Tapaszok - hogyan válasszuk ki és hogyan használjuk őket?

A tapaszok kiváló segédeszköznek számítanak, különösen olyan sportolók számára, akik szeretnék megszüntetni az ízületi és izomfájdalmaikat!

Tapasz ragasztása a nyakhoz

A tapaszokat azonban már a sporton kívül is kezdik használni, ezért összeállítottunk egy útmutatót a megfelelő tapasz kiválasztásáról és használatáról. 

Közkedvelt tapaszok


 

Milyen tapasz és mire szolgál?

A tapaszok olyan rugalmas szalagok, amelyek fizioterápiás segédeszközként szolgálnak a fájdalom megszüntetésére vagy a gyakran feszült ízületek és izmok ellazítására. Gyakran használják az izmok merevítésére is, amelyek így nagyobb fizikai igénybevételnek is ellen tudnak állni. Ezért elsősorban sportolók használják, de például túrázáskor is nagyon hasznos lehet.

Főleg pamutból készülnek és úgy tervezték őket, hogy erősek, mégis rugalmasak legyenek. Általában legfeljebb 7 napig maradnak a testen. Bár egyedül is próbálkozhatsz, de ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, ajánlatos, hogy legalább az első próbát szakemberrel végeztesd el!

Milyen fajtákat ismerünk?

A tapaszokat a test különböző részein és különböző célokra használják, ezért a következő kategóriákba soroljuk őket.

Fixáló tapasz

A fixáló tapaszok szerepe az érintett terület megszilárdítása, ami a testrész mozgásának korlátozását eredményezi. Elsősorban ficam esetén használják, a merevítő alternatívájaként, hiszen ez legalább némi mozgást lehetővé tesz.

Tapasz a láb rögzítésére

Szövetes anyagból készülnek és a végtag köré tekerik, majd a végeknél rögzítik őket. Mivel korlátozzák a véráramlást, csak sportolás vagy más fizikai/megerőltető tevékenység közben használhatók.

Kineziológiai tapaszok

A fixáló tapaszokkal ellentétben a kineziológiai tapaszok rugalmasak és légáteresztőek, ezért nem korlátozzák a mozgást. Megfelelő alkalmazás esetén javítják az izommozgást, ezáltal védik az ízületeket.

Fájdalom esetén is használják, mivel felgyorsítják a gyógyulást. Nem kell rögzíteni - speciális hőérzékeny ragasztót használ. Leggyakrabban a sarok, a térd vagy a váll területén használják.

Cross tape

A cross tapeket közvetlenül a fájdalom helyén - zúzódásokon vagy hegeken - alkalmazzák. Szerepük a megfelelő energiaáramlás optimalizálása. Nem gyulladásra  használatosak, nem rugalmasak és túlnyomórészt 100% pamutból készülnek. Ha a szalag fájdalmat okoz, azonnal vegye le!

Dynamic tape

Az utolsó típus a dynamic tape, ami a mozgás megkönnyítését és az ízület rögzítését jelenti anélkül, hogy korlátozná annak mobilitását. A fixáló vagy a kineziológiai tapaszokhoz képest eltérő módon alkalmazható. Szerepe a legyengült izmok segítése. Érzékeny bőrűek számára nem ajánlott a használata.

A tapasz színe

A tapaszokat sokféle színben árulják, általában rikító és merész árnyalatokban. A színek sokfélesége csak egyetlen funkciót tölt be, az mégpedig pszichológiai. 

Színes tapaszok

Az agy a sérülés helyén mindig erőteljes színt érzékel, ami miatt nagyobb figyelmet fordít az adott testrészre. Így a színt tisztán az ízlése szerint választhatja ki - ez nem befolyásolja a szalag tulajdonságait.

Kihasználhatóság a különböző testrészeken

Mint ahogy azt már fentebb jeleztük, a tapaszokat normál otthoni körülmények között magad is fel tudod tenni, de jó, ha legalább alapszintű ismeretekkel rendelkezel a test anatómiájáról vagy konzultálsz egy gyógytornásszal vagy más szakemberrel.

Alkalmazás előtt mosd le, tisztítsa meg és szükség esetén borotváld le a kezelendő területet. A tapaszokat a kifeszített izmokra helyezzük, hosszanti irányban kifeszítjük és szükség esetén több csík létrehozásához elvághatjuk. A tapasz elejét és végét feszültség nélkül ragasszuk fel és ragasztás után dörzsöljük a ragasztó irányába, hogy a jobban tapadjon. 3 - 5 napig hagyjuk a tapaszt a testen!

Mielőtt rátérnénk az egyes testrészekre, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy ízületet vagy izmot nem kell mindig ugyanúgy rögzíteni - több alternatíva is létezik és más útmutatókban is sokat megtudhat a tapasz használatának lehetőségeiről.

Tapasz a térdre

Térdenként 2 vagy 4 tapaszra lesz szükség. Az elsőt a combtól lefelé nyújtva Y alakban vágjuk el és a 2 laza csíkot a térdcsont oldalai mentén ragasszuk le, majd a térd alatt érjenek össze! Ismételjük meg a folyamatot a második csíkkal - ezúttal alulról felfelé. A jobb rögzítés érdekében az egyik szalagot a térd belső, a másikat pedig a térd külső oldaláról ragasszuk fel!

Tapasz térdre

Tapasz könyökre

A könyök tapaszt különösen a teniszezők értékelik, akik nagy igénybevételnek teszik ki a könyöküket. 2 tapaszra van szükség. Az elsőt a kézfejtől a könyök felé kezdjük vezetni, majd a második tapaszt (Y-tapasz) a lehető legközelebb rögzítsük a könyökhöz, vezessük a tenyér felé és körülbelül a felénél kezdjük el az alkar belső oldalán feszíteni.

Tapasz bokára és az Achilles-ínre

A bokára ismét 2 tapasz lesz elegendő. Az elsőt a bokaízület kanyarulatánál nyújtsa ki és rögzítse mögötte. A második tapaszt a lábfej aljától felfelé és közvetlenül a bokaízület alatt húzza meg, hogy rögzítse.

Az Achilles-ínhoz 3 tapaszra lesz szükség. Az első Y-tapasz a vádliizom köré kerül, a második lazán az ínra - mindkettőt a lábfejhez rögzítjük. A harmadikat a láb köré tekerjük, hogy ne lazuljon ki séta közben.

Kedvelt tapaszok

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 18.02.2022
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

Fitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függőenFitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függően

A fitneszlabda egy sokoldalú eszköz - használhatja az irodában üléshez, de otthoni edzéshez is. Gyermekek és felnőttek egyaránt értékelni fogják, ill. terhes nők számára is megfelelő....

Hogyan tornázzunk a futópadon? A megfelelő sebesség az Ön céljaihoz!Hogyan tornázzunk a futópadon? A megfelelő sebesség az Ön céljaihoz!

Ha nem szeretne a szabadban futni, mert természetellenesnek tűnik vagy az időjárás nem alkalmas rá, a futópad és annak előnyei kellemes meglepetést fognak okozni. Hogyan kezdjünk el...

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...