Milyen főzőlapot válasszunk? Ezek a legjobbak a vélemények szerint.

A klasszikus tűzhely ideje lassan lejár. Ma már egyre népszerűbbek a főzőlapok. Megvásárolhatóak külön vagy beépített sütővel kombinálva. Mi alapján válasszuk ki a megfelelőt? 

Főzőlap a konyhában

Több kritérium és paraméter is létezik, amit figyelembe kell venni a főzőlap kiválasztásánál. Mindegyik ugyanannyira fontos! Mi segítünk Önöknek eligazodni, hogy a főzőlap kiválasztása senkinek ne okozzon problémát. 

Elektromos vagy inkább gázfőzőlap?

A válasz változó lehet a nézőpont és a preferenciák alapján. 

Nagyon fontos az energiafogyasztás teljes költsége. Ebben a pontban egyértelműen a gázfőzőlap győzedelmeskedik, hiszen olcsóbb. A modern főzőlapok úgy vannak kifejlesztve, hogy minél kevesebb áramot fogyasszanak, de...1 mgáz ára mégsem egyezik 1 kW elgfogyasztott áram árával. 

Nem minden háztartásba van bevezetve a gáz. Amennyiben a lakásba vagy a házba nincs bevezetve a gáz, ill. gázpalackot, flaga gázt sem szeretnének használni, akkor nincs sok választásuk. Ebben az esetben csak az elektromos főzőlapok közül válogathatnak. 

Gázfőzőlap

Mire kell figyelni az elektromos főzőlap kiválasztásakor? 

A gyártók fel szokták tüntetni, hogy az elektromos főzőlap "fel van készülve" a megszokott, 230 Voltra is, de mi nem tanácsoljuk ezt a megoldást. 

A legtöbb főzőlap ugyanis sok energiát vesz fel. Amennyiben csak egy főzőzónán fognak főzni, akkor valószínűleg nem lesz probléma, de ha az egész családnak készítenek ételt, így minden főzőzónát igénybe vesznek, akkor felbukkanhat pár nehézség. 

Megtörténhet, hogy a biztosíték kibírja - de ennek kicsi az esélye - és a főzőlap nem fog megfelelő teljesítményt nyújtani, mivel nem lesz elegendő energiája. A másik, valószínűbb lehetőség, hogy folyamatosan biztosítékot fog kelleni cserélni. Az elektromos főzőlapot háromfázisú elektromos kábellel ajánljuk bekötni, 400 V feszültségre. 

Az elektromos főzőlap kiválasztásakor az energiafogyasztást is figyeljek! 

  • amennyiben a főzőlap energiafelvétele 3,6 kW-tól kisebb, akkor elég egy 10 ampér erősségű biztosíték
  • a legtöbb főzőlap energiafelvétele 3,6 kW-nál nagyobb, így ezekhez 16 ampér erősségű biztosíték szükséges
  • általánosan véve mindkét típushoz a 16 ampér erősségű biztosítékot ajánlják

Panellakásban 230 V az elektromos feszültség = valóság vagy mítosz? 

A 230 V feszültésgre azt szokták mondani, hogy ez a panellakásokra jellemző, mivel az öregebb panelházakban nincs 400 V-os csatlakozás. Ez azért van, mert a panellakások legtöbbjébe gáz volt bevezetve, így a tűzhely és a sütő is gázra működött. 

Ez ezt jelenti, hogy ha panellakásba vásárolnak elektromos főzőlapot, akkor azt csak 230 V-ra tudják csatlakoztatni? A válasz NEM! Ez csak egy mítosz, ami a tapasztalatlan vásárlók körében terjeng. 

Amennyiben panellakásban laknak elegendő, ha egy tapasztalt villanyszerelő bevezeti a 400 V-os csatlakozást a konyhába és már le is van a gond! A főzőlap csomagolásához általában egy leírás is jár, ahol megtalálják a berendezés bekötéséhez szükséges információkat. 

Amennyiben még midnig azon törnék a fejüket, hogy elég lenne-e a 230 V, akkor hangsúlyozzuk, hogy nem ajánljuk ezt a megoldást! 

Tradicionális üvegkerámia

Az üvegkerámia napjaink legelterjedtebb megoldása. A legtöbb háziasszony és szakács is ilyen elektomos főzőlapot vásárol, amivel a régi, öntöttvas tűzhelyeket helyettesítik. A régieknek nagyon sok időbe telt, mire felmelegedtek és a lehűlésük is ugyanilyen sok időt vett igénybe. Így felsleges hőveszteség jött létre. 

