A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban!

Nyár, napsütés, meleg, család, barátok és egy jó kis grillezés. Finom ételek a család és a barátok társaságában. Egyszerűen egy nyári esete idillikus hangulata. Ez mind hozzátartozik a nyárhoz. Annak érdekében, hogy minden rendben legyen és kellemes legyen a hangulat egy jó grillsütőre is szükség van!

Grillezés a gázgrillen

Hogyan választhatnak megbízható grillsütőt? Rögtön több típussal is találkozhatnak, melyek között a fő különbség a tüzelőanyag. Jó választás a gázgrill? Milyen előnyei vannak az elektromos grillsütővel szemben? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak cikkünkből, ill. az értékelések és tesztek alapján a legjobb grillsütőket is bemutatjuk Önöknek! 

Nem csak magáról a gázgrillről van szó! Azt is fontos tudni, hogy miből választhatunk! Bemutatjuk Önöknek a lehetőségeket, melyekből a grillszezon alatt válogathatnak. Elmondjuk azt is, hogy miért a gázgrill a legjobb döntés!

Elektromos grill - Megéri? 

Amennyiben nem szeretnének tűzzel vagy propán-bután gázpalackkal dolgozni, akkor az elektromos grill ideális választás az Önök számára. Azt azonban el kell fogadniuk, hogy villamos hálózat nélkül nem süthetnek. Az elektromos grillt gyakran bent használják, hiszen könnyű vele manipulálni és irányítása is egyszerű. Akár a lakóautóban, lakásban vagy az erkélyen is grillezhetnek. Ezek a grillek általában hőmérséklet-szabályozóval, tapadásmentes felülettel és tálacskával a lecsepegő olajra is rendelkeznek. 

Akár kontakt grillt is vásárolhatnak, melynek előnye, hogy vastagabb szelet húsokat is meg tud sütni, mivel két grillfelülettel rendelkezik, tehát az étel két oldalról sül. Egyébként erre is ugyanaz érvényes, mint az elektromos grillsütőre. Villamos hálózat szükséges a használatához, így a kerti grillezés eléggé be van határolva. Sokakat eltántoríthat a magasabb ár és a kevésbé különleges légkör. 

Grillszén vagy brikett? 

Klasszikus, amit valószínűleg mindenki ismer. Hiszen a grill, a fa, a szén vagy a brikett ugyanúgy egymáshoz tartoznak, mint a nap a tengerparthoz. Ráadásul ez a legkedvezőbb árú megoldás. Egy ilyen típusú grillsütő különleges atmoszférát teremt. Az égő szén illata, a füst és az ételek ínycsiklandó aromája. 

Grillezés fa brikettel

Ma már ennek a klasszikus megoldásnak is vannak különleges funkciói, tehát nem csak egy szénnel teli katlanról van szó! Forgatható rostély, fedő szellőzővel, pult vagy nagy kapacitású grillsütő, de ezeket az extrákat bizony meg kell fizetni! 

Amennyiben minőségi grillezésre vágynak, akkor figyeljenek arra, hogy a rostély magassága állítható legyen. Nézzék meg, hogy tartalmaz-e hamutálcát, légnyílásokat, de az anyag is fontos, melyből a grillsütő készül. Leggyakrabban öntöttvasból készülnek, mely nehéz, de tartós anyag. Választhatnak fosszilis tüzelőanyagot vagy mást, amit szeretnének. A faszenet vagy briketteket minden grillezés előtt be kell biztosítani és nem érdemes rajta spórolni! Az olcsó tüzelőanyag nem ég olyan jól, mint kellene!

Gázgrill - A grillmester örömére

Bizony a gázgrill a grillmester professzionális felszerelései közé tartozik. A gázgrill előnye a minőség, a kihasználhatóság, a gyors előkészítés és a finom ételek. Igaz, hogy a gázgrill esetében nem gyönyörködhetünk az égő szénben, de ettől sokkal többet nyújt! Például nagy előny az is, hogy nem kell a fával, a szénnel vagy a brikettel bajlódni, hiszen elég hozzá egy propán-bután gázpalack. 

Stílusos gázgrill

Lehet, hogy a gázgrill valamivel nagyobb befektetés, de hosszútávon megéri! Már csak az miatt is, hogy a tüzeléshez használt gáz olcsóbb, mint a fa vagy a brikett. Az eszköz egyszerűen, gombok segítségével bekapcsolható és kezelhető. Természetesen mindennek van előnye és hátránya is. Nézzük meg hát közelebbről! Hogyan válasszanak gáz grillsütőt? Melyek a fontos szempontok vásárlás során? 

Égőfej típus

A legfontosabbak, amiket a gázgrill vásárlása előtt meg kell figyelniük, azok a grillsütő paraméterei. Az égőfej ezen paraméterek közül az egyik legfontosabb! Léteznek ún. lávaköves grillsütők is, melyek lényege, hogy felhevített lávaköveket használ. Azonban ezeknek a grillsütőknek is vannak hátrányaik! Az ételből származó zsír közvetlenül a kövekre folyik, így kellemetlen szagot eredményez. Üzemeltetése nem ökologikus, mivel a lávaköveket gázégő melegíti fel, majd azok adják le a hőt. A köveket viszonylag gyakran kell cserélni. 

