A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nagyon elterjedt hazánkban, ezért a legtöbb háztartásban találkozhatunk vele. A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban. 

Muskátli virágcserépben

Cikkünkben pár tippet és inspirációt kínálunk, amelyek segíthetnek a muskátli téliesítésében. 

A muskátli felkészítése a téliesítésre

A legfontosabb, hogy fokozatosan járjanak el. Ez azt jelenti, hogy amikor elkezd csökkenni a kinti hőmérséklet, akkor kezdjenek kevesebb tápoldatot és vizet használni a muskátlira. Valaki csak augusztus végéig tápozza, mások szeptember közepéig, de olyanok is vannak, akik egészen októberig használják a tápoldatot. Nagyon fontos tehát a kinti hőmérséklet. 

A muskátli méretét kb. a felére kell csökkenteni. Távolítsák el a sérült, elszáradt ágakat és csak a telejsen egészségeseket hagyják meg! Távolítsák el a rügyeket és a virágokat! Ezek után a muskátli már készen is áll a téliesítésre!

Hol téliesítsük a muskátlikat?

A muskátli nem kedveli a hideget, ezért kintről át kell helyezeni bentre még az első fagyok előtt! Amennyiben az éjjeli fagy hirtelen jön és mégis kint marad a muskátli, akkor minél hamarabb tegyék át bentre! 

Muskátlik

Az ideális helyet illetően azt ajánlják, hogy a muskátli egy olyan helyre legyen rakva, ahol elegendő fényhez tud jutni és a hőmérséklet 6 -10°C között van. A legjobb, ha a helyiség száraz és nem huzatos. Ilyen pl. az ablakpárkány egy hűvös folyosón, de akár a pince is megfelelő lehet. 

A muskátli gondozása télen

A megfelelő gondoskodás akkor is fontos, ha csak a muskátli egészséges részeit hagyták meg és megfelelő helyet is kiválasztották. Télen káros lehet a sok víz - érdemes rendszeresen, havonta egyszer öntözni vagy olyan gyakran, hogy a virágföld sose száradjon ki teljesen! 

Azzal is számolni kell, hogy a muskátlit kártevők támadhatják meg - olyankor a vegyszerek segíthetnek, ill. megelőzésként használhatnak rovar ragasztó lapot. 

Virágcserépben vagy nélküle?

A legelterjedtebb és leghatékonyabb, ha a muskátlit ugyanabban a cserépben tartjuk télen, mint amiben az év többi részében is van. Ennek köszönhetően nem kell átültetéssel bajlódni tavasszal, hanem egyszerűen ki lehet tenni a muskátlit a megszokott helyére. 

Muskátlik tél előtt

Valaki azonban inkább a cserép nélküli téliesítést részesíti előnyben. Mit kínál ez az alternatíva és mi a pontos eljárás? A gyökereket óvatosan ki kell szedni a virágföldből, el kell távolítani a rajtuk maradt földet és egy üres cserépbe kell helyezni. Szórják be tőzeggel vagy homokkal! Egy kevés virágfölddel együtt a gyökereket újságpapírba is csomagolhatják. E módszer hatékonysága azonban nem túl magas!

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 09.08.2021
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, árVermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

Mi az a vermikulit, mire használják, mikor érdemes a használatára gondolni, mi mindent tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...