Hogyan válasszunk Polaroid fényképezőgépet? A vélemények szerint a Fujifilm Instax a legjobb

Az amerikai filmekből biztosan ismerik azokat a nagyobb méretű instant fényképezőgépeket, melyekből a gomb lenyomása után azonnal kijön a kész fénykép. A kor előrehaladtával ezek az instant fényképezőgépek újra divatba jöttek. 

Instant Polaroid fényképezőgép

Kiválasztottuk Önöknek azt az 5 modellt, amelynek megvásárlását biztosan nem bánják meg! 

Instant fényképezőgép - hogyan működik?

Az instant fényképezőgép fotopapírra nyomtat. Az azon lévő fényérzékeny bevonat rögzíti a képet, majd beindul egy vegyi folyamat, amely pár másodperc alatt előhívja a fényképet. Az elkészült fénykép kijön a fényképezőgépből és már bele is lehet ragasztani a fényképalbumba vagy fel lehet tenni a faliújságra. Ez tehát egy sokkal gyorsabb módszer, mint a klasszikus fényképek előhívás. A minőséget illetően azonban egyelőre még meg sem közelítik a klasszikus filmes fényképezőgépeket! 

A digitális instant fényképezőgépek használata inkább csak kreatív fotozáshoz ajánlott. Főleg a fiatalok részesítik előnyben, akik nem szeretnének sokat bajlódni a fényképezőgép beállításaival vagy az utómunkákkal. Ehhez tökéletesen alkalmazkodott a modern instant fényképezőgépek felszereltsége is. Magyarországon Polaroid, Fujifilm és Kodak instant fényképezőgépeket tudnak vásárolni. 

Az instant fényképezőgépek funkciói és tulajdonságai

  • Kijelző – a digitális modellek kijelzővel is rendelkeznek. Ennek köszönhetően jobban ellenőrizhető a rögzített kép. Lapozgathatnak, válogathatnak, kiválaszthatják a nyomtatásra és a törlésre szánt felvételeket. 
  • Villanó – nem csak éjjeli fotozáshoz, de szürkületkor is fontos! Nélküle a fényképen elvesznek a részletek. Nem minden modell rendelkezik villanóval, ezért jól gondolják meg, hogy milyen körülmények között szeretnének fényképezni! 
  • Memóriakártya – a digitális modellek esetében elérhető funkció. A fényképeket nem feltétlenül kell azonnal kinyomtatniuk, hanem elmenthetik őket a memóriakártyára (általában SD vagy micro SD). Átnézhetik és számítógépben javíthatnak is rajtuk. 
  • Selfie fényképezés – A nálunk forgalmazott legdrágább modellek esetében sem találkozhatunk kihajlítható kijelzővel. Amennyiben ennek ellenéri is selfiet szeretnének készíteni, akkor abban segíthet a kis tükör a fényképező első részén és az időzítő. 
  • Környezet fényképezés – Ennek köszönhetően a fényképezőgép modifikálja a zársebességet és az expozíciót a környezet alapján. A képek így kiegyensúlyozottabbak lesznek. Egyes modelleken a fényességet külön lehet szabályozni. 
  • Objektív – a legtöbb modell objektívjét nem lehet cserélni, valamelyik azonban automatikus közelítés (zoom) funkcióval rendelkezik. A közelítés nem folyamatos. Általában három kategóriát lehet megkülönböztetni (makro, portré és táj). 

Milyen fotópapírt válasszunk?

  • Méret – a különböző fényképezőgépekhez eltérő méretű fotopapírra van szükség. A Polaroid ezeket hüvelykben tünteti fel - 2×3” (5×7,6 cm) és 3×4” (7,6 × 10 cm). A Fujifilm Instax három formátumot különböztet meg. Az egyik az Instax mini (5,4 × 8,6 cm), majd az Instax wide (10,8 × 8,6 cm) és végül az négyzetes 1:1 arányú Instax square 8,6 x 7,2 cm-es mérettel a keretet is beleszámítva. 
  • Színezet – a fényérzékeny felület a kép végleges színét is befolyásolja. Ennek köszönhetően vásárolhatnak megszokott, neutrális színű fotopapírt vagy esetleg fekete-fehér változatot is. 

Polaroid fényképek

  • ISO – a fényérzékenységet határozza meg. Minél nagyobb ez az érték, annál világosabb lesz a fénykép ugynolyan körülmények között. Az átlagos fotopapír ISO 600 - 800 értékű. 
  • Keret – a fénykép körüli keret meghatározhatja annak művészi jellegét, ezért vásárolhatunk fotopapírt neutrális fehér és fekete színben, de akár mintás és élénk színben is! A Polaroid Snap keret nélküli fényképeket is kínál, de a keretet bármikor le is tudják vágni. 

Instant fényképek akár telefonból is!

Amennyiben lenyűgözőnek tartják fényképek instant nyomtatását, akkor nem kell feltétlenül instant fényképezőgépet vásárolniuk. Az instant fotonyomtatók is pont ezen az alapelven működnek. Közvetlenül okostelefonról lehet velük nyomtatni Bluetooth összeköttetésen keresztül. Nem kell hozzá nyomdafesték sem! Ezt a technológiát ZINK-nek nevezik (zero ink). A Fujifilm Instax SHARE, a Polaroid ZIP, ill. a HP és a Canon modelljei támogatják. 

TOP 5 instant digitális fényképezőgép

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.02.2021
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?Hogyan válasszunk vízmelegítőt? Melyik bojler a legjobb?

A vízmelegítő napjaink nélkülözhetetlen tartozéka, amely kényelmet és relaxációt biztosít. Hogyan válasszuk ki a megfelelő bojlert? Mely paraméterekre érdemes figyelni? 

A legjobb lassú főzők - Slow cooker ételek lassú elkészítéséhezA legjobb lassú főzők - Slow cooker ételek lassú elkészítéséhez

Tudják meg cikkünkből, hogy miért jó választás a lassú főző és mi alapján érdemes dönteni vásárláskor! Tippekkel, ötletekkel is készültünk, ill. a legjobb modelleket is bemutatjuk! 

A legszebb kerámia gyorsforralók viszonylag olcsóak. Az értékelések a Concept, Sencor és Orava termékeit dicsérikA legszebb kerámia gyorsforralók viszonylag olcsóak. Az értékelések a Concept, Sencor és Orava termékeit dicsérik

A felszolgálásra szolgáló kancsók helyét átvették a kerámiából készült gyorsforralók, amelyek gyorsan felmelegítik a vizet és kifejezetten jól néznek ki! Önök már tudják, hogy melyiket...