Lépcső építése - a lépcsőfok megfelelő magassága és szélessége

Elhatározták, hogy egyedül birkóznak meg a lépcsők építésével? Kitűnő! Még mielőtt nekilátnának a munkának, szerezzenek információkat a lépcsőkről és készüljenek fel megfelelően! 

Lépcső építése saját kezűleg

Ez azért fontos, hogy a lépcső építése közben semmin ne lepődjenek meg és ne vesztegessék idejüket és pénzüket! 

A lépcsőépítés nem csak úgy van!

 • A fokszélesség legalább 60 cm legyen 
 • A fokszélesség családi házban legyen legalább 90 cm
 • a minimális lépcsőház magasság 210 cm, lényeges a megfelelő magasság, hogy ne kelljen feleslegessen görbülve járniuk! 
 • a korlát legyen legalább 90 cm magas  (tudjuk, hogy a korlát nélküli lépcsők nagyon esztétikusak és optikailag nagyítják a teret, de a biztonság a legfontosabb. A gyerekek és az idősek szempontjából a korlát nagyon fontos!)
 • a lépcsők optimális magassága kb. 16 - 18 cm. A legtöbb lépcsőfok 17,5 cm magasságú. Azt is vegyék figyelembe, hogy szeretnének-e csempét tenni a lépcsőre, mert ez is növeli a magasságot. 

A lépcsőt a következő részek alkotják:

 • lépcsőoromzat (a lépcsőfokok vízszintes alapja)
 • a lépcső emelkedése (a lépcsőfok magassága)
 • lépcsőoldal (a lépcsőfokot kétoldalt határoló rész)

Hogyan számoljuk ki a lépcsőfokok számát?

Hogyan jönnek rá a kőművesek? Segítségükre van a következő képlet: b + 2h = 63 cm. A 63 cm egy átlagos felnőtt lépésének hossza. Minél alacsonyabb a lépcső, annál szélesebb a lépcsőroromzat és fordítva. Szeretik a matematikát? Akkor játszva kiszámolhatják a lépcsők méreteit! Ha nincs a kisujjukban a matematika, akkor szóljanak egy ismerősnek, akinek ez az erőssége! A lépcsők méretének kiszámítását ne vegyél félvállról, mert akkor lehet, hogy a végén át kell majd építeniük az egészet! 

Lépcső építése a házban

Amilyen az első, olyan az utolsó

A lépcsőfokok méretei az elsőtől az utolsóig legyenek egyformák! Nem csak jobban néz ki, de jobb is rajta közlekedni! A lábak nagyon könnyen hozzászoknak a lépcsőfokok méretéhez. Ha minden lépcsőfok más méretű lenne, akkor sokkal jobban oda kellene figyelni a lépcsőn való közlekedés során, hogy még véletlenül se essen bajuk! A lépcsőnek biztonságosnak kell lennie! Nem szabad úgy érezniük, hogy bármikor megsérülhetnek rajta! 

Nem minden lépcső egyforma

A lépcsők konstrukciója mindig változik. Az új anyagok és technikai lehetőségek hatása nagyon érezhető a lépcsők esetében, de általában a következő típusokkal találkozhatunk: 

 • csigalépcső
 • egykarú lépcső
 • tört vonalú lépcső
 • kétkarú lépcső

Benti fém lépcső

A tetőtérbe vezető lépcső különleges!

A tetőtérbe vezető lépcsőfokok magassága akár 20 cm is lehet! Hiszen ide nem járnak minden nap! Ebben az esetben inkább célszerű lépcsőre van szükség, nem pedig kényelmesre. Ezek a lépcsők könnyű és biztonságos közlekedést biztosítanak a nehezen megközelíthető részekre is, ahol egy klasszikus lépcső nem férne el. Ezen lépcsők beszerelésével bárki megbirkózik! 

A lépcsők ára eltérő

A lépcsők ára eltérő. Függ attól, hogy milyen az elképzelésük, ill. hogy mennyit hajlandóak erre a célra áldozni. Az ár a lépcső formájából és a felhasznált anyagból adódik. Leggyakrabban falazott, fa vagy fém lépcsőkkel találkozhatunk. A lépcső anyaga kombinált is lehet, hiszen rendelkezhet akár fém konstukcióval és fa lépcsőfokokkal is! 

