Hogyan válasszunk olajradiátort?

Ki szeretnék fűteni a nyaralót vagy egy szobát otthonukban? E mellett perszer minél kevesebb kiadásra vágynak: az elektromos olajradiátor a legjobb döntés! Mit kell figyelembe venni kiválasztásakor?

Olajradiátor lakásba

Először elmondjuk, hogy miért éppen ezt a fűtési módot tartjuk a legjobbnak. A válasz nagyon egyszerű! Ez a leghatékonyabb módja az elektromos fűtésnek. A fogyasztást és a fűtés hatékonyságát összehasonlítva a leghatékonyabb! 

Miért az elektromos olajradiátor a legjobb megoldás?

Ill. miért nem megfelelő a többi elektromos fűtési módszer?

 • Meleglevegős ventilátor = ez a legrosszabb választás. Nagyon olcsón megvásárolható, de nem teszi lehetővé a kényelmes fűtést. Teljesítménye ugyan 2000W körül van, aminek egy 45 - 50m3-es helyiség kifűtésére is elégnek kellene lennie, de a valóságban amint kikapcsolják a készüléket, a helyiség szinte azonnal lehűlik az eredeti hőfokra. 
 • Meleglevegős konvektor = az alapelv hasonló, mint a ventilátorok esetében. A meleglevegős konvektor is inkább egy "itt és most" megoldás. A konvektor bizonyos részei általában fémből készülnek, tehát az valamennyi meleget magában tart, de kikapcsolás után az sem tart ki sokáig. 
 • Halogén égő = szintén nem képes tartós meleget csinálni, ráadásul teljesítménye is gyenge, 1500W körüli. Inkább csak egy adott személy melegítésére használható, pl. ülőmunka közben. Egy egész helyiség kifűtésére nem igazán alkalmas!
 • Propán-bután gázpalackos készülék = esetükben a jó teljesítmény garantált, hiszen 3,5kW az átlag teljesítmény. Hátrányuk, hogy nyílt lángot használnak, ami oxigént fogyaszt. Nem csak gáz, de oxigén biztosítékot is tartalmaznak, ami méri a helyiségben lévő oxigén mennyiségét. Az égés viszonylag sok oxigént fogyaszt, ezért a készülék gyakran kikapcsol. Ha vissza szeretnék kapcsolni a fűtést, akkor muszáj egy kicsit kiszellőztetniük! Ez egyáltalán nem praktikus és hosszútávú fűtésre teljesen alkalmatlan. 
 • Akkumulációs kályha = a teljesítmény és a hatékonyság hibátlan, de most egy olyan fűtőtestet keresünk, amely nem kerül sokban és könnyen áthelyezhető. Ezeknek a kritériumoknak a hőtárolós kandalló nem felel meg! Nem áthelyezhető és az ára is túlságosan magas. 

Miért az elektromos olajradiátor a legjobb?

Valószínűleg sokakban felmerült a kérdés, hogy miért is olajradiátor ez a radiátortípus? Miért van megtöltve olajjal és nem vízzel? Főleg a hőtehetetlenség játszik benne szerepet. 

A szilikon olaj, amellyel a modern elektromos radiátorok vannak megtöltve nagy hőkapacitású és magas a forráspontú. De ne foglalkozzunk az unalmas fizikai törvényekkel! Egyszerűen mondva a magas hőkapacitás lehetővé teszi sok hőenergia felhalmozódását kis mennyiségű olajban is. 

A magas forráspont bebiztosítja, hogy az olaj folyékony állapotban maradjon, ezért a radiátornak nem kell nyomás alatt lennie. Éppen ezért biztonságos és tökéletesen ellátja a rászabott feladatot. 

Az elektromos olajradiátor konvekció (a hideg és meleg levegő természetes áramlása a helyiségben) és radiáció alapelvén működik (a felmelegedett fém test hőt sugároz a helyiségbe). A minőségi olajradiátorok kikapcsolás után még legalább fél órán keresztül fűtik a helyiséget. A felhalmozódott meleg is felhasznalódik, így növekszik a levegő melegítésének hatékonysága. 

Az ideális hőmérsékletet 10-15 perc alatt éri el, tehát a kihűlés több időt vesz igénybe, mint a felmelegedés. A meleglevegős ventilátorral és a konvektorral ellentétben az elektromos olajradiátorok hatékonyan használják ki az elektromos energiát. 

Mi alapján döntsünk az elektromos olajradiátor kiválasztásakor?

Fűtési teljesítmény

Nagyon fonots paraméter. A helysiég térfogata alapján lehet meghatározni. Általágan a következő értékek szerint érdemes választani:

 • 1000 W – 25 m-es helyiség kifűtésére alkalmas
 • 1500 W – 35 - 40 m3 -es helyiség kifűtésére alkalmas
 • 2000 W – 50 m3 -es helyiség kifűtésére alkalmas
 • 2500 W – 60 m3 -es helyiség kifűtésére alkalmas

Természetesen ezen értékek esetében a maximális kényelmet vettük figyelembe. Ha Önök csak egy kicsit szeretnék szabályozni a hőmérsékletet a helyiségben, akkor kisebb teljesítményű radiátort is választhatnak. 

