Hogyan válasszunk kerékpáros gyerekülést?

A kerékpározást kisgyermek mellett sem kell feladni! Szerezzenek be egy kerékpáros gyerekülést és a gyermekük lesz a leghűségesebb útitársuk!

Kerékpáros gyerekülés

A kerékpározás biztosan tetszeni fog neki, ill. sokkal természetesebb lesz számára az önálló biciklizés is. Milyen kerékpáros gyerekülést válasszanak? 

Gyermekszállítás biciklin és a lehetőségek

A legkisebbek esetében használjanak gyermekszállító kerékpár utánfutót, melyben nyugodtan feküdhet gyermekük. A gyermeket övvel rögzíthetik, hogy nem mászkáljon és forogjon a kocsiban, ill. hogy ki ne essen, bár ennek nagyon kicsi a valószínűsége. Az egész utánfutót cipzárral zárhatják be. A gyermekszállító kerékpáros utánfutóknak általában kettő vagy három kerekük van és egy hosszabb karral erősíthetik a biciklihez.

A gyermek nem fogja magát úgy érezni, mintha dobozban lenne. A kocsi oldalán hálós nyílások vagy ablakok találhatóak. Válasszanak olyan útvonalat, hogy gyermeküknek érdekes kilátása legyen. A kedvenc játék nélkül egy lépést sem tehetnek? Semmi gond! A kocsiban elég hely van a játékok számára is!

Gyermekszállító kerékpár utánfutó

Ne feletkezzenek meg arról sem, hogy a közlekedésben résztvevőknek is tudni kell a gyermek jelenlétéről a kocsiban. Hátsó lámpa vagy látható jelzés nélkül a forgalmasabb utakon ne közlekedjenek! 

Mivel a gyermeket menet közben nem tudják ellenőrizni, néha álljanak meg, és nézzék meg, hogy minden rendben van-e. Jól fontolják meg, merre mennek majd a kocsival! A göröngyös és kacskaringós utak nem a legmegfelelőbbek, hiszen nagy valószínűséggel nem nyerik majd el a gyermek tetszését. Amennyiben először kelnek útra a gyermekszállító kerékpár utánfutóval, figyeljék meg menyire képesek irányítani. A közlekedés a kocsival kicsit komplikáltabb lehet, mint ahogy azt megszokhatták. 

Legkedveltebb gyermekszállító kerékpár utánfutók

[table2]

Mikor ültessük a gyereket a kerékpár utánfutóba?

Erre a kérdésre nem találtunk egyértelmű választ. Néhányan azt állítják, hogy már két hónapos kortól biciklizhetnek ily módon a gyermekkel. Máshol viszont azt tanácsolják, hogy csak kilenc hónapos kortól ültessük a kerékpár utánfutóba a gyermeket, mikor már ki van felődve a hátgerince, képes tartani a fejét és egyedül is képes ülni. 

Olyannal is találkoztunk, aki szerint a gyermekülés csak 12 hónapos kor felett ajánlott. A döntés Önökön áll, de ne feledjék, hogy a gyermek biztonsága a legfontosabb! Ezért a minőséget is vegyék figyelembe! 

Hol helyezzük el a gyerekülést? 

A piacon több típusú gyermeküléssel találkozhatnak. A választásnál főleg a gyermek kényelmét és biztonságát vegyék figyelembe, de ne feletkezzenek meg a saját igényeikről sem! Hiszen Önök fognak irányítani! Az út alatt kommunikálniuk is kell majd a gyermekkel, hogy tudják, tetszik-e neki az utazás. A biciklizésnek Önnek és a gyermeknek is örömet kell szereznie. 

Vázra szerelhető gyerekülés

A gyermekülést felszerelhetik a csomagtartóra vagy a vázra. Mindkettőnek megvannak az előnyei, de a hátrányai is. 

Vázra szerelhető gyerekülés

Kisebb, max. 15 kg-os gyermekek számára megfelelő és csak rövidebb utakra. Az ilyen gyereküléseknél általában a gyermek lábait is rögzíteni tudjuk, biztonsági övvel is rendelkeznek és a láb hosszához is igazítható a méretük, a lábak védve vannak a keréktől és a háttámla szellőztetése lyukakkal van bebiztosítva. Az utazás elég nehézkes vele, hiszen hátráltatják a kerékpár irányítását. 

előnyök:

 • kommunikáció a gyermekkel
 • kedvező ár

hátrányok:

 • nem nyújt védelmet a szél ellen
 • esés következtében kizuhanhat a gyermek
 • komplikált felszerelés (főként női kerékpárok esetében)
 • gátolja a lábak mozgását

Csomagtartóra szerelhető gyerekülés

Ez a típus kényelmesebb Önnek és a gyermekének is. Ha kicsit nagyobb összeget szánnak rá, vásárolhatnak rugós gyerekülést, melyben a gyermek is kellemesebben fogja magát érezni, ill. hosszabb utakra is megfelelő. A dönthető gyerekülésnek köszönhetően a gyermek hosszabb ideig is bírni fogja az utazást. Még ha csak kicsit döntik meg az ülést, az is jobb, mint a semmi. A gyermek nem lesz olyan feszült, így jobban tudnak majd öszpontosítani az útra. Ez a típus minden oldalról védi a gyermeket. A lábaknál megakadályozza a kerékkel történő érintkezést, a test körül, főleg a a fejnél extra védelmet biztosít, hogy az esetleges esésnél elkerüljék a sérülést. Ezért is biztonságosabb a csomagtartóra szerelhető gyerekülés.  

Csomagtartóra szerelhető gyerekülés

A csomagtartóra szerelhető gyerekülések kisebb, 15 kg-os, ill. nagyobb, 22 kg-os gyermekeknek is megfelelőek. A teherbírás fel van tüntetve minden terméken. A gyerekülés állítható biztonsági övvel rendelkezik, melyet a gyermek nem tud kikapcsolni. Ez az egyik fő biztonsági elem. 

előnyök:

 • védelem a szél ellen
 • több helye van a gyermeknek
 • nem akadályoz a mozgásban
 • védelem esés közben
 • jó kilátás

hátrányok:

 • korlátozott kommunikáció a gyermekkel
 • az emelkedőknél túlságosan hátul van a súlypont
 • nem vihetnek hátizsákot a hátukon
 • némely típusnál a ládfejük ütközhet a gyermekével
 • drágább, de vannak olcsóbb változatok is

Befejezésként pár jótanács

 • Ha gyermekkel utaznak, mindenképpen legyenek óvatosabbak. Nem tudhatják, hogyan reagál az eseményekre, ill. hogy ez a reakció kihatással lesz-e a kerékpár irányítására. Ne értékeljék túl magukat! A biciklizés mindenképpen bonyolultabb lesz és több erőt fog igénybe venni. Erre készüljenek fel még indulás előtt! Ne feletkezzenek meg a fényvisszaverő kiegészítőkről sem! Jelöljék meg saját magukat és a gyermeket is! 
  Próbálják kerülni a forgalmas utakat! A közlekedés a túlzsúfolt utakon sosem egyszerű. 
  A gyeremket megfelelően rögzítsék a gyerekülésbe és ne feletkezzenek meg a bukósisakról sem! Tanítsák meg vele, hogy ne mocorogjon feleslegesen az ülésben, hiszen ez nagyon megnehezítheti az utazást. 

Élvezzék ki a közös élményt!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.03.2019
A cikk értékelése:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.