Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról!

Szigetelni szeretnék otthonukat? Akkor érdemes megtudni, hogy milyen lehetőségeik vannak! Nézzenek utána, hogy mi közül lehet válogatni! 

Ház szigetelése

Önök ismerik az összes lehetőséget? Cikkünkben megmutatjuk az összes napjainkban használatos hőszigetelő anyagot. 

Mit kínál a szigetelés?

Még mielőtt elkezdenénk foglalkozni a konkrét anyagokkal meg kell ismerkednünk magával a hőszigeteléssel. Mit kínál és milyen előnyei vannak? A ház hőszigetelése egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a befektetett összeg hosszú távon megtérül, ezért nagyon jó befektetésnek számít. 

A szigetelés fő oka a hőveszteség minimalizálása a téli hónapokban. Ez persze összefügg az előző megjegyzéssel is, amiben azt hangsúlyoztuk, hogy a hőszigetelés pénzügyileg előnyös. A hőveszteség csökkentésével csökken a fűtéshez felhasznált energia mennyisége is, amivel hosszú távon sok pénzt lehet spórolni. 

Hogyan szigeteljük a házat leghatékonyabban?

A hőszigetelés azonban nyáron is nagyon hasznos lehet! Hogyan? A forró, nyári napokon védelmet nyújt a magas hőmérséklet ellen és a beltér sokkal lassabban melegszik fel. Ennek köszönhetően nem szükséges drága klímaberendezéseket és hűtőrendszereket vásárolni! 

A szigetelőanyagokról...

Hőszigetelésre több anyagot is szoktak használni, de a legelterjedtebb a poliészter és az asványgyapot. Hogyan választhatják ki a megfelelő anyagot? 

Fontos ismerni a pontos tulajdonságokat! Természetesen a legfontosabb a hőszigetelő képesség. Az a hővezetőképesség együtthatójaként van feltüntetve. Minél kisebb ez az érték, annál jobb, mivel annál kevesebb hőt enged át az anyag. Nyáron a fajlagos kapacitás és a térfogatsúly, amelyek meggátolják a túlmelegedést. 

Olyan hőszigetelő anyagot is választhatunk, ami tűzálló vagy javítja a helyiségek akusztikáját. Eltérően kell szigetelni a padlást és a homlokzatot. A szigetelés minőségét  a felhasznált ragasztó, a folyadékbehatolás, hálózás, stb. is befolyásolja. 

Poliészter

A ház szigetelésére egy speciális poliésztert használnak, ami ásványolajból készül. Ez a legelterjedtebb szigetelőanyag. 

Előnyök és hátrányok

Népszerűségét főleg kis térfogatsúlyának, könnyű felrakásának és elérhető árának köszönheti. Nedvszívóképessége is alacsony, ill. 100%-ban újrahasznosítható, tehát környezetbarát! 

Hőszigetelés poliészterrel

Hátrányai közé sorolhatóak a rossz akusztikai tulajdonságok, ill. az, hogy rosszul reagál a nedvességre, mivel nem engedi át a vizet és a vízpárát. Ez miatt könnyen okozhatja a penész megjelenését. Méretre vágáskor elektromos vágóeszközt kell használni, hogy ne törjük el a poliésztert. Be kell tartani a meghatározott mennyiséget és egyéb előírásokat, mivel a poliészter organikus vegyületeket is kibocsáthat. 

Használat és felosztás

Általában lapos tető szigetelésére használják, de nem nyújt védelmet tűzvész ellen. Új és régi építésű házak esetében is használható. Családi házak, lakások, de ipari jellegű épületek, homlokzatok és padlók szigetelésére is alkalmas. 

Találkozhatnak expandált és extrudált polisztirollal. Az EPS és az XPS rövidítéseket használják. Az EPS elterjedtebb és tulajdonságai lényegében megegyeznek az előbb felsoroltakkal. Az XPS-t olyan helyeken szokták használni, ahol a klasszikus EPS nem elegendő. Pl. házak alapjánál, ahol fontos az ellenállás a nedvességgel és a nyomással szemben. 

