A legjobb kerékpárra és sisakra szerelhető kamerák? Mi segítünk a választásban!

Önök is azok közé tartoznak, akik szeretik az aktív sportokat? Keresik a kalandot és az adrenalinnal teli élményeket? A sportkamerának köszönhetően megörökíthetik ezeket a pillanatokat, így újra és újra átélhetik őket. 

Sportkamera sisakra

A sportkamera a klasszikus kamerával ellentétben arra lett specializálva, hogy minden pillanatot úgy rözgítsen, mint a szemeink. Természetesen, ahogy az az elektromos készülékek esetében lenni szokott, a kínálat nagyon bőséges. Hogyan válasszunk tehát sportkamerát? Mit kell tudnunk hozzá? Mindezt elmagyarázzuk cikkünkben! 

Akció- és sportkamera

Ezek szinonímák, melyek elsőre megtévesztőek lehetnek. Az, hogy szinonímák, azt jelenti, hogy lényegében mindkét esetben ugyanolyan típusú kameráról van szó. Ne zavarodjanak össze! A sportkamerák és az akciókamerák nem különböznek. Némelyik gyártó és forgalmazó így, míg megint mások amúgy nevezik meg ezeket a kamerákat. A választás során inkább a technikai paraméterek játszanak fontos szerepet. 

A sportkamera célja

A sportkamera célja néhány ember számára teljesen világos, míg másnak fogalma sincs róla. Ebben az esetben nem minden kamera egyforma. Valaki azért keres akciókamerát, mert egy repülőből készül kiugrani, valaki túrázni indul az erdőbe vagy biciklizni, esetleg búvárkodni készül. Itt érkezünk el ahhoz, hogy mit kell átgondolni vásárlás előtt. A kamera mérete, ellenállóképessége, a vízállóság, a felvétel minősége, a hangminőség és a az üzemidő mind fontos szerepet játszanak. Mindenkinek más elvárásai vannak, ezért a legfontosabb paraméterekről fogunk beszélni, amelyek a legjobban befolyásolják a sportkamera választását. 

Sportkamera síeléshez

A vásárlónak elsősorban tudnia kell, mire fogja használni a sportkamerát. Leggyakrabban a ruházatra, a védőkre vagy a sisakra szokták rögzíteni. Sok esetben magára a sporteszközre van felerősítve, mint pl. kerékpárra, motorkerékpárra, quadra vagy akár egy drónra. 

A sportkamera ellenállóképessége

A második legfontosabb paraméter, melyet a kamera kiválasztása előtt mérlegelni kell, az az ellenállóképesség. A sportkamerának ki kell bírnia egy bizonyos megterhelést. Bírnia kell az ütéseket, a mechanikus sérüléseket, karcolásokat, ráadásul vízállónak is kell lennie! A mechanikus védelmet általában egy védővel is lehet növelni, amely megóvja a kamerát az esések, ütések és a nyomás ellen. 

A vízállóság egy különálló paraméter. Léteznek olyan sportkamerák, melyek csak az eső ellen vannak védve. Másfelől viszont vannak olyanok is, melyekkel akár több tíz méteres mélységbe is merülhetünk. 

A kamera mérete

A sportkamerák esetében a kis méret és a könnyebb súly nagyon szívesen látott technikai paraméterek. Amennyiben motorkerékpárra vagy autóra szeretnék rögzíteni a kamerát, akkor a súly nem játszik olyan fontos szerepet. Legtöbb esetben viszont a sportkamera a fejen, a sisakon vagy a mellkason van elhelyezve. 

GoPro sportkamera a természetbe

Minden gramm fontos lehet! Mindenképpen kényelmesebb, ha egy kisebb súlyú kamera van a fejükön, mint ha egy több kilós eszköz nehezítené az életüke! 

