A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A kerékpárszezon mindnekinek máskor kezdődik, de ha egyszer biciklivel indulnak el valahová, észrevehetik, hogy a szállításhoz még valami hiányzik! 

Biciklitartó a hátsó ajtóra

Főleg akkor, ha a kedvenc kerékpár útvonalukat autóval szeretnék megközelíteni, így a bicikliket is autóval szeretnék szállítani. Ekkor kell elgondolkozni azon, hogy melyek a legjobb kerékpártartók!

Biciklitartó a vonóhorogra? A tetőre vagy esetleg a hátsó ajtóra? A megfelelő típus kiválasztása néha igazi fejtörést okozhat. Ismerjük meg tehát a különféle lehetőségeinket és tudjunk meg többet a konkrét modellekről! 

Mit vegyünk figyelembe a biciklitartó választása során? 

Ha azt gondolják, hogy a kerékpározás a leggyorsabban növekvő sportág, akkor nem tévednek. Hiszen ez egy olyan sport, amely segít az állóképességünk megtartásában és kitűnő rekreációs és relaxációs tevékenység. A biciklitartó kiválasztása során figyelembe kell venni néhány fontos paramétert. Mint pl.: 

 • a kerékpár típusa (klasszikus, hegyi, BMX, elektro bicikli)
 • a biciklitartó teherbírása 
 • hány kerékpárt szeretnének szállítani
 • a tartó összecsukhatósága

Minden típus különbözik valamiben a másiktól, így az apró részletek dönthetnek arról, hogy melyik lesz számunkra a megfelelő. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen autóra szeretnék szerelni a kerékpártartót. 

Kompatibilitás az autóval 

Még az előtt, hogy elkezdenének azon gondolkozni, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb biciklitartó az Önök számár, fontos meggyőződni arról, hogy melyik kompatibilis az autójukkal. Általában minden gyártó feltünteti, hogy milyen autókhoz alkalmas a tartó. Vagy konkrét modellt vagy karosszéria típust jelölnek meg. 

Biciklitartó a tetőre

Biztonság, a biciklik zárása

A veszély ránk leselkedik minden sarkon, ezért keressenek olyan modelleket, amelyeket megfelelően lehet rögzíteni az autóra, ráadásul a kerékpárokat is közvetlenül a tartóra lehet biztosítani. 

A tartó megvilágítása

Ebben az esetben főleg a vonóhorogra szerelhető biciklitartókról van szó. Itt fontos megfigyelni, hogyan csatlakoztathatjuk a kerékpártartót az autóra. Léteznek ugyanis 7 vagy 13 pines konnektorok. Akár redukáló kiegészítőt is vásárolhatunk. Természetesen a bekötés után rendelkezésükre áll a féklámpa és néha a tolatólámpa is. 

A tartó teherbírása

Minden gyártó feltünteti az adott modell teherbírását. Léteznek olyan biciklitartók, amelyek egy kerékpár biztonságos szállítását biztosítják be, de vannak olyanok is (tetőre és vonóhorogra szerelhetőek), amelyekkel akár 5 kerékpárt is kényelmesen szállíthatunk. Ezt az információt nagyon fontos megfigyelni vásárlás előtt. 

A biciklitartók típusai

Megpróbáljuk tömören bemutatni Önöknek a különféle típusokat és feltüntetjük az előnyeiket és a hátrányaikat, hogy könnyebben tudjanak választani. 

A legkeresettebb biciklitartók 

A legjobb biciklitartók tetőre 

A tetőre szerelhető biciklitartó a legelterjedtebb típus. Előnye az, hogy a többi típussal szemben biztonságosabb, ráadásul a kerékpárok nem szennyeződnek be szállítás alatt. A csomagtartó kinyitásakor nem zavarnak, ill. a tetőre több kerékpár fér fel. Az ilyen típusú tartók ára általában nagyon kedvező. 

Hátrány lehet az, hogy a felszereléshez szükséges, hogy az autó rendelkezzen ún. tetőkorláttal. Érthetően a tetőre szerelt kerékpárok ronják az autó aerodinamikus tulajdonságait. 

ELŐNYÖK

 • A kerékpárok biztonságos szállítása szennyeződés nélkül
 • Letehőség több (5) bicikli szállítására
 • Egyszerű felszerelés 
 • Különféle autókra is megfelelő 

HÁTRÁNYOK

 • Szükséges a tetőkorlát 
 • Rosszabb aerodinamikus tulajdonságok 
 • Problémás parkolás mélygarázsokban, parkolóházakban 

Yakima Frontloader biciklitartó a tetőre

Pár érdekes modell

A legjobb biciklitartók vonóhorogra

A második legelterjedtebb típus a vonóhorogra szerelhető biciklitartó. A vásárló biztosan örülni fog annak, hogy nagyon könnyen rögzíthető, hiszen ezt a típust csavarok segítségével kell a vonóhorogra szerelni. Sok kerékpártartó billenthető, ezért szabadon hozzáférhetnek a csomagtartóhoz. Nagy plusz az is, hogy a kerékpár kerekeit a tartóhoz lehet zárni, így a szállítás során nem sérül sem az autó, sem a kerékpár. 

Különféle méretű tartók léteznek. Ennél a típusnál maximum négy kerékpár szállítása lehetséges. Szükséges a rendszámtábla cseréje, vagy egy kiegészítő rendszámtábla igénylése. Előny az, hogy magán a tartón is funkcionál egy féklámpa. Hátránynak számíthat az, hogy jobban szennyeződnek a kerékpárok, mint a tetőn történő szállításkor, ill. zavarhatják a kilátást tolatás során. 

ELŐNYÖK

 • Egyszerű rögzítés
 • Billenthetőség, hozzáférés a csomagtartóhoz
 • Egyszerű leszerelés 
 • Lehetőség garázsban történő parkolásra

HÁTRÁNYOK

 • Rosszabb kilátás tolatás során 
 • Drágább 
 • Szükséges hozzá egy kiegészítő rendszámtábla
 • Jobban szennyeződnek rajta a kerékpárok 

Biciklitartó a vonóhorogra

Pár érdekes modell

A legjobb biciklitartók a hátsó ajtóra

Egy másik biciklitartó típus az, amelyet a hátsó ajtóra lehet rögzíteni. Ezt a változatot általában akkor szokták keresni, ha az adott autó nem rendelkezik sem tetőkorláttal, sem vonóhoroggal. Az ilyen modellek általában olcsóak. Rögzítésük csak pár percet vesz igénybe. Ez a típus nem megfelelő minden autóhoz. Főképp azokhoz az autókhoz nem alkalmas, melyek lámpája a hátsó üveg magasságában van. A szedánok vagy limuzinok esetében is le kell mondani erről a típusról. Kiegészítő rendszámtáblát is kell beszerezni, hiszen a tartó eltakarja azt. A kerékpár szállíása során nem tudunk hozzáférni a csomagtartóhoz. 

ELŐNYÖK

 • Nem változik az autó magassága 
 • Egyszerű rögzítés 
 • Alacsony ár

HÁTRÁNYOK

 • Nem férünk hozzá a csomagtartóhoz 
 • Nehezített kilátás az ablakon 
 • Kiegészítő rendszámtábla szükségessége 
 • Néhány autónál takarja a lámpákat 
Biciklitartó a hátsó ajtóra

Pár érdekes modell 

Nagyobb lesz az ajtó fogyasztása? 

Minden plusz kg növeli az autó fogyasztását. Ebből kifolyólag a kerékpárok szállítása akár 1 - 2 literrel is megnövelheti az autó fogyasztását. De ez semmi esetre sem olyan adat, amelynek el kellene tántorítani bárkit is attól, hogy ily módon szállítsa a kerékpárokat. 

Léteznek univerzális biciklitartók? 

Ilyet valószínűleg nem találnak. Ha valami univerzálisat keresnek, akkor a vonóhorogra rögzíthető biciklitartókat ajánljuk. Ebben az esetben érdemes elképzelni, hogyan is lesz pontosan rögzítve a tartó. Másfelől a legkevésbé univerzálisak a hátsó ajtóra szerelhető biciklitartók. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.10.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legolcsóbb hoverboard nem a legjobb! Mi segítünk a választásban akár az ár alapján is! A legolcsóbb hoverboard nem a legjobb! Mi segítünk a választásban akár az ár alapján is!

A hoverboard vásárlása előtt érdemes tisztázni, hogy mire szeretnénk pontosan használni, hiszen így meghatározhatjuk, hogy melyek a fontos paraméterek. Cikkünkből megtudhatják mi...