Kétzónás borhűtő - kiváló otthoni hűtőszekrény borok hűtésére

Nem kell sommeliernek lenni ahhoz, hogy alkalmanként szívesen kortyolgassanak egy pohár finom bort. Kevés ember rendelkezik borospincével, ezért a borhűtő egy nagyon jó megoldást jelenthet sokak számára. 

Borhűtő

A borhűtőnek köszönhetően a bort a legjobb minőségben ízlelgethetik. Főleg a nedvességtől, a szagoktól és az oxidációtól védi a bort, de az ideális hőmérsékletet is fenntartja. Ennek hála a bor mindig készen áll a felszolgálásra. 

Amennyiben egy jó minőségű borhűtőt vásárolnak, akkor soha többet nem kell fogyasztás előtt még gyorsan betenni a bort a hűtőbe. Ezzel a módszerrel sosem hűthetik le megfelelő hőmérsékletűre a bort, ráadásul a túlhűtés veszélye is fennáll. Arról már nem is beszélve, hogy az aromák és ízek megőrzésének érdekében a bort hosszútávon optimális körülmények között kellene tárolni. Egy átlagos hűtőszekrény tehát erre a célra teljesen alkalmatlan! 

Több típusú borhűtő is létezik, ezért elsőre nehéznenk tűnhet megtalálni a megfelelő modellt. Olvassanak tovább, hogy megtudják, hogyan választhatják ki a legjobb borhűtőt az Önök számára. Amennyiben a megfelelő borhűtőt szeretnék megvásárolni, akkor azt tanácsoljuk, hogy válaszolják meg a három legfontosabb kérdést! Melyek ezek? 

Egy- vagy többzónás borhűtőt vásároljunk?

Elárulunk Önöknek egy titkot. Az egy- és többzónás borhűtő kérdése inkább csak a gyártók trükkje.

Miért? Az optimális tárolási hőmérséklet a fehér-, vörösdbor, a rozé és a pezsgő esetében is egyezik. Ez 11 – 12 ºC. A magasabb és az alacsonyabb hőmérséklet sem kedvez a bor számára. A hőmérséklet ingadozásról már nem is beszélve! 

A különböző hőmérsékletek a bor fogyasztásának ideális hőmérsékletét jelölik. Ez azt jelenti, hogy a legjobb íz elérésének érdekében a bort optimális hőmérsékleten ajánlott fogyasztani. 

A különböző borok fogyasztásának ideális hőmérséklete:

 • Habzóbor: 4 – 6 °C
 • Likőrbor: 6 – 8 °C
 • Fiatal fehérbor: 7 – 9 °C
 • Édes fehérbor: 7 – 9 °C
 • Száraz fehérbor: 9 -11 ºC
 • Rozé: 9 – 11 °C
 • Fiatal vörösbor: 3 – 15 °C
 • Érett vörösbor: 16 – 18 °C

A borkedvelők általában a fehér- vagy a vörösbort részesítik előnyben, ezért valószínűleg az egyzónás borhűtő is kielégít minden igényt. Persze kölünböző borokat is tárolhatnak a borhűtőben, melyek az ideális hőmérsékletre lehűtve maximálisan megőrzik ízüket és aromájukat. 

A hűtés hőmérsékletének beállítása a borhűtőn

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a bort a fentebb feltüntetett hőmérsékleten tárolják, hogy megőrizze minőségét. A tárolást illetően tehát az egyzónás borhűtők teljesen jól kihasználhatóak. 

A borhűtő kiválasztásakor a vásárló igényeinek van a legfontosabb szerepe. Az egyik ilyen szempont az, hogy a bor mindig megfelelően be legyen hűtve fogyasztási hőmérsékletre és szükség esetén rögtön fel lehessen szolgálni. 

Az, aki szereti a bort nagyon jól tudja, hogy a fehérbor hidegen a legfinomabb, míg a vörösbor a szobahőmérséklethez közeli hőfokon a legízletesebb. 

... ezért kezdtek el kettő- és többzónás borhűtőket gyártani

Amennyiben egy típusú bort szoktak inni, például fehéret vagy vöröset és mindig fogyasztásra készen szeretnék tudni az otthon tárolt üvegeket, akkor az Önök igényeinek tökéletesen megfelel az egyzónás borhűtő is. Az ilyen modellek hőmérsékletét az alapján állíthatjuk be, hogy éppen milyen bort tárolunk benne. Ha szeretik a vörösbort, akkor állítsák be a hőmérsékletet 17 ºC-ra. Fehérbor esetében 7 ºC-ra ajánlott csökkenteni a berendezés hőmérsékletét.