Fontos figyelmeztetés: Azt is vegyék figyelembe, hogy mennyire jól szigetelt a ház. Amennyiben nincs leszigetelve, akkor a hő nagyon hamar elillan. Ilyen esetben inkább egy nagyobb telejsítményű radiátor vásárlását javasoljuk. Arra is számítsanak, hogy a nem szigetelt házaknál kikapcsolás után hamarabb hűlik le újra a helyiség hőmérséklete. 

Katalógusunkból ajánljuk

Az olaj térfogata

Ezt a paramétert a gyártók sajnos nem szokták feltüntetni. A fő szabály így hangzik: minél több olaj, annál minőségibb, takarékosabb fűtés a hőmegtartás miatt.

Mivel a technikai paraméterek leírásánál, de még az útmutatóban sem találhatják meg, hogy mennyi olaj van a radiátorban, ezért leginkább az ár és a gyártó alapján tudnak tájékozódni. Cikkünkből azt is megtudhatják, hogy melyik márkák számítanak minőséginek, ill. milyen árkategóriában érdemes olajradiátort nézegetni.

A fűtőtest mérete

Fontos paraméter a fűtőteljesítmény, de azt a kérdést, hogy kifűti-e a radiátor az adott helyiséget a bordák, vagyis a fűtőtestek száma alapján lehet meghatározni.

Az olajradiátor mérete és fűtési teljesítménye

A gyártók általában 7 – 11 bordájú radiátorokat kínálnak. Az előbbiek inkább kisebb helyiségekbe felelnek meg, míg a 9-11 bordájú radiátorokkal már egy nagyobb helyiséget is ki lehet fűteni! Ismétlés a tudás anyja: mindig vegyék figyelembe az elektromos olajradiátor fűtőteljesítményét!

A szobatermosztát minősége

A termosztátnak, amely az elektromos fűtőtestek ki- és bekapcsolását szabályozza megfelelően „intelligensnek” kell lennie és a pontos kalibrálás is lényeges, hiszen csak jól beállítva lesz képes érzékelni a helyiség hőmérsékletét.

Ez a mérés persze sosem lesz teljesen pontos, mivel az elektromos olajradiátorok nem rendelkeznek külső hőérzékelővel ami sokkal pontosabb mérést biztosítana.

A hőérzékelő, ami a termosztát része, a radiátorba van beépítve és úgy van kialakítva, hogy képes legyen ignorálni a radiátorból áramló hőt. Ez az érzékelő azonban nem minden modellnél pontos és az olcsóbb radiátorok esetében sok kellemetlenséget okozhat.

Az olcsó, kínai radiátorok általában sokkal hamarabb kikapcsolnak, minthogy a helyiség elérné a kívánt hőmérsékletet. Mivel a legtöbb vásárló nem foglalkozik elektrotechnikával és nem ért kellőképpen a termodinamikához sem, így nincs mód arra, hogy ellenőrizni tudja a termosztát minőségét. A legjobb tanács: inkább egy ismert gyártótól vásároljanak drágábban. Az optimális árakat és a mi ajánlatainkat lejjebb találják.

A teljesítmény szabályozása

Ezzel a funkcióval már szinte az össze elektromos radiátor rendelkezik. Pl. egy olyan radiátornál, melynek maximális fűtőteljesítménye 2500W, a fűtés intenzitását 3 teljesítményen lehet szabályozni: 1500W / 2000W / 2500W.

Olajradiátor állítható teljesítménnyel

Amennyiben egy olyan radiátorra bukkannak, amely ezzel a funkcióval nem rendelkezik, akkor semmiképpen ne vásárolják meg! Kivételt képez az az eset, ha mini radiátort szeretnének venni 1000W-os teljesítménnyel egy nagyon kicsi helyiség fűtésére. Ebben az esetben a teljesítmény szabályozása teljesen felesleges lenne.

A termosztátnak fagyás elleni funkcióval is rendelkeznie kell

Ez ma már minden modern elektromos olajradiátornál megtalálható. Amennyiben mégis találnának egy olyan modellt, ami ezzel a funkcióval nem rendelkezik, akkor azt javasoljuk, hogy keressenek egy jobb minőségű radiátort!

Főleg akkor használatos ez a funkció, ha a helyiséget nem akarják kifejezetten kifűteni, csak meg szeretnék akadályozni, hogy a hőmérséklet fagypont alá csökkenjen. Ez általában úgy történik, hogy ha aktiválva van ez a funkció, akkor a radiátor alvó állapotba kerül, de érzékeli a helyiség hőmérsékletét.

Amennyiben a helyiség hőmérséklete 5°C alá csökken, akkor a készülék automatikusan bekapcsol. Amint a helyiség felmelegszik a radiátor megint átvált alvó módra. Ez így meg körbe-körbe.