Gyapot

Két kategóriát különböztetünk meg:

  • Üveggyapot: Szilíciumból és újrahasznosítótt üvegből készül. A poliészterrel ellentétben átengedi a párát, amely miatt nem halmozódik fel a nedvesség a helyiségben és nem jelenik meg a penész. Egy másik előnye, hogy nagyobb védelmet nyújt tűz ellen. Tető, mennyezet, homlokzat és belső falak szigetelésére használatos. Puha, rugalmas, ezért feltekert állapotban vásárolható meg. 

A ház szigetelése gyapottal

  • Kőzetgyapot: az üvegvatával összehasonlítva a különbség már a felhasznált anyag esetében megjelenik, mivel a kőzetgyapot bazaltból készül. Megtartja formáját és méretét hőingadozás esetén is. Hatékonyabban megőrzi vastagságát, mint az üveggyapot. Sűrűsége akár az előző tízszerese is lehet, ezért a nagy megterhelést is tűri. A házak esetében a homlokzaton és a válaszfalaknál használatos. 

Hőszigetelő vakolat

Ez egy viszonylag új termék, de kedvező tulajdonságai miatt gyorsan előtérbe került. A vakolat tartós, átengedi a vízpárát, jól elvezeti a nedvességet és felvihető közvetlenül a falakra. Összesítve a legjobb hőszigetelő vakolat a HFR-TS vakolat. 

Homlokzat szigetelésére, beltéren és kültéren is használható. Alkalmazható téglán, betonon, vasbetonon, fán és fémen is! Az egyszerű és a a bonyolultabb formákkal is megbirkózik. Egy légző réteget alakít ki, ami ellenáll a penésznek, a gombáknak és más kártevőknek is! 

Hőszigetelő vakolat

Környezetbarát és alternatív szigetelőanyagok

Az említettek mellett léteznek környezetbarát és egyéb lehetőségek is. A birkagyapjú hőszigetelésre és akusztikai szigetelésre is megfelelő. Kellemes levegőt tart a helyiségben, ill. elnyeli a nedvességet. Légtisztítónak is nevezhető. Hátránya a bonyolultabb rögzítés, a vegyi kezelés szükségessége és a magasabb ár. Juhásztanyákon és pásztorkunyhókban szokták használni. 

Végezetül egy szokatlan szigetelőanyaggal készültünk, amit inkább csak érdekességképp említünk meg. Ez a szalma. Nagyon hatékony hőszigetelő és jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, de nehéz vele dolgozni. Ára kedvező és tetők, padlók, ill. konstrukciók szigetelésére szokták használni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 28.05.2021
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?

A műhelyben elhelyezett asztalnak különféle követelményeknek is meg kell felelnie. Ez igaz hobbi barkácsolás, alkalmi szerelés vagy professzionális munka végzése során is. Cikkünkből...

A legjobb akkumulátoros sövényvágók élő kerítésre. Tekintsék meg a véleményeket és a teszt eredményeit!A legjobb akkumulátoros sövényvágók élő kerítésre. Tekintsék meg a véleményeket és a teszt eredményeit!

A sövényvágó kés elengedhetetlen, amennyiben élő kerítésük van a ház vagy a kert körül. Valaki az elektromosat, benzineset vagy az akkumulátorosat részesíti előnyben. Melyek a legjobbak?...

A legjobb gérvágó. A vélemények és a teszt segít a választásban. A legjobb gérvágó. A vélemények és a teszt segít a választásban.

Gondolkoztak már azon, hogyan lehet a fát tökéletes pontossággal elfűrészelni? Ehhez a gérvágó a tökéletes eszköz! Cikkünkből megtudhatják, mire kell figyelni vásárláskor!