Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?

A hordozható hűtőszekrény nagyszerű kiegészítő mindazoknak, akik sok időt töltenek úton, szeretnek kirándulni és a nyári vakációra leginkább autóval járnak. Az autóhűtő nagyszerű, hiszen az élelmiszereket biztonságos hőmérsékleten tartja és a meleg napokon is mindig lesz kéznél egy hideg ital.

Hogyan válasszunk autóhűtőt

Ebben a cikkben megnézzük a 4 leggyakoribb autóhűtő típust, azt, hogyan válasszon mini hűtőszekrényt, ill. milyen kritériumokra kell odafigyelni.

Kedvelt autóhűtők

Miért érdemes autóhűtőt vásárolni?

Az autóhűtő nagyszerű segítség a nyári hónapokban és minden olyan esetben, amikor hosszabb időt tervezünk úton tölteni. Hasznát fogja venni nyaraláskor, nyári kirándulásokon, kempingezéskor, sátorozáskor, horgászáskor, vadászatkor, hétvégén a nyaralóban, vagy akár akkor is, ha gyakran szállít hűvösen tartandó árukat, például bizonyos gyógyszereket. Természetesen mindez hűtőszekrény nélkül is megoldható - az ételek jéggel teli zacskóban történő tárolásával. Hosszú távon azonban egy hűtőszekrény vásárlása jobban megtérülhet. A jég nem csak hogy idővel megolvad, de egyenetlenül hűti le az ételt; egyes részek megfagyhatnak, mások pedig nem hűlnek le eléggé.

Az autóhűtő ezzel ellentétben elegáns megoldást jelent. Olyan vezetékkel van felszerelve, amely egy 12 voltos autós csatlakozóba csatlakozik és nem kell aggódnia az autó akkumulátorának állapota miatt! A hűtőszekrények úgy készülnek, hogy az autó akkumulátora soha ne merüljön le miattuk teljesen. Számos készüléket normál 230 V-os hálózatra is lehet csatlakoztatni, így például a hűtőszekrényt a nyaralóban is használhatja. A mini hűtőszekrények jól nem foglalnak sok helyet az autóban, és könnyen hordozhatók, így bárhová magával viheti őket. A jéggel összehasonlítva fontos az is, hogy az autós hűtőszekrény évekig kitart, és bármikor magával viheti anélkül, hogy előre jeget kellene készítenie.

Az autóhűtő típusai

Az autóhűtő működése a típusától függ, mindegyik más-más alapelven működik. Ez azonban fontos tényező a választásnál, amely segít eldönteni, hogy melyik típusú autóhűtő felel meg leginkább az Ön igényeinek. Amikor autóhűtőt választ, leggyakrabban 4 típussal találkozhat: passzív, termoelektromos, kompresszoros és abszorpciós autóhűtőkkel.

Passzív autóhűtő

 • Hűtődobozok és hűtőtáskák - A hűtődobozokat és hűtőtáskákat gyakran passzív hűtőknek is nevezik, mivel a passzív hűtés elvén működnek. Nem hűtik aktívan a teret, csak szigetelő tulajdonságaiknak köszönhetően hűvösen tartják azt. A lehető leghosszabb hatékonyság érdekében jeget és hűtött élelmiszereket helyeznek el benne. Ezek fordítva is használhatók - az ételek melegen tartására, ha meleg ebédet szeretne magával vinni. Hátrányuk, hogy maximum 12 órán át tartják a hőmérsékletet, ami után új jégakkukat kell betenni. Előnyük az alacsony beszerzési ár, a kisebb súly, ami hordozhatóvá teszi őket, és az áramforrástól való függetlenségük.
 • Termoelektromos autóhűtő - Népszerű hordozható verzió a termoelektromos autóhűtő, melynek előnye, hogy nemcsak hűteni, hanem fűteni is lehet vele. Ha egy ilyen hűtőszekrényt visz magával a nyaralásra, akkor biztosan kihasználja majd ezt a funkciót is. A belső teret 30 °C-kal hűti a környezethez képest, és hosszabb ideig tart a hűtésük. 12V-os autós csatlakozón keresztül kapnak áramot, és kompakt méretük és súlyuk miatt alkalmasak az autóban való szállításhoz. Negatívumuk a magasabb energiafogyasztás, viszont olcsóbbak, mint más típusú autóhűtők, és viszonylag csendesek.
 • Kompresszoros autóhűtő - Az ilyen típusú autós hűtőszekrények különösen a lakókocsikban használhatóak ki. Nagy előnyük, hogy képesek gyorsabban hűteni, és akár -18°C-on is tudnak fagyasztani. Ezáltal e típus ideális hosszú utazásokhoz, nyaralásokhoz és kempingezéshez. A hagyományos konyhai hűtőszekrényekhez hasonlóan működnek, ami azt jelenti, hogy hűtési képességük nem függ a környezeti hőmérséklettől. Hátrányuk a magasabb beszerzési ár és zajosabb működés, nagyobb méretük és súlyuk is, ezért nem alkalmasak gyakori hordozásra, pl. a strandra. Másrészt csatlakozás nélkül is több órán át hűvösek maradhatnak.
  Abszorpciós hűtőszekrény - Az abszorpciós hűtőszekrények azért érdekesek, mert kevés áramot fogyasztanak. Ez azért van, mert olyan gázzal hűtenek, amely a hőt a hűtőszekrénytől vonja el. Így hatékonyan tudják fenntartani az alacsony belső hőmérsékletet, viszont nem fagypont alatti hőmérsékletet! Így minimális áramfogyasztás mellett képesek hosszú ideig hidegen tartani az élelmiszereket, és működésük nagyon csendes. Ezeknek a hűtőszekrényeknek a hátránya azonban a magasabb ár és a működési mód. Szellőzésre, száraz környezetre és szilárd felületre van szükségük a működéshez, ezért nem alkalmasak autóval való utazásra, inkább lakókocsiban és kempingben használják őket.

