Legjobb gyümölcsaszalók. Kritika, sorrend, hogyan válasszunk

A szárított gyümölcs megőrzi a vitaminok 80%-t. Tökéletesen pótolja az édességeket és a gyümölcs szárítása nem vesz el a gyümölcs ízének intenzitásából sem. Míg az üzletekben különféle emulgálószereket kell a termékekhez adniuk, hogy ne romoljanak meg, házi elkészítésnél természetes táplálékról beszélünk, hozzáadott kémiai anyagok nélkül.

Nová sušička ovocia a zeleniny - ako vybrať?

A gyümölcsaszalóban nem feltétlenül csak gyümölcsöket száríthatnak, gombák, gyógynövények és zöldségek szárítására is alkalmas. A gyümölcsaszaló alapja a fő panel, ahol a fűtőtest, termosztát és ventilátor helyezkedik el.

Kedvelt termékek

Fontos paraméterek a gyümölcsaszaló kiválasztásakor

 • Teljesítmény – minél nagyobb a szárító teljesítménye, annál gyorsabban végzi el a feladatát. A motor teljesítménye 170 Wattnál kezdődik, és 1000 Wattnál végződik. Az ideális teljesítmény 500 Watt.
 • Hőmérséklet szabályozó – a gyümölcsaszalóknál fontos funkció a hőmérséklet szabályozó is. A különféle gyümölcsök, zöldségek vagy gombák különböző hőfokú szárítást igényelnek, ráadásul ez nagyban befolyásolja az ízüket és illatukat is. Nagyon sok gyümölcsaszaló még ma sem rendelkezik ezzel a funkcióval. Ezeket inkább kerüljék el. Ellenkező esetben nem fognak tudni mindent szárítani, amit szeretnének.
 • Időzítő –az időzítő is a hasznos funkciók közé tartozik. A szárító órákon keresztül dolgozhat, majd ha végzett magától kikapcsol.
 • A tálak száma – a tálak mennyisége az adott személy individuális igényeitől függ, egyesek beérik hárommal, míg másoknak az öt sem elegendő. Az „emeletek” számát az alapján döntsék el, hogy mennyi gyümölcsöt szeretnének szárítani. Pont ezért, először informálódjanak arról, lehet-e pluszba tálat vásárolni a szárítóhoz, hiszen nem mindegyiknél van rá lehetőség.
 • Anyag – ha olyan tálakat választunk, amelyek átlátszó műanyagból készültek nyert ügyünk van. Az aszalás ellenőrzésénél megkímél minket a felesleges hőveszteségtől. A nem átlátszó edényeknél nem tudjuk, mennyire száraz már a gyümölcs, ezért muszáj álandóan kinyitnunk.

Mit lehet az aszalóban szárítani?

Az aszalóban nem csak gyümölcsöt száríthatunk –bogyós vagy csonthéjas gyümölcsöket (szárítás előtt ne feledjék kimagozni), zöldséget (a paradicsomtól kezdve, a répán keresztül egészen a kelkáposzta levelekig, melyekből egészséges chipset készíthetnek), de gombát, gyógynövényeket, fűszereket (magokat vagy felásott növényeket), virágokat, de házi tésztát is.

Sušička ovocia a zeleniny

Sok árban is elérhető modell lehetővé tesz a hús (marha, baromfi, vadhús) vagy hal szárítását is.

Tipp: Ha ezt a két alapanyagot gyakran szeretnék szárítani, győződjenek meg róla, hogy az aszalót magasabb hőfokra (65+) is lehet-e állítani. Azt is észben kell tartani, hogy minél nagyobb a hús zsírtartalma, annál rövidebb ideig fogyasztható a szárítás után.

A szárítás teljesen igénytelen folyamat, viszont figyelni kell arra, hogy a szárítás hőmérséklete az alapanyagtól függően változik. Ezekben az intervallumokban szárítjuk őket:

 • 35 – 40 °C - gyógynövények, fűszerek szárítása
 • 46 °C  °Cházi joghurt készítése
 • 50 – 55 °C - gomba, gyümölcs, zöldség szárítása
 • 57 °C házi tészta szárítása
 • 68 °C - hús és hal szárítása

Hogyan készítsünk házi joghurtot a gyümölcsszárítóban?