Manapság egyre népszerűbbek a rozsdamentes grillsütők, melyek kitűnő hőelosztást biztosítanak, ezzel egyenletes grillezést eredményeznek. A minőségi, jól felszerelt gáz grillsütők a legtöbb esetben oldalsó égőfejekkel is el vannak látva. 

A gázgrill grillrácsa

A grillrács is nagyon fontos tényező! A legjobb, ha úgy van elhelyezve, hogy a lecsepegő zsír nem jut az égőfejhez, így nem ég oda. A zsír a grillsütő aljára csepeg, ahol egy gyűjtőedény van elhelyezve, amely rendszeres tisztítást igényel. 

A grill mérete

Ezt a paramétert Önök határozhatják meg. Milyen méretű grillsütőre van szükségük, milyen gyakran és mennyi ételt szeretnének sütni? Ezekre a kérdésekre csak Önök tudnak választ adni! A kisebb grillsütők esetében előny az, hogy könnyen elrakhatóak és kompakt kiszerelésűek. Akár egy kevésbé tapasztalt személy is könnyedén össze tudja rakni. Arra is érdemes gondolni, hogy a kisebb grill olcsóbb is! Egy közepes vagy nagy méretű grillsütő több pénzbe kerül, de több előnye is van! Több égőfejjel (fő, oldalsó), több hellyel és több funkcióval rendelkezik. A legfonotsabb azonban, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű ételt is készíthetünk rajta. 

Funkciók és tartozékok

Kezdjük a legfontosabbal! Nem hiányozhatnak a már említett égőfejek és a hőmérséklet-szabályozó. A fő és az oldalsó égőfejek és szabályozásuk mellett egy oldalsó ételmelegítő is része lehet a grillsütőnek, melynek segítségével szószokat vagy levest is melegíthetünk. Fontos a lecsepegő zsír felfogására szolgáló edény is. Ezt Flame Tamer-nek is szokták nevezni, ami a fémből készült profilt jelöli, mely segít elvezetni a felesleges zsiradékot a gyűjtőedénybe. Hogy ne kelljen mindig a segédeszközöket keresni, nagyon praktikus a rakodóhely vagy a munkalap, amely a munka befejezésére, hús vagy zöldség szeletelésére szolgál. Az étek készítésekor a hőmérő sem hiányozhat! A modern grillsütők esetében ez már egy beépített funkció! Nem utolsó sorban a minőségi grillsütő jótállással is el van látva, mely legalább az égőfejek meghibásodását fedezi. A gyártó különféle módon tüntetik fel a jótállást. Van, ami csak az égőfejre vagy más alkatrészekre vonatkozik, de olyan is előfordulhat, hogy a garancia az egész grillsütőre érvényes. 

A grill teljesítménye

A gázgrillek teljesítménye egyenesen arányos a méretükkel, súlyukkal és az árral. A grillfelület méretét az egész grillsütő mérete határozza meg. Az 5 kW-os teljesítmény kisebb családi grillezésekre alkalmas. Egy 10 kW-os teljesítményű grillsütővel már több személyre is grillezhetnek, de e felett már nagy kapacitású grillsütőkről van szó. 

Anyag

Az ilyen típusú grillsütők általában fém, öntöttvas, zománc, esetenként rozsdamentes acél kombinációjából készülnek. Az anyag főleg akkor fonots, ha a grillsütőnek az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdenie, ill. gyakran szeretnék használni. Az anyagtól függ a súly is! A gázgrillek akár 20 - 80 kg-t is nyomhatnak. 

Speciális RBS grill

Az RBS grillsütő a gázgrill alkategóriájaként jött létre. Ahogy a lávaköves grillsütőknek, úgy az RBS grilleknek is megvannak az előnyeik. Radiant burner system - RBS grillsüt, mely az oldalsó részen elhelyezett kerámia égőfejkkel van ellátva. Előnye főleg az egyenletes hőelosztásban és az étel gyorsabb elkészítésében rejlik. Az RBS rendszer a klasszikus gázgrillt emeli egy magasabb szintre.

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.03.2020
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?

A vízmelegítő napjaink nélkülözhetetlen tartozéka, amely kényelmet és relaxációt biztosít. Hogyan válasszuk ki a megfelelő bojlert? Mely paraméterekre érdemes figyelni? 

A legjobb lassú főzők - Slow cooker ételek lassú elkészítéséhezA legjobb lassú főzők - Slow cooker ételek lassú elkészítéséhez

Tudják meg cikkünkből, hogy miért jó választás a lassú főző és mi alapján érdemes dönteni vásárláskor! Tippekkel, ötletekkel is készültünk, ill. a legjobb modelleket is bemutatjuk! 

A legszebb kerámia gyorsforralók viszonylag olcsóak. Az értékelések a Concept, Sencor és Orava termékeit dicsérikA legszebb kerámia gyorsforralók viszonylag olcsóak. Az értékelések a Concept, Sencor és Orava termékeit dicsérik

A felszolgálásra szolgáló kancsók helyét átvették a kerámiából készült gyorsforralók, amelyek gyorsan felmelegítik a vizet és kifejezetten jól néznek ki! Önök már tudják, hogy melyiket...