Hogyan válasszunk robotfűnyírót: megtudhatják melyik paraméterek fontosak!

A robotfűnyíró lassan, de biztosan a kertek részévé válik. Amennyiben már valahol találkoztak vele, biztosan elgondolkoztak azon, mennyi időt spórolhatnának meg segítségével. Tudják, hogy mennyibe kerül és mire kell figyelni a vásárlás során? 

A legjobb robotfűnyíró

A robotfűnyírók ára az utóbbi évben jelentősen csökkent, de a legtöbb modell esetében még így is eléri 300 ezer forintot. Ha a legjobbat szeretnék megvásárolni, legyenek körültekintőek! 

A robotfűnyíró kedvelt típusai

A robotfűnyíró alapelve

A robotfűnyírót villanyomotor hajtja, mely akkumulátorra van rákapcsolva. A munkaterületet kis feszültségű kábelek segítségével jelölhetjük ki, melyeket saját kezűleg kell beépíteni. Így jelölhetjük ki azt a területet, ahol a robotfűnyíró nyírja majd a füvet. Ennek segítségével gátolhatjuk meg, hogy a robotfűnyíró levágja a virágokat, fűszernövényeket vagy a zöldségeket. A drágább modellek GPS rendszerrel is rendelkezhetnek! 

A robotfűnyíró töltése

A legtöbb robotfűnyíró automatikusan töltődik. Amennyiben a töltőállomást megfelelő helyre teszik, akkor energiacsökkenés eseténe a fűnyíró magától megkeresi a töltőállomást és elkezd töltődni. Néhány robotfűnyíró a töltöállomáshoz navigáló vezeték segítségével jut el, melyet az ellenkező sarokból kell odahúzni a gyep alatt. 

Minőségi robotfűnyíró

A töltés ideje is különbözik az egyes modelleknél. Hosszú töltés esetén több időt vesz igénybe az egész füves terület lenyírása. 

A robotfűnyíró paraméterei

    • A terület mérete – A robotfűnyírók teljesítménye egyáltalán nem túl szédületes! A gyártók szinte soha nem kérkednek ezzel a paraméterrel, mivel általában nagyon alacsony a telesítmény. Ez az oka annak, hogy miért csak naponta vágott füvön lehet alkalmazni őket, nem pedig egy nagyra megnőtt mezőn! A megfelelő modellt a terület nagysága szerint választhatják ki. Ez az adat általában fel van tüntetve a robotfűnyíró paraméterei közt. Nem árt egy kicsit túldimenzionálni! Ha túl kis területre szánt robotfűnyíró választanak, akkor lehet, hogy nem fog elbírni a nagyobb területtel. 
      A robotfűnyíró teljesítménye – Sűrűbb növényzet esetében is adódhatnak problémák. Figyelembe kellene venni a terület felosztását is. Általában a 20%-os dőlésszögű területekkel még megbírkóznak az átlagos robotfűnyírók. Amennyiben változatosabb területen szeretnék használni, akkor olyat keressenek, ami a nagyobb lejtőkkel is megküzd. 
      A nyírás szélessége, magassága és mintája – Jó, ha a robotfűnyíró minél szélesebb (tehát nagyobb a kések átmérője). Így hamarabb végez a fűnyírással. Sajnos ehhez nagyobb teljesítményre van szükség, ami által az ár is nő! Arra is figyeljenek, hogy milyen alacsony magasságot lehet beállítani a fűnyírón. Néhány modellt 30 mm-ig lehet állítani, amely sokak számára még nagyon magas és nem kelt olyan szép hatást. Valamelyik modell estében a magasságot csavarhúzóval kell beállítani, ami csak felesleges bonyodalmat okoz. Ami a nyírás irányát és mintáját illeti, jó, ha a fűnyíró nem állandó mintában nyír. Ennek köszönhetően szebb lesz a végeredmény. 

A legjobb robotfűnyíró

  • Irányítás és biztonság – A legtöbb robotfűnyíró esetében beállíthatják az időt, amikor a fűnyíró dolgozni fog. Így nem fogják Önt akkor zavarni, amikor otthon van. Az egyszerű beállítás bilentyűzet segítségével végezhető el. Néhány modellnek SMS üzenetben vagy aplikáción keresztül is adhatunk utasításokat. Ami a biztonságot illeti, ha a robotfűnyíró valami akadályba ütközik, akkor rögtön irányt változtat. Ha a robotfűnyíró felborul (pl. gyereke, kutya vagy meredek lejtő miatt), akkor a motor automatikusan kikapcsol, így nem okozhat sérüléseket! Annak érdekében, hogy ne lehessen őket eltulajdonítani, a robotfűnyírók el vannak látva PIN kóddal, riasztóval, ill. a drágább modellek GPS helymeghatározással is, amely a töltőállomással van összekapcsolva - így csak az adottt tölltőállomással lehet használni a robotfűnyírót. 
  • Munkafeltételek és a fű összegyűjtése – A legtöbb robotfűnyíró esőben is elvégzi a munkáját. Arra viszont érdemes gondolni, hogy a nedves fű nehezebb, így probléma adódhat az alacsony, sűrű fű nyírásánál. A robotfűnyírók nem rendelkeznek kosárral a levágott fű összegyűjtésére, mivel csak apró darabot vágnak le a fűből, amely egyik napról a másikra nő. 

