A hortenzia gondozása

A hortenzia pompás mérettel és telt virágzattal gyönyörködtet minket. Szépsége miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amely miatt pompás hangulatot tud teremteni bármelyik kertben vagy udvaron. 

Lila hortenzia virágcserépben

A hortenzia külön vagy ágyásban is nevelhető.

A megfelelő hely kiválasztása

A hortenzia számára a félárnyékos hely felel meg. Nem kedveli a közvetlen napsütést, ahol levelei és virágai hamar megégnének. A teljes árnyék sincs rá jó hatással, mivel ott csak kevés virágra számíthatunk! Válasszanak egy védett helyet, mert a túl nyitott területeken nincs védve a széltől és az rossz hatással van a növényre.  

A hortenzia ki- és átültetése

A hortenziát ültethetik virágcserépbe vagy közvetlenül a földbe. Amennyiben a virágcserép mellett döntenek, akkor fontos, hogy elég nagy méretet válasszanak, hogy ne kelljen túlságosan gyakran átültetni a növényt! 

Amennyiben a kertbe szeretnék ültetni a hortenziát, akkor ássanak ki egy megfelelő méretű - 50x50cm-es gödröt. A földet pótolják tőzeggel, amely ideális a pH érték szempontjából és szórjanak hozzá egy kevés virágföldet! A hortenzia a savanyú, 4 - 6 pH értékű földet kedveli. A könnyű, áteresztő föld segíti a növekedését. 

A hortenzia kiültetése a kertbe

Végezetül a hortenzia környékére szórjanak mulcsot. Ezzel a vizet hosszabb ideig tarthatják a földben. 

A hortenzia tápozása és öntözése

A hortenzia kedveli a rendszeres, átlagos öntözést. Minél nagyobb a növény, annál több vízre van szüksége! Nem jó, ha az öntözést egy időre abbahagyják, mivel a hortenzia könnyen kiszárad. Ha van rá lehetőségük, akkor öntözzék esővízzel vagy állott vízzel. A nyári hónapok során, amikor virágzik és növeszik, akkor több vízre van szüksége, mint a többi hónap alatt! 

Tartsák észben, hogy a föld nem lehet átáztatott, mert akkor a gyökerek rothadásnak indulnak. A hortenziát tápozhatják a növekedési időszakban, virágzás előtt és alatt. Fontos a megfelelő tápanyagellátás, amit a növény növekedéssel és virágzással hálál meg. 

Videó a hortenzia gondozásáról

Sok praktikus tippet és inspirációt találhatnak a következő videóban - speciálisan a hortenziákról. 

Metszés

A kiültetés utáni első évben nem kell metszeni a hortenziát. Legyenek óvatosak a metszéssel! Ne metszék a növényt kora tavasszal vagy ősszel, mert ezzel tönkretehetnék a rügyeket. Csak a száraz, eltört ágakat vagy a fiatalításra szoruló alsó részeket távolítsák el!   

Tél, problémák nélkül

Télre a hortenzia környékét takarják be gallyakkal vagy levelekkel. A hortenzia az itteni körülmények között képes átvészelni a fagyokat. 

Ha a hortenziát virágcserépbe ültették, akkor tegyék egy hűvösebb, 5-10°C-os helyiségbe. Ne feledjék indőnként megöntözni, hogy ne száradjon ki! Amennyiben túlságosan nagy cserépben van és nem tudják hová tenni, akkor csomagolják be jutával vagy más anyaggal, ami megóvja a hidegtől. 

Zöld, rózsaszín és kék virágok

A hortenzia virágzata változó színű lehet. Gyakran találkozhatunk fehérrel, rózsaszínnel vagy kékkel. Sok kertész éppen a kék színt szeretné elérni, de gyakran sikertelenül. Elmondjuk, hogyan lássanak hozzá! 

Hortenzia kék virágzattal

A hortenzia virágának színe szorosan összefügg a pH értékkel. Minél savanyúbb a talaj, annál kékebb lesz a virág. Létezik speciálisan erre a célra kifejlesztett virágföld is, amit kiültetéskor kell a felső részre szórni. Természetesen egy fehér hortenziából sosem lesz kék! 

Hogy a hortenzia virága folyamatosan kék legyen a földnek 3,5-4,5 pH értéket kell tartania. Virágzás előtt hetente kétszer öntözzék alumínium-szulfáttal (5g / 1 liter víz) és várhatják a gyönyörű virágokat! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.06.2021
A cikk értékelése:
(87.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarakHogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarak

A tetvek apró és ártalmatlannak tűnő élőlények, amelyek mérete ritkán haladja meg a fél centimétert. A valóságban azonban az egyik legelterjedtebb rovarfajnak számítanak, amelyek a...

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban.