A legjobb gyümölcsprések és gyümölcsfacsarók. Hogyan választhatunk az értékelések alapján?

Imádják a friss gyümölcslevet vagy zöldséglevet? Érdeklődnek a RAW táplálkozás iránt vagy csak egyszerűen az otthon készített leveket részesítik előnyben? Legyünk őszinték! Csak az otthon készített gyümölcslevek esetében tudhatják, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vizet, tartósítószert vagy színezéket! 

Gyümölcsfacsaró friss gyümölcslé készítéséhez

A gyümölcsfacsaró egy konyhai robotgép, ami manapság már sok háztartásban megtalálható. Nem kell sportolónak lenni vagy éppen diétázni ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk! Hogy jobban megismerjék a gyümölcsfacsarókat cikkünkben sok fontos információval készültünk. A gyümölcsfacsarók tesztelésével és a megfelelő modell kiválasztásával is foglalkozunk! 

Kedvelt termékek

Hogyan működik a gyümölcsfacsaró?

A legtöbben tudják, hogy a gyümölcsfacsaró feladata az, hogy az utolsó csepp gyümölcslevet is kifacsarja. Ha ezt kézzel kellene csinálni, akkor valószínűleg inkább eredeti állapotában fogyasztanánk a zöldségeket és gyümölcsöket. Manapság már nem kell kézi facsarókat vásárolni, mivel a gyümölcsfacsaró elvégzi helyettünk a kemény munkát. 

A facsarók eltérő alapelven működhetnek, így a végeredmény lehet felaprított, szétpaszírozott vagy kifacsart gyümölcslé. Minden esetben biztosak lehetünk benne, hogy az ital tele lesz vitaminokkal és tápanyagokkal, melyekre szervezetünknek szüksége van!

Katalógusunkból ajánljuk

Típusok

Természetesen több típus közül lehet választani. Nem csak a kinézetet, de a többi paramétert is érdemes figyelembe venni, hogy biztosan megfeleljen a kiválasztott gyümölcsfacsaró az elvárásaiknak. 

Gyümölcsprés

Leginkább a működés alapelve alapján különböztethetjük meg az egyes típusokat. A gyümölcsprés először présel, majd egy szűrőn keresztül kinyomja a gyümölcs- vagy zöldséglevet. Ezzel a módszerrel sűrűbb állagú levet kaphatunk, ami nem habzik és az összes vitamint tartalmazza. A gyümölcsprés a leggyakrabban vásárolt típusok közé tartozik! 

A gyümölcsprés működése

Kisebb hátrányt jelent a gyümölcslé elkészítésének időtartama, ami a többi típussal összehasonlítva lényegesen hosszabb. Másrészről viszont sokkal időtállóbb és nem fenyeget a túlmelegedés veszélye sem. 

Gyümölcsfacsaró

Gyümölcscentrifugának is nevezik. A gyümölcs és a zöldség először pengéken halad keresztül, amelyek felaprítják azokat és utána a centrifugális erő hatására a lé elválasztódik a gyümölcs húsától. Ez a legelterjedtebb típus, ami jó minőséget biztosít bármilyen gyümölcs vagy zöldség esetén. 

A túlmelegedésre azonban ügyelni kell! Több hulladékkal kell számolni, mint az előző típus esetében. 

Gyümölcsnyomó

Először felaprítja a gyümölcsöt, majd összenyomja és az így keletkezett masszát átrpéseli egy szűrőn. Ahogy a gyümölcsprésnél, úgy itt is hosszabb az elkészítési idő, de a végeredmény igazi gyümölcslé lesz! Ennél a típusnál még a szűrő is cserélhető. Ennek köszönhetően akár pürét is készíthetünk vele. Egyeseket eltántoríthat a magasabb ár! 

Citrusfacsaró

Olyan speciális típus, amely csak citrusfélékhez használható (citrom, narancs, pomelo...). Ez tehát egy egyszerűbb facsaró, amely nem annyira praktikus. 

