A füge ültetése és gondozása

A közönséges füge (Ficus carica) egy bokor, amely Nyugat-Ázsiából származik. Kinézetével egy kisebb fára emlékeztet, amely 3 - 5 méteresre nő meg. Természetes élőhelyén akár ennek a kétszeresére is nőhet. 

Érett fügék

Koronája rendszertelen, levelei bőr felületűek és sötétzöldek. A fügefát főleg ízletes gyümölcse miatt nevelik, amely évente egyszer, augusztus és október környékén érik be. Alkalmazkodott az itteni körülményekhez is, ezért nyugottan vásárolhatnak egyet saját kertjükbe is! 

A föld és az elhelyezés

A fügefa ültetésére alkalmas föld kerti földből, komposztból és tőzegből áll. A keveréket a következő arányban kell elkészíteni: 2:1:0,5:0,5. A legjobb, ha a fügefát rögtön a kiültetés után megtápozzuk. Figyeljenek arra, hogy ne legyen a növény túl fiatal. Adott esetben ültessék cserépbe és két éves korában ültessék csak ki a kertbe. 

A fügefát világos helyre ültessék, ahol elegendő napfény fogja érni. A közvetlen napsütés sem ártalmas számára, de arra viszont ügyeljenek, hogy ne legyen huzatban! Ugyan ellenáll a fagynak, de a huzatot nem tűri! Az idősebb, kb. 3 éves növények akár a - 18°C-os fagyokat is kibírják! 

Extrém hideg tél esetén fontos a növény teleltetése. Több módszer is van arra, hogyan óvjuk a fügefát a hideggel szemben. Használhatunk szalmát vagy tőzeget és a füge törzsét ezzel a réteggel takarhatjuk be. Cserepes füge esetében helyezzük a növényt egy hűvösebb folyosóra vagy pincébe. 

Öntözés és tápozás

A fügefa, főleg amelyik cserépben van a nyári hónapokban sok öntözést igényel. Amennyiben a kertben nevelik a fügefát, akkor az öntözést mindig igazítsák a körülményekhez. Esős időszakban nem kell túlzásba esni, de szárazságkor ügyeljenek a rendszeres öntözésre. 

Tápozhatnak őszig, speciális táppal, amelyet a kertészetben vásárolhatnak meg, de akár általános tápot is használhatnak. A tápot oszlassák el a füge körül és hagyják hatni. Cserepes fügefa esetében folyékony tápoldatok használata ajánlott. Tavasztól egész nyáron tápozhatják a növényt kéthetente. 

Metszés

A fügefa metszése egyáltalán nem olyan felesleges, mint azt sokan gondolnák. A rendszeres metszésnek köszönhetően bőségesebb termésre számíthatnak és a bokor formája is szebb lesz. A fügefa metszésével nem okoznak problémát a növénynek. 

A metszést tavasszal érdemes elkezdeni. Ezzel az elhalt ágakat is eltávolíthatják, amelyek az erős fagyok idején keletkeztek. 

Gyógyhatások

A fügefa termése jótékony anyagokban gazdag. Ezek az anyagok alkalmazhatóak szív- és érrendszeri megbetegedésekkor és vérszegénység idején. Tejben akár főzetet is szoktak belőle készíteni, amely torokfájákor, torokgyulladáskor és megfázáskor használatos. A fügefa leveleit is fel lehet használni. Készíthetnek belőlük főzetet és használhatják vesebajok ellen. 

Galéria obrázkov

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.04.2020
A cikk értékelése:
(86.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

Hidropónia: milyen előnyei vannak? Milyen segédeszközökre van szükségünk hozzá? Hidropónia: milyen előnyei vannak? Milyen segédeszközökre van szükségünk hozzá?

A hidropónia az egyik legkörnyezetbarátabb módja a növények termesztésének, mely során semmilyen káros anyagokat nem kell használni, így nem károsítja a környezetet. Mik az előnyei és a...