Hogyan válasszunk rollert? A lehetőségek és típusok áttekintése

A roller mindenkit csábít! Legyen szó kicsikről vagy nagyokról. Sokat szórakozhatnak vele és segítségével egyszerűen eljuthatnak bárhová, ahová szeretnének. Pár löket és már megy is!

Roller felnőtteknek és gyermekeknek

Megfizethetetlen érzés mikor a szél a hajukba kap és szabadnak érezhetik magukat! Milyen rollert válasszanak és mire figyeljenek?


Roller mindenkinek

Minden gyermek egy rollerről álmodik! Elindulni a domb tetejéről és elérni a maximális sebességet, hogy mindenki figyelmét felhívja. Egy kis adag adrenalin a gyerekeknek sem árt! Egy egyszerű roller is szórakozást nyújthat, melynek mindenki örül. A fiúk és az apák is!

Használják ki a változatosságot és válasszanak igazán jól

A gyártók nagyon jól tudják, hogy ez a kétkerekű jármű nagyon közkedvelt és népszerűsége egyre csak nő. Folyamatosan javítanak rajtuk és atraktívabb külsőt igyekszenek kölcsönözni a rollereknek. Egy típussal viszont nem tudnak mindenki igényeinek megfelelni. Pontosan ezért van a piacon annyi típus és különböző árkategóriák. 

Miért kellene egy roller Önnek is?

A roller egyik előnye, hogy mindig Önöknél lehet. Könnyű, összecsukható, így minden probléma nélkül felvihetik az autóbuszba vagy a vonatra is. A sofőr észre sem veszi! Amennyiben a városban szeretnének gyorsan eljutni egyik helyről a másikra és nem kedvelik a tömegközlekedést, akkor a roller a tökéletes közlekedési eszköz az Önök számára. Ezenfelül néha egy városon kívüli kiruccanást is betervezhetnek vele. 

Olyan emberek is vannak, akik nem kedvelik a rollereket és azt állítják, hogy nem olyan stabilak és gyorsak, mint a kerékpárok, ill. hogy görnyedt testhelyzetben kell használni, ezáltal rossz hatással van a hátgerincre. Ez akár igaz is, lehet, ha nam figyelnek testtartásukra! A jó testtartást könnyen meg lehet szokni! Ezenfelül a kerékpárt nem tudják olyan könnyedén szállítani, mint a rollert.

Katalógusunkból ajánljuk

Kinek vásárolják a rollert?

Kit szerenének meglepni egy rollerrel? Saját maguknak, barátjuknak vagy gyermeküknek keresnek rollert? Még mielőtt választanának, gondolkodjanak el rajta, kinek is lesz, és hogy az adott személy hogyan fogja kihasználni. Így igazán jól dönthetnek! 

Gyerek rollerek

A gyerek rollereket nem ajánljuk négy évesnél fiatalabb gyermekeknek. Biztonsági szempontból. Léteznek három kerekű rollerek, melyek megfelelőek lehetnek a kisebbeknek is. Mindenki ismeri a saját gyermekét, így el tudja dönteni, hogy képes-e a rollerezésre. (A roller választásával is foglalkozunk a későbbi bekezdésekben).

Felnőtt rollerek

A felnőtt rollerek már első ránézésre is kidolgozottabbnak tűnnek. Váz, felfújható kerekek, sárhányó... Határozzák meg, hol fogják használni a rollert, és az alapján válasszanak.

Strapabíró felnőtt rollerek

Ha csak sima utakon szeretnének rollerezni válasszanak vékonyabb kerekű rollert! Nehezebb terepre a széles kerekek jobban passzolnak. Találkozhatnak olyan rollerekkel, melyek első kereke nagyobb, mint a hátsó. Ez megkönnyíti az irányítást. 

A rollerek felosztása használat alapján

» Városi rollerek

Ha a városi közlekedést szeretnék megkönnyíteni egy roller vásárlásával, akkor az összecsukható rollerek között keresgéljenek! Néhány esetben még egy kisebb bőröndbe is el tudják rakni. Senki sem fogja sejteni, hogy saját hajtású közlekedési eszközön jöttek a megbeszélésre. 

A városon belüli közlekedésre minden probléma nélkül megfelenek. Ideális méret a 16“-es első és 12“-es hátsó kerék. Általában keskeny kormányuk van és egy hátsó fékjük. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy városon kívül nem használhatóak. Akár egy igényesebb kirándulást is betervezhetnek vele.

» Hegyi rollerek

Ezeknek a rollereknek robosztusabb konstrukciójuk van, mint a városi rollereknek. Az első kerék általában 20“-es, míg a hátsó 16“-es. Igényesebb terepre nagyobb kerekeket válasszanak! Kényelmesebb lesz az út.

Roller kirándulásra

»Sport rollerek

sportolók részére kifejlesztett rollerek ellenállóbb anyagból készülnek, általában két fékkel vannak ellátva, ill. aerodinamikus kinézetük alapján könnyen felismerhetőek. Mind más, de a szórakozást mindegyik garantálja!

Az adrenalin kedvelőinek nagy örömet szerezhet egy freestyle roller, mely segítségével különféle trükköket lehet bemutatni. Tapasztaltabb rollerezőknek alkalmas, de egyszerű közlekedésre is megfelel. 

Magasság és teherbírás

A választásnál vegyék figyelembe a váz magasságát. Abból induljanak ki, kinek vásárolják a rollert. A legtöbb esetben a magasság állítható, de egy gyerek rollert nem tudnak megfelelően beállítani egy két méter magas felnőtt számára. 

A legtöbb roller 150 kg-os teherbírású. Egy ilyen rollerrel a nehezebb, ill. kátyús utakon is közlekedhetnek. A nagyobb megterheléssel is megbirkózik. Zötykölődés közben sokkal nagyobb súly nehezedik a rollerre, tehát ezt is vegyék figyelembe!

Gyermekeknek elegendő a kisebb teherbírású roller is

A kisebb teherbírású rollerek megfelelőek a gyerekeknek. A felnőttek is nyugodtan kipróbálhatják, csak mindennapos használatra nem lenne alkalmas. Hamar elhasználódik, így végezetül nem is spórolnak vele. Ezenfelül nehezebb is a közlekedés vele egy felnőtt számára, így megunnák a használatát. 

Katalógusunkból ajánljuk

Állítsák be úgy, hogy megfelelő legyen

A kormány magasságát mindenki magának állítja be. A felnőttek esetében 90-130 cm közötti magasság az ideális, míg a gyerek rollereknél  50 cm-től kezdődik a kormány magassága. A roller kormányának a csípőig kellene érnie. Az alacsonyabb kormány megterheli a hátat, míg a magasabb kormány megnehezíti az irányítást. Ha nem biztosak az ideális magasság beállításában, inkább magasabbra állítsák! 

Taposófék, tárcsafék vagy pofás fék?

A rollerfék lehet taposófék, tárcsafék vagy pofás fék. Elltérnek felépítésükben, funkcionalitásuban és árban.

Taposófékkel általában a városi rollerek vannak ellátva. A pofás fék a nagyobb teherbírású rollerekre jellemző. Egyszerű a karbantartásuk és kedvező az áruk. Tárcsafékkel a sport és hegyi rollerek vannak felszerelve. Drágábbak, ill. nagyobb odafigyelést kell fordítani karbantartásukra is. 

A váz minősége meghatározza az árat és az élettartamot

A roller váza általában acélból, alumíniumból vagy karbonból készül. A legelterjedtebb és legolcsóbb rollerek acélból készülnek, alumínium kormánnyal, fékekkel, így kisebb súlya lesz a rollernek. Megfelelnek mindennapos használatra és jól ki vannak dolgozva. 

Strapabíró roller állítható magassággal

A minőségibb, drágább rollerek alumíniumból készülnek, míg a legdrágábbak karbonból. Nagyon könnyűek és stabilak. 

Gyerek rollerek és a részletek

A gyerek roller választásánál gondoljanak arra is, hogy a roller a gyermekkel együtt fog nőni. Ellenőrizzék a kormány maximális magasságát. Néhány alkatrészt ki is lehet cserélni hosszabbra, így nagyobb gyermekeknek is megfelelő lesz. 

Gyerek rollerek a városban

Amennyiben városban laknak, válasszanak kisebb rollert, műanyag kerekekkel, mely rövid utakra lett tervezve, ill. egyenletes talajon való közlekedésre alkalmas. Ezeknek a rollereknek szűk kormányuk van, így egyszerű az irányításuk is. Általában taposófékkel vannak ellátva és könnyedén, gyorsan össze lehet őket csukni. 

Egy gyerek roller általában 85 cm hosszú és 2,5 kg. A roller súlya legfőképpen az anyukáknak fontos, hiszen a gyerekek rájuk fogják bízni azt. 

Felfújható kerekű rollerek gyerekeknek

A felfújható kerekű rollerek nagyobb gyerekek részére felelnek meg. Kidolgozottabbak, kényelmesebbek és könnyebben veszik az akadályokat. A 20“-es kerékkel rendelkező darabok 6 cm magasságban elhelyezkedő fellépővel nagyon jól irányíthatóak. Ha magasabban van a fellépő, a gyerekek hamarabb elfáradnak, így nem fogja őket szórakoztatni a roller használata. 

A biztonság a legfontosabb

A felfújható kerekű rollerek segítségével a hosszabb utakra és a nehezebb terepre is felkészülhetünk. Könnyeben veszik az akadályokat. Szereljenek rá lámpát, kosarat, csengőt és fényvisszaverő kiegészítőket a problémamentes utazás érdekében! Ezek a rollerek drágábbak és nehezebbek. A minőségi bukósisakról se feletkezzenek meg, mely megvédi a gyerekeket az esetleges sérülésektől. 

Bizotnsági intézkedések rollerezés előtt

Miért válasszunk pofás féket? 

A pofás fékek sokkal hatékonyabbak a gyerek rollerek esetében, ill. a gyermek megtanulja a fékek használatát. Megfelelően kell beállítani, hogy az aprócska gyerekkezeknek se okozzon problémát. Az idősebb gyermekek, akik magassága már meghaladja a 140 cm-t, választhatnak a felnőtt rollerek közül. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 22.03.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkelA legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkel

A hatályos jogszabályok szerint a kerékpáros a közúti közlekedés része, és köteles első és hátsó lámpával rendelkeznie. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő világítást.

Melyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmasMelyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmas

A téli termoruházat minden sportoló felszerelésének elengedhetetlen része. Fenntartja az állandó testhőmérsékletet, és elvezeti az izzadságot a bőrről. Miért válassza a merinógyapjú...

Fitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függőenFitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függően

A fitneszlabda egy sokoldalú eszköz - használhatja az irodában üléshez, de otthoni edzéshez is. Gyermekek és felnőttek egyaránt értékelni fogják, ill. terhes nők számára is megfelelő....