A legjobb TV a tesztek alapján - LCD, LED, OLED vagy plazma?

A televízió látszólag a legmeghatározóbb elektromos berendezés minden lakásban. Ezért ezt a befektetést jól meg kell fontolni és tudni kell, hogy mi alapján érdemes választani! 

Hajlított képernyős TV a nappaliban

Melyek a legfontosabb tulajdonságok? Milyen funkciókkal kell rendelkeznie egy jó TV-nek? Fontos a képfrissítési frekvencia? E kérdésekre a választ megtalálhatják cikkünkben! Készítettünk Önöknek egy komplex útmutatót, mely alapján kiválaszthatják tökéletes, új TV-jüket.

Kedvelt termékek

A legjobb TV-k a tesztek és az értékelések alapján

Nem is mi lennénk azok, ha nem ajánlanánk Önöknek pár konkrét modellt. Ezek a TV-k a legjobbak közé tartoznak, nagyon sok vásárló keresi őket, ezért ezeket adják el a legnagyobb számban! 

LCD, LED, OLED vagy Plazma?

Az utóbbi években már nem csak a plazma TV kínál minőségi képet. Ezt a típust beleszámítva létezik még néhány alternatíva, melyekkel a boltok polcain találkozhatunk. 

LCD (LED Edge)

A LED Edge rövidítés az LCD TV esetében azt jelenti, hogy a képernyő szélein elhelyezett megvilágítás az egész panelre kihat. 

Az LCD TV előnyei:

 • vékony kivitelezés
 • nagy kontraszt, éles kép, élettel teli színek
 • tartós LED technológia kiégés nélkül

Az LCD TV hátrányai:

 • a sötét-fekete színeket gyengébb minőségben jeleníti meg
 • nem egyenletes megvilágítás a TV széleinél

A LED és az OLED TV közti különbség

LED (Direct)

A LED megvilágítás a képernyő egész területén van szét rakva. A megvilágítás így egyenletes és valamivel jobb minőséget biztosít, mint az Edge technológia. 

A LED Tv előnyei:

 • minőségi kontraszt
 • élettel teli színek
 • kisebb fogyasztás

A LED TV hátrányai:

 • magasabb ár
 • rosszabb nézési szög

Plazma TV

A minőségi kép miatt híresültek el, de fogyasztásuk is valamivel magasabb, mint az előbb említetteké, bár manapság ez a különbség elhanyagolható. A panelek élettartama viszont rövidebb és idővel kiéghetnek rajta a pixelek. 

A plazma TV előnyei:

 • minőségi nézési szög
 • élettel teli színek és a fekete minőségi megjelenítése
 • stabil megvilágítás
 • folyamatos kép
A plazma TV hátárnyai:
 • nagyobb fogyasztás
 • a pixelek kiégése

Hajlított OLED

Nem megszokott TV típus, de megvannak az előnyei. A képernyője hajlított, tehát a nézési szög lényegében nincs behatárolva. Az ilyen kép csak viszonylag nagy méretű TV-k esetében élvezhető, kb. 90 hüvelyk átmérétől. 

Hajlított képernyős TV

Átmérő - a hüvelyk vagy a centiméter a fontos?

Kezdjük ott, hogy mekkora legyen a TV. Szeretnének egy nagyobb képernyőt? Az átmérőt az alapján kellene meghatározni, hogy milyen távolságból fogják nézni a TV-t. 1 hüvelyk átszámolva 2,54 cm. Manapság már megszokottak a 42 - 50 hüvelykes televíziók is (107 - 127 cm). Találkozhatnak nagyobb, 70 - 100 hüvelyk átmérőjű tévékkel is! 

Az ideális távolságot úgy határozhatják meg, hogy minden hüvelykre 5 cm távolságot számolnak. 

A felbontás – rövidítések, márkák... rakjuk rendbe a fogalmakat

 • SD – Standard Definition - 4:3 megjelenítés, 720 x 57 felbontás. A jel átvitele nem bonyolult, de nem túl minőségi. Abban az esetben előnyös, ha nem rendelkeznek jobb minőségű jellel. 
 • HD – High Definition (HD Ready) - 16:9 megjelenítés, 1280 x 720 felbontás, amely minőségibb képet és hangot biztosít. Ebben az esetben elhanyagolhatatlan a minőségi jel. 
 • FULL HD – Full High Definition - 16:9 megjelenítés, 1920 x 1080 felbontás. Ez a típus is csak abban az esetben használható, ha FULL HD minőségű a jel. Erős oldalai főleg nagy képernyőn mutatkoznak meg. 
 • ULTRA High Definition(UHD) - ez egy olyan technológia, amelynek felbontása még a FULL HD képernyő felbontásánál is nagyobb, 3840 x 2160. Az UHD technológia a 4K-s TV-k esetében elterjedt. 
 • UPscaling – felskálázás - az a fogalom azt takarja, hogy az adott TV programot rosszabb minőség esetén is igényesen ábrázolja a TV. Az upscaling bebiztosítja a pixelek behelyettesítését, amely javít a minőségen. 

A HD, Full HD és Ultra HD TV felbontásának összehasonlítása

Képfrissítési frekvencia – ne engedjék magukat félrevezetni!

Ez a paraméter az egyik legfontosabb! Értéke Hertzben van megadva. Ez a tulajdonság arról árulkodik, hogy milyen gyakorisággal frissül a kép. Feladata, hogy egy bizonyos idő után átfesse a képet, tehát megváltoztassa a kijelzőn látható képet. 

A piacon található TV-k 50, 100 vagy 200 Hz képfrissítési frekvenciával rendelkeznek. Minden magasabb érték egy kicsit eltér a valóságtól a különféle funkciók miatt. A vásárlás során ezért figyeljenek az alap frekvenciára és a dinamikus frekvenciára, amelynek értéke 1 400 - 3 000 Hz is lehet. 

Válaszidő – minél kevesebb, annál jobb

Nem megszokott, de szóba kell hozni. Ez az érték azt határozza meg, hogy mennyi időbe telik egy pontnak - pixelnek, hogy megváltozzon a színe. Ebben az esetben a 6 - 10 ms (milliszekundum) érték a megfelelő. Amennyiben valóban gyönyörű képre vágynak, akkor olyan TV-t keressenek, amely 4 - 3 ms értékkel rendelkezik. 

A jel– jel nélkül a minőségi kép sem fenyeget

 • DVB-T/T2 - ezt a jelet antennán keresztül lehet fogni. Ehhez szükséges egy set-top box vagy egy olyan TV, amelybe ez a dekóder már eleve bele van építve. A legtöbb program ebben az esetben ingyenes, de nem HD minőségűek. A változásnak 2018-ban kellene eljönnie. 
 • DVB-C/C - kábelen keresztül érkezik a jel, tehát közvetlenül a hálózatra (konnektorra) kell csatlakozni. Ebben az esetben is szükség van egy set-up boxra vagy a már említett beépített dekóderre. 
 • DVB-S/S2 - a set-up boxon és a beépített dekóderen kívül CI kártyát is használhatnak (Skylink, DigiTV...), melyet a CI slotba kell helyezni. Ez a legminőségibb a jelek között, de a TV-nek kell rendelkezni az előbb említett slottal. 
 • ITPV - internetes összeköttetés. Ebben az esetben a jel szolgáltatójának televíziós program jellel is kell rendelkeznie (Telekom...). Ilyenkor a jel tehát az internet segítségével terjed. 

Smart, 3D vagy 4K TV?

Smart TV – elérhető intelligencia

Ez egy multifunkciós tulajdonságokkal ellátott TV. Internetezés, videózás, digitális archívum, zenelejátszát, stb. Ezek a televíziók biztosan minden vágyukat teljesítik és már nagyon el is terjedtek. 

Okos TV internettel

3D – Majdnem valóság

Az LCD, LED és plazma TV-k esetében nem ért el ez a technológia nagy sikert. Ennek egyik oka a tartalom, amely nincs ehhez a technológiához alakítva, a másik pedig a kivitelezés minősége.

4K – Szükséges a minőségi jel

Az új trend, amely nemrégiben jelent meg a piacon, az a 4K. Mi az a 4K? Ez egy ULTRA HD felbontással rendelkező televízió (3840 x 2160). Ezek a TV-k rendelkeznek a legminőségibb képpel, fénnyel, kontraszttal, élességgel és színekkel. Ehhez azonban minőségi jel is szükséges! 

A fogyasztás – spóroljanak az energiával

Ma már egyáltalán nem érvényes, hogy a nagyobb képernyő rögtön nagyobb fogyasztást is jelent. Az igazság az, hogy az LCD és a LED televízikók kevésbé energiaigényesek, mint a plazma TV-k. Az utóbbi 10 évben azonban a fogyasztás normalizálódott, tehát nem különbözik annyira a TV-k közt. Az ideális fogyasztást nehéz meghatározni, de pl. egy 107cm átmérőjű képernyőnél a 70-85W fogyasztás a megszokott. Ez felett, pl. egy 140 cm-es tévénél a fogyasztás kb. 100-110 W. 

4K TV UHD felbontással

Csatlakozók – Portok különféle funkciókra

 • USB – természetesnek kellene lenni, ezért egyik TV-ről sem hiányozhat. A 2.0, 3.0 gyorsaságú portok a megszokottak. Az USB csatlakozón keresztül USB kulcsot, USB kábelt (telefon, tablet) vagy külső HDD-t kapcsolhatunk a TV-hez.
 • HDMI – általában 2 ilyen bemenet van a TV-n. Ennek segítségével számítógépet, DVD vagy Blu-Ray lejátszót kapcsolhatunk a TV-hez
 • SCART – analóg csatlakozó, amely DVD lejátszó, felszedő és egyéb eszközök csatlakoztatására szolgál (a HDMI elődje)
 • SD slot – memóriakártya olvasására szolgál
 • MHL – csatlakozó, melynek köszönhetően kábel segítségével az okostelefon aktív képernyőjét jeleníthatik meg a TV képernyőjén
 • Exthernet – csatlakozó, melynek segítségével rákapcsolódhatnak az internetre
 • WIFI – vezeték nélküli csatlakozás az internetre. Alapvetőnek kellene lennie. Ennek köszönhetően felfedezhetik az internet nyújtotta lehetőségeket. 
 • Bluetooth – vezeték nélküli eszközök csatlakoztatását teszi lehetővé, mint a hangszóró, fejhallgató, billentyűzet vagy egér
 • NFC – gyors kapcsológás az okostelefonhoz

Az okos telefon összekapcsolása a TV-vel - NFC funkció

Funkciók, melyek örömet okoznak

 • Timeshift – ez egy jegyzék a sugárzott tartalmakról, melyeket ennek a funkciónak köszönhetően feljátszhatnak egy memóriatároló médiumra. A tartalmat akár nézés közben is feljátszhatják.
 • EPG- ez egy virtuális útmutató, amely információt nyújt a sugárzott tartalomról. Lehetővé teszi a program tanulmányozását, ill. szintén rendelkezik a feljátszás lehetőségével.
 • Képernyő módok- dinamikus, természetes, akció, film, foci, művészet, stb. Ezek a módok sokszor már alapvetőnek számítanak, így a képet a program típusától függően szabályozhatják. 
 • Reméljük, hogy az egyes paraméterek megértése segít a megfelelő TV kiválasztásában és végül egy olyan televízióval térnek majd haza, amely minden elvárásukat teljesíti. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.10.2019
A cikk értékelése:
(92%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb időjárás állomást? Segítenek az értékelések és a tesztek. Hogyan válasszuk ki a legjobb időjárás állomást? Segítenek az értékelések és a tesztek.

Olyan időjárás állomást szeretnének, amely mutatja a kinti és benti hőmérsékletet, a levegő páratartalmát, a szél sebességét, a légnyomást, rendelkezik időjárás előrejelzéssel és a...

Videó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával isVideó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával is

Amennyiben tudni szeretnék, hogy ki csenget az ajtónál anélkül, hogy ajtót kellene nyitniuk, akkor a videó kaputelefon a legjobb megoldás! Minden fontosat megtudhatnak róla cikkünkben....

A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek. A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek.

A vasaló kiválasztása nem egyszerű feladat! Könnyű vagy inkább nehéz legyen? Mennyi párára van szükség? Melyik vasalótalp a legjobb? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a fontos...