A felvétel minősége és a felbontás

Ami az áron kívül leginkább érdekli a vásárlót, az a kép felbontása és a felvétel minősége. Hiszen a sportakmerának autentikus felvételeket kell készítenie. Az árat is szándékosan említettük, mert az olcsók 4K megjelöléssel ellátott modelleknél a felvétel minősége VGA felbontású. Ne hagyják magukat megtéveszteni! Egy olcsó kamera feladatát teljesíti, a felvételt elkészíti, de a minőség az árral megeggyező lesz. 

Invesztáljanak egy minőségi kamerába. A full HD (1920 x 1080 p), Ultra HD (3840 x 2160 p) és a 4K (4096 x 2160 p) felbontású eszközök készítik a legminőségibb felvételeket. Klasszikus HD felbontású kamerákat is találhatnak 720 pixellel. Amennyiben a sportkamerával képeket is szeretnének készíteni, akkor vegyék figyelembe a képfelbontást is. Ne hagyják magukat megtéveszteni! A 12 mpx valóban remekül hangzik, de ez a képek, nem pedig a videó minőségét jelzi. 

Képkocka per másodperc

Az FPS avagy Frame per second a képfrekvenciáról árulkodik. Ez a felvétel minőségétől és a felbontástól függően változik. Minél kisebb az FPS, annál silányabb a felvétel minősége. A 30 - 60 körüli érték az átlagos. A minőségi gyártók és modellek esetében olyan kamerákat is találhatnak, amelyek Full HD-s felvétel esetében 150 - 240 FPS értéket érnek el. 

Víz alatti felvétel készítése sportkamera sagítségével

4K felvétel esetében a képfrekvencia csökken, de ez kiegyenlítődik a képminőségnek hála. 

Na de mi van a hangminőséggel? 

Ezen kamerák legnagyobb gyengesége a hang. Természetesen egy kamera fő feladata az, hogy kepet és videót készítsen. A legtöbb kamera lehetőséget nyújt hang felvételére is sztereóban. A mikrofon sajnos általában nem túl minőségi. Ez még a drágább modellek esetében is igaz. Ez a paraméter viszont nem döntő fontosságú. Nyugodt körülmények között a hang is viszonylag jó, de ha repülőből ugranak ki, akkor ne számítsanak minőségi hangfelvételre. Ez nem azt jelenti, hogy semmit nem lehet majd érteni, de nem lesz olyan kiváló a hang. Léteznek olyan modellek is, amelyek csökkentik a zajt és a szelet is.

Üzemidő

A hosszabb ideig tartó sportolás vagy kalandozás során a akkumulátor biztosítja a kamerának szükséges energiát. Ebből az okból kifolyólag mindenképpen cserélhetőnek kellene lennie! Napjainkban már megszokott, hogy a sportkamerákhoz két akkumulátor is jár. Egy 1 000 mAh kapacitású eszköz esetében legfeljebb háromnegyed, esetleg egy óra üzemidővel számoljanak. Nagyobb akkumulátorok esetében ez az érték kb. két órára emelkedik. 

Tárhely és tartozékok

A memóriát általában az SD kártya teszi ki. Ez lehet 4, 8, 32 vagy 64 GB-os. A tárhely méretét lehet változtatni. A kapcitást általában a felvétel minőségéhez kell igazítani. Jobb minőségű képekhez mindenképpen több tárhelyre lesz szükség. 

A sportkamera tartozékai

A konkrét modell kiválasztása előtt győződjenek meg róla, hogy az alapvető kiegészítők is benne vannak a csomagban. A kamerához vásárolható kiegészítők kinálatát is érdemes áttanulmányozni, hiszen ezekből később vásárolhatnak! Az ár néha nagyon meglepő lehet! 

A legjob sportkamerák 

Nézzék meg a videókat és az értékeléseket

Vásárlás előtt semmiképpen nem árt elolvasni az adott modell értékeléseit. A vásárlók ugyanis a legjobb és legőszintébb kritikát írják. Amennyiben a sportkamerát akció közben szeretnék látni, akkor nézzenek meg pár videót a YouTube-on! Esetlegesen a kamerák tesztjeit is megnézhetik. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.09.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.