Ma már könnyedén vásárolhatunk üvegkerámia főzőlapot. Ennek a felületnek az az előnye, hogy könnyen tisztítható és nagy a felülete, ami kitűnő a nagyobb méretű edényekhez. A katalógusokban ezt a funkciót bővíthető főzőzóna néven találhatják meg. Az egyik részt akkor kapcsolják be, ha egy átlagos méretű edényben szeretnének főzni. A kibővítés akkor szükséges, ha egy nagyobb edényben vagy tepsiben szeretnének valamit készíteni. 

Elektromos kerámia főzőlap

Az üvegkerámia főzőlap főzőzónái nagyon gyorsan felmelegszenek. Általában 15 - 30 másodperc alatt elérik az üzemeléshez megfelelő hőmérsékletet. Az elektromos energia így sokkal hatékonyabban van kihasználva. 

Az igazság azonban az, hogy az üvegkerámianák is beletelik egy bizonyos időbe, mire teljesen kihűlik. Még ha ez az időtartam sokkal rövidebb is, mint a régi, öntöttvas tűzhelyek esetében, akkor is energiaveszteségről van szó. 

Amennyiben az elektromos főzőlap választásakor az energiaspórolásra is gondolnak, akkor az indukciós üvegkerámia főzőlapot ajánljuk. Miért kapcsoljuk össze az indukciós és az üvegkerámia főzőlapot? A katalógusokban csak az indukciós jelzőt szokták használni. Ez azért van így, mert az indukciós melegítés a főzőlap legfontosabb tulajdonsága. Bevezetése igazi forradalmat indított el a főzésben. A főzőlapok ugyen indukciós melegítést biztosítanak, de üvegkerámiából készülnek. 

A legkedveltebb üvegkerámia főzőlapok

Indukciós főzőlap

Az indukció az elektromágnesességet veszi alapul. Nem lényeges, hogy teljes mértékben elmagyarázzuk az alapelvet, elég, ha a működésével tisztában vagyunk! 

Az indukciós melegítés során csak ott keletkezik hő, ahol az edény a főzőlaphoz ér, így csak a lábas belseje melegszik. Sok gyártó feltünteti, hogy az indukciós főzőlapon történő főzés során jobb eredményeket érnek el, mint a gáz főzőlap esetében, ill. ez az egyik legenergiatakarékosabb megoldás. 

Ez azonban nem teljesen igaz. Az igaz, hogy a gyors felmelegedés és a majdnem nullával egyenlő hőveszteség hozzájárul a kevesebb energiafogyasztáshoz, de az adott energia árát is figyelembe kell venni! A gáz sokkal olcsóbb, mint az elektromos áram, így a második esetében még mindig többet kellene fizetnünk. Tehát végezetül még mindig a gáz győzedelmeskedik! 

A legkedveltebb indukciós főzőlapok

Az egyetlen hátrány, amely sokakat eltántoríthat az indukciós főzőlap vásárlásától, az az, hogy muszáj speciális edényeket használni rajtuk, melyek feromágneses aljal rendelkeznek. Ebben az esetben nem megfelelőek az átlagos edények, lábasok és serpenyők! 

Tudják, mely edények megfelelőek az indukciós főzőlapra? Nézzék meg az alábbi videót, ahol kitűnően elmagyaráznak mindent: 

Az Elegáns Otthon szerkesztőségének tippje: az indukciós főzőlapon kitűnően lehet használni az öreg, zománcos edényeket is. Amennyiben tudni szeretnék, hogy melyik edény lesz jó az indukciós főzőlapra, akkor tegyenek az aljához egy mágnest. Ha vonzzák egymást, az jó jel! Az ilyen edényeket nyugodtan használhatják az indukciós főzőlapon is! 

Az indukciós főzőlap mind közül a legbiztonságosabb. Ha kiszökik az étel, akkor sem ég oda, így könnyen letörölhetjük. Ez azért van így, mert az indukciós főzőlapon az edény belseje melegszik fel, ill. az, ami benne van. Maga a főzőlap hideg marad. Ez akkor is nagy előny, ha gyerekekkel vagy idősekkel élnek egy háztartásban. 

Az indukciós melegítés azért is előnyös, mert szinte a főzőlap egész felületén főzhetnek. Hogy kicsit pontosabbak legyünk, azon a részen, ahol a főzőlap érzékeli, hogy hol, mekkora edény van ráhelyezve és csak azt melegíti. Ez az egész lap felét szokta kitenni. Akár egy kicsi edényt vagy egy nagy tepsit helyeznek is el rajta, biztosak lehetnek benne, hogy egyenletesen fog melgedni. 

