A legjobb fejsze fára? Próbálják ki a Patriot, Fiskars, Husqvarna vagy Stihl fejszéit!

Lehet, hogy úgy tűnik, nincs mit beszélni a fejszékről. Akkor még biztosan nem tudják, hogy a megfelelő fejsze kiválasztása bizony nem is olyan egyszerű! Nagyon nagy a kínálat és a tájékozatlan vásárló számára fejtörést okozhat a döntés! 

Fiskars fejsze fa hasogatására

A fejszék főleg minőségben, a felhasznált anyagokban, árban és rendeltetésben térnek el. Persze a fő feladat minden esetben a fa feldarabolása vagy kivágása. 

A fejsze egy olyan szerszám, amit nagyon jól ki lehet használni. Elengedhetetlen a nyaralóban, sátorozáskor és főként egy családi háznál! Akár tüzeléshez szeretnének fát hasogatni a tél közeledtével vagy csak pár ágat szeretnének feldarabolni a kertben, a fejsze mindenképpen hasznos segédeszköz. Hogyan választhatják ki a legjobbat? Melyek a legfontosabb paraméterek? Melyik fejszék a legjobbak?

Ismerik a fejsze rendeltetését?

Az alapján, hogy pontosan mire szeretnék használni a feszét azt is meg lehet határozni, hogy melyik lesz a megfelelő Önöknek. Persze mindenképpen fára fogják használni, de fontos különbség, hogy téli tüzifa aprításához, kempingezéshez vagy akár máshoz keresnek fejszét. Mi a különbség? Főleg a fejsze súlya, formája, éle és a nyél hossza. A fogantyú, vagyis az ergonómikus kialakítás is meghatározó szerepet játszhat! 

Milyen fejszét válasszunk?

  • Hasító fejsze – már az elnevezésből tudhatjuk, hogy ennek a típusnak mi a feladata. Ez a fejsze fa hasogatására szolgál. A hasító fejszének azonban alkategóriái is vannak. Ha csak egy családi grillezéshez van szükségük fára, akkor egy kis méretű hasító fejsze is megfelelő lesz. Ennek súlya kb. 1 kg és nyele 45 cm hosszú. A középső kategóriában lévő fejszék súlya 1,5 és 2,5 kg között van, míg nyelük 50-70 cm-es. Ezek egykezes fejszék, de persze sok függ az ember adottságitól is. 
  • A hasító fejszék közötti legnagyobbak a kétkezes fejszék, amelyek súlya akár 2,6 - 5 kg is lehet. Ennek használata már bizony ügyességet igényel! A nyél hossza 80 - 90 cm között van. Az él 35°-ben van levágva. Ezek között is találhatunk különféle méreteket S-től egészen XXL-ig. 

Fiskars hasító fejsze

  • Kemping fejsze – kicsi, hordozható fejsze, emmit túrázáskor, sátorozáskor vagy kempingezéskor lehet kihasználni. Súlya a mérettől függően 300-tól 800 grammig terjed. A nyél hossza nem haladja meg a 40 cm-t. 

  • Ácsfejsze – ácsok, kőművesek kezében láthatjuk, de más építési munkálatokhoz is használják. A fejsze feje ergonomikusan van kialakítva és maximális precizitást tesz lehetővé. A fejsze fejének másik fele általában lapos, hogy szöget is be lehessen vele verni. Az él által bezért szög valamivel kisebb, mint a hasító fejsze esetében. Kb. 30°. 
  • Univerzális fejsze – kompromisszum a hasító és az ácsfejsze között. Kitűnő otthoni használatra vagy építkezéshez. A nyél hossza kb. 35 és 45 cm között van. A fejsze súlya pedig max. 1 kg.  

  • Kétélű fejsze – akár egy középkori háborúban vagy viking táborban is érezhetik magukat ezzel a fejszével. Ez a típus nem különösebben praktikus munka során, ráadásul az ára általában valamivel magasabb! Nem éri meg csak a hatás kedvéért ilyet vásárolni. A fa feldarabolásának feladatát azonban megfelelően ellátja, de kétszeres figyelemre van szükség! 

A fejszekínálat áttekintése

Fa vagy műanyag nyél

Fa nyél – be kell vallani, hogy nálunk a legtöbben hozzá vannak szokva a fa nyélhez. A fej kovácsolt vasból készül, a nyél pedig legtöbbször dió- vagy bükkfából. Ilyen fejszéből rengeteget találhatnak. Aki dolgozott már hasonlóval, az jól tudja, hogy a fa nyél idővel kienged és meglazul. Ezen kívül az ütések erejét is nagyobb mennyiségben vezeti át a kézre. 

Fa nyelű fejsze

Műanyag nyél – a műanyag lehet, hogy sokakban kételyeket kelt, de a mai modern műanyag már sokkal ellenállób és keményebb, mint pl. a fa. A műanyag nyél általában poliamidból készül. Alacsony súlyával nagyon jól kiegyensúlyozza az acél fejet. A műanyag nyél nem pattan el és az ütéseket is jobban tompítja fa hasogatása közben.  

A nyél súlya és hossza

A fejsze kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran fognak vele dolgozni! A nagy súly ugyan erőteljes ütéseket jelent, de sok energiát is igényel! A nyél hossza a csapás hatékonyságával is összefügg. Hosszabb nyél, nagyobb energia. 

A fejsze éle

A jó minőségű él kovácsolt vasból vagy csiszolt svéd acélból készül, de szénacéllal is összefuthatunk. Egyik anyag sem garantálja, hogy a fejsze örökre megtartja az élét! Figyeljenek arra, hogy a fejsze élét rendszeresen csiszolják, mivel ezzel mindig élesen lehet tartani. Klasszikus fejszeélezőt az ismert FISKARS-tól vásárolhatnak kb. 3 500 forintért. 

Fejszeélező

Fejszeélező rendelése

A legjobb fejszék a piacon

Az otthoni piacon természetesen rengeteg olyan gyártóval találkozhatnak, akik minőségi fejszéket kínálnak. A legjobb, ha a megszokott és bevált gyártók felé fordulnak, amelyeket mások jól értékeltek. A Stihl és a Fiskars a világon is a legelismertebb gyártók közé sorolhatóak. 

Az elit közül a Patriot és a Husqvarna termékeit sem lehet kihagyni! Ezek a gyártók valóban jó minőséget és elégedettséget biztosítanak. A megbízható gyártók közé sorolható még ezen kívül az Extol és a Hecht. Amennyiben tehát a választás során a gyártót is figyelembe veszik, akkor mindenképpen az ismertebbek között keresgéljenek! 

Minőségi fejszék megtekintése

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.10.2021
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Elektromos és benzines láncfűrész. A legjobb a Husqvarna, a Hecht és a StihlElektromos és benzines láncfűrész. A legjobb a Husqvarna, a Hecht és a Stihl

A kertészek és ezermesterek számára elengedhetetlen, mivel rengeteg időt és energiát spórolhatnak vele. Hogyan válasszanak láncfűrészt? Az elektromos vagy a benzines változat a jobb? 

Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrókalapácsot? Makita, Bosch vagy Parkside? Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrókalapácsot? Makita, Bosch vagy Parkside?

Egy fúrókalapácsra minden ezermesternek szüksége van, főleg akkor, ha nem félnek saját kezükbe venni a felújítást! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobbat! 

Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető! Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető!

Az agyag egy tradicionális építőanyag, amely manapság megint kezd népszerű lennni. Milyen előnyei vannak és hova illik az agyagvakolat? Mai cikkünkől minden fontosat megtudhatnak!