Fa lépcső

Képzeljék maguk elé a lépcsőket a Titanicból. Azok nem csak lépcsők, hanem a beltér fontos részét képezik és egységessé teszik azt! A fa lépcsők nem csak arra szolgálnak, hogy felmenjenek rajtuk az emeletre. Egyéniséget kölcsönöznek otthonuknak! Az ilyen lépcsők ára a felhasznált fa típusától és a kivitelezéstől függ! 

Fa lépcső, mint a beltéri dizájn része

Fém lépcsőt inkább kültérre

Otthonk mindenki kellemesen szeretné érezni magát. Léteznek kovácsolt vas lépcsők, melyeket díszkovács készít és megtöltik élettel a helyiséget. Fémből készült lépcsőkkel ennek ellenére inkább kint találkozhatunk. Adott esetben a kinti lépcsőt is készítheti díszkovács, de számoljanak a magasabb árral! A cinkezett lépcsők jobb árban vannak, de általában kinti lépcsőnek szokták őket használni, akár még a kertbe is! Hasznukat vehetjük gyárakban vagy tűzlépcsőként is! 

A fa és a fém kombinációja

Ez iránt a kombináció iránt van a legnagyobb kereslet. A lépcsőket akkor építik meg, amikor az építkezés már befejeződött, így nem kell attól tartani, hogy megsérülnek. A fém és a fa színes kombinációját mindeki saját ízlés szerint választhatja ki. Főleg olyan helyiségekbe illenek, ahová nem tipikus lépcsőt szeretnének, mivel ezekkel a lépcsőkkel könnyű dolgozni és szinte bárhová megépíthetőek. 

A beton lépcsők előnyei

A betonnak van egy nagy előnye. A lépcső burkolatát nem kell rögtön kiválasztani! Burkolhatják természetes kővel, csempével, fáva vagy klasszikusan, szőnyeggel. Ennek köszönhetően különféle kinézetű lehet ez a lépcső. Más felületet választhatnak a házba, másmilyet a teraszra és megint mást kültérre! 

Modern beltéri beton lépcsők

Lépcsőszegély, nem csak a stílus miatt! 

A lépcsőszegély élettel tölti meg a lépcsőt és védi a sérülésektől. Választhatnak öntapadó vagy felcsavarozható típust. Akár csúszásgátló funkciót is betölthetnek! Minden anyaghoz, amelyet a lépcsőhöz használnak, másmilyen szegély való. Egyeztessenek egy szakemberrel, majd válasszák ki, melyiket szegélyt kedvelik legjobban! 

Korlát, mint a beltér része

A korlát magassága 90 - 110 cm között mozog. Az oszlopok közti távolságnak nem szabadna 15 cm-nél többnek lennie, főleg, ha gyermekük is van! A korlát készítéséhez használhatnak fát, fémet, de akár kombinálhatják is őket, ill. a biztonsági üveg sem rossz ötlet. Abból induljanak ki, hogy milyen ajtókeretek vannak a házban, ill. melyik a leggyakrabban használt anyag. Az ajtókeret is sokszor része otthonunk stílusának, ezért fontos, hogy meg legyen köztük az összhang. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.11.2019
A cikk értékelése:
(95%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Talajlazító - milyet vásároljunk és melyik a legjobb? Elektromos vagy benzines? Talajlazító - milyet vásároljunk és melyik a legjobb? Elektromos vagy benzines?

A talajlazító nagyban megkönnyítheti a kerti munkát. Hogyan válasszunk? Mely paraméterek fontosak? Mennyibe kerül egy minőségi talajlazító? Minden lényegeset megtudhatnak cikkünkből! 

Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?Fejszék, kések, ásók, gereblyék és egyéb szerszámok a Fiskarstól. Valóban minőségiek?

Manapság az egyik legkedveltebb márka a piacon. Fejszék, lapátok, ásók, gereblyék, kések gallyakra és sok egyéb szerszám, amely jól jön a háztartásban és a kerti munka során is. 

A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani! A legjobb akkus fúró-csavarozók. A vélemények segítenek választani!

Az akkus fúró-csavarozó nagyon hasznos eszköz, amely segít az apró munkák elvégzésében. Önök is szeretnének egyet otthonra? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobbat!...