7 tavaszi tipp a gyümölcsfák és bokrok helyes metszéséhez

A tavasz megállíthatatlanul közeledik és ezzel együtt számos kötelesség is vár ránk. A kert ismét figyelmet követel! Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy fái és bokrai újra zölden keljenek életre!

A gyümölcsfák helyes metszése
Forrás: Unsplash.com

A gyümölcsfák tavaszi metszése

A tél minden fát megvisel. A metszéssel megadhatja nekik a szükséges energiát. Van azonban néhány fontos szabály, amelyet be kell tartani és minden egyes fa egyedi igényeit is figyelembe kell venni! Mindig vegye figyelembe a fák korát, állapotát és termésszintjét. Ne feledkezzünk meg a törzsről és a korona méretéről sem. Adja meg gyümölcsfáinak az ideális körülményeket és a felismerhetetlenségig átalakulnak!

A megfelelő szerszám kiválasztása

A fák metszésekor mindig a megfelelő szerszámokkal dolgozzon. Különösen népszerűek a kis metszőollók, amelyekkel semmi sem korlátozza Önt. Vegyen egy élesített pengéjű kést az egyenetlenségek eltávolításához. Vastagabb ágakhoz azonban érdemes erősebb fűrészt használni. Egy akkumulátoros láncfűrész sok időt és energiát takaríthat meg Önnek, ezért egyre gyakrabban használják hasonló feladatokhoz.

Kezdjék minél hamarabb!

Soha ne halogassa a fák tavaszi metszését! Akkor kezdje el a munkát, amikor a legrosszabb fagy már elmúlt. A legjobb, ha a körte- és almafákat helyezzük előtérbe. A csonthéjasokhoz ne nyúljon addig, amíg nem melegednek fel az éjszakák is! Ne feledje, hogy a metszés nemcsak a fák, hanem más kerti növények egészsége és szépsége szempontjából is elengedhetetlen.

 Fa fűrészelése tavasszal
Forrás: Pixabay.com

Hogyan metszük az almát és körtét?

A tavaszi metszés elengedhetetlen az alma- és körtefák esetében. Végezze el rügyfakadás előtt. Vágja le a felesleges ágakat azon a részen, ahonnan nőnek. A főhajtást vágja le úgy, hogy 10 cm-rel hosszabb legyen, mint a mellékágak. Ha a vastag ágak problémát jelentenek, egy akkumulátoros láncfűrész tökéletes megoldás lehet. Amikor a fa kezd kevesebbet teremni, indítsa el a megújítási folyamatot. Vágja vissza a vázágakat negyedére, a termékeny ágakat pedig felére.

A cseresznye és meggy megfelelő metszése

A csonthéjas gyümölcsfák metszésekor ügyelni kell arra, hogy a vágás ne legyen túl mély. Ezért egy átlagos cseresznyefa törzsét legfeljebb egyharmadával vágja vissza. Kerülje a korona túlságos formázását is. Csak a valóban felesleges hajtásokat távolítsa el! Megpróbálkozhat az egymást követő metszéssel is. Ez túl sok gond nélkül javítja a cseresznyefa állapotát. Többé nem kell aggódnia amiatt, hogy egyes ágak elhalnak. A fája minden bizonnyal új életre fog kelni!

A barack metszése nagyon egyszerű

Minden tavasszal választhatunk a rövid és a hosszú metszés között az őszibarackfánk esetében. Ha a rövid metszés mellett dönt, akkor az őszibarackfa hajtásait 7-10 rügyre vágja vissza. Ne többre! Ezeknek a hajtásoknak körülbelül 20 cm távolságra kell lenniük egymástól. Ha a hosszabb opciót választja, nem vágja le a hajtásokat. Hagyja őket a természet rendeltetésének megfelelően növekedni és csak a letermett ágakat vágja le.

A ribizli termése a tavaszi metszést követően
Forrás: Unsplash.com

Gondoljanak a bokrok jólétére!

Az egyes cserjék metszése a fajtól függően eltérő. A ribizli és az egres esetében vágja vissza a hajtásokat 3 rügyre. Ha málnát termeszt, hagyjon 2-3 hajtást. A gyenge és alkalmatlan ágakat mindig távolítsa el a talajhoz közel. Ha ribizlit szeretne ültetni, tegye azt 15 cm-rel mélyebbre, mint az előző növekedése. A ribizli ellenállóbb lesz és bőséges termést fog hozni.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.05.2022
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...

Saját kézi fűhengert otthon is készíthet! Mennyibe kerül?Saját kézi fűhengert otthon is készíthet! Mennyibe kerül?

A gyephengert elsősorban gyepszőnyeg lerakására és fűvetés előtt használják. Mire, mikor célszerű használni, és hogyan kell kiválasztani a megfelelő modellt?

Hogyan termesszünk otthon sztíviát? A magról történő termesztés cserépben is lehetséges.Hogyan termesszünk otthon sztíviát? A magról történő termesztés cserépben is lehetséges.

A sztívia (stevia) Magyarországon is népszerű. Ez egy édes növény - a cukor egészségesebb alternatívája, amelyet otthon is termeszthetünk. Hogyan? Nehéz gondozni vagy egy kezdő is meg...