Hogyan válasszunk túrafőzőt? Hordozható, gáz vagy patronos

Egy jó túrafőzőre mindenkinek szüksége van, aki szereti a turisztikát! A hegyekben vagy a természetben senki sem bírja sokáig főtt étel, meleg tea vagy kávé nélkül. Tüzet rakni a természetben nem mindenhol szabad, valahol ráadásul nincs is rá lehetőség! 

A legjobb túrafőző

Ilyen esetben a túrafőző a túrázó kötelező felszerelése közé tartozik! Mi alapján válasszuk ki a megfelelő darabot?

A túrafőzők típusai és előnyeik 

A túrafőzőket két fő csoportba oszthatjuk fel - gáz és benzines. Mielőtt választanánk, érdemes megválaszolni néhány fontos kérdést. Mire fogják pontosan használni a főzőt és hová fognak vele járni? Inkább azok közé tartoznak, akik a még fel nem térképezett tájakon szeretnek barangolni, vagy inkább a civilizált, turistaközpontú helyeket részesítik előnyben? 

Gázfőzők

Olcsóbbak, könnyebbek és konstrukciójuk is egyszerűbb - ezekből az okokból kifolyólag a kevésbé tapasztalt turisták részére is ideálisak, ill. azoknak, akik a turisták által kedvelt helyeket szeretnék meglátogatni. Ez a típus gázpalackból, tehát propán-butánnal vagy propán-izobutánnal (fagypont alatti hőmérsékleten is használható) teli tartályból és gázfőző fejből áll. 

Gázfőző

A gázpalackok különböznek méretben (a 100 - 500 grammosak 2400 - 3000 forintért vásárolhatóak meg), súlyban és a csatlakozás típusában. Két fajta tartály van: egyszer használatos utántöltős Campingaz és a magától újratöltődő típus. Vásárlás előtt informálódjanak arról, hogy melyik passzol a gázfőzőjükhöz! A gázpalack rendelkezhet ventillel vagy bajonett zárral, esetleg beszúrós is lehet. Az utóbbi típusnak átszúrás után rá kell lennie kötve a főzőre egészen addig, amíg ki nem ürül.  

Túrafőző a természetbe

Fontos paraméter a teljesítmény és a fogyasztás is! A nagyobb teljesítményű modellek esetében 1 liter vizet, akár 3 perc alatt felmelegíthenek. A fogyasztás (mennyi ideig tart ki egy palack) és a súly szintén fontos szerepet játszik a választás során! Ne felejtsék el ellenőrizni, hogy illik-e a főzőre az edény, amit szeretnének használni! 

A gázfőző előnyei: 

 • alacsony ár
 • a teljesítmény egyszerű szabályozása
 • kiválasztható méret és teljesítmény
 • könnyű karbantartás
 • kisebb súly
 • elérhető pótalkatrészek
 • bonyolultabb ételek elkészítésére is alkalmas

A gázfőző hátrányai: 

 • alacsonyabb teljesítmény (a benzin főzővel szemben)
 • alacsony hőmérsékleten történő főzésnél problémák adódhatnak
 • gyakran eltömődhet vagy elpattanhat a szigetelés
 • a gázpalackot repülőn nem szállíthatják
 • néhány országban nem kapható gázpalack
 • a gázpalack magas ára

Benzin üzemű kempingfőzők

Amennyiben gyakran utaznak turisták által kevésbé felkapott helyekre, esetleg sokat kirándulnak télen, akkor megfelelőbb Önöknek a benzin alapú kempingfőző. Ez egy drágább változat, de az üzemeltetés alatt megtérül a kiadás. A benzin alapú kempingfőző a benzint tároló tartályból, nyomáspumpából és egy a tűzhellyel összekapcsolt csőből áll. Mivel a benzines kampingfőzőbe nem csak benzint, de kőolajat vagy petróleumot is tehetnek, így szinte bárhol utántölthetik! 

Minőségi kempingfőző

A benzin alapú túrafőzővel kicsit nehezebb bánni. Több gyakorlásra és egy kis érzékre is szükség van hozzá. Főzés előtt pumpálni kell a benzinből, a tűzhely felmelegítéséhez és a benzin gázzá alakulásához tisztaszeszt vagy gyúlékony pasztát kell használni. A fúvóka tisztítása a legtöbb esetben a készülékbe van építve. 

A benzin üzemű kempingfőzők előnyei: 

 • olcsóbb üzemeltetés
 • alacsony hőmérsékleten is működik
 • bárhol beszerezhetik a tüzelőanyagot

A benzin üzemű kempingfőzők hátrányai: 

 • magasabb kezdőár
 • nagyobb súly és méret
 • nehezebb használat
 • a láng kevésbé szabályozható
 • szag
 • gyakori tisztítás

Egyéb lehetőségek - Alkoholos, napenergiás...

Nem szeretnének sem gáz, sem benzin alapú kempingfőzőt? Esetleg választhatnak alkoholos, napenergiás, szilárd tüzelőanyagos vagy egyszer használatos túrafőzőt. Az alkoholos főző hasonlóan működik, mint a banzin alapú túrafőző - egy tartályból, ill. égőből áll. Előnye az alacsony kezdőár, olcsó használat és az egyszerű kezelés. 

Minőségi túrafőző

Kis főzőkről van szó, melyek kényelmesen elférnek a hátizsákban, nem törékenyek és megterhelőbb időjárási körülmények között is használhatóak. Hátránya a kisebb teljesítmény, ill. az, hogy nem lehet szabályozni vagy erős szélben használni. Az alkoholos kempingfőző használatánál legyenek óvatosak, mivel mérgező égéstermék keletkezik. 

A napenergiás túrafőzők alapelve a parabola tükör, mely a napsugarakat egy pontba öszpontosítja, aminek köszönhetően a főző felmelegszik. Természetesen e főző használata eléggé korlátozott, ezért csak alkalmi használatra ajánljuk. A szilárd tüzelőanyagos főzőkkel is ez a helyzet, melyeknél apró darab fákat vagy szenet kell használni. Végső esetben akár egyszerhasználatos túrafőzőt is használhatnak, mely napalm alapú keveréket használ tüzelőanyagként.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.07.2019
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.