A kínai rózsa gondozása és szaporítása

A kínai rózsa, vagy más néven hibiszkusz, a trópusi és szubtrópusi Ázsiából származik. Körülbelül 300 fajtája létezik, melyek különféle színekben pompáznak, de virágzási idejük bizony eltérő. 

Kínai rózsa, avagy kínai hibiszkusz

Találkozhatnak olyanokkal, melyeknek virágjában csak egy napig gyönyörködhetnek, de léteznek olyan hibridek is, melyek sokkal tovább virágoznak. 

Optimális körülmények a tartására

A kínai rózsa igénytelen, hosszú életű növény. A nyári és őszi hónapokban, míg nem kezdődnek a fagyok, nyugodtan tarthatják a kertben vagy az erkélyen is. Védjék a közvetlen napfénytől, esőtől és széltől. Világos helyet válasszanak neki, viszont ne érjék közvetlenül a Nap sugarai. Szobanövényként a 20°C az ideális számára. A téli hónapokban a 15°C-os hőmérséklet is megfelelő.  

Öntözés és trágyázás

A növénykét öntözzék rendszeresen, mérsékelt mennyiségű vízzel. A hibiszkusz nem szereti a sok vizet, sem a nyári, sem a téli hónapokban. Ekkor elég kétszer öntözni hetente. A víz megfelelő mennyiségét a föld nedvessége alapján ellenőrizhetik. Nem lehet eláztatott, de mindig legyen picit nedves. 

A kínai rózsa nem szereti a sok vizet

A kínai rózsa sok tápanyagot igényel, ezért a nyári hónapokban ajánlatos hetente egyszer tápoldattal öntözni. Az alapvető tápanyagokban gazdag tápoldat megfelelő számára. Támogatják vele a hibiszkus növekedését és virágzását. A tél beköszöntével a tápozást hagyják abba! 

A növény átültetése és metszése 

A tavasz a legalkalmasabb idő az átültetésre. Nagy cserepet használjanak, hogy a gyökereknek legyen elég helyük és ne nyomják egymást. Sok humuszt adjanak a füldhöz tőzeggel keverve, mely tápanyagban gazdag. 

A rendszeres téli metszés, pontosabban januári, rendkívül előnyös a kínai rózsa számára. A koronája megfiatalodik, sűrűbb lesz, ill. új hajtások és virágok nőnek rajta. Néhány kertész radikális metszést javasol, tehát 3 - 5 cm levágását ajánlják. Pár nap után a növény új életre kel. A hibiszkusz átültetés után is tanácsolt metszeni. Az öreg ágakat távolítsák el, így helyükre friss hajtások nőhetnek. 

Hogyan szaporítsuk a kínai rózsát? 

A téli és tavaszi időszakban levágott ágak segítségével szaporíthatják a növényt. A kb. 10 centiméteres, egészséges ágak a legmegfelelőbbek. Áztassák vízbe, hogy kigyökerezzenek, esetleg rögtön cserépben is gyökereztethetik őket, melyet műanyag zacskóval kell letakarni, így üvegházhatást érhetnek el. 

Kigyökerezés után tápanyagban gazdag földbe ültessék el őket. Óvatosan manipuláljanak a hajtásokkal, hogy a gyökerek ne sérüljenek. Amennyiben az ágacskán levelek is vannak, nyugodtan távolítsák el őket. Öntözzék meg vízzel és helyezzék napos helyre, mely megfelelő környezet a kínai rózsa gyökerezéséhez. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 25.04.2019
A cikk értékelése:
(81.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan gondozzuk a vitorlavirágot? Hogyan gondozzuk a vitorlavirágot?

A vitorlavirág szirmainak formájáról kapta nevét, melyek egy vitorlára emlékeztetnek. Amennyiben már van egy vitorlavirág otthonkban vagy éppen a vásárlását tervezik, akkor ez a cikk...

Hogyan termesszük és mikor szedjük a rukkolát? Hogyan termesszük és mikor szedjük a rukkolát?

A rukkola egy igénytelen növény, melynek gondozásával a kezdők is könnyedén megbirkóznak. Hogyan és mikor ültessük? Mikor szedjük? Tőlünk minden kérdésre választ kapnak! 

Hogyan neveljünk fűszernövényeket cserépben? Hogyan neveljünk fűszernövényeket cserépben?

Nagyon könnyedén bebiztosíthatjuk, hogy a friss fűszernövények mindig kéznél legyenek! Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan nevelhetnek akár otthon a konyhában vagy a teraszon is illatos...