Hogyan válasszunk otthoni vagy úti hajszárítót? A legjobb az ionizátoros

Lehet, azt gondolják, hogy a hajszárító kiválasztása egyszerű feladat, de nem szabad alábecsülni! A modern hajszárítók a különféle funkcióknak hála sokkal többet tudnak segíteni frizurájuk rendezésében, mint a régebbi modellek. 

Hajszárító

Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a megfelelő hajszárítót és mely paramétereket érdemes figyelembe venni.

Hajszárító típusok

  • Úti hajszárító – kis méretével és súlyával hívja fel magára a figyelmet. Sok modellnek behajtható karja van, hogy nem foglaljon feleslegesen sok helyet a táskában. Egy ilyen úti hajszárítónak azonban viszonylag kicsi a teljesítménye és kevés funkcióval rendelkezik. Azt javasoljuk, hogy tényleg csak utazáshoz használják. 
  • Otthoni hajszárító – ebbe a kategóriába eltérő árú modellek tartoznak. Soknak kimagasló a teljesítménye és rengeteg funkciót kínál, így a professzionális hajszárítókkal is felveszi a versenyt. A megbízhatóságban és az élettartamban azonban ezek a modellek még le vannak maradva. 

Otthoni hajszárító tartozékokkal

  • Professzionális hajszárítók – nagy teljesítményűek, sok funkcióval és tartozékkal rendelkeznek. Fodrász szalonba lettek tervezve és élettartamuk is ehhez igazodik. Ez azonban az árukon is meglátszik, hiszen sokkal többe kerülnek, mint az otthoni hajszárítók. 
  • Göndörítő hajszárítók – átmenetet képeznek a kulma és a hajszárító között. Kíméletesebbek, ezért nedves hajon is lehet használni. A hajszárítóval készült loknik dúsabbak és nem annyira strukturáltak, mint a kulma esetében. Még jobb végeredményt érhetnek el a forgófejes hajszárítóval.

A fogyasztás nem csak a hőmérséklettel függ össze

A levegő melegítésének hatékonyságán kívül a motor teljesítményéről is árulkodik. A jobb teljesítményű hajszárító képes erőteljesebben fújni a levegőt, melynek hála gyorsabban megszárad a haj. Ez a hajnak is kedvez, hiszen nem kell hosszú ideig a káros, meleg levegő hatásainak kitenni. 

A hajszárítók teljesítménye 800 - 2 500 W között mozog. Otthoni használathoz az 1700 Wattos modelleket ajánljuk. 

A hajszárító alapvető követelménye a több fokozatú hőmérséklet szabályozás. Vékony szálú hajhoz az alacsony fokozat is elegendő, de sűrű hajhoz melegebb levegőre lesz szükség. A hőmérséklettel érdemes vigyázni, hogy ne kezdjen töredezni a hajunk. 

Ebből a szemmpontból sokkal jobb a kerámia hajszárító, ami egyenletes hőmérsékletet tart a hajszárítás ideje alatt. Az olcsóbb hajszárítók esetében a fűtőelem acélból készül, amelynek hőmérséklete ingadozó és ez károsabb a hajra nézve. 

A legjobb hajszárítók automatikusan érzékelik a haj nedvességét infravörös sugárzás segítéségével. Ez alapján a hajszárító képes szabályozni a kiáramló levegő erejét és hőmérsékletét. Ez a funkció általában kikapcsolható. 

Sok modellel hideg levegőt is fújhatunk, ami kíméletesebb a hajjal és megkönnyíti a rögzítését. A hajszárítás végén ajánlott használni ezt a funkciót a haj végleges formázásához. 

Az ionizáció jót tesz a hajnak

A haj szárításkor pozitív ionokkal tölődik fel, ami a száradás velejárója. A haj ezen feltöltődött részecskék hatására össze-vissza száll (statikus elektromosság). 

Otthoni hajszárító

Az ionizátoros hajszárítók ezt segítenek megszüntetni. Egy ún. ionizátorral vannak ellátva, ami negatív töltésű ionokat termel - azok a levegővel együtt áramlanak ki a hajszárítóból és segítenek megszabadulni a statikus elektromosságtól. Ennek köszönhetően nem veszíti el a haj természetes nedvességét, így fényes és kellemes marad. 

Az ionizátoros hajszárító tehát hozzájárul a haj tökéletes ápolásához. Hasonló eredményt kínál az ionizátoros göndörítő hajszárító is. 

