Melyik a legjobb fafesték kültérre és beltérre? Gyorsan száradó, vízzel hígítható és szag nélküli festékek

A fa természetes anyag, melyet könnyű feldolgozni, jó szigetelő tulajdonságokkal bír, ellenálló és erős. Ezen tulajdonságokat beltéren, védett körülmények között tartja meg. 

Fafesték

A külső időjárási viszonyok hatására (napsütés, eső, hó) a fa tulajdonságai gyengülnek és változnak, éppen ezért ápolni kell! Tudni szeretnék, hogyan? 

A fával foglalkozni kell! 

A fa olyan, mint a bőr. Védeni kell az időjárás viszontagságaival szemben. Képzeljék csak el, mit tenna az eső, szél, napsütés és hó az arcbőrükkel! A fával is hasonló a helyzet. Védjék meg impregnáció és fedőlakk segítségével, hogy minél tovább megtartsa tökéletes állapotát. 

Kedvelt fafesték színek 

Először impregnálják a fát! 

Impregnálásra használhatnak olyan készítményt, amely biocidot tartalmaz, hogy meggátolják a kártevők elszaporodását a fában. Feladata, hogy minél mélyebbre hatoljon a fa belsejébe, hogy mindenhol megfelelően legyen kezelve és a gombáknak és szúvaknak esélyük se legyen! Minden olyan fa felületet impregnálni kell, amit kintre vagy nedves környezetben fogunk elhelyezni. 

A fa impregnálása

A Belinka nevezetű impregnáló biocidet és gyantát tartalmaz, ill. ideális alap fedőlakkhoz és lazúrhoz. Megóvja a fát a kártevő rovaroktól és a gombáktól is! Nincs hatással a fa színére, mivel színtelen. A biocid tartalmú szereket az alapján választhatják ki, hogy milyen kártevők ellen szeretnének harcolni (inszekticid, fungicid). 

Maga az impregnáció nem védi meg a fát

Még a sok kedvező tulajdonság hatására sem tudja az impregnáló 100 %-osan megvédeni a fát. Védelmet nyújt a kártevőkkel szemben, de az időjárástól már kevésbé képes megvédeni a fát. Ebben az esetben felületi kezelésre van szükség. A lakk és a lazúr is kitűnőek erre a feladatra, ahogy a már régóta ismert olaj is! 

A fa felületét a fedőlakk védi meg

Védjék a fa felületét fedőlakkal, így az időjárás változása és az esetleges mechanikus sérülések sem tesznek majd kárt benne. A leggyakrabban használt fedőlakk pl. a lazúr, a lakk vagy az olaj. 

Lazúr fára

Védi a fát az időjárás hatásaitól és a mechanikus sérülésektől. Félig áttetsző bevonatot képez, amely nem fedi el a fa struktúráját. Könnyű felvinni a felületre, ill. páraáteresztő, amit főleg akkor köszönnek majd meg, ha renoválni kell a bevonatot. Tartsák be a használati utasítást és az ajánlott mennyiséget is, hogy a fa sokáig védve legyen és megőrizhesse minőségét. Gyengédebb vegyszerek segítségével visszakaphatjuk az elveszített ragyogást. 

Lazúr fára

A lazúr áttetsző és olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek UV szűrőt hoznak létreVédi a fát a napsugárzás ellen is. A lakk fényes vagy matt felületet alakít ki. Ez attól függ, milyet választanak. Bent a lazúr akár 8 - 10 évig is kibírja. Kintre inkább sötétebb színeket válasszanak, mivel azok hosszabb életűek. 

A lazúrt egy év után újítsák meg! 

Ne feledjék, hogy a fa dolgozik és alkalmazkodik környezetéhez. A lazúr felvitele után egy évvel néhány repedés jelenhet meg a felületen. Ne ijedjenek meg, ez megszokott jelenség! Töröljék át a fát olyan lazúrral, mint amilyet ez előtt is használtak, majd újra töröljék át a fát. Így elfedhetik az egyenetlenségeket és a fa megint úgy fog kinézni, mint az új! 

A fedőlakk mindent elfed

A fedőlakk a lazúrral ellentétben teljesen elfedi a fa struktúráját. Beszínezi azt, ill. védi az időjárás viszontagságaitól. Fedőlakkot szeretnének használni? Ebben az esetben kevésbé minőségi fát is használhatnak. 

Fedőlakk fára

A fedőlakk szépen elfedi az apró hiányosságokat. A felület felújítása sem nehéz feladat, mivel olyan lakkról van szó, amely páraáteresztő és a fa felületén egybefüggő, egyöntetű bevonatot képez. 

A fedőlakk kiválasztásánál az alapozó festére is figyeljenek! 

A fedőlakkot a megfelelő alapozó festékkel együtt kell kiválasztani. Ez mind a felülettől függ, amelyre fel szeretnék vinni a festéket. A vízzel hígítható (öko) festék gyorsan szárad és nincs kellemetlen szaga sem! A szintetikus festékek esetében számolni kell a kellemetlen szaggal, ezért inkább csak jól szellőző helyiségben használják. Ezeket a festékeket kint és bent is alkalmazhatják. Az előtt, hogy a fát bevonnák a fedőőlakkal, használjanak alapozó festéket! Ez megfelelően kiegyenlíti és ápolja a fát, így könnyebben vihetik fel rá a fedőlakkot, ráadásul kevesebbet is fognak elhasználni belőle. 