Az indukciós főzőlap hátránya a magasabb ár, de az gyorsan megtérül az energiaspórolás miatt. Emellett maximális kényelemben főzhetnek. 

Gázfőzőlap - ne tévesszék össze az öreg gáztűzhellyel! 

Sokszor megesik, hogy az adott vásárló háztartásába még passzolna is egy gázfőzőlap, de ő nem szeretne olyat, mert azt hiszi, hogy az edény alja nem melegedne egyenletesen. Ez a probléma az öreg gáztűzhelyek esetében pl. teflon serpenyőben történő sütéskor mutatkozott meg, amikor nem használtunk zsírt. Ilyenkor az étel az edény széléhez égett. 

Ez viszont nem érinti a modern főzőlapokat! A legtöbb egyenletes láng technológiát használ. Mit értsünk pontosan ez alatt? Minden gázégő felső részén sok nyílás található, amelyek bebiztosítják, hogy az ételek egyenletesen melegedjenek. A több soros melegítés is az egyenletes melegítést támogatja. Az öreg tűzhelyekkel összehasonlítva a víz felforralásának ideje akár 20 százalékkal is csökkenhet. 

Gázfőzőlap résekkel a gáznak

Máig él az a legenda, hogy a gázzal működő berendezések veszélyesek. Ez szintén csak a múlt században volt aktuális, amikor öreg gáztűzhelyeket használtak. A modern gázfőzőlapok automatikusan leállítják a gázt és elalszik a láng, amint valami probléma adódik. A gáz szivárgását is megakadályozzák. 

A gázfőzőlapok többségének felülete általában üveg, de a láng felett klasszikus rácsot szoktak elhelyezni, ami bebiztosítja az edények biztonságos elhelyezését az egyes főzőzónákban. 

A legkedveltebb gázfőzőlapok

[table3]

A gyártók sosem alszanak, így a gázfőzőlapok esetében is mindig sok újítással találkozhatunk. Az egyik az üvegkerámia gázfőzőlap. A speciális gázégők üvegkerámia felület alá vannak rejtve. Ez nem csak a dizájn szempontjából fontos, de a könnyebb tisztítás miatt is! Ez lényegében a klasszikus üvegkerámia főzőlap gázra működő változata. 

Amennyiben ez a kombináció felkeltette érdeklődésüket, akkor az ár/minőség aránya miatt a Solgaz gyártót ajánljuk. E kategória legjobb termékei közé tartozik pl. a Solgaz GPC 3+1.

Kombinált vagy különálló főzőlapok?

A főzőlap kiválasztásánál nagyon fontos eldönteni, hogy megelégszünk-e a főzőlappal vagy kombinált főzőlapra lesz-e szükségünk. Amennyiben a konyhájukban már van egy jól működő sütő és a főzőlapot teljesen máshol szeretnék elhelyezni, akkor egy különálló főzőlap vásárlását javasoljuk. Külön irányítható, ráadásul így kipróbálhatnak egy másik gyártót is! 

Amennyiben egy teljesen új konyhát rendeznek be, akkor ajánljuk figyelmükbe a sütővel kombinált főzőlapot. Főleg a dizájn miatt olyan népszerű. 

A kombinált főzőlapokat a katalógusokban általában szettként szokták feltüntetni. Pl. "beépíthető sütő + indukciós főzőlap szett" vagy "főzőlap és beépíthető sütő szett", stb.  

Főzőlap és sütő szett

Ebben az esetben azonban muszáj ugyanattól a gyártótól vásárolni a főzőlapot és a sütőt is! Nem lehet kombinálni a különféle márkákat. Ezeket a főzőlapokat nem lehet külön irányítani. A gombok egy közös panelen vannak elhelyezve, amelynek segítségével a sütőt és a főzőlapot is kezelhetjük. 

A mi tippünk: A gyártók, de főleg a forgalmazók más és más szavakat használnak reklámozási célokra. Ezért megtörténhet, hogy a "kombinált főzőlap" kifejezésnek más jelentősége lesz. Az első a már említett eset, amikor a főzőlap sütővel van kombinálva. A második lehetőség azt takarja, hogy a főzőlap több melegítési módot is kínál. Pl. két főzőzónája gázra működik, a másik kettő üvegkerámia vagy indukciós. Ezért érdemes alaposan áttanulmányozni a termékleírást, ill. megfelelően kifaggatni a bolti eladót. 

A főzőzónák száma + a főzőlap mérete

A piacon lévő főzőlapok általában 2 - 6 főzőzónával rendelkeznek. Léteznek egy főzőzónával ellátott főzőlapok is, de ezt a megoldást maximum nyaralóba ajánljuk. Ez még egy egyszobás lakásba is kevés lenne! Oda a legmegfelelőbb egy főzőlap két főzőzónával. 

Egy nagyobb lakásba, ha olyan háztartásról van szó, ahol több mint két személy él a legideálisabb választás a 4 főzőzónás főzőlap. A maximális kényelem érdekében akár 5 vagy 6 főzőzónás változatot is vásárolhatnak. 

Indukciós főzőlap 5 főzőzónával

A főzőlapok átlagos szélessége 60 cm, ezért a katalógusokban is ez a méret fordul elő leggyakrabban. Léteznek azonban más méretű főzőlapok is - 30, 45 vagy 90 centiméteresek. Választáskor vegyék figyelembe, hogy mekkora hely áll a rendelkezésükre és milyen a konyhájuk elrendezése. Egy átlagos szekrény szélessége 60 cm. 

A főzőlap kezelése és funkciói

A piacon található főzőlapok két féle képpen irányíthatóak. Az egyik a mechaniku irányítás, amely különféle gombok és tekerőgombok segítségével történik. Ez főleg a gáz főzőlapokra jellemző, de az üvegkerámiánál is megtalálható. Indukciós főzőlapok esetében ritka. 

Ennél sokkal praktiusabb az érintéses és érzékelős vezérlés. Sok vásárló kérdezi, hogy mi közöttük a különbség. A válasz a következpképpen hangzik: Semmi! Mindkét esetben érintéssel kell irányítani a főzőlapot - általában az érintést hang kíséri - nem kell gombokat és tekerőket használni! A vicces az, hogy néhány gyártó az érintős, míg mások az érzékelős/szenzoros megnevezést részesítik előnyben. 

Ebben az esetben a gyerekzár magától értetődő, tehát a gyermek nem lesz képes felügyelet nélkül használni a főzőlapot. 

A modern főzőlapok speciális funkciói

  • Gyors felmelegedés = általában JetStart-nak, Booster-nek, QuickSystem-nek vagy HighLight-nak nevezik. Ennek köszönhetően pl. gyorsabban forralhatnak vizet.
  • A főzés megszakítása = ez a funkció az indukciós főzőlapok esetében van jelen. Általában Stop & Go-nak nevezik. Lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással leállítsuk a főzést az összes főzőzónán és elintézzünk pl. egy fontos telefont anélkül, hogy bármi is kiforrna. Amikor végeztek, megint megnyomják a Stop & Go gombot és ott folytathatják, ahol abbahagyták.
  • Időzítő = általában minden gyártó Timer-ként jelöli. Ennek a funkciónak köszönhetően beállíthatják, hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki a kiválasztott főzőzóna.

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Komentáre

23/07/2020 19:55
Ildikó Szabóné Berger

Kedves Rastislav Teplánsky!

Örülök, hogy írásában említette a Solgaz GPC 3+1 típusú gáz főzőlapot. Ezt szeretném megvásárolni, de egy véleményt sem találtam még róla. Tudna esetleg nekem egy részletesebb véleményt mondani? Még gázszerelő szakemberes sem ismerik itt Magyarországon. Bátran megvehetem? Egyszerűen egy gázszerelő be tudja szerelni? Kell hozzá valami különleges módosítás, vagy a meglévő gázkiállás megfelelő hozzá?
Ha tud ebben segíteni, előre is köszönöm.
Köszönettel: Szabóné Berger Ildikó

Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.12.2019
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

E-könyv olvasó: Milyen funkciókkal rendelkezik és melyik a legjobb? E-könyv olvasó: Milyen funkciókkal rendelkezik és melyik a legjobb?

Találkoztak már azzal a véleménnyel, hogy a klasszikus küönyvek száz év múlva rég a múlté lesznek? Megfelelően helyettesíti őket az e-könyv olvasó! Önök tudják, hogy milyen funkciókkal...

A legjobb magasgazvágók: A vélemények és tesztek segítenek választani! A legjobb magasgazvágók: A vélemények és tesztek segítenek választani!

Magasgazvágót szeretnének vásárolni? Ha már egy kicsit körbenéztek, akkor tudhatják, hogy a kínálat nagyon bőséges és nehéz kiválasztani a megfelelő modellt. Mi megkönnyítjük a dolgukat!...

Hogyan válasszuk ki a legjobb elektromos bébicsőszt? Olvassák el a véleményeket!Hogyan válasszuk ki a legjobb elektromos bébicsőszt? Olvassák el a véleményeket!

A technika egyre jobban fejlődik, így már a babák felügyeletében is kaphatunk egy kis segítséget. Mi is az az elektromos bébicsősz vagy bébiőr? Mi alapján lehet kiválasztani a...