Talán nem is sejtették, hogy a gyümölcsaszalót házi joghurt készítésére is használhatják. Az elkészítés egyszerű – 1 liter teljes tejet keverjenek krémesre ½ bögre szárított tejjel.

 • a nem pasztörizált tejet forralják át, majd hagyják 49°C-re hűlni
 • a pasztörizált tejet melegítsék 49°C-re

Az így elkészített tej ¼-ét keverjék el 4 kanál fehér joghurttal (Laktobacillusacidophilust és bifidobaktériumot kell tartalmaznia). Az elegyet keverjék össze a maradék tejjel, töltsék meg a tálat és helyezzék a szárító aljára. Az időzítőt 3 órára, a hőfokot 46°C-ra állítsák.

Ako vyrobiť domáci bio jogurt v sušičke ovocia?

Kelt tészta készítése a gyümölcsaszalóban

Akkor is érdemes ezt a berendezést használni, ha fel szeretnék gyorsítani a kelt tészta elkészülését. Ebben az esetben is nagyon egyszerű a folyamat:

 • a szárítóból szedjék ki a polcokat és melegítsék fel 46°C-ra
 • az aljára helyezzenek egy sekély fazekat vízzel
 • a fazék fölé helyezzenek egy polcot, amire ráteszik az edényt a kész tésztával (az edényt takarják le ronggyal)
 • a tészta 30-60 perc alatt megkel

Mennyibe kerül egy új gyümölcsaszaló? Milyen márkát keressünk?

Egy gyümölcsaszaló ára 30 eurótól kezdődik, de sokkal több is lehet. A nagyobb teljesítményű berendezések esetében akár 600 euró is beszélhetünk. Ajánljuk, hogy nézzen át minden paramétert, ami önnek fontos és csak utána orientálódjon az árkategóriára.

Ha megbízható gyártótól szeretnének vásárolni, keressék a Concept, Sencor, Eta, G21 és Klarstein termékeit.

Ne akarjanak pár eurót spórolni, mert végül olyan gyümölcsaszalót szereznének be, ami nem felel meg az igényeiknek. Ha nem tudnak dönteni, próbálják ki valamelyiket az alábbi termékek közül.

A 3 legjobb gyümölcsaszaló tesztek és kritikák alapján

Összegyűjtöttük önöknek a három legjobban értékelt gyümölcsaszalót. Utánajártunk az értékeléseknek, összehasonlításoknak, teszteknek és a paraméterekre is nagy hangsúlyt fektettünk. A végeredmény az alábbi lista, amely igazi vásárlók által hitelesített termékeket kínál önöknek. Ha egy másik gyümölcsaszalót szeretnének, de szakvéleményre van szükségük, írjanak bátran kommentárt és mi igyekszünk mihamarabb válaszolni.

A cikk szerzője


Komentáre

28/04/2020 16:24
Janik János

Üdv!

Én a Klarstein Mega Jerky automata aszalógépről szeretném kikérni az önök véleményét. Én úgy találtam, hogy nagyon hasonló az Őnök által ajánlott Arizona Jerky-hez, csak ez erősebb és bevallom, hogy kinézetre kicsit jobban tetszik, de nem szeretnék mellé nyúlni ezért érdekelne, hogy jó választás lenne, vagy inkább az Arizona Jerky-t válasszam?

Válaszuket előre is köszönöm!

Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.03.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Videó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával isVideó kaputelefon wifivel - vezeték nélküli megoldás kültéri kamerával is

Amennyiben tudni szeretnék, hogy ki csenget az ajtónál anélkül, hogy ajtót kellene nyitniuk, akkor a videó kaputelefon a legjobb megoldás! Minden fontosat megtudhatnak róla cikkünkben....

A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek. A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek.

A vasaló kiválasztása nem egyszerű feladat! Könnyű vagy inkább nehéz legyen? Mennyi párára van szükség? Melyik vasalótalp a legjobb? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a fontos...

A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban! A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban!

Úgy döntöttek, hogy a minőséget választják és szeretnének egy gázgrillt vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell a választás során figyelni, ill. a legjobb gázgrilleket is...