A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.

A karácsonyi készülődésnek sok formája van! Általában a karácsonyfa feldíszítését, a sütést, az ünnepi teríték előkészítését és az ajándékvásárlást foglalja magába. Sok családnál a karácsonyi betlehem is elhanyagolhatatlan része az ünnepnek! Mit szimbolizál? Mi a története? Milyen anyagokat használnak az elkészítésére? 

Fából faragott betlehem a nappaliba

Jézus Krisztus születésének ábrázolása önmagában is mindig népszerű volt, de a liturgikus karácsonyi előadásokban is nagy szerepe van. Fő eleme a két állat között jászolban fekvő gyermek. Csak a későbbiekben adódtak hozzá a további személyek. Számuk és kivitelezésük lényegében nem is lényeges - nem fontos, hogy milyen a betlehem értéke, hanem az, hogy milyen értékek rejlenek benne...

Szép fa betlehemek

Megnevezés Értékelés Részletek
EverGreen Világító BetlehemTermék mutatása

A betlehem története

Jézus Krisztus születésének története a régmúltra tehető, de a tipikus karácsonyi betlehem eredete a 13. században keresendő. Megalkotójának Assisi Szent Ferencet tartják, aki 1223-ben az itáliai Umbriában fekvő Greccio falu melletti barlangban jelenítette meg Jézus születését. 

Ezen a helyen tartott éjféli misét, melyen a nemesség, de a környéki falusiak is részt vettek. Jézus születésének ábrázolása egy valódi kisgyermek jelenlétével vált teljessé, aki mellett helyet kapott még Mária, József, egy szamár és egy ökör is. A Bibliában leírt körülmények ábrázolása alkotta meg ezt a hagyományt. 

Az erdei barlang, az egyszerű, szalmával kibélelt jászol és az állatok rámutattak arra, hogy Jézus születése szegény körülmények között történt. A pillanat hatása olyan meghatározó volt a jelenlévők életében, hogy a következő években ez alapján állítottak betlehemet. Ez a pillanat jelentette az élő és a mű betlehemek kialakulásának kezdetét Olaszországban. Meg kell említenünk a rendkívül művészi betlehemeket is! Gyönyörű a Szent Mária Maggiore-Bazilikában és a Szent Péter téren található betlehem! 

A betlehem Magyarországon

A betlehemi szokás fokozatosan a többi országra is kiterjedt. Országunk területén a 13. században bukkant fel. Ezt lenyűgözően ábrázolják a gótikus oltárok, amelyek Jézus Krisztust és a három királyokat jelenítik meg. A 15. és 16. században a jezsuiták és a ferencesek körében is elterjedt a templomi betlehem állítása. Általában élethű nagyságúak voltak. Mivel a betlehemben szereplő személyek száma egyre csak nőtt - három királyok, angyalok, pásztorok, állatok - így a figurák mindig kisebbek lettek. 

Nagyobb fa betlehem figurákkal

A jászol jelenléte a templomokban a 17.-18. századra már úgymond kötelezővé vált. Éppen a nagy pompa miatt adott ki ll. József tilalmat további építésükre, mivel túlságosan költségesek voltak és ezt méltatlannak tartotta az egyházhoz. Nagy meglepetésre éppen ll. József tilalma miatt kezdtek elterjedni a népi betlehemek. Az emberek egyszerűbb betlehemeket kezdtek el készíteni otthon. A második felvirágzás időszaka 1989 után volt. 

Fa betlehemek

Az, hogy a betlehemek átkerültek az egyházi közegből az otthoni környezet okozta azt, hogy a karácsony központi szimbólumává váltak egészen addig, amíg a karácsonyfa el nem terjedt. Az ünnepek alatt mindenkinél volt egy kijelölt hely a betlehem számára. A betlehembe helyezett figurák sokszor pásztorok, mesteremberek, muzsikusok vagy népviseletbe öltözött személyek voltak. 

Nálunk a mai napig a fából faragott betlehem a legnépszerűbb. Nagyon sok egyszerű típusú betlehem is született a Bibliai történet alapján. Akár hordozható betlehemmel is találkozhatunk, amely a karácsonyi éneklés alkalmával jön jól. 

A betlehem típusai

Napjainkban a betlehem több típusú is lehet és sok féle anyagból készülhet, amellyel szorosan összefügg az ár is (az "aprópénztől" egészen több 10 ezer forintig). A legkedveltebb a fából, kerámiából vagy mézeskalácsból készült betlehem. A kínálatban találhatnak kukoricacsuhéból, csipkéből, viaszból, drótból, üvegből, gipszből készült jászolokat zenével és világítással. Létezik betlehem gyertyatartó is, ill. összerakható papír betlehem. A gyártók a legkisebbekre is gondoltak. Erről árulkodik a több féle fa betlehem gyerekeknek. 

Amennyiben van hozzá kedvük és ügyes kezeik, akkor saját maguk is készíthetnek betlehemet. Egy karácsonyi papír betlehem készítése pl. a gyerekeket is nagyon jól lefoglalhatja. Egyszerű változatához elég egy lap vagy karton, amire ráragasztják az alakokat. Egy betlehemi figura szettet akár vásárolhatnak is, de az internetről is kinyomtathatnak párat. 

Katalógusunkból ajánljuk

Miért legyen betlehemünk? 

A karácsonyi jelenetet a modern betlehemek is kitűnően megörökítik. Még akkor is, ha sokaknak a betlehem csak egy kárácsonyi dekorációt jelent, mégis mély értelmet hordoz magában, ami nagyon ritka a mai kaotikus, technológiával teli világban. Itt egyáltalán nem arról van szó, hogy a figurák történelmileg hitelesek-e vagy hogy éppen minimalista stílusúak. Betlehemet vásárolni csak azért, hogy kiegészítse a karácsonyfát elég felületes. 

A betlehem igazi jelentősége, hogy a karácsonyt szimbolizálja, amelynek eredete távolra nyúlik vissza a múltba. Az emberekben a szeretet, az összetartozás, a remény, a nyugalom és a megnyugvás érzését kell kiváltania. Ha ránézünk, elfelejtünk minden stresszt, problémát és kellemetlenséget, amelyek sajnos olykor-olykor mindenki életében előbukkannak. Eszünkbe juttatja, hogy az ajándékozás nem csak materiális jellegű lehet... 

Szép fa betlehemek

Megnevezés Értékelés Részletek
EverGreen Világító BetlehemTermék mutatása

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása




Közzétéve: 07.12.2019
A cikk értékelése:
(89%)

További cikkek a kategóriában:

Ötletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykorÖtletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykor

Milyen lenne a karácsony ajándékok nélkül? Nem csak az ajándékkal, de egy különleges csomagolással is meglephetik szeretteiket! A lehetőségek tárháza határtalan! Inspirálódjanak...

Hogyan készítsünk adventi koszorút? Próbálják ki az Atelier Papaver tippjeit! Hogyan készítsünk adventi koszorút? Próbálják ki az Atelier Papaver tippjeit!

Az adventi koszorú varázslatos és nyugodt hangulatot teremt otthonukban már karácsony előtt pár héttel. Önök még nem szerezték be az ideit? Készítsenek egyet velünk együtt kizárólag...

Élő vagy mű? Hogyan válasszunk karácsonyfát? Hol vásároljuk és hogyan tároljuk?Élő vagy mű? Hogyan válasszunk karácsonyfát? Hol vásároljuk és hogyan tároljuk?

A karácsonyfa a karácsony egyik klasszikus szimbólumának számít, amely nélkül el sem tudnánk képzelni az ünnepeket! Hogyan válaszzunk ez élő vagy a műfenyők közül?