Hogyan válasszunk hálózsákot? Különbözőt télre és nyárra!

Túrázni készülnek és egy nyaralóban vagy sátorban, a szabad ég alatt fogják tölteni az éjszakát? Ebben az esetben felszerelésükből semmiképp nem hiányozhat a hálózsák! 

Hogyan válasszunk hálózsákot? Melyek a fontos paraméterek?

Míg a hátizsákok esetében főleg a súlyt kell figyelembe venni, addig a hálózsákok esetében a kényelemnek kell az első helyen lennie! De nem csak ez a fontos...

Hőmérséklet-tartomány

Az első fontos paraméterek közé tartozik a hálózsák hőmérséklet-tartománya. Az Európai Unióban a hőmérséklet-tartomány megjelölésére általános szabványt használnak, mely a EN 13537 norma által van meghatározva. Ez alapján a gyártóknak négy hőmérséklettel kapcsolatos paramétert kell feltüntetniük: 

  • Tcomf – az a hőmérséklet, amelyben kellemesen tud aluni egy átlagos nő
  • Tlim – az a hőmérséklet, amelyben kellemesen tud aluni egy átlagos férfi
  • Tmax – a hőmérséklet-tartomány felső határa, melynél egy részlegesen kitakart használó (férfi) még nem izzad 
  • Text – a hőmérséklet-tartomány alsó határa, melynél már fennáll a megfázás veszélye

A szabvány az "átlagos nő" fogalmát is definiálja a magasság (160 cm-es nő, 170 cm-es férfi), testsúly (60kg - 70kg), életkor (25 év), ill. a bazális metabolizmus működése alapján (72 - 87 W), a testfelület (1,62 - 1, 83 m2) és a metabolizmus aktivitása is figyelembe van véve (44,4 - 47,5 W/m2).

Női hálózsák sátrazásra a hegyekbe

A hőmérsékletet illetően három típusú hálózsákot különböztethetünk meg - nyári, háromszezonos és téli. A nyária Tlim értéke 10°C, a háromszezonosak tavaszra és őszre alkalmasak, kb. – 10 °C-ig, míg a téliek – 25 °C-ig.

Ezek csak orientációs értékek, hiszen a hálózsákok tulajdonságai minden gyártó esetében különbözőek lehetnek, mint ahogy a vásárló metabolizmusa is. Így vagy úgy, olyan hálózsákot érdemes választani, amely hidegebb éjszakákra is megfelelő. Egy ilyen hálózsák mindig megfelelő kényelmet fog biztosítani, hiszen ha túlságosan melegük lenne benne, akkor nyugodtan szétcipzározhatják. 

A hálózsák formája

A hálózsák annak köszönhetően képes melegen tartani minket, hogy felfogja a testünk körüli meleg levegőt. Ez a levegő a testhő hatására felmelegszik, a hálózsák nem engedi ki a meleget, tehát határt képez a külsö és a belső levegő között. Minél kevesebb levegőt kell felmelegíteni, annál hamarabb lesz meleg a hálózsákban. 

Hálózsák nő és férfi részére

Szögletes hálózsák 

Nagy kényelmet és mozgásteret biztosít, de mindezt a szigetelés rovására. Ezt a hálózsák típust teljesen szét lehet cipzározni, ennek köszönhetően akár takaróként is használható két személy számára. Esetlegesen két hálózsákot össze is lehet kapcsolni (amennyiben a cipzárok kompatibilisek egymással)

Múmia hálózsák

Szűkebb hellyel rendelkezik a vállak és a csípő környékén annak érdekében, hogy maximalizálják a hőszigetelést és csökkentsék a hálózsák súlyát. Ez egy olyan forma, amely a test formáját követi, de nem feltétlenül felel meg mindenkinek. 

Anatómiai hálózsák 

Hasonló, mint a szögletes hálózsák, de szűkebb formája van, melynek köszönhetően jobban megtartja a meleget. E mellett a kényelmes alvást is lehetővé teszi. 

Katalógusunkból ajánljuk

Izoláció és töltelék

A hálózsák felmelegedése függ az izoláció típusától és minőségétől. Ebben az esetben az ún. loft fontos, ami azt jelenti, hogy mennyi levegőt képes a hálózsák elnyelni és izolálni, tehát minél nagyobb ez az érték, annál jobb hőmegtartó képességgel rendelkezik a hálózsák. Minél öregebb egy hálózsák, annál többet veszít az említett értékből. 

A hálózsák töltelékének általában üreges fonalat vagy libatollat használnak. 

A toll a tradicionális töltelék, mivel kitűnően izolál, könnyű és kis helyen is elfér. Viszont abban az esetben, ha megázik vagy benedvesedik, akkor nagyon könnyen elveszíti izolációs képességeit. 

A legtöbb esetben a tollat tollpihével szokták keverni. Fontos adat a töltöttség is. Ez azt fejezi ki, hogy mekkora a toll térkitöltő képessége. Ezt köbhüvelykben (cuinban) szokták megadni: 

  • 300 cuin körül alacsony minőségú tollról beszélünk, amely a nyári alapmodellek töltelékeként szolgál
  • 400-tól 550 cuinig jó minőségú tollról van szó, amelyet már a minőségi nyári hálózsákoknál is használnak
  • azok a hálózsákok, melyek 750 cuin értékű tollal vannak töltve megfelelőek háromszezonos vagy akár téli hálózsáknak is
  • a legjobb minőségűek a 750 cuin feletti értékkel rendelkező tollak 

Vastag hálózsák libatollal töltve

Az üreges fonal messziről sem olyan érzékeny a nedvességre, mint a toll, miközben izolációs képességei közel állnak a tolléhoz. Kitűnően szigetel nedves körülmények között is és gyorsan meg is szárad. E anyag használatát támogatja az a tény is, hogy olcsóbb előállítani, így olcsóbban lehet hozzájutni is. 

Amennyiben a hálózsák üreges fonallal van megtöltve, akkor vagy rövid, vagy monofonalról van szó. Mindkét esetben a fonalak egymásba szövődnek, így közöttük apró légbuborékok keletkeznek. A különbség a fonalak méretében van - a rövid üreges fonalak kb. 5 cm hosszúak, a monofonalak ettől rövidebbek. 

A rövid fonallal megtöltött hálózsákok kisebb helyen is elférnek, de szigetelésük sokkal mozgékonyabb. Ez azt jelenti, hogy létrejöhetnek olyan hidegebb részek, ahol kevesebb töltőanyag lesz, így ott nem lesz olyan jó az izoláció. Ez a veszély a monofonalak esetében nem fenyeget. Ezek a hálózsákok nem veszítik el olyan gyorsan kedvező tulajdonságaikat, de elég nehezen takaríthatóak. 

Hálózsákok gyerekeknek és nőknek

A piacon vannak speciális hálózsákok, amelyek kimondottan gyerekek és nők részére készülnek. A női hálózsákok úgy vannak tervezve, hogy passzoljanak a női testhez. A klasszikus hálózsákokkal összehasonlítva rövidebbek, szűkebbek a váll részén és szélesebbek a csípő tájékán. Jobban szigetelnek a lábaknál és a test felső részén. 

Hálózsák gyerekeknek sátrazáshoz

A gyerek hálózsákok nem csak méretben, de a kiegészítőket illetően is a gyerekek testéhez alkalmazkodtak, hogy minél kényelmesebben aludhassanak csemetéink. Főleg olyan extrákról beszélünk mint a fej résznél elhelyezett párnaként szolgáló kitüremkedés és egyéb hasonló apóságok. 

Kiegészítők hálózsákhoz

A hálózsákok gyártása során sok apró, de hasznos részletre figyelnek, melyek a végleges eredményben nagyobb kényelmet biztosítanak a vásárlónak. 

Általában mindegyik modern múmia és anatómiai hálózsák fel van szerelve csuklyával. Mivel a fejen keresztül nagyon sok hő távozik a szervezetből, ezért nagyon jó egy olyna hálózsák, amelyen van behúzható csuklya is. Néhány hálózsák zsebkkel is rendelkezik, ahová puha tölteléket tehetünk (kisebb ruhákat), így lényegében egy párna keletkezik a fejünk alatt. 

Hasonló rész szokott lenni a lábak környékén is - ide olyan ruhákat tehetünk, amelyeket reggel fel szeretnénk venni, mivel így kellemesen langyosak lesznek. 

Egy másik hasznos felszereltség a hálózsák alján található derékalj részére szolgáló hely. A derékaljat egyszerűen belehelyezik a hálózsákba és már meg is oldódott a hálózsák csúszkálásának problémája. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.09.2019
A cikk értékelése:
(96.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.