Hogyan válasszunk páragenerátort? Az 5 legjobb modell

Lehet, hogy már találkoztak olyan vasalóval, amely egy stabil alaphoz volt rögzítve és nem értették, hogy milyen előnye lehet egy ilyen berendezésnek. Cikkünkből megtudhatják! Ezt pára- vagy gőzgenerátornak szokták nevezni. 

Vasalás páragenerátorral

A lényeg az, hogy ez a rendszer sok gőz előállítására képes. Miben különbözik a klasszikus gőzölős vasalóktól és milyen előnyei vannak? Hogyan választhatják ki a legjobb modellt? Mi segítünk! 

A páragenerátorok kedvelt típusai:

Páragenerátor és gőzölős vasaló

A páragenerátor előnyei:

 • a vasalás akár dupla olyan gyors és hatékony lehet
 • a gőz előállítása a vasaló felület hőmérsékletétől független, tehát lágyabb anyagok vasalására is használható
 • több réteg textilt is lehet vele vasalni, ami főként nagyobb méretű anyagok esetén hasznos
 • a pára szárazabb és magasabb nyomású, ami miatt mélyebben az anyagba jut
 • a vasaló súlya kisebb

A legjobb páragenerátor

A páragenerátor hátrányai:

 • magasabb ár, mivel az olcsóbb modellek 37 ezer forint körül kezdődnek
 • két részből áll és az alapzatot olyan helyre kell tenni, ahol nem borul fel
 • a víz felmelegedése tovább tart (akár 10 percre is szükség lehet), azért főleg nagyobb mennyiségű ruha vasalásakor hasznos

Hogyan válasszunk páragenerátort? - Paraméterek

 • A pára előállításának módja – létezik zárt rendszer, amely esetében tovább tart a víz felmelegedése és nem lehet vizet hozzáöntetni vasalás közben. Gyakoribbak az eltávolítható víztartállyal rendelkező gőzgenerátorok, amelyek esetében a víz átfolyik egy kis bojlerbe és bármikor hozzá lehet önteni, ha szükséges. 
 • A vasaló felület anyaga – az olcsóbb anyagok közé tartozik az alumínium és a rozsdamentes acél, amelyekhez azonban magas hőmérsékleten könnyen hozzátapad a ruha anyaga és nem csúszik olyan jól az anyag felületén, mint a drágább modellek. A magasabb árkategóriába tartozik a kerámia, a durilium és a zafír vasaló felület. Kisebb a súrlódásuk, csúszósabbak és nem tapadnak. 
 • Pára teljesítmény – az egy perc alatt előállított gőz mennyisége grammban feltüntetve. Az átlagos gőzölős vasalók pára teljesítménye kb. 50 g/perc. A gőzgenerátornak ezért mindenképpen meg kell haladnia a 100 g/perces értéket. 
 • A pára nyomása – minél nagyobb a nyomás, annál mélyebre képes hatolni a gőz. A gőzgenerátorok kb. 4 - 8 bar nyomásra képesek, de a nagyobb teljesítményű modellekkel akár a 6,5 bar nyomás is elérhető
 • Gőzsokk – a legtöbb páragenerátor rendelekzik ezzel a funkcióval. Egyszeri nagy mennyiségű pára kibocsátását jelenti, amely pl. függőleges vasaláskor nagyon hasznos. Szintén g/percben tüntetik fel. A minősgéibb modellek legalább 500 g/perces értéket érnek el. 
 • Víztartály – a víztartály mérete eltérő lehet. Két órás vasaláshoz legalább 1,6 literes víztartályra van szükség. Előny, ha a tartály eltávolítható, mivel akkor könnyen feltölthetik és vasalás után a felesleges vizet egyszerűen kiönthetik. 

Katalógusunkból ajánljuk

A páragenerátor funkciói

Minőségi kézi gőzgenerátor

 • Vízkőtelenítés – a vízkő mindenhol jelen van és ez a gőzgenerátorok esetében sincs máshogy. A vízkőtelenítés alatt érthetünk egy beépített vízlágyítót vagy a vízkő mechanikus eltávolítását. Ilyen esetben a vízkőlerakódás egy gombnyomásra megrepedezik és a gőznyílásokon át távozik. Bizonyos modellek esetében egy külön tartályban gyűlik össze. 
 • Függőleges gőzölés – lehetővé teszi, hogy függőlegesen, az anyag érintése nélkül vasaljunk
 • Automatikus hőmérséklet beállítás – állandó vasalási hőmérséklet olyan gőzzel kombinálva, ami biztonságos minden anyag számára és nem fenyeget tűz kialakulása, ha hosszabb ideig hagyják a vasalót az anyagon 
 • Biztonsági kikapcsolás – amennyiben pár percig nem használják a vasalót, akkor ez a funkció gondoskodik a kikapcsolásról és megakadályozza az esetleges tűz kialakulását. Emellett az energiával is spórol 
 • Anti-drip rendszer – megakadályozza a pára lecsapódását és a csepegést, ami bizonyos anyagok esetében foltot hagyhatna. 
 • Csendes üzemmód – ez a funkció egy speciális szűrőt foglal magába, ami csökkenti a zajkibocsátást magas gőz teljesítmény esetén is. Ez pl. tévénézés közben jön jól
 • Zár hordozáshoz – lehetővé teszi, hogy a vasalót a gőzgenerátorhoz rögzítsük, így a rendszert egyszerűen, egy kézzel áthelyezhetjük a vasaló markolatánál fogva 

A TOP 5 legjobb gőzgenerátor

Megnéztük a gőzgenerátorok értékeléseit és kiválasztottuk Önöknek az 5 legkedveltebb modellt. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.06.2021
A cikk értékelése:
(91.8%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!

A palacsinta az egyik legkedveltebb desszert hazánkban. Persze az édes verzió a legelterjedtebb, de a sós változatot is sokan szeretik! Amennyiben gyakran készítenek palacsintát, akkor...

Hogyan ismerhető fel a jó kukta? Cikkünkből megtudhatják!Hogyan ismerhető fel a jó kukta? Cikkünkből megtudhatják!

Kuktát régen minden háztartásban találhattunk. A boltok polcairól és a webáruházakból máig nem tűnt el! Melyek a legjobbak? 

Automata vagy kézi tejhabosító? A vélemények szerint a Tescoma, az Orava és a Sencor termékei a legjobbakAutomata vagy kézi tejhabosító? A vélemények szerint a Tescoma, az Orava és a Sencor termékei a legjobbak

A tajhabosító segít a kellemes állagú tejhab előállításában bármilyen kávéhoz. Milyen típusok léteznek és melyik lenne az Önök számára a legjobb?