Katalógusunkból ajánljuk

Teljesítmény

A facsarónak mindenképpen jó teljesítményűnek kell lennie! Meg kell birkóznia a különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek sokszor elég kemény húsúak! A jó teljesítménnyel bebiztosíthatjuk, hogy ne melegedjen túl a berendezés. Általában érvényes, hogy minél nagyobb a telejsítmény, annál jobb a minőség. 

Nagy teljesítményű gyümölcsfacsaró

 

A teljesítmény a fordulatszámot is meghatározza. Ez főleg akkor fontos, hogy nem szeretik a zajt! A legtöbb gyümölcsfacsaró telejsítménye kb. 1000W, de a legjobb telejsítményű modellek ára akár 1400 - 1600W is lehet.  

Zajkibocsátás

Ez nem egy általános érvényű szabály, de a nagyobb teljesítmény általában nagyobb zajt hoz magával. A leghalkabb a gyümölcsprés. Még a legjobb teljesítményű gyümölcsprés is halkabb lesz, mint egy átlagos gyümölcsfacsaró. A zajkibocsátás főleg a fordulatszámmal függ össze, ami a telejsítményt is meghatározza, de a feldolgozás módja is lényeges.

A gyümölcsfacsarás sebessége

A legjobb, ha a facsaró egy szabályozóval is el van látva, amivel változtathatjuk a fordulatszámot attól függően, hogy éppen milyen zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk feldolgozni. 

A gyümölcsfacsaró sebességének szabályozása

Puhább húsú alapanyag esetén érdemes alacsonyabb fordulatszámot beállítani. Keményebb gyümölcsöknél pedig éppen ellenkezőleg, a maximum fordulatszámot kellene választani. 

A betöltő nyílás mérete

Ez nagyban megkönnyítheti a munkát! A megfelelő gyümölcsfacsaró kiválasztásakor mindenképpen figyelembe kell venni ezt a paramétert is! Ez az aprócska részlet megkönnyítheti a zöldségek és gyümölcsök feldolgozását, mivel nem kell felesleges szeleteléssel tölteniük az időt!

Tartozékok

Ez már csak részletkérdés, de ha már vásárolnak, akkor miért ne figyeljenek erre is?

Tartozékok a gyümölcsfacsaróhoz

A gyümölcsfacsarókhoz gyakran járnak olyan kiegészítők, mint a szűrők, gyűjtőedények, mérőpoharak, tisztítókefék vagy más kiegészítők, amelyek megkönnyíthetik a munkájukat!

Tisztítás

Ezzel a szemponttal nem kell túl sokat foglalkozni. A facsarót minden használat után el kell mosni, hogy ne jelenjenek meg rajta baktériumok, penész és kellemetlen szag. Amennyiben túl sokáig halogatják a tisztítást, akkor meglehet, hogy elmosás után is megmarad a kellemetlen szag! A berendezés egyes részeit külön kell megtisztítani! Elmoshatják őket kézzel vagy ha az útmutató megengedi, akkor mosogatógébe is rakhatják őket. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.09.2021
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

Melyek a legjobb elektromos serpenyők? A vélemények alapján az Eta és a Guzzanti a győztes! Melyek a legjobb elektromos serpenyők? A vélemények alapján az Eta és a Guzzanti a győztes!

Manapság már nem nagyon találkozhatunk olyan háztartásokkal, ahol ne jelennének meg a 21. század hasznos találmányai. A konyhában mindig elkél egy kis segítség! Ismerik az elektromos...

Konyhai szeletelő és elektromos reszelő zöldségekre - a legjobb segédeszköz burgonya vagy répa reszelésekorKonyhai szeletelő és elektromos reszelő zöldségekre - a legjobb segédeszköz burgonya vagy répa reszelésekor

A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!

A palacsinta az egyik legkedveltebb desszert hazánkban. Persze az édes verzió a legelterjedtebb, de a sós változatot is sokan szeretik! Amennyiben gyakran készítenek palacsintát, akkor...