Hogyan válasszunk autóhűtőt?

Az autós hűtőszekrény kiválasztásakor ne kizárólag az ár alapján döntsön - mivel 4 féle autóhűtő létezik, nem minden anem mind felel meg az Ön igényeinek. Vásárlás előtt tehát gondolja át, hogyan és hol fogja leginkább használni a hűtőszekrényt, mit vár el tőle, és milyen tulajdonságok fontosak az Ön számára. Attól is függ, hogy mennyi élelmiszert szeretne benne tárolni, milyen gyakran fogja magával cipelni, és mennyi hely áll rendelkezésre az autójában.

Hordozható autóhűtő - autós hűtőtáska

A használat módja

Szeretné magával vinni a hűtőt a strandra vagy egy kirándulásra? Azon töpreng, hogyan hűtse le az útközben elfogyasztandó ételeket? Vagy egy olyan hűtőt keres, amit a célállomásra érkezve használhat? Ha hűtőszekrényt visz magával egy kirándulásra, strandra, piknikre, kerti partira vagy baráti összejövetelre, válasszon passzív hűtőtáskát vagy termotáskát. Nem kell áramforrással foglalkoznia, a táska elég sokáig hidegen tartja az ételt, és a doboz könnyen hordozható - még egy gyerek is képes a hűtőtáskát cipelni.

Ha olyan hűtőt keres hosszú utazáshoz, amely lehetővé teszi, hogy az ételeket utazás közben is kivehesse és elfogyaszthassa, akkor, válasszon termoelektromos hűtőt. Könnyen csatlakoztatható közvetlenül az autóba, így mindig kéznél lesz. Amennyiben egyedül utazik, akkor kihasználhatja az olyan praktikus kiegészítőket, mint a fedelén lévő pohártartó, és használhatja akár meleg, akár hideg ételt szeretne magával vinni. Nyúljon egy kisebb, legfeljebb 30 literes autóhűtőhöz, ami tökéletesen elegendő az utazáshoz. Az italok kiválasztásakor üvegek helyett inkább alu dobozos italt válasszon, így minden könnyedén elfér majd a hűtőben!

Ha a hűtőtáskát kempingben, faházban vagy bármilyen stabil helyen fogja használni, válasszon kompresszoros vagy abszorpciós hűtőt. Ha néhány napot tölt a helyszínen, akkor legalább 30 literes hűtőszekrényre lesz szüksége, amely hosszabb ideig tárolja az élelmiszereket, és amelybe legalább 1,5 literes palackok is elférnek. A hűtőszekrénynek elegendő hűtési helyet kell biztosítania kempingezés közben, és hálózatra csatlakoztathatónak kell lennie, hogy néhány órán át hűvösen tartsa az élelmiszereket, még akkor is, ha az áramszolgáltatás megszűnik. Egy ilyen hűtőszekrénynek a külső hőmérséklettől függetlenül hűt és értékelni fogja a fagyasztást funkcióját is, amelyet egy kompresszoros hűtőszekrény biztosít.