Tartozékok a hajszárítóhoz

  • Diffúzor – a drágább hajszárítókhoz jár. Nagyobb területre fújhatjuk vele a levegőt, amivel tartást adhatunk az egyenes hajnak. Akár göndör hajra is használható, mivel a megfelelően eloszlatott levegőnek köszönhetően nem terhelődnek le túlságosan a fürtök és megőrzik alakjukat. 
  • Koncentrátor – ez a kiegészítő széles, de szűk nyílással rendelkezik. A koncentrált levegőáramlásnak hála segít a haj formázásában körkefével vagy sima fésűvel. Ez a tartozék szinte mindegyik hajszárítóhoz jár. 

Egyéb paraméterek és funkciók

Vezeték – minél hosszabbnak kell lennie, hiszen a konnektor sosem lehet elég közel. Hasznos lehet a forgó vezeték, amely még könnyebbé teszi a használatot. A vezeték és a hajszárító találkozásánál lévő akasztó is nagyon hasznos, hiszen akár a falra is felakaszthatják vele a hajszárítót. A drágább modellek akár vissza is tudják húzni a vezetéket, mint a porszívók. 

Vezérlés – a gombok elhelyezkedése is fontos. Figyeljenek, arra, hogy tudják-e kezelni a hajszárítót egy kézzel. A legtöbb modell jobbkezeseknek lett tervezve, ezért a balkezesek számára kényelmetlen lehet. 

Hőbiztosíték – automatikusan kikapcsolja a hajszárítót túlmelegedés esetén. Ezzel megakadályozza, hogy tönkremenjen. A legtöbb esetben amikor lehűlik, akkor vissza lehet kapcsolni a hajszárítót. 

A hajszárító kiválasztása

Súly – ha sokáig szokták szárítani hajukat, akkor a súly is egy fontos tényező. A felszereltséggel és a teljesítménnyel együtt nő a súly is. 

Takarítás – a hajszárítóban fokozatosan lerakódik a por és a haj, ezért időnként ajánlott kitakarítani. Ezt megkönnyítheti az eltávolítható hátsó rész. A túl sok lerakódott szennyezősdés túlhevüléshez és a motor kiégéséhez vezethet. 

Hajszárító keratinnal – a kerámia rács keratin olajjal van beitatva, ami a levegő áramlásának köszönhetően táplálja a hajat. 

Hajszárító kefével – a hajszárítók speciális típusa, amelyből a levegő egy hajkefén keresztül áramlik ki. Ezzel egyszerűbb és gyorsabb hajformázást biztosít, mivel egyszerre száríthatják és fésülhetik hajukat. 

Hajszárító márkák

Egy kis méretű hajszárítót már 3 600 forintért is vásárolhatnak, de azzal számolniuk kell, hogy az olcsó hajszárítókhoz nem járnak különféle tartozékok és csak sürgős hajszárításhoz ajánlottak. Jó minőségű hajszárítót kb. 11 ezer forinttól vásárolhatnak, de a professzionállis hajszárítók 18 ezer forintnál kezdődnek. A legdrágább modellek akár a 150 ezer forintot is meghaladhatják. 

Ami a márkákat illeti jól bevált gyártónak számít a Philips, a Rowenta, a Remington és az ETA is. Érdekes modelleket kínálnak az alacsonyabb árra fókuszáló gyártók is, mint a Sencor vagy az ECG. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.11.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!

A palacsinta az egyik legkedveltebb desszert hazánkban. Persze az édes verzió a legelterjedtebb, de a sós változatot is sokan szeretik! Amennyiben gyakran készítenek palacsintát, akkor...

Hogyan ismerhető fel a jó kukta? Cikkünkből megtudhatják!Hogyan ismerhető fel a jó kukta? Cikkünkből megtudhatják!

Kuktát régen minden háztartásban találhattunk. A boltok polcairól és a webáruházakból máig nem tűnt el! Melyek a legjobbak? 

Hogyan válasszunk páragenerátort? Az 5 legjobb modellHogyan válasszunk páragenerátort? Az 5 legjobb modell

Lehet, hogy már találkoztak olyan vasalóval, amely egy stabil alaphoz volt rögzítve és nem értették, hogy milyen előnye lehet egy ilyen berendezésnek. Cikkünkből megtudhatják!