A legjobb snowboardkötés különböző méretekhez. Segítünk a választásban

snowboardok kínálatában már nagyon jó kiigazodnak. Afelől sem kételkedünk, hogy sikerült kiválasztaniuk a legjobb, legmenőbb snowboardot. Most azon töprengenek, hogyan választhatnának minél jobb, gyorsabb snowboardkötést, hogy ne vesztegessék feleslegesen az idejüket? 

Snowboardkötést

Szeretnék tudni, hogyan választhatnak snowboardkötést és hogyan lehet azt egyszerűen beállítani akár kezdőként is? Olvassanak tovább! 

snowboardkötések kedvelt típusai

Milyen feladatokat lát el egy jó snowboardkötés?

A kötés nem csak arra van, hogy összekapcsoljon a deszkával. Feladata az is, hogy a lábakról a snowboardra vigye át az erőt. Éppen ezért, nagy figyelemmel válasszanak snowboardkötést, hiszen a biztonság is fontos szempont!

A jó kötés:

  • stabilan tartja a snowboard cipőt
  • ellenálló és kényelmes
  • masszív és könnyű is egyben

Milyen gyakran snowboardoznak? 

Amennyiben egy szezon alatt mindössze kétszer pattannak snowboardra, akkor nem éri meg nagyobb összeget a snowboardkötésbe fektetni! Abban az esetben viszont, ha a telet el sem tudják képzelni a snowboard nélkül és minden szabadidejüket ezzel a sporttal töltik, akkor válasszanak egy kényelmes és jól irányítható snowboardkötést. Vásárolhatnak snowboardot kötéssel, de nem mindig ajánlott ez a típus. 

Előbb a snowboard cipők, aztán a snowboardkötés

Még mielőtt a kötés vásárlásával kezdenének foglalkozni, vegyék meg a cipőt! Próbáljanak fel többet és válasszák ki azt, amelyik a legjobben megfelel Önöknek! Ne vegyenek olyat, ami nem kényelmes! A hegy tetején nincs idő ezzel foglalkozni! 

Snowboardkötés

Vychutnajte si skvelú jazdu v kvalitných a pohodlných topánkach, ktoré viazaniu sadnú ako uliate. Viazanie vyberajte podľa veľkosti topánky. Nikdy nie naopak.

A kötést a snowboardozás stílusához igazítsák

A másik dolog, amit a snowboardkötés vásárlásánál fiygelembe kell venni, az a snowboardozás stílusa. Más kötés szükséges a freetyle, a free ride és az alpine snowboardozáshoz. Melyik stílus passzol Önökhöz a leginkább? 

Snowboardkötés típusok

Puha kötés

A két csatos pántról ismerhető fel, amelyek elöl helyezkednek el, ill. a stabil hátsó hídról, ami a cipő sarkát rögzíti egészen a vádliig. Ez egy flexibilis kötés, ami lehetővé teszi a mozgáshoz való alkalmazkodást elölre és oldalra is. Ideális kezdőknek, akik még csak most ismerkednek a snowboardozással és ki szeretnék próbálni, mit enged a deszka. Ugratások és különféle trükkök nélkül a snowboard nem ugyanaz! A free style vagy free ride snowboardozást éppen ezzel a kötéssel élvezhetik legjobban! 

A puha kötés az egyik legkedveltebb. Jól kapcsolódik a deszkára, de egy adrenalinnal töltött csúszás során elegendő szabadságot ad. A kényelmes cipőkben, amiket ehhez választottak nyugodtan járkálhatnak is, amikor egy kis pihenésre van szükségük. 

Puha snowboardkötés

A klasszikus puha kötés kezdőknek és haladóknak is megfelelő. Előnye az alacsony ár és az egyszerű kezelés, viszont bekapcsolása eltarthat egy kis ideig. 

A puha flow kötés esetében a cipőt hátulról kell behelyezni, majd az elől elhelyezett pánt megtartja. Gyorsabban be lehet kapcsolni, mint a klasszikus puha kötést, de nem biztos, hogy minden snowboard cipőre passzol. Ez a kötés típus a klaszikusnál drágább is! 

