Milyen hősugárzót vásároljunk a teraszra? A legjobbak a gáz és az infravörös hősugárzók

A téli és az őszi hónapokban is kint szeretnének ülni a teraszon vagy van egy bárjuk, éttermük vagy kávézójuk és pár héttel meg szeretnék hosszabbítani a nyári szezont? 

Gáz kültéri hősugárzó teraszra

Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a megfelelő kültéri hősugárzót és milyen paraméterekre kell figyelni. 

A legjobb kerti hősugárzók

Elektromos infravörös hősugárzók

Infravörös sugárzással terjeszti a hőt, amit a fűtőtest produkál. A környező tárgyak elnyelik ezt a hőt és ez által felmelegszenek. Az infravörös kültéri hősugárzó a bőr számára kellemes és természetes hatású hőt állít elő. 

A talajra, a falra vagy a plafonra

Az elektromos infravörös hősugárzó sokféle kivitelezésben megvásárolható. Gyakori a paneles hősugárzó állvánnyal, amelyet a földre kell elhelyezni - sok modell oszcillál egyik oldalról a másikra, amivel segítik a hő eloszlatását a környezetben. Egyes modellek a könnyebb manipuláció érdekében kerekekkel is el vannak látva. 

Egy másik lehetőség a fali hősugárzó, amelyet az ajtó magassága fölé kell elhelyezni és fentről lefele sugározza a hőt - teraszra is megfelelő. Függő hősugárzók vásárlására is van lehetőség, amelyeket a mennyezetre kell erősíteni. Egyes modellek kivitelezésükkel a függőlámpákra emlékeztetnek - ezek nagyobb területre sugározzák a hőt és fedett terasz fűtésére is kihasználhatóak. 

Az infravörös hősugárzók teljesítménye

Az elektromos infravörös hősugárzók teljesítménye 500 - 2000 W körül van. Speciális modellek esetében nagyobb értékkel is számolhatunk. Az említett telejsítmény kb. 15 m2 kifűtésére alkalmas, míg egy óra fűtés kb. 89 - 140 Ft-ba kerül. 

Kültéri hősugárzó - melegítő a teraszra

A legtöbb modellt klasszikus, 230 V-os konnektorra kell csatlakoztatni, de a nagyobb, 3000 W teljesítményű modellek gyakran háromfázisú 400 V-os konnektort is igényelnek. Adott esetben egy különálló elektromos hálózatra is lehet csatlakoztatni, amely erősebb biztosítékkal van ellátva. 

Kisebb teraszokra vagy hűvösebb helyiségekbe

Az elektromos infravörös hősugárzók olyan helyekre felelnek meg, ahol nem kell folyamatosan fűteni. A teraszokon kívűl tehát a fürdoszobában, garázsban, pincében is kihasználhatóak. Ha kintre szerelik a hősugárzót, akkor győződjenek meg a vízállóságáról is - legalább IP 44 értékűnek kellene lennie. Nagyobb teraszok esetében több hősugárzóra lesz szükségük, hiszen az elektromos hősugárzó teljesítménye fel sem veheti a versenyt a gáz hősugárzókkal. 

Az elektromos infravörös hősugárzó hátránya, hogy villamos hálózatra kell csatlakoztatni és nem tartja meg a hőt, tehát amint kikapcsolják eltűnik a meleg is. Ezzel szemben nagyon pozitív a halk üzemelés, ill. az a tény, hogy nem keveri a levegőt és ezáltal a port sem! 

Az ilyen típusú hősugárzók ára kb. 10 ezer forintnál kezdődik. 

Karbon hősugárzó

Lényegében elektromos hősugárzó, de egy karbonszálas csővel van ellátva, amely nikkellel van bevonva. Ennek köszönhetően a hősugárzó 98%-os hatékonysággal alakítja át az elektromos áramot hővé. Sokkal hosszabb az élettartama, mint a klasszikus elektromos hősugárzóknak - több, mint 10 000 óra. 

Kültéri hősugárzó teraszra

Alacsony frekvenciájú infravörös sugárzással dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy a hő mélyebbre és egyenletesebben jusson a testben. Az így előállított hő természetes hatású és a nap sugarai emlékeztet. Ez az oka annak, hogy sok szaunnában is ezt használják. 

Egyes gyártók a karbonszálas infravörös hősugárzókra akár 90 év garanciát is vállalnak. Ez azonban az áron is megmutatkozik. Ez a típus sokkal drágább, mint a klasszikus infravörös hősugárzók. 

Katalógusunkból ajánljuk

Infravörös gáz hősugárzó

Lehet, hogy egy kávézó vagy étterem teraszán találkoztak már egy utcai lámpára emlékeztető, furcsa oszloppal. Tudják meg, hogy ez nem világításra, hanem a környezet melegítésére szolgál. 

Ez egy gáz infravörös hősugárzó oszlop, amely ugyanúgy az infravörös sugárzást használja ki, mint az elektromos típus. Ez a hősugárzó az energiát a felső részen lévő gázégőből nyeri. A felette lévő tetőt állítani is lehet. Ezzel szabályozhatjuk a hő kiterjedését - a legtöbb modell kb. 9 méteres körzetben képes melegíteni. Használható tehát teraszokon, de akár a kertben is. 

Magas gáz hősugárzó teraszra

Az energiát propán-bután gázpalackból nyeri, a mely oszlop hősugárzó esetében az alsó részen van elrejtve, tehát nehezékként is szolgál. 

Az oszlop infravörös hősugárzók ára 50 ezer forint körül kezdődik. 

Egyéb kivitelezés

Infravörös hősugárzót más kivitelezésben is vásárolhatnak. Ismert típus a gázkályha infravörös hősugárzó is, melynek első részén helyezkedik el a fűtőtest, amely előrefele sugározza a hőt. A hátsó részen egy gázpalack van elhelyezve. Az egyszerűbb manipuláció érdekében ezek a hősugárzók kerekekkel is el vannak látva. Kb. 21 ezer forinttól vásárolhatóak meg. 

Nagyon különlegesen néznek ki a piramis alakú modellek, melyek egy hosszú lánggal ékeskednek. Persze azt egy biztonságos rács veszi körül. Ezek a modellek azonban drágábbak mint az előbb említett oszlop hősugárzók. 

Kültéri melegítő

A kisebb hősugárzókat közvetlenül a gázpalackra, a falra vagy az asztalra kell rögzíteni. A legfontosabb részük a pléh hővisszaverő, ami egy parabolára emlékeztet. Annak közepén helyezkedik el egy égő, amely egy meghatározott irányba sugározza a hőt. Mivel nem alkalmasak egy terület kifűtésére, csak adott irányba árasztják a meleget, ezért nem helyettesíthetik az infravörös kültéri hősugárzót. Kb. 15 ezer forintért vásárolható meg. 

Olcsó és elérhető fűtőanyag

A kültéri hősugárzók probán-bután gázt használnak. Ezen hősugárzók teljesítménye kb. 3 - 13 kW, míg fogyasztásuk 0,5 kg óránként. Ha jobban átszámolják, akkor kb. 700 forintba kerül egy óra üzemeltetés. A hősugárzó által használt gázpalack azonban nem különleges, tehát akár egy benzinkúton is megvásárolható. 

A gázra működő modellek előnye az elektromos hősugárzókkal szemben a nagyobb teljesítmény. Akár fedetlen területeket is fűthetünk velük. Hátrányuk a magasabb ár, ill. a nagyobb telejsítményű modellek esetében a magasabb fogyasztás. Ezen kívül ezt a típust nem lehet zárt térben használni. 

A kültéri hősugárzók paraméterei és funkciói

  • Termosztát – Lehetővé teszi, hogy pontosan beállítsák, milyen hőmérsékletet tartson a hősugárzó a helyiségben. 
  • Időzítő – Ennek köszönhetően a hősugárzó adott időben bekapcsol így Önök már a bemelegített helyiségbe érkezhetnek meg. Az olcsóbb modellek esetében ezt a funkciót egy időzítős konnektorral helyettesíthetik. 
  • Fagyás elleni védelem – Amennyiben egy beüvegezett teraszon pl. a növények miatt meg szeretnék akadályozni, hogy 0°C alá csökkennyen a hőmérséklet, akkor ez a funkció tökéletes lesz az Önök számára. Egy ilyen hősugárzó takarékos energiafogyasztással képes 5 - 10 °C körül tartani a hőmérsékletet.
  • Borulás elleni védelem – Ha a készülék feldől, akkor lecsatlakozik a gázról vagy a villamos hálózatról és ezzel megakadályozza az esetleges tűz kialakulását. 
  • Vízállóság –Ilyen berendezések esetében a vízállóság minőségét IP-vel és egy kétjegyű számmal jelölik. Kinti használat esetén a hősugárzónak legalább IP 44-es értéket kell elérnie. 
  • Távirányítás – Segítségével távolról is szabályozhatjuk a hőmérsékletet, ill. ki- és bekapcsolhatjuk a készüléket. Kifejezetten praktikus funkció a plafonon vagy a magasan elhelyezett hősugárzók esetében. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.10.2020
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb generátor akár nyaralóba is a Honda, a Heron vagy a Gude A legjobb generátor akár nyaralóba is a Honda, a Heron vagy a Gude

Hogyan válasszunk nyírógépet szakállra, hajra, bajuszra vagy orrszőrre?Hogyan válasszunk nyírógépet szakállra, hajra, bajuszra vagy orrszőrre?

Egyre több férfi foglalkozik aprólékosan a megjelenésével. Ebben nagy segítségükre lehet a nyírógép, melynek hála a haj, szakáll és orrszőr eltávolítása és formázása gyerekjáték lesz! 

Hogyan válasszunk otthoni vagy úti hajszárítót? A legjobb az ionizátorosHogyan válasszunk otthoni vagy úti hajszárítót? A legjobb az ionizátoros

A hajszárító egy praktikus találmány - időt spórolhatunk vele, segít frizuránk elkészítésében és fürdőszobánkat is dekorálja. Hogyan választhatják ki a legmegfelelőbbet?