Fa felület impregnálása

Az impregnáció és a fedőlakk kiegészítik egymást a fa védelmében. Az egyik a kártevők ellen véd, míg a másik az időjárás ellen. Amennyiben azt szeretnék, hogy a fa tartós legyen, akkor óvják minden területen. 

Nem minden lakk egyforma 

A lakk kiválasztásánál vegyék figyelembe, hogy hol lesz a fa elhelyezve és az alapján válasszanak. A beltéri lakk színtelen és megőrzi a fa természetes színét és struktúráját. A lakk a fa felületén kemény védőréteget képez, amely védi a fát a mechanikus sérülésektől és a nedvességtől. Leggyakrabban padlóra, burkolatra, ablakra vagy ajtóra szokták használi. A kültéri lakk részét képezi az UV szűrő is, ezért ezeknek a lakkoknak inkább tejes színük van. Struktúrájuk felfogja a káros UV sugarakat. Száradás után a lakk átlátszóvá válik, így a fán fényes vagy matt bevonat marad. Ebben Önök dönthetnek. A lakk ellenállóbb, mint a lazúr. 

A kétkomponensű lakk és használata

Külön kategóriát alkot a kétkomponensű epoxidált lakk, amely táncparkettekre, kultúrházak padlójára vagy tornatermekbe való. Lényegében ott használatos, ahol fényes, átlátszó és kemény lakkra van szükség. 

Egyforma doboz, különböző szín

Ugyanaz a lakk másogy fog kinézni fenyőn és tölgyön is. A puha fa (lucfenyő, boróka) valamennyit felszív a festékből, így az világosabbnak hat. Kemény fák esetében (tölgy, bükk) nem szívódik fel a lakk, a pigment a fa felületén marad, így sötétebb lesz a festés. 

Olaj fára

Szeretnék a fa árnyalatát megváltoztatni lakkozás előtt? Használjanak pácot. Így a fa beszíneződik, de ez semmilyen védelmet nem nyújt. Lakk nélkül a fa nem pompázna sokáig! 

Impregnálás nem csak szúk ellen

Az impregnálás csökkenti a fa vízfelszívó képességét. Az így előkészített fára kevesebb lakk és lazúr kell. Még mielőtt felvinnék a fára dörzsöljék át a felületet csiszolópapírral. Ez akkor is érvényes, ha a lakkot vagy lazúrt meg szeretnék újítani. Ily módon az új réteg jobban beleolvad a régibe. Renoválás során vízzel hígítható festéket haszáljanak. A felületet csak átcsiszolni kell! Nem szükséges elrejteni minden apró hibát. 

Az olaj és a fa régi barátok

Már több évszázad óta használnak olajat a fa ápolására. Az olaj mélyen felszívódik a fában és ellenáll a nedvességnek. Gyakran, legalább évente kétszer meg kell újítani, de ennek köszönhetően a fa nem szárad ki és nem penészedik. 

Fa szék ápolása

Leggyakrabban kerítésekre és kerti bútorra használják. Bent nem nagyon találkozhatunk vele, még ha ez a leginkább invazív és ökologikus megoldás is, ami a fa ápolását illeti. Ne feledjük, hogy az olaj zsíros. Lazúrt vagy lakkot olajra már nem vihetnek fel. 

Fafesték spray formában is

A bútorokat és a fát spray formájában megvásárolható festékkel is kezelhetjük. Manapság rengetek színnel találkozhatnak a boltok polcain, ráadásul víz alapú átlátszó lakkot is vásárolhatnak! Még mi előtt elkezdenék használni a sprayt, megfelelően rázzák fel a festéket, a fát pedig zsírtalanítsák és csiszolják le! Kb. 20 -30 cm távolságból vigyék fel a festéket legalább 2 - 3 rétegen. A spray használata nagyon egyszerű és a festék mindenhová eljut. 

Nem kell félni a fa játékoktól! 

Manapság nagyon divatosak a kézzel készült, fa játékok. Tudták, hogy létezik olyan festék, ami pont erre a célra van? Ez a festék ökologikus, biztonságos, észrevehetetlen és nem kell félni, hogy ártalmas lenne a gyermek számára! Ez a festék életet ad a játékoknak és természetes hatásúak lesznek. A fa kiegészítők a lakásban és a kertben nagyon szépek, de bizony ezekkel is törődni kell! Most már tudják, hogyan fogjanak hozzá! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.08.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?

Manapság az egyik legkedveltebb márka a piacon. Fejszék, lapátok, ásók, gereblyék, kések gallyakra és sok egyéb szerszám, amely jól jön a háztartásban és a kerti munka során is. 

A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani! A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani!

Az akkus fúró-csavarozó nagyon hasznos eszköz, amely segít az apró munkák elvégzésében. Önök is szeretnének egyet otthonra? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobbat!...

Makita, Metabo vagy Extol fúrógép. Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrógépet? Makita, Metabo vagy Extol fúrógép. Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrógépet?

Mely fúrógépek a legjobbak? Melyikkel fúrhatunk betonba? Mely paraméterek a legfontosabbak a választás során? Mi segítünk az új fúrógép kiválasztásában, hogy az tökéletesen megfeleljen...