Burtonra csak Burtont

Burton snowboardot vásároltak és más márkájú kötést szeretnének rá venni? Nem jó ötlet! A Burton különlegesen rögzíti a kötést, ezért eltér a többitől. Egy Burton snowboardra problémamentesen csak Burton kötést tudnak rögzíteni! 

Kemény kötés

Ez egy olyan kötés, ahol a cipőt fém pánt tartja és kapoccsal lehet bekapcsolni. Ez a kötés elején helyezkedik el. Akkor érdemes egy ilyet beszerezni, ha az alpine vagy a carving stílust részesítik előnyben. A kemény snowboard cipők ideálisak ehhez a kötéshez (olykor a klasszikus is passzol). A kemény kötés pontosabb erőátvitelt biztosít, de trükköket és ugrásokat nem nagyon csinálhatnak vele. Élen történő snowboardozáskor jól irányítható vele a deszka. Szlalomozáshoz ideális! A tapasztaltabbak több hasznát veszik.

Snowboardkötés

Step-in kötés esetén a cipő könnyedén rákapcsolódik a kötésre, abban a pillanatban, amikor beleteszik. Ez nagyon egyszerűvé és gyorssá teszi a rögzítést. Csak speciális, kemény snowboard cipőkkel használják! Megfagyott hó esetén problémák adódhatnak a bekapcsolással. 

A kötés méretét a cipő méretéhez igazítsák

A kötés méretének egyeznie kell a snowboard cipő méretével, annak érdekében, hogy minden megfelelően illeszkedjen! A legtöbb kötés állítható méretű, de szükséges a megfelelő beállítás. A választás során érdeklődjenek a heveder hosszáról és a sarok dőlésszögéről. Nem biztos, hogy elsőre be tudják majd állítani a kötést. Az első használathoz csomagoljanak szerszámokat is, amelyekkel adott esetben átállíthatják a snowboardkötést. 

snowboardkötés méretezése

A snowboardkötés méretei S, M, L és XL. Ezt a cipő mérete határozza meg! Mindegyik méret egy biznyos intervallumot jelöl. Egy méretű kötésbe három méretű cipőt tehetnek (pl. 36, 37, 38). A cipőket EUR jelzéssel látják el, melyek a felnőttek esetében 36 - 50 mértűek lehetnek. Egységes táblázat a cipők jelölésére nem létezik. 

Minőségi snowboardkötés

Minden gyártónál mások a paraméterek, ezért a legjobb az, ha felpróbálják a snowboard cipőt. A legpontosabban az egy gyártótól származó cipő és kötés passzol össze. Snowboard cipűjük már van, de a kötésrő nincsenek még meggyőződve? Vigyék magukkal a cipőt és válassznak rá illő kötést! 

A sarok magasságára is gondoljanak

A kötésnek különféle magasságó sarkú lehet. Ez attól függ, hogy melyik gyártót választják. Minél magasabb a sarok, annál jobban terjed át a súly az élekre. Az alacsonyabb sarok több szabadságot ad, így jobb a freesyle stílushoz. Ne felejtsék, hogy nem lehet magasabb a cipőnél! Egy nagyobb dőlésszügű sarok nagyobb stabilitást biztosít, ezért guggolva kell majd snowboardozniuk! 

Pántok, csatok és az anyag

  • a túlságosan hosszú pántok zavaróak lehetnek snowboardozás közben, míg a túlságosan rövidek megnehezíthetik a bekapcsolást. Úgy válasszanak, hogy semmi ne rontsa el a sport élményét!
   a csatokat, amelyek a pántokat rögzítik és húzzák be megfelelő hosszúságúra kesztyűben fogják bekapcsolni. Ebből adódóan minél egyszerűbbek, annál jobb! Általában műanya kivitelezéssel találkozhatunk, de vannak olyan cégek is, amelyek néhány részt (alap, csatok...) fémből készítenek, mivel az stabilabb, ill. jobban ellenáll a megterhelésnek.

Új modell - magasabb ár

A snowboardok, snowboard cipők és kötések haladnak a divattal, mivel a gyártól igyekszenek évről évre valami újat mutatni. Mindig a legújabb modellek a legdrágábbak, de áruk idővel csökken. Amennyiben nem a legfrissebb divatot követik, akkor egy snowboard cipő és egy kötés nincs elérhetetlen árkategóriában! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.11.2019
A cikk értékelése:
(91.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...