Kerekek és fogantyúk a könnyebb áthelyezéshez

Valamelyik olajradiátor lábakon áll, ami nem túl praktikus. Ezek a modellek azonban a legtöbb esetben könnyű, kis teljesítményű radiátorok 1000W körül. Nem nehéz őket áthelyezni. Ennek ellenére a kerekek mindig nagyobb kényelmet biztosítanak!

Olajradiátor kerekekkel

Amennyiben nagyobb teljesítményű radiátort vásárolnak, akkor mindenképpen figyeljenek a kerekekre! Főleg akkor van rájuk nagy szükség, ha a radiátort az egyik helyiségből a másikba szeretnék áthelyezni. Ezen kívül fogantyúkkal is rendelkeznek, tehát az áthelyezés forró radiátor esetén is biztonságos. 

Lábakon álló radiátort csak akkor vásároljanak, ha egyálltalán nem tervezik áthelyezni azt. Nagyobb teljesítményű radiátort ma már nagyon ritkán gyártanak kerekek nélkül. 

Katalógusunkból ajánljuk

Timer funkció / Időzítő

Praktikus, ha be szeretnék állítani, hogy mikor kapcsoljon ki és be a radiátor. Az időzítő hátránya az összes elektromos olajradiátor esetében, hogy az automatikus ki- és bekapcsolás funkciója nem kombinálható. 

Ez azt jelenti, hogy ha beállítják, hány óra múlva kapcsoljon ki, akkor manuálisan kell visszakapcsolni. Ez fordítva is érvényes. Ha beállítják, hogy a radiátor 6 óra múlva kapcsoljon be, akkor utánna saját kézzel kell majd kikapcsolni. 

A legjobb az lenne, ha az időzítőt órák és napok alapján is lehetne használni, de ez csak feleslegesen felvinné a radiátor árát. 

Elektronikus vezérlés gombokkal és LED kijelzővel

Valemelyik radiátortnál csak mechanikus vezérléssel találkozhatunk. Ez elegendő a hőmérséklet és a teljesítmény szabályozására, de az időzítő funkciója általában hiányzik. 

Olajradiátor digitális kijelzővel

Az igényesebb vásárlóknak ezért azt javasoljuk, hogy az olajradiátor kiválasztásakor figyeljenek arra, hogy a vezérlés elektronikus legyen. Ezzel nagyobb kényelmet biztosíthatnak maguknak és egy praktikus LED kijelzőről olvashatják le a fontos infókat. 

Melyik gyártótól és milyen árban vásároljunk elektromos olajradiátort?

Azt javasoljuk, hogy legalább 33 ezer forintért vásároljanak elektromos olajradiátort. Ellenkező esetben csak egy olcsó, kínai modelt tudnának venni, ami nem bírna többet egy vagy két szezonnál. 

És ami még rosszabb, hogy a vásárlók tapasztalatai alapján ezeknél a modelleknél a termosztát és a hőbiztosíték sem működik megfelelően. A helyiség optimális fűtése szóba se jöhet! Egyes olcsó olajradiátorokban nincs is elegendő olaj, ezért a teljesítményük nem lesz megfelelő. 

Olajradiátor a nappaliba

Az áron felül az is fontos, hogy megbízható, minőségi gyártótól vásároljunk:

 • DeLonghi = olasz minőség; ez a cég már 1950-től gyárt hordozható hősugárzókat és klímaberendezéseket, ami önmagában is magáért beszél. 
 • AEG = német precizitás és minőség; a radiátorokat általában a német Stiebel Eltron vagy a hasonlóan precíz svéd Electrolux gyártja AEG név alatt (mindkét cég az AEG nevet használja). 
 • Gorenje = szláv cég; a fűtőtestek kategóriájában nagyon jó minőségű termékeket gyárt (A Gorenje alá tartozik a Mora Moravia, aki a gáztűzhelyek gyártásáról ismert). 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Komentáre

03/01/2022 20:02
Mária

Köszönöm szépen a tájékoztatót, nagyon megsegített. Szerencse hogy megtaláltam.

25/09/2022 14:04
Molnár Marianna

Tisztelt Szerző, Hausmaester 11 tagiú olajradiátort vettem. Mi a véleménye erről a tíipusról? Előre is köszönöm!

Hozzászólás írásaKözzétéve: 07.12.2020
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...

Hogyan válasszuk ki a legjobb gofrisütőt? - vélemények, árak, tapasztalatok + recept a finom gofrihozHogyan válasszuk ki a legjobb gofrisütőt? - vélemények, árak, tapasztalatok + recept a finom gofrihoz

Mi alapján válasszunk gofrisütőt, milyen paraméterekre kell figyelnünk? Mai cikkünkben több tippet is adunk, melyek segítenek kiválasztani a legjobb gofrisütőt.

Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?

Az autóhűtő nagyszerű befektetésnek bizonyul, hiszen az élelmiszereket biztonságos hőmérsékleten tartja és a meleg napokon is mindig lesz kéznél egy hideg ital.