A füge ültetése és gondozása

A közönséges füge (Ficus carica) egy bokor, amely Nyugat-Ázsiából származik. Kinézetével egy kisebb fára emlékeztet, amely 3 - 5 méteresre nő meg. Természetes élőhelyén akár ennek a kétszeresére is nőhet. 

Érett fügék

Koronája rendszertelen, levelei bőr felületűek és sötétzöldek. A fügefát főleg ízletes gyümölcse miatt nevelik, amely évente egyszer, augusztus és október környékén érik be. Alkalmazkodott az itteni körülményekhez is, ezért nyugottan vásárolhatnak egyet saját kertjükbe is! 

A föld és az elhelyezés

A fügefa ültetésére alkalmas föld kerti földből, komposztból és tőzegből áll. A keveréket a következő arányban kell elkészíteni: 2:1:0,5:0,5. A legjobb, ha a fügefát rögtön a kiültetés után megtápozzuk. Figyeljenek arra, hogy ne legyen a növény túl fiatal. Adott esetben ültessék cserépbe és két éves korában ültessék csak ki a kertbe. 

A fügefát világos helyre ültessék, ahol elegendő napfény fogja érni. A közvetlen napsütés sem ártalmas számára, de arra viszont ügyeljenek, hogy ne legyen huzatban! Ugyan ellenáll a fagynak, de a huzatot nem tűri! Az idősebb, kb. 3 éves növények akár a - 18°C-os fagyokat is kibírják! 

Extrém hideg tél esetén fontos a növény teleltetése. Több módszer is van arra, hogyan óvjuk a fügefát a hideggel szemben. Használhatunk szalmát vagy tőzeget és a füge törzsét ezzel a réteggel takarhatjuk be. Cserepes füge esetében helyezzük a növényt egy hűvösebb folyosóra vagy pincébe. 

Öntözés és tápozás

A fügefa, főleg amelyik cserépben van a nyári hónapokban sok öntözést igényel. Amennyiben a kertben nevelik a fügefát, akkor az öntözést mindig igazítsák a körülményekhez. Esős időszakban nem kell túlzásba esni, de szárazságkor ügyeljenek a rendszeres öntözésre. 

Tápozhatnak őszig, speciális táppal, amelyet a kertészetben vásárolhatnak meg, de akár általános tápot is használhatnak. A tápot oszlassák el a füge körül és hagyják hatni. Cserepes fügefa esetében folyékony tápoldatok használata ajánlott. Tavasztól egész nyáron tápozhatják a növényt kéthetente. 

Metszés

A fügefa metszése egyáltalán nem olyan felesleges, mint azt sokan gondolnák. A rendszeres metszésnek köszönhetően bőségesebb termésre számíthatnak és a bokor formája is szebb lesz. A fügefa metszésével nem okoznak problémát a növénynek. 

A metszést tavasszal érdemes elkezdeni. Ezzel az elhalt ágakat is eltávolíthatják, amelyek az erős fagyok idején keletkeztek. 

Gyógyhatások

A fügefa termése jótékony anyagokban gazdag. Ezek az anyagok alkalmazhatóak szív- és érrendszeri megbetegedésekkor és vérszegénység idején. Tejben akár főzetet is szoktak belőle készíteni, amely torokfájákor, torokgyulladáskor és megfázáskor használatos. A fügefa leveleit is fel lehet használni. Készíthetnek belőlük főzetet és használhatják vesebajok ellen. 

Galéria obrázkov

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.04.2020
A cikk értékelése:
(85.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...