A robotfűnyíró installációja

Néhány bolt lehetőséget nyújt arra is, hogy az ő munkatársaik szereljék be a robotfűnyírót otthonunkba, bár ez nem olyan nehéz feladat, hogy ne tudná bárki elvégezni. Az alap a töltőállomás megfelelő elhelyezése. Úgy kell elhelyezni, hogy legyen körülötte elég helye a fűnyírónak. Nem szabadna a napnak sem sütnie rá, ill. az öntözőrendszer közelébe se szabad tenni. Az állomást 230 V-os konnektorba kell beszúrni. 

Robotfűnyíró

Ennek közel kellene lennie, hiszen nem jó, ha egy berendezés hosszabb ideig hosszabbítóra van kötve. Könnyedén megsérülhet, így balesetveszélyessé válhat. Ki kell jelölni a határokat, amin belül a fűnyíró nyírni fog. Ez vezetékek segítségével történik, melyek a földbe nyomott karókhoz vannak rögzítve. Fontos, hogy a robotfűnyíró csomagjában elegendő legyen belőlük. 

A robotfűnyíró tisztítása 

A fűnyírás befejezte után a robotfűnyírót ki kell tisztítani, hogy megszabaduljon a felesleges fűtől, levelektől, szennyeződésektől. A nedves fű ugyanis egy idő után rétegekben lerakódik, majd megkeményedik. Ha elhanyagolják, később sokkal nehezebb lesz megszabadulni tőle. A tisztításhoz elég egy puha sörtéjű kefe. Minden nyílást tisztítsanak meg vele, majd a robotfűnyírót töröljék át nedves ronggyal. 

Robotfűnyíró a lejtőn

A tisztításhoz soha ne használjanak magasnyomású mosót, de még csak slágot sem. A víz így bejutna a berendezés belsejébe és kárt tenne az elektronikus részekben. Természetesen a tisztítás kezdete előtt győződjenek meg róla, hogy a fűnyíró ki van kapcsolva. 

A robotfűnyíró karbantartása és teleltetése

Leggyakrabban a késeket kell cserélni! Amennyiben van pót késük, használhatják azt, míg a régieket megélesítik és elrakják tartaléknak. A többi probléma, mely adódhat, az ettől bonyolultabb és nem lehet otthoni körülmények között megoldani, mivel sok elektronikus részt tartalmaz a robotfűnyíró. Azt is bekell biztosítani, hogy a robotfűnyíró kibírja a telet. Nem szabadna lemerült állapotban, ill. nagyon hideg hőmérsékelten tárolni. A tél előtt teljesen ki kell tisztítani és egy fűtött helyiségbe kell tenni (garázs, műhely). 

TOP 3 legkedveltebb robotfűnyíró

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.07.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb robotporszívók az értékelések alapján. Hogyan válasszunk robotporszívót? A legjobb robotporszívók az értékelések alapján. Hogyan válasszunk robotporszívót?

A porszívózás akár teljesen robotizálttá is válhat. Ez nem csak egy álom? Tiszta szőnyegre és csempére érkezni haza? Tudják, melyik a legjobb robotporszívó? Cikkünkből megtudhatják! 

Fondü készlet - elektromos, kerámia, rozsdamentes acél vagy öntöttvasFondü készlet - elektromos, kerámia, rozsdamentes acél vagy öntöttvas

A fondü nem egy étel, hanem egy társas esemény. Önök is szívesen falatoznának ilyen különlegességet? Éljenek át egy különleges estét barátaikal vagy családjukkal! Cikkünkből...

A legjobb elektromos mokka kávéfőzők indukciós főzőlapra is. Hogyan válasszunk? A legjobb elektromos mokka kávéfőzők indukciós főzőlapra is. Hogyan válasszunk?

A kávékedvelők biztosan ismerik ezt a kávéfőző típust, hiszen sosem csalódunk benne! Cikkünkben ezért néhány pontban összefoglaljuk, hogy mi alapján érdemes mokka kávéfőzőt választani....