Térfogat és méretek

A hűtő térfogatának kiválasztásakor csábító lehet, hogy a biztonság kedvéért egyszerűen a lehető legnagyobb térfogathoz nyúljunk, még akkor is, ha nem használjuk ki teljes mértékben. A sok extra hűtőtér viszont nem jó választás - egy félig üres hűtőszekrény nem hűt olyan jól és feleslegesen sok áramot fogyaszt. A 25-35 literes hűtőszekrények alkalmasak éjszakai utazásokhoz, vagy inkább 1-2 személy számára. Ha olyan hűtőszekrényt keres, amely az egész család számára elegendő élelmiszert képes tárolni, akkor legalább 40 literes hűtőszekrényt válasszon! Az ideális méret egy 5 fős család számára azonban 60 liter. Vannak nagyobb, 80 literes autóhűtők is, amelyek nagyobb csoportok számára alkalmasak, például ha 2 család együtt utazik.

Autóhűtő - méretek

Ami a hűtőszekrény méreteit illeti, a választás nagyon egyéni, figyelembe véve nemcsak az autó méretét, hanem azt is, hogy mennyi csomagot tervez magával vinni. A hűtőszekrény nem lehet más tárgyak és falak közelében, ezért ügyeljen arra, hogy minden oldalán legalább 5 cm hely maradjon körülötte. Ne felejtse el figyelembe venni az egyes hűtőszekrények egyedi igényeit - egy kompresszoros autóhűtő elvezeti a hőt, amihez nagy helyre van szükség, ha pedig abszorpciós hűtőszekrényt fog használni a nyaralóban, akkor pedig a szellőzés miatt lesz szükség nagy helyre.

Súly

A hordozható autóhűtő súlyának olyannak kell lennie, hogy képes legyen cipelni. A legtöbb modell súlya 4-5 kg, a legkisebbeké 2-3 kg, a nagyobbaké 10 kg, de súlyuk elérheti a 15-20 kg-ot is! Adja hozzá a súlyhoz a hűtőszekrény tartalmát, amely minden bizonnyal nehéz lesz, ha úgy dönt, hogy italokat is hűteni szeretne. A legkönnyebbek a hűtőtáskák és dobozok, amelyek könnyen hordozhatók. A 20-30 literes hűtőkkel sem lehet probléma, de ha nagyobb térfogatra törekszik, értékelni fogja, ha a hűtőszekrény beépített kerekekkel és fogantyúkkal rendelkezik a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Csatlakozás

A legtöbb hűtőszekrény esetében 2 típusú csatlakozás merül fel - a 12 V-os autós csatlakozó és a hagyományos 230 V-os hálózati csatlakozó. Ellenőrizze, hogy melyik típus fontos az Ön számára. A 12 voltos autós csatlakozós tápegység alkalmas személygépkocsikhoz, de ha lakókocsiba vagy furgonba keres hűtőszekrényt, akkor 24 voltos tápegységre lehet szüksége. A vezeték általában tartozék, de elég hosszúnak kell lennie. Ha a hűtőt a csomagtartóban tartja, el kell érnie a csatlakozóig. Ellenőrizze azt is, hogy a 230 V-os tápegység vezetékét is tartalmazza a csomag! Egyes hűtőszekrények esetében a kábelt külön kell megvásárolnia.

Stabil konstrukció

A választás során vegye figyelembe a hűtő felépítését is. Mivel gyakran fogják mozgatni, tartós anyagból kell készülnie, és erősnek kell lennie. A fém megbízható anyag, amely ellenáll a kevésbé óvatos kezelésnek is. A műanyag valamivel érzékenyebb, elrepedhet és hajlamosabb a sérülésre, de a hűtőszekrény könnyebb lesz. A hűtőszekrény falainak elég vastagnak kell lenniük, és jó szigetelőanyagból kell készülniük. Minél jobb a szigetelés, annál jobban csökkenti az energiafogyasztást. A záródásnak is szilárdnak kell lennie. Sok készüléknek van levehető fedele, amelyet biztonságos zárással kell rögzíteni, különben a fedél szállítás közben elmozdulhat, és így jelentősen csökkentheti a hűtőszekrény hatékonyságát.

Mini hordozható hűtőszekrény

Energiafogyasztás

Az energiafogyasztást a teljesítmény szempontjából is vizsgálhatjuk. A legtöbb hűtő teljesítménye körülbelül 45 W, a kisebb térfogatú mini hűtők teljesítménye kisebb, körülbelül 35 W, a nagyobb, 50 literes hűtőszekrények pedig 60 W lehet. Nem ez az egyetlen számadat, amely jelzi, hogy mennyi energiát fogyaszt egy hűtőszekrény. Ellenőrizze a hűtőszekrények energiaosztályát is! Válassza azokat, amelyek A betűvel kezdődnek, azaz A+, A++ vagy A+++, mivel ezek jelentik a legnagyobb energiamegtakarítást. A legrosszabb energiaosztály viszont D betűvel van jelölve.

