és relaxációt biztosít. Hogyan válasszuk ki a megfelelő bojlert? Mely paraméterekre érdemes figyelni?