A leghatékonyabb szerek gaz ellen

A gaz minden kert nagy ellensége. Megküzdeni vele igazi szélmalomharc, hiszen minden évben újra kinő!

A gaz kézi eltávolítása - gyomlálás

Létezik pár kitűnő módszer arra, hogyan szabadulhatunk meg a gyomtól. 

Szelektív herbicidek 

A haszonnövények és a gyom is élőlény. Ha a gazt a többi növény közül szeretnénk eltávolítani, akkor szelektív herbicidet kell alkalmazni, ami csak a nemkívánatos gazokat írtja ki, mégpedig úgy, hogy kiégeti a gyökerüket. 

A szelektív herbicideket haszonkertekben, szőlészetekben, ültetvényekben, sziklakertekben és a gyepben is használhatjuk. Tökéletes példa a SENCOR 70 WG, vízben diszpergálható granulátum, melynek segítségével kiirthatjuk a gazt a burgonya, borsó, lucerna, paradicsom és szója közül. A boltokban akár 1100 forintért is megvásárolható. 

Sencor 70 WG szelektív herbicid

Szelektív herbicid - Agil 100 EC

A haszonkertekben tisztán a fűféle gyomok irtására szolgáló szelektív herbicideket is alkalmazhatunk, míg a mezőgazdaságban az AGIL 100 EC szer használata az elterjedt. Már 650 forinttól megvásárolható! 

Nem szelektív herbicidek

Ültetés előtt használhatnak nem szelektív herbicidet is. Ez a típus mindent kiirt! Nem kell félni, olyan területen is használható, ahová a későbbiekben haszonkertet szerenének. Leggyakrabban a Glyphosate-IPA-t használják. Ez a szer úgy van kifejlesztve, hogy a növénybe a leveleken keresztül jut be, majd a talajhoz érve a hatóanyag deaktiválódik. 

Ez azt jelenti, hogy nyugodtan használhatják olyan területen is, ahová később növényeket szeretnének ültetni. A gyom kb. 10 - 14 nap elteltével elpusztul. Ez után már ültethetnek is!

Roundup Biaktív nem szelektív herbicid

Az ilyen teljeskörű tisztítás akkor javasolt, ha pl. új gyepet szeretnének. Az eredmény kitűnő pl. a járda repedései között, kerítés mellett vagy kavicsos utakon alkalmazva is! Ilyen típusú herbicid pl. a ROUNDUP BIAKTÍV is. 1 literért 4 500 forintot kell fizetni. 

Hogyan permetezzük a gyomot megfelelően? 

A vízzel feloldott koncentrátum oldattal permetezni akkor a legjobb, ha jó az idő és nincs szél. Így a permet nem jut el olyan helyekre, ahová nem szeretnénk. Vegyék figyelembe az időjárás előrejelzést! Az a legjobb, ha a szer felvitele után legalább 3 órán keresztül nem esik. Ez után már nem számít az eső. A permet akkor a leghatékonyabb, ha a gaznak nagy a levélfelülete, még virágzás előtt van, hiszen akkor még nem szórta el magjait. 

Hogyan likvidáljuk a más kertekből érkező növényeket?

Sokszor megtörténik, hogy egy másik kertből vagy parkból éppen a mi kertünkbe fújja a szél a bokrok vagy fák magjait, melyek aztán nálunk kezdene el nőni. Ezektől is megszabadulhatunk a szelektív herbicideknek köszönhetően. Itt azonban nem elég a leveleket lepermetezni! Először is meg kell metszeni a bokrot, majd az élő felületekre ecsettel felvihetjük a koncentrátumot. Ez meggátolja a további növekedést. Ilyen módon eltávolíthatjuk a gazt a gyümölcsösökből is. 

Hogyan távolítsuk el a gyomot a gyepből? 

A fű egyszikű növény, ezért kétszikűek elleni szelektív herbicidet kell alkalmazni. Ezek közé tartoznak a százszorszépek és a gyermekláncfű is, melyek könnyen megzavarhatják a gyep szépségét. Fontos az, hogy ne a frissen levágott füvet permetezzük! Várjunk, amíg eléri a 7 - 10 centiméteres magasságot és a permetezés után egy héttel vágjuk le! 

Egy szezonban általában elég egyszer permetezni. Amikor már elültettük a füvet, akkor mindig szelektív herbicidet kell használni, de előtte akár nem szelektív permetet is alkalmazhatunk. Nagyon hatékony szer pl. a Bofix szelektív herbicid.

Bofix szelektív herbicid a gyepre

A hatás már pár óra után látható. Kitűnő frissen ültetett, de öregebb gyepre is, ill. sportpályákon is gyakran alkalmazzák. 

Öko gyomirtás

Amennyiben nem szeretnének vegyszereket használni a kertben, esetleg félnek, hogy a kisgyermekek vagy a háziállatok kontaktusba kerülhetnek a szerrel, akkor bio gyomirtásra is van lehetőségük. Az alap a gyom kézzel történő eltávolítása. Végülis, ez is egy fajta „szelektív herbicid“. Esetleg almaecettel is lepermetezhetjük a gyomokat, de vigyázat! Az ecet nem szelektív herbicidként viselkedik! Tehát nem használhatjuk a veteményben és a fűben sem! 

A gaz felhasználása

A természetes úton - gyomlálással eltávolított gazt nem kell feltétlenül kidobni! Felhasználható pl. a komposztba vagy biomasszaként az ágyásokban is használható, mint zöld trágya, ha beleássuk a földbe. Erre viszont csak a mag nélküli gyomok alkalmasak!  

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.08.2019
A cikk értékelése:
(92.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A gyümölcsfák oltása, szemzése és keresztezéseA gyümölcsfák oltása, szemzése és keresztezése

Hogyan gondozzuk, ültessük át és szaporítsuk a könnyezőpálmát? Hogyan gondozzuk, ültessük át és szaporítsuk a könnyezőpálmát?

Ezeket a gyönyörű szobanövényeket egyszerű gondozni, ezért a laikusok is nyugodtan belevághatnak. Hogyan kell gondoskodni róla? Milyen gyakran öntözzük? Minden fontosat megtudhatnak...

Azálea - gondozás, metszés, szaporítás, levélhullásAzálea - gondozás, metszés, szaporítás, levélhullás