Na de mit tehetnek akkor, ha mindig más fajta bort kívánnak meg? Egyszer vörösbort, pár nap múlva pedig fehérbort szeretnének iszogatni? Ilyen esetben a kétzónás borhűtőt szeretnénk a figyelmükbe ajánlani! Már az elnevezésből is rájöhetünk, hogy ez a típus két különálló zónával rendelkezik. Hőszigetelő réteggel vannak elválasztva, tehát egymástól függetlenül állíthatják be a két zóna hőmérsékletét. 

Ha több fajta boruk szokott otthon lenni, akkor a többzónás borhűtő vásárlását ajánljuk. Ezen modellek esetében a borhűtő több különáló zónára van felosztva, melyekben eltérő hőmérsékletűre hűthetik a borokat. A vendégeknek több fajta bort felkínálhatnak és mindegyik rögtön fogyasztható is. 

Kompresszoros vagy termoelektromos borhűtőt válasszunk?

A termoelektromos borhűtő nagy előnye, hogy csendes. Nem okoz rezgést és kevés elektromos energiát fogyaszt, amely spórolás szempontjából nagyon előnyös. A természetvédelmi szempontot is érdemes figyelembe venni: nem annyira ártalmas a környezetre nézve, mivel nem használ hűtőgázt. 

A termoelektromos borhűtőnek azonban van egy nagy hátránya is: kisebb a hűtőtelejsítménye. Ebből adódóan hűvösebb helyiségekben ajánlott elhelyezni. Egy melegebb helyiségben egy ilyen borhűtő nem feltétlenül fog megfelelően működni. 

A klasszikus kompresszoros modellek nagyobb zajkibocsátással járnak. Számolniuk kell a búgó hanggal. A kompresszoros borhűtők zajkibocsátása általában az ár növekedésével csökken, de ez nem egy íratlan szabály! A kompresszoros és termoelektromos borűtők közti választáskor a saját igényeiket kell figyelembe venni. 

A termoelektromos borhűtő az Ön számára is megfelelő, ha:

 • fontos Önnek a csendes üzemelés
 • lényeges Önnek a takarékos üzemelés 
 • viszonylag kis méretű borhűtőre van szüksége
 • a helyiség hőmérséklete, melyben a borhűtő el lesz helyezve nem ingadozó és nem túl magas

A kompresszoros borhűtő az Ön számára is megfelelő, ha:

 • hatékony borhűtésre vágynak
 • nem zavarja Önt a borhűtő enyhe, búgó hangja
 • a helyiség hőmérséklete, melyben a borhűtő el lesz helyezve ingadozó vagy magas

Szabadon álló vagy beépített borhűtőt vásároljunk?

Amennyiben átépítik öreg konyhájukat vagy éppen rendezik be az újat, akkor egy szép szabadon álló borhűtő vásárlása nagyon jó döntés. Bárhová elhelyezhető, ahol van elegendő hely. Ha a borhűtőt a kamrában szeretnék elhelyezni, akkor nem annyira fontos a kinézete. Ha azonban a nappaliba szeretnék tenni, akkor hasonlítsanak össze több dizájnt és színt, hogy megtalálják a helyiség hangulatához leginkább passzoló modellt. 

Azt is fontos meghatározni, hogy mekkora méretű borhűtőt vásárolhatnak annak tekintetében, hogy passzoljon a beltér többi részéhez és ne tűnjön ki túlságosan. Így nem fog olyan hatást kelteni, mintha nem lenne ott semmi keresnivalója. 

Guzzanti szabadon álló borhűtők

Amennyiben épp átcsinálják vagy berendezik konyhájukat, akkor beépített borhűtőt is vásárolhatnak, amely illeni fog a konyha többi részéhet. Ha kedvelik a letisztult vonalakat, akkor ez a megoldás pont Önöknek való! Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ezzel a borhűtő mérete is korlátozva lesz, mivel passzolnia kell a konyhaszekrény méreteihez szélességben, magasságban és mélységben is.

Beépített borhűtő esetében óvatosnak kell lenni, ezért érdemes szakembert hívni. Kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a borhűtő mélységére, mivel ha a borhűtő hátsó része túl közel lesz a falhoz, az túlmelegedést eredményezhet. 

Ezek tehát a legfontosabb részletek, melyeket a borhűtő kiválasztásakor figyelembe kell venni. Ezen kívül vannak egyéb paraméterek és faktorok, melyeket érdemes átgondolni! 

Mit jelent a klímaosztály?

Borhűtők vásárlásakor a klímaosztály paraméterrel is találkozni fognak. Ez meghatározza, hogy milyen környezeti hőmérséklet mellett képes a borhűtő megfelelő működésre. 

A megfelelő klímaosztály kiválasztásához el kell dönteni, hogy hova szeretnék tenni a borhűtőt. Mielőtt megvásárolnák a borhűtőt mérjék meg a hőmérsékletet abban a helyiségben, ahol el lesz helyezve. Ha pl. a kamrába szerertnék tenni, akkor az SN klímaosztály megfelelő lesz. Ha azonban a nappaliban szeretnék elhelyezni a borhűtőt, akkor az N klímaosztály lesz az ideális. A konyhába a T besorolású modelleket ajánljuk. 

Miről van szó? Elmagyarázzuk!

4 klímaosztályt különbözetünk meg:

 • SN: +10°C-tól +32°C-ig
 • N: +16°C-tól +32°C-ig
 • ST: +18°C-tól +38°C-ig
 • T: +18°C-tól +43°C-ig

Egyes borhűtők esetében több klímaosztály is fel van tüntetve. Ilyen esetben a borhűtőt eltérő körülmények között, különböző hőmérsékleten is használhatják. 

Választáskor az energiaosztályt is vegyék figyelembe! 

Ahogy más fogysztók esetében, a borhűtőnél is fel kell tüntetni egy jól látható helyen az energiaosztályt. 

Az energiaosztályt A - G betűkkel jelölik. Az A (esetleg A+ vagy A++) a legtakarékosabb fogyasztókat jelöli. A legtöbb ismert gyártó az energiaosztály mellett a napi fogyasztást kWh-ban is feltüntetik. 

Amennyiben egy takarékos modellt szeretnének vásárolni, akkor keressék az A jelölésű borhűtőket, ill. azokat, amelyek napi fogyasztása nem haladja meg a 0,91 kWh-t. 

Beépített borhűtő

Milyen kapacitásúak az egyes borhűtők?

Manapság vásárolhatunk igazán kis méretű borhűtőket, melyekben 6 - 18 üveg tárolható, de olyat is, amelybe akár 200 üveg bor is elfér. 

A választás csak Önökön áll! Amennyiben időnként meg szeretnének inni egy pohár bort munka után, akkor elég lesz Önöknek egy 6 üveg kapacitású modell is, de szerintünk a 18 üveges modell a legmegfelelőbb. 

Ha valóban rajonganak a borokért és kizárólag a legjobb minőséget keresik, ill. hosszútávon szeretnék megőrizni az egyes üvegeket, akkor a nagyobb kapacitású borhűtőket szeretnénk a figyelmükbe ajánlani! 

A legjobb értékelésű borhűtők

Philco PW 12 

Philco PW 12 borhűtő

További infó

 

GUZZANTI GZ 12 

Guzzanti GZ 12 borhűtő

További infó

 

Hyundai VIN32DZ 

Hyundai VIN32DZ Borhűtő

További infó

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.10.2020
A cikk értékelése:
(87.8%)

További cikkek a kategóriában:

Milyen hősugárzót vásároljunk a teraszra? A legjobbak a gáz és az infravörös hősugárzókMilyen hősugárzót vásároljunk a teraszra? A legjobbak a gáz és az infravörös hősugárzók

A téli és az őszi hónapokban is a teraszon szeretnének üldögélni? Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen paraméterek fontosak és mire kell figyelni választáskor. 

Hogyan válasszunk párásítót?Hogyan válasszunk párásítót?

Milyen a legjobb párásító? Hogyan válasszunk minőségi modellt és milyen lehetőségeink vannak? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

Hogyan válasszunk női arc epilátort? A vélemények szerint a Braun és a Remington a legjobbak! Hogyan válasszunk női arc epilátort? A vélemények szerint a Braun és a Remington a legjobbak!

Az arcon megjelenő kellemetlen szőrszálak sok kellemetlenséget okozhatnak. Az arc epilátorral bármikor rendbe rakhatjuk arcunkat.