További kiegészítők és funkciók

 • ABS-rendszer - Ez egy biztonsági funkció, amely biztosítja, hogy az autó akkumulátora soha ne merüljön le, amikor a hűtőt az autóban használják. Az autó akkumulátorának feszültségcsökkenése esetén a hűtőszekrény kikapcsolja magát.
  Belső elrendezés - A hűtőszekrény belsejében különböző kosarak és rekeszek találhatók, amelyek megkönnyítik az élelmiszerek tárolását. Ezek különösen a nagy hűtőszekrényekben keresettek, mivel a kisebbekben felesleges helyet foglalhatnak. Ezeknek a kosaraknak kivehetőnek kell lenniük, hogy a belsejüket mindig az Ön igényei szerint alakíthassa ki.
  Csomagolás - A csomagolás nagyszerű kiegészítő, amely megvédi a hűtőt a sérülésektől. A másik funkciója a szigetelés - egy extra szigetelőrétegként szolgál, ami miatt a hűtőszekrény kevesebbet fogyaszt.
  Italtartó - Ha a hűtőszekrényt az ülésen tartja, értékelni fogja az italtartót, ahová a kávét vagy a teát teheti. A beépített tartók úgy vannak kialakítva, hogy ha valami kiömlik, az ital a tartóba folyik, nem pedig az ülésre.

Ár

A népszerű márkák közé tartozik az Aeg, Hyundai, Waeco, Indel, Compass, Guzzanti, Dometic és Sencor. Az autós hűtőszekrények ára elsősorban a típustól, de a felhasznált anyagok minőségétől, a térfogattól és a funkciók vagy tartozékok számától is függ. A legolcsóbbak közé tartoznak a hűtőtáskák és a dobozok, amelyek jól szigetelnek, de nem igényelnek áramforrást. A hűtőtáskák és -dobozok sokféle kivitelben és méretben kaphatók, a legolcsóbbak már 6-8 ezer forinttól kezdődnek. Ha jó minőségű hűtőt keres, legalább 20 ezer forintot fektessen be. A passzív hűtőtáskák és -dobozok ára akár 40 ezer forint is lehet!

Ha olcsó autóhűtőt keres, válassza a termoelektromos hűtőket! Míg más hűtőket nem lehet 80 ezer forint alatt kapni, addig ezeket már 20 ezer forinttól megtalálhatók. Egy jó minőségű termoelektromos hűtőszekrényért legalább 30-80 ezer forintot kell befektetni. A legdrágábbak közé tartoznak a kompresszoros és abszorpciós autóhűtők, amelyek 80 ezer forinttól indulnak. Ismétlem, ha minőségi modellt keres, fizessen egy kicsit többet és ne vegye meg a legolcsóbb modellt! Az olcsó azonban nem jelent rossz minőséget, és ha biztosra akar menni a választásban, érdemes megnézni például az autós hűtőszekrények értékeléseit is, hogy segítsenek egy kicsit a döntésben.

TOP autóhűtők

Öregebb modellek, melyeket már nem forgalmaznak


Komentáre

04/08/2022 17:58
Sofia Poore

How much does it cost to guest post a link to JustCBD capsules

Hozzászólás írásaKözzétéve: 25.07.2022
A cikk értékelése:
(94.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!

Mi ez az ételfeldolgozó? És mire használják? Érdemes megvenni otthonra, vagy jobb, ha beruházunk egy konyhai robotgépbe? Mindezekre a kérdésekre választ ad mai cikkünk!

Hogyan válasszunk hajsütővasat? A legjobb hajsütővasakat a Remington, a Rowenta és a BaByliss kínálja.Hogyan válasszunk hajsütővasat? A legjobb hajsütővasakat a Remington, a Rowenta és a BaByliss kínálja.

A hajsütővas minden hölgy alapvető felszereléséhez tartozik, aki gyönyörű fürtökre vágyik. Mai cikkünkben mindent megtudhat arról, hogyan válasszon hajsütővasat és hogyan kell...

Beko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptekBeko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptek

Hallott már olyan konyhai készülékről, amely a levesek elkészítésére specializálódott? Egy leveskészítővel a levesek főzése egyszerű, gyors és akár távolról is elvégezhető lesz.