Hogyan válasszunk hajsütővasat? A legjobb hajsütővasakat a Remington, a Rowenta és a BaByliss kínálja.

A hajsütővas minden hölgy alapvető felszereléséhez tartozik, aki gyönyörű fürtökre vágyik. Elegendő figyelmet kell fordítani a kiválasztására! A hajsütővas típusa, a fej átmérője vagy anyaga - mindez nagyban befolyásolja a keletkező hullámokat. A rövid és finom hajra alkalmas hajsütővas nem lesz megfelelő hosszú és sűrű hajra. 

Hogyan válasszunk hajsütővasat?

A következő sorokban mindent megtudhat arról, hogyan választhat hajsütővasat, és hogyan használhatja megfelelően.

Kedvelt hajsütővasak

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hajsütővasat?

Ak ste do vyhľadávača zadali výraz „kulma na vlasy“, určite vám vybehlo široké množstvo ponúk najrôznejších modelov, tvarov a typov kuliem. V záplave všetkých produktov môže byť ťažké vybrať si tú správnu kulmu, najmä ak s týmto prístrojom nemáte veľa skúsenosti. Starostlivo si vybrať sa naozaj oplatí; len tak sa uistíte, že daná kulma sa hodí vášmu typu vlasov, že si s ňou pri svojich zručnostiach poradíte a že nebudete kúpu ľutovať.

A hajsütővas típusai

Ezt a paramétert azért kell figyelembe venni, mert nem minden típusú hajsütővas alkalmas minden hajtípushoz. Egyiket nehezebb használni, mint a másikat, és az általuk létrehozott hullámok nem mindig tűnnek természetesnek.

 • Göndörítő rúd fogantyú nélkül - A klasszikus göndörítő rőd alakja egy közönséges henger, amelynek átmérője a teljes rúd mentén azonos. Ez a forma azonban kevésbé természetes hullámokat eredményez, és a hajvégek könnyen megéghetnek. A haj rögzítésére nincs szorító, így a rúdra tekert göndör hajat végig az ujjaival kell a helyén tartani. Ezért ajánlott hőálló kesztyűt viselni, amely általában a készülékhez jár is.
  Tong Grip Pole Curling Iron - Ez a típus az általunk ismert göndörítővas - a rúd átmérője végig azonos, és amikor göndörítjük a hajat, egy fémkapocs tartja a hajat a helyén, így nem kell tartani, amíg melegszik. A szorító fogás miatt kisebb az esélye az égésnek.
  Kúp alakú hajsütővas - Jellemzője a kúp alak, így a rúd aljának átmérője szélesebb, mint a teteje. Ezzel a formával természetes hullámformát hozhat létre - a hullámok nagyobbak, tömörebbek lesznek a tetején, és kisebbek a vége felé. Ennek a típusú hajsütővasnak nincs fogantyúja, ezért a göndörítéshez hőálló kesztyűre és gyakorlatra van szükség.
  Automatikus (önbehúzó) göndörítővas - Ez a gép azok számára felel meg, akiknek nincs sok tapasztalatuk a göndörítésben, és nem akarnak túl sok időt tölteni vele. Valójában a hajsütővas göndöríti a hajat magától. Csak tartani kell egy darabig, és máris kész a tökéletes fürt. A haj többi részét fokozatosan dolgozza át így, és az eredmény valóban könnyed, professzionális hajkorona lesz.
  Háromszoros hajsütővas - A háromszoros hajsütővas abban különbözik, hogy 3 henger segítségével hoz létre hullámokat, de ez más eredményt ad, mint egy normál hajsütővas. A Triple Curl nagyobb mennyiségű haj hatását kelti, és a megjelenés az 1930-as évek retro frizuráira, az úgynevezett fingerwaves hullámokra emlékeztet. Tehát vigyázz, rövid hajjal a francia nemesi paróka benyomását keltheti.

Felületi bevonat

A hajsütővasak különböző anyagokból készülnek, és a rúd felülete nagyban meghatározza, hogy a haj a göndörítés után kreppes vagy fényes és puha lesz-e, hogy finoman göndörödik-e vagy megégeti a hajvégeket, és hogy mennyi idő alatt kopik el az anyag rendszeres használat során.

 • Kerámia - Gyakran használt hajbarát anyag, gyorsan felmelegszik, és a hőmérsékletet egyenletesen osztja el a teljes felületen. Minden hajtípusra alkalmas, a göndörítés után a haj fényes és sima marad, statikus elektromosság nélkül. A sima kerámiafelület miatt azonban a göndör haj könnyen csúszhat, és a kerámia gyakori használat esetén hamarabb elhasználódhat.
  Titán - Könnyű és tartós anyag, amely a kerámiához hasonlóan gyorsan felmelegszik, és a hőt egyenletesen eloszlatja a felületen. Az általa készített hullámok valóban tartósak. A titán képes magas hőmérsékletre felmelegedni, ezért jobb anyag az erős, mint a finom hajhoz, amelyet megterhelhet és megégethet. A haj is simább a formázás után, nem keletkezik statikus elektromosság.

Turmalin göndörítő rúd fogantyúval

 • Turmalin - Ez egy nagyon kíméletes anyag, amely különösen alkalmas a finom és száraz hajra, mivel negatív ionokat bocsát ki, ami fényt ad a hajnak, megakadályozza a statikus elektromosságot és segít a nedvesség megkötésében. Alacsonyabb hőmérsékleten is jó eredményt ér el, a felület egyenletesen melegszik fel.
  Rozsdamentes acél - A rozsdamentes acélból készült hajsütővasak általában olcsóbb alternatívát kínálnak. Ez az anyag nem alkalmas gyakori göndörítésre, mivel hajkárosodáshoz vezethet. Bár egy ilyen hajsütővas gyorsan felmelegszik, a magas hőmérséklet különösen káros lehet a finomabb hajra.

A loknik mérete és formája

A fürtök megjelenése függ a fej átmérőjétől és formájától, de attól is, hogy milyen irányba göndöríti a haját. A kisebb hullámok a rövidebb és vékonyabb hajhoz, a nagyobb hullámok a hosszú hajú, sűrű hajkoronával rendelkező hölgyek számára felelnek meg.

 • Keskeny fej - A 10-19 mm átmérőjű fejek keskenynek számítanak. Apró, dauerolt vagy retró stílusra emlékeztető fürtöket hoznak létre. Ezek különösen rövid, legfeljebb vállig érő hajra alkalmasak, mivel a hosszú hajú nőknek nagyon sok időbe telne ilyen apró fürtöket készíteni.
  Közepes fej - A 25 mm-es fejet tekintik az univerzális fejátmérőnek, amely minden hajtípushoz megfelelő hullámokat eredményez, a rövidtől a hosszúig és a finomtól a durvábbig. A fürtök lazák, képesek tartást adni a hajnak és természetes megjelenést kölcsönözni.
  Széles fej - A széles, 32 mm vastag fejek nagyon népszerűek, amelyek hosszú hajon tengerparti hullámok hatását keltik. Az ilyen hullámok játékosak, sok tartást adnak és ideálisak hosszú hajhoz. Vannak 32 mm-nél szélesebb, és akár 40 mm-es fejű hajsütővasak is, amelyek a természetes hullámokhoz hasonló, rojtos stílust hoznak létre.

Katalógusunkból ajánljuk

BABYLISS C260E

BABYLISS C260E

10 990,00 Ft.
BABYLISS MS21E

BABYLISS MS21E

11 690,00 Ft.

Hőfokozatok

Nem minden hajsütővas rendelkezik állítható hőmérséklettel. Ha az előre beállított hőmérséklet megfelel Önnek, akkor minden rendben van. A hőmérsékleti beállítások kiválasztása fontos, ha az átlagosnál magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége, vagy ha a hajsütővasat egy másik személlyel együtt fogja használni. A hőmérséklet-beállítás nélküli hajsütővasak általában 160-180°C-ra vannak állítva, ami túl alacsony a durva hajhoz és túl magas a vékonyszálú hajhoz. Annak formázásához 130-150°C körüli hőmérsékletre, a normál hajnak 180 °C körüli hőmérsékletre, a vastag, durva hajnak pedig 200-240°C körüli hőmérsékletre van szüksége, különben nem melegszik fel eléggé ahhoz, hogy megtartsa a formáját.

Biztonság

A forró hajsütővassal történő munka közben a biztonság is fontos. Természetesen a markolatnak és a fej végének védve kell lennie, hogy ne égesse meg magát göndörítés közben. Ha a hajsütővasnak nincs markolata, akkor tartalmaznia kell egy égésgátló kesztyűt. Előnye a túlmelegedésgátló funkció, amely bizonyos idő után, leggyakrabban 60 perc használat után automatikusan kikapcsolja a hajsütővasat. Annak érdekében, hogy maga a hajsütővas biztonságos legyen, a hajsütővasnak tartalmaznia kell egy állványt, kampót vagy hőálló alátétet, ahová a hajsütővasat le lehet tenni, amíg a hajat formázzuk. Ha a hajsütővasat utazáskor is magával viszi, jó ötlet egy hőálló védőtáska, amelyben a hajsütővasat tárolhatja szállítás közben.

Hajsütővas hosszú hajra

Egyéb tulajdonságok és funkciók

 • Hosszú és forgatható zsinór - Ez megkönnyíti a hajsütővas kezelését. A hosszabb zsinór azt is lehetővé teszi, hogy a hajsütővasat magasabbra emelje a feje fölé, vagy ha a konnektor a tükörtől távolabb helyezkedik el, akkor is könnyű lesz figyelni a folyamatot. A forgatható zsinórra nagy szükség van, mivel a göndörítővasat különböző képpen kell tartani a fej mellett göndörítés közben.
  Gyors felmelegítés és göndörítés - Erre különösen akkor érdemes figyelni, ha gyorsan szeretne dolgozni a fürtjein, mielőtt elindul az iskolába vagy a munkahelyre. A hajsütővasnak néhány másodperc alatt fel kell melegednie, és néhány perc alatt be kell fejeznie a tényleges hullámképzési folyamatot.
  Tisztító tartozékok - Ez a tétel különösen fontos az automata hajsütővasak és a háromszoros hajsütővasak esetében, amelyek karbantartása és tisztítása nehezebb lehet. Ebben az esetben hasznos, ha a csomag tartalmaz speciális keféket vagy más, a könnyű tisztítást segítő eszközöket.
  Hosszabbítások - A hosszabbítások a klasszikus hajsütővasaknál gyakoriak, amelyeknek fejátmérője a teljes hosszon azonos. A cserélhető fejeket nagyobb vagy kisebb hullámok létrehozására használják, és a váltakozásukkal természetesebb megjelenést érhet el.
  Ionizáció - Az ionizációs funkció az, ami professzionális szintre emeli a göndörítést. Az ionizációnak köszönhetően a haj nem hullik ki, hanem fényesnek, simának és tápláltnak tűnik. Az ionizáció olyan megjelenést ad, mintha most lépett volna ki a szalonból.
  A hullámok irányának megváltoztatása - Az automata hajsütővasaknál lényeges funkció a hullámok irányának megváltoztatása, hogy a fürtök ne az arc mindkét oldalán ugyanabba az irányba göndörödjenek, hanem például mindkét oldalon kifelé fordulva.
  Hőmérsékletrögzítés - Akár a gombot csúsztatva, akár a kijelzőn változtatja a hőmérsékletet, a fogantyú tartása és manipulálása közben könnyen előfordulhat, hogy a hőmérsékletet tudtán kívül elállítja. Ez az, amit a hőmérséklet-zár funkció megakadályozhat és megelőzhet.

Ár

Az ár ebben az esetben nagyon változó paraméter, mert nem csak a minőségtől vagy a márkától függ, hanem elsősorban a hajsütővas típusától. A klasszikus és klipper hajsütővasak általában 7-9 ezer forint közötti árkategóriában mozognak, míg a legolcsóbb modellek már 4 ezer forinttól kaphatók. Más típusú hajsütővasak kicsit többe kerülnek, például a kúposak átlagosan 9-15 ezer forintba kerülnek. A legdrágább kategóriába az automata hajsütővasak tartoznak, áruk átlagosan 46-62 ezer forint körül mozog.

Hogyan használjuk megfelelően a hajsütővasat?

Mivel a hajsütővas használata magas hőmérsékletre hevíti a hajat, a göndörítés előtt gondolni kell a haj védelmére az égéstől és a sérüléstől. Nem szükséges a hajat közvetlenül a göndörítés előtt megmosni, hiszen bizonyos mennyiségű természetes olaj védőrétegként szolgál. Ezenkívül a haj nem lehet nedves vagy kondicionálóval nehezített. Közvetlenül a göndörítés előtt egyszerűen alkalmazzon hővédő szert a hajra, amelyet legegyszerűbben egy szórófejes flakonban lehet felvinni. Ha nagyobb tartást szeretne a fej közepén, akkor a teljes göndörítési folyamat megkezdése előtt tupírozza fel és állítsa be haját.

A göndörítés előtt ossza haját külön részekre, majd a legalsó, leghosszabb hajtinccsel kezdje, és haladjon felfelé. A felső tincseket hajcsatokkal rögzítse, és az alsó göndörítése után engedje ki a következő részt. Legyen türelmes, és várja meg, amíg a hajsütővas teljesen felmelegszik, különben nem kap szép hullámokat. Göndörítés után hagyjon elég időt a hullámok fixálódására. 2-5 másodperc elég a göndörödéshez, de finom haj esetén próbáljon ki rövidebb intervallumot, hogy a haja ne égjen meg. Ha a hullám rögtön megtörik, próbálja meg tovább tartani. Ideális esetben a tincseket kissé eltérő időközönként kell göndöríteni, hogy erősebb és gyengébb hullámokat is létrehozzunk, és ez természetes megjelenést kölcsönöz a frizurának.

Správne používanie kliešťovej kulmy

Mindig minden tincset ugyanabba az irányba göndörítsen, lehetőleg kifelé. Ez a rész a kezdők számára zavaró lehet, és gyakorlást igényel. Tehát az arc bal oldalán lévő hajat balra, a jobb oldalon lévő hajat pedig jobbra kell tekerni. Ha van göndörítővasa, akkor a legegyszerűbb, ha a haj végét fogja meg vele, és a tincset egészen felfelé göndöríti. Ha hosszabb a haja, akkor a hajvégeket melegíti a leghosszabb ideig, ami a haj megégéséhez vezethet. Ezután a hajtincs közepétől kezdve göndörítheti a hajat, majd néhány másodperc múlva menj vissza lefelé, és a végektől kezdve göndörítse be az egész hajtincset. Nem kell a hajat egészen a hajtövekig göndöríteni, hacsak nem szeretne túlságosan megmunkált hullámokat, amelyek egy nemesember parókájára emlékeztethetnek.

Ha hangsúlyosabb fürtöket szeretne, válasszon el vékonyabb tincset. A nagyobb tincsek laza, tengerparti stílust eredményeznek. A göndörség megtartása érdekében a göndörítés után hajlakkal rögzítheti a fürtöket. Ezután javasoljuk, hogy várjon néhány percet, amíg a meleg fürtök ismét lehűlnek, különben elveszíthetik tartásukat és formájukat, vagyis kezdheti elölről a göndörítést.

Karbantartás és tisztítás

A hajsütővas élettartamának meghosszabbítása érdekében időnként meg kell tisztítania, ezért ne hanyagolja el a karbantartását. Soha ne tisztítson forró hajsütővasat, mindig várja meg, amíg teljesen lehűlik - különben a kerámiafelület megrepedhet. A jobb minőségű modellek valószínűleg tisztítókendőt is tartalmaznak, de ha nincs ilyen, használjon mikroszálas kendőt, papírszalvétát vagy vízzel nedvesített szemüvegtörlőt. Ne használjon olyan agresszív termékeket, amelyek károsíthatják a hajsütővas felületét. Soha ne próbálja meg lekaparni az égett részeket, hanem egy kis alkohollal távolítsa el.

TOP hajsütővasak


Hozzászólás írásaKözzétéve: 08.06.2022
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?Hordozható termoelektromos, kompresszoros vagy gáz - hogyan válasszuk ki az autóhűtőt?

Az autóhűtő nagyszerű befektetésnek bizonyul, hiszen az élelmiszereket biztonságos hőmérsékleten tartja és a meleg napokon is mindig lesz kéznél egy hideg ital.

Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!Hogyan válasszuk ki a legjobb ételfeldolgozót? Próbálja ki a Kenwood, KitchenAid, Sage vagy Gorenje készülékeit!

Mi ez az ételfeldolgozó? És mire használják? Érdemes megvenni otthonra, vagy jobb, ha beruházunk egy konyhai robotgépbe? Mindezekre a kérdésekre választ ad mai cikkünk!

Beko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptekBeko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptek

Hallott már olyan konyhai készülékről, amely a levesek elkészítésére specializálódott? Egy leveskészítővel a levesek főzése egyszerű, gyors és akár távolról is elvégezhető lesz.