A bazsarózsa gondozása

A régi szokások szerint a bazsarózsa a gazdagságot és a hódolatot jelképezi. A kínai császárság kertjeiben, később Japánban, majd több mint 2000 évvel ezelőtt Európában is elkezdtek vele foglalkozni. 

A rózsaszín bazsarózsa virága

Nagy imádatnak örvendtek és házasságkor hozományként is szokták használni. A bazsarózsa pompás kinézetű, gyönyörű virág. A virág formája gömb alakú és általában fehér vagy rózsaszín színben találkozhatunk vele. 

Mit lehet róla tudni?

A bazsarózsákat két csoportba lehet sorolnil. Az egyik fajtánál minden évben elhal a föld feletti rész. A másik csoportot a fás szárú bazsarózsák alkotják. Elvirágzás után a szárai elfásodnak és bokorrá alakul. Az előzőek kisebb méretűek (40 - 75 cm) mint a fás szárúak, amelyek akár 2 méteresre is megnőhetnek. 

Gondozásuk nem bonyolult, de állandó helyre van szükségük. Csak akkor ültessék át, ha mindenképp muszáj!

Ültetés és gondozás

A fejlett gyökérrendszerrel rendelkező bazsarózsát tavasszal kell kiültetni. A gyökérzet nélküli bazsarózsákat pedig ősszel, hogy le tudjanak gyökerezni még a fagyok előtt. 

Válasszuk ki a bazsarózsának megfelelő helyet! Olyat keressenek, ahol elég sokat süt a nap. A talaj előkészítése is lényeges. Kb. 50 - 60 cm mélységbe fel kell ásni, hogy elég helye legyen a növénynek gyökereket ereszteni. 

A föld felásása a bazsarózsa számára

A növényt ültessük rézsútosan, ami elősegíti a dús növekedést. Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük túlságosan mélyre, mert az gátolhatja a virágzást. A legjobb, ha egy 50x50x50 cm-es gödröt ásunk ki. Az alján vízelfolyót is kialakíthatunk homokból vagy apró kavicsokból. 

A bazsarózsa kiültetése a kertbe

A bazsarózsa a vízáteresztő, enyhén savas talajt kedveli. Nem megfelelő számára az eláztatott talaj, ami nehezíti a növekedést. A földet keverjük össze trágyával és ültessük el a növényt. Végezetül megöntözzük, befedjük fenyőgallyal, amely óvja a bazsarózsát a fagyok ellen. 

A bazsarózsát nem fontos trágyázni, főleg nem a kiültetéstől számított első három évben. Később használhatunk ásványi trágyát vagy komposztot, amelyet a földbe kell dolgozni - max. 7 cm mélyre. Júniusban, elvirágzás után trágyázzunk vagy ősszel. Az öntözés legyen mindig egyenletes és állandó. 

Átültetés és szaporítás

A bazsarózsa nem tartozik azon növények közé, amelyek gyorsan megszokják az új környezetet. Amennyiben elkerülhetetlen az átültetés, akkor várjanak vele minél tovább! Sajnos megeshet, hogy a növény nem szokja meg az új környezetet és elpusztul. 

Szeptember elején vagy legkésőbb októberben ültessük át. 

Metszés - fás szárú bazsarózsa

A nem megfelelő metszés negatív hatással lehet a virágzásra. Nagyon fontos, hogy körültekintően végezzék ezt a feladatot. Csak a növény elszáradt és megsérült részeivel foglalkozzanak! 

Fiatalító metszést is csinálhatnak. Vágják le az öreg ágaka, amelyek visszahúzzák a növényt és adjanak inkább helyet az új, fiatal hajtásoknak! 

A bazsarózsa fajtái

A bazsarózsákat az alapján is lehet csoportosítani, hogy melyik országban voltak nemesítve. Japánból származnak a magasabb bazsarózsák egyszerűbb virágokkal, amelyeknek nincs olyan kifejező illatuk, mint pl. a kínaiaknak. Az egyik legismertebb a fás bazsarózsa. Az egyik legszebb, 25 cm-es átmérőjű virággal a Rockie faj rendelkezik. 

Halvány rózsaszín és fehér bazsarózsa a kertben

A virágok színe és illata is varázslatos. Nálunk leggyakrabban a Lemoine bazsarózsával találkozhatunk. Ez a nemesített faj 1 méteres bokorrá nő.  

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.08.2021
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

7 tavaszi tipp a gyümölcsfák és bokrok helyes metszéséhez7 tavaszi tipp a gyümölcsfák és bokrok helyes metszéséhez

A tavasz megállíthatatlanul közeledik és ezzel együtt számos kötelesség is vár ránk. A kert ismét figyelmet követel! Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy fái és bokrai újra zölden...

Chilipaprika termesztése cserépben a lakásban, házban vagy a kertbenChilipaprika termesztése cserépben a lakásban, házban vagy a kertben

Nincs szükség kertre vagy akár üvegházra ahhoz, hogy ízletes, házi készítésű finomságokat termeszthessen! A saját chilipaprikáját otthon, egy cserépben is termesztheti. Mely fajták a...

Hogyan termeszthetünk gombát otthon egy cserépben, fán, a kertben és a pincében?Hogyan termeszthetünk gombát otthon egy cserépben, fán, a kertben és a pincében?

Gombakedvelő vagy? Mostantól nem kell az erdőben keresgélned, kényelmesen termesztheted otthon is! Elmondunk mindent, amire szükséged lesz ahhoz, hogy néhány hét múlva élvezhesd a termést!