Hogyan válasszunk gyepszellőztető? Legjobb gyepszellőztetők

A nyár második feléhez érkeztünk. A szeptember már itt kopogtata az ajtón, így ez a legalkalmasabb időszak a gyepszellőztetésre. Mi alapján válasszanak gyepszellőztetőt? Mi segítünk!

A gyepszellőztető tárolása

Az ideális időppont a gyep gondozására szeptember közepe, vége felé van. Jó időjárást is ki kell fogni hozzá. Nem jó ha túl nagy a szárazság, de az sem, ha a gyep túlságosan nedves. 

A gyepszellőztetést évente kétszer ajánlott elvégezni, tehát nem csak ősszel, de nyáron is. A gyepszellőztető évszektól függetlenől teljesíti feladatát: bebiztosítja a gyep levegőzését és eltávolítja az elhalt gyökereket, melyek amúgy "fojthatják" a gyepet. 

A gyepszellőztető gyorsan eltávoltja mindazt, ami nem járul hozzá a gyep egészségének fenntartásához. A fűnyírás során levágott fűszálakat, mohát, gazokat...A fűnyírásra szánt kések helyett, függőlegesen elhelyezett pengékkel van ellátva, esetlegesen rugókkal is, melyek segítségével 2-4 milliméteres mélységig tisztítják a gyepet. 

Milyen gyepszellőztetőt válasszunk? Elektromos vagy benzines? 

A gyepszellőztető kiválasztásánál ez egy nagyon fontos kritérium. Elyen szempontból beszélhetünk benzinmotoros vagy elektromos gyepszellőztetőkről.

Melyik típust válasszuk? Első ránézésre ez egy triviális kérdésnek tűnhet, de a választásnál ezt nagyon fontos megválaszolni! Amikor ezon töprengenek, hogy elektromos vagy benzines gyepszellőztetőt szeretnének, vegyék figyelembe a terület méretét is, ahol az eszközt használni szeretnék. 

Kisebb kertbe elektromos gyepszellőztetőt válasszanak 

Kisebb kertbe elektromos gyepszellőztetőt válasszanak 

Amennyiben kis telekkel és kerttel rendelkeznek és a gyepet csak a "ház körül" szeretnék rendben tartani, akkor praktikusabb lesz önöknek az elektromos gyepszellőztető. Fontos figyelembe venni, hogy az eszközt csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra. 

Gyepszellőztetés

A kábel (esetleg a hosszabbító) mérete lényegesen behatárolja majd azt, hol használhatják a gyepszellőztetőt! Ezért kell megfontolni a választást és nem fejtelenül megvásárolni az első darabot, amit meglátnak. Az a legjobb, ha lemérik a leközelebbi konnektor és a befüvesített rész legtávolabbi pontja között a távolságot. 

Az elektromos gyepszellőztetők előnyei: 

 • könnyűek (kb 15 kg)
 • könnyen tárolhatók, hiszen viszonylag keskenyek 
 • csendesebbek és környezetbarátabbak
 • könnyen karbantarthatóak

Az elektromos gyepszellőztetők hátrányai:

 • a legtöbb gyártó 1000m2-es területre ajánlja használatukat, mi inkább 500 m2-ig javasolnánk az elektromos gyepszellőztető használatát
 • a mozgás szabadsága korlátozva van 
 • a motor kisebb teljesítményű 

Nagy terület? Vásároljanak benzines gyepszellőztetőt

A benzines gyepszellőztető megfelelő választás, ha nagyobb területet szeretnének karbantartani. Mivel semmilyen kábellel nem rendelkeznek, ezért bármilyen méretű területre megfelelnek.

Általánosságban véve, a benzines gyepszellőztető megfelelő választás ha:

 • ha osztott, dombos területet szeretnének gondozni
 • a terület mérete meghaladja a 500 m2-t
 • ha olyan területet szeretnének karbantartani, melynek közelében nincs elektromos hálózat

A benzines gyepszellőztető előnyei: 

 • szélesebb keréktáv, ez gyorsabb munkát erdményez és időt takaríthatunk meg vele
 • a legtöbb benzines gyepszellőztető nagy teljesítményű, négyütemű motorral rendelkezik

A benzines gyepszellőztetők hátrányai:

 • a motrot és az alkatrészeket karban kell tartani (= olajcsere, szűrők, biztosítékok, gyertyák ellenőrzése, stb.)
 • a működtetése káros a környezetre nézve a COkibocsátás miatt
 • a működtetése költségesebb, mint az elektromos gyepszellőztetők esetében

Benzines gyepszellőztető

Csak kések, vagy a kések és rugók kombinációja? 

Ezt a kérdést sok kertész felteszi, amikor egy gyepszellőztető vásárlásán gondolkoznak. Hogy is van ez akkor? Elég, ha csak késekkel van ellátva a gyepszellőztető, vagy szükségesek a rugók is? 

A kombinált gyepszellőztetők gyártói hangsúlyozzák, hogy ezek a gépek effektívebbek, pont a kettős hatásnak köszönhetően. A kések gyengéden a talajba vágnak, így levegőztetik azt, míg a rugók eltávolítják a szükségtelen szennyeződéseket. 

Ez a trükk hatásos lehet a tájékozatlan vásárlóknál, de inkább csak szemfényvesztéről van szó. 

Igazság szerint, ha minőségi gyepszellőztetőt vásárolnak közepes és magas árkategóriában (110-200 ezer Ft), akkor a csak késekkel felszerelt gyepszellőztető is ugyanolyan tökéletes ellátja feladatát. Egyes minőségi gyepszellőztetők az elsőosztályú pengéknek köszönhetően a gyep átlevgőztetését és a szennyeződések eltávolítását is bebiztosítják. 

Figyelmükbe ajánljuk a következő videót, melyben különböző gyepszellőztetőket hasonlítanak össze. A videó végén tökéletesn látni, hogy a csak pengékkel felszerelt gyepszellőztető ugyanolyan jól dolgozik, mint a rugókkal ellátott társa: 

Ne foglalkozzanak az apróságokkal, az eszköz alvázának stabilitása a fontos!

Persze az olyan kényelmes kiegészítőket és praktikus szempontokat sem kell figyelmen kívül hagyni, mint az állítható magasságú fogantyú vagy a gyűjtőkosár, de...

Ezekkel foglalkozzanak utolsóként. Gyepszellőztető választásánál sokkal fontosabb az eszköz megbízhatósága. Kerüljék az olcsó gyepszellőztetőket, melyek általában Kínában gyártott alkatrészekből tevődnek össze, ebből adódik a "minőségük" is. 

Kínában gyártott termékekkel találkozhatunk az ismeretlen gyártóknál és az alacsony árkategóriájú termékek esetében. Ezek legjobb esetben is egy, maximálisan két szezont bírnak ki, ráadásul a műanyag konstrukció rendkívül sérülékeny, sokszor a fűben meglapuló, apró kavicsok is kárt tehetnek benne. És valljuk be, senki sem szeretné a használat minden pillanatában védeni az eszközt. Olyan gyepszellőztetőt szeretnének, mely önöket szolgálja, nem pedig fordítva!

Mi azt tanácsoljuk, hogy az ismertebb márkák közül válogassanak. Kifejezetten a német gyártókat ajánljuk, hiszen precizitásukról híresek és az általuk gyártott gyepszellőztetők alváza a legtöbb esetben fém, így maximálisan ellenálló. 

Gyepszellőztető fém alvázzal

Olyan gyepszellőztetőkkel is találkozhatnak, melyek konstrukciója fémből készült, de a "karosszéria" műanyagból, viszont ennek ellenére is ellenálló és tratós. Mivel nem kínai termék. A műanyag elemek ebben az esetben inkább esztétikai funkciót látnak el. 

A mindőségi márkák közé tartozik a Wolf-Garten és Hecht is. Az általuk gyártott termékek vásárlását biztosan nem fogják megbánni. Az egyik legfontosabb dolog, ami a gyepszellőztető minőségéről árulkodik, az az alváz. Felejtsék el az olcsó, egytengelyes gyepszellőztetőket - nem végeznek jó munkát, így tovább tart velük a munkafolyamat. 

Mindenképpen kéttengelyes gyepszellőztetőt válasszanak, ahogyan a fűnyírők esetében is. Ahhoz, hogy a gyepszellőztető megfelelően tudja végezni a dolgát, egy bizonyos súllyal kell rendelkeznie. A választásnál érdeklődjenek a kerékcsapágyak felől is. Az olcsó, kínai termékek általában műanyag siklócsapággyal vannak ellátva. A minőségi termékek golyóscsapággyal rendelkeznek. 

Az érdekesség kedvéért érdeklődjenek a vájat mélységének szabályozásáról is. Az olcsóbb fajtáknál csak bizonyos fokozatokat tudunk beállítani, ami nem a legjobb megoldás. Olyan gyepszellőztetőket keressenek, melyeknél pontosan meg lehet határozni a vájat mélységét. 

Gyűjtőkosár? Tényleg olyan fontos? 

Térjünk vissza az előbb említett kényelemhez! Pontosan ehhez járulhat hozzá a gyűjtőkosár, melybe a gyepszellőztető összegyűjti a gyökereket, mohát és minden egyéb felesleges szennyeződést. Ha gyűjtőkosaras gyepszellőztetőt vásárolnak, akkor lényegében két legyet ütnek egy csapásra, hiszen nem csak kitépi a felesleges szennyeződéseket, de el is takarít maga után. 

Az igazság az, hogy még a legminőségibb gyepszellőztetők sem képesek minden fűszálat összeszedni maguk után, tehát minde esetben önöknek is lesz vele munkájuk, még ha a nagy részét az eszköz el is végzi. Esetleg használjanak fű összegyűjtésére alkalmas fűnyírót. 

Tehát az, hogy érdemesebb-e gyűjtőkosaras vagy gyűjtőkosár nélküli gyepszellőztetőt választani nem teljesen egyértelmű. Nem ez a legfontosabb paraméter. A rá szabott munkát a gyűjtőkosár nélküli gyepszellőztető is elvégzi. Az egyetlen különbség az lesz, hogy nem csak a maradékot, de az összes kitépett gyökeret és mohát önnek kell majd összeszednie (esetleg fűnyíróval). Tehát az az idő, amit megspórolhatnának, elhanyagolható. 

Gyepