A legjobb szobabiciklik - vélemények és teszt, hogyan válasszunk?

Minden fitneszgép vásárlásánál figyelmet kell fordítani a főbb technikai paraméterekre, ill. az apró részletekre is, melyek meghatározhatják, hogy minőségi terméket vásárolunk-e, vagy "eldobható" eszközre pazaroljuk pénzünket. A szobakerékpár megfelelő eszköz az állóképesség, tehát a kondíció növelésére. 

 Szobabicikli otthoni használatra

Tényleg minden korosztálynak megfelelő! A többi trénerrel összehasonlítva sokkal kevesebb helyet foglal. A fitnesz szobakerékpárhoz lehetne hasonlítani, de azért van köztük némi különbség. A szobabicikli inkább a kisebb testvére. A szobakerékpárnak köszönhetően megfelelően átmozgathatják testük alsó részét. Főleg a vádlikat, de a combok egy részét is. Valakinek ez talán nem előnyös, hiszen nem tornáztatja meg a hasat, ill. a felső végtagokat sem. 

Miről döntsünk vásárlás előtt?

  • Mennyit szeretnénk a szobabiciklire költeni? 
  • Milyen gyakran fogjuk használni? 
  • Hány ember fogja használni a szobabiciklit? 

Tehát a választásnál nem csak az ár fontos, de figyelembe kell venni a stabilitást és az anyagot is, melyet a szobakerékpár gyártásánál használtak. Ne feletkezzenek meg a lendkerék súlyáról, a fékrendszerről, a kijelzőről és a teherbírásról sem. 

Teherbírás és a konstrukció

Ezzel a paraméterrel meghatározzuk azt is, ki fog a szobabiciklin edzeni, esetleg azt, hány személy fogja használni. Ha a standard teherbírást nézzük, az kb. 100 kg körül mozog. Ez a maximum érték. Általában érdemes legalább 20 kg tartalákkal számolni. A minőségibb modellek teherbírása 120 - 180 kg körül mozog. Ilyen eszközöket általában az edzőtermekben találnak. A nagyobb teherbírású berendezések általában minőségibb anyagból is készülnek. 

Ezzel függ össze a konstrukció stabilitása is. Az olcsó szobabiciklik általában olyanok, mint egy időzített bomba. Konstrukciójuk nem stabil és nem kényelmes rajtuk az ülés. Ezeket a szobakerékpárokat könnyen fel lehet ismerni, hiszen általában 32 000 Ft körül mozog az áruk. A konstrukció stabilitása viszont nagy hatással van az eszköz élettartamára is. 

A lendkerék súlya

Sokan könnyedén megfeletkeznek erről a paraméterről. Viszont ha nem fordítanak kellő figyelmet a lendkerék súlyára, akkor könnyen csalódás érheti Önöket, hogy nem olyan a szobakerékpár, amilyennek elképzelték. A lendkerék az a része a berendezésnek, ami az egész működést befolyásolja. Itt is érvényes, hogy minél nehezebb a lendkerék, annál kényelmesebb és hatásosabb lesz az edzés. Általában 4-5 kg között mozog a súlya. 

Amennyiben ez a megterhelés nem lenne elég, vagy úgy érzik izmaik nem dolgoznak eléggé, akkor beszerezhetnek egy olyan szobabiciklit, melynek lendekereke legalább 8 kg-t nyom. Nagyobb lendkeréknél több fokozatú megterhelést állíthatnak be, így az edzés hatékonyabb és intenzívebb lesz. Azt tanácsolnánk, hogy az átlagostól nehezebb lendkerékkel rendelkező szobakerékpárt vásároljanak. 

A terhelés beállítása

Természetesen lehet manuálisan vagy elektronikus úton. Manuális beállítás esetén a szabályozó segítségével változtathatják a terhelés mértékét. Így beállíthatják a mágnes távolságát a lendkeréktől. 

A szobabicikli terhelésének beállítása

Elektronikus beállításnál a mágnes mozgását a szervómotor biztosítja be. A kijelzőn kiválaszthatják a megterhelés mértékét, vagy a megfelelő programot, melyet a gyártó előre beállított. Egy ilyen berendezésben biztosan több örömüket lelik majd, és a digitális kijelző manapság úgyis szinte minden szobakerékpár részét képezi. 

Fékrendszerek

A fékrendszer a szobakerékpár esetében nagyon fontos. Ez határozza meg az edzés menetét, és az edzés nehézségét is. 

  • A mágneses fékrendszer rendkívül hatékony. A fém lendkerék körül mágnest helyeznek el. Abban a pillanatban, amikor változtatnak a megterhelésen, a mágnes vagy közeledik, vagy távolodik a lendkeréktől. Így a mágnes vagy nehezít vagy könnyít az edzésen. Mágneses fékezésnél semmilyen mechanikus érintkezés nem megy végbe, így halk és nem használódnak el a berendezés részei. 
  • Az indukciós fékrendszer a leghatékonyabb mind közül. Ebben az esetben a megterhelés elektromos indukció segítségével van irányítva, így semmilyen mechanikus mozgás nem jön létre, tehát sokkal több fokozatot választhatnak. Ezenfelelül nagyon takarékos és az eszköz élettartamát sem rövidíti. 
  • Az ergométer a megterhelést wattokban adja meg. Ez szintúgy indukciós fékrendszer, de a megterhelést a pulzusszám alapján határozhatják meg. Ebben az esetben általában több mint 40 nehézségi szint közül választhatnak. 

A számítógépek fajtái

Ennél a paraméternél is több lehetőségük van. Számítógéppel manapság már minden szobakerékpár rendelkezik. Viszon valamiben mindig különböznek. A manuálisan irányítható szobakerékkpárok esetében a digitális kijelzőn az időt, sebességet, pulzusszámot, megtett távot és az elégetett kalóriák számát láthatjuk. Ezek általában alkaikus elemekkel működnek. 

Elektronikusan irányított szobabicikli

Az elektronikusan irányítható szobakerékpárok nem csak a nehézségi szint beállítását biztosítják be a kijelző segítségével, de modernebbek és intelligensebbek is. Összeköthetőek telefonnal, tablettel is. Általában részletesebb információkkal szolgálnak a teljesítményről is. MP3 és bluetooth csatlakozást is biztosítanak. A professzionálisabb modellek beépített hűtéssel (ventilátorral) is rendelkeznek. Ezeknek viszont sokkal magasabb az áruk. 

Garancia és szervíz

Amennyiben úgy döntenek, hogy szobakerékpárt szeretnének vásárolni, akkor érdeklődjenek a garanciáról és a szervízeltetésről is. A gyártótól és az áruháztól függően több lehetőségük is lehet. A berendezés összeszerelésére is kérdezzenek rá. A legjobb az, ha az áruház rendelkezik egy szakemberrel, aki összeszereli és esetlegesen meg is javítja a szobakerékpárt. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.03.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.