A krizantém gondozása. Szaporítás, öntözés és átültetés.

A krizantém egy évelő növény, amely Kínából ered. Környékünkön nagy népszerűségnek örvend, mivel nagyon jól néz ki, nem túl kényes és a gondozása sem bonyolult. Amennyiben az ideális növényt keresik díszítéshez, akkor megtalálták! 

Sárga krizantém virágcserépben

A krizantém a tisztelet jelképe. Nálunk több fajával is találkozhatunk, melyek főleg méretben és színben térnek el. A legkedveltebbek közé tartozik a nyári és az apró virágú krizantém. 

Útmutató a krizantémok gondozásához

A krizantém gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat. A virágok nem igényelnek speciális földet, tehát a klasszikus kerti földdel is megelégszenek. Júniusban kell a növényt kiültetni, de egy kicsivel később sincs rá késő. Minden attól függ, hogy milyen magas krizantémokat szeretnének. A krizantém gondozása nem bonyolult, de az öntözésre figyelni kell! A föld nem lehet teljesen száraz, sem túlságosan nedves. A túl sok víz miatt a gyökerek rothadásnak indulhatnak. 

Az apró virágú krizantém gondozása néha még egyszerűbb! Azok oldalsó hajtásait a többivel ellentétben ugyanis nem kell lecsípni. 

A meleg, nyári idő nem jó a krizantémnak. A meleg napokon spriccceljék le őket vízzel. Arra is figyeljenek, hogy ne vigyék túlzásba, mivel akkor a levelek barnulni kezdhetnek. A legjobb időszak a krizantémok számára az ősz. Ilyenkor nincs se túl meleg, se túl hideg. 

Szaporítás, átültetés és formázás

A krizantémokat szaporítani is egyszerű. A felső hajtások segítenek benne. A hajtásokon hagyjunk legalább három felső levelet, majd nyomjuk őket a földbe, ahol egyszerűen legyökereznek. 

A krizantém hajtásának metszése szaporításhoz

Krizantém hajtás szaporításhoz

A krizantém hajtások kiültetése

Amikor a krizantémot ki szeretnék ültetni a cserépből, akkor óvatosan vegyék ki a kis növényeket a gyökerek körüli földdel együtt és ültessék a kertbe. Ne feletkezzenek el a virág méreteiről és ültessék őket megfelelő távolságra egymástól. 

A krizantém további előnye, hogy könnyen formázható. A kis hajtások tetejét le kell csípni, így bebiztosíthatjuk a kívánt formát. A krizantém metszése egyszerű és gyors. 

Krizantém szabad földben vagy cserépben?

A krizantémot nyugodtan nevelhetik cserépben is, hiszen sokan a sírokra is ki szokták hordani ezeket a növényeket. Amennyiben elvirágzás után a kertbe szeretnék ültetni, annak sincs semmi akadálya! Így is megmarad következő évre. Elég etávolítani a virágait. 

A boltokban krizantém palántákat vagy magokat is vásárolhatnak. A növény árusítása általában ősszel kezdődik, hiszen ekkor a legnagyobb a kereslet irána. 

Kártevők és betegségek

Ezen kedvelt őszi növényeknek is megvannak az ellenségeik, akik a gondozását megnehezíthetik. A leggyakoribb kártevő, amelyek felbukkannak rajta, azok a levéltetvek. Ezeket az erre készített szerrel lehet eltávolítani. Legtöbbször azért jelennek meg, mert a környéken lévő gyűmölcsök levét vagy a virágok bimbóit fogyasztják. 

A gombás megbetegedések közül a leggyakoribb a pelyvafoltosság, amelyet legtöbbször a nedves környezettel lehet összekötni. Terjedését az esős idő is elősegíti. 

Viszonylag veszélyes az ún. fehér rozsda, amely ellen csak megelőzéssel harcolhatunk. Amint észlelik a betegség megjelenését az adott növényt rögtön el kell távolítani a többi közül. Ez után használjanak fehér rozsda elleni készítményeket, mint a Dithane M 45, Dithane Dg Neo – Tec vagy a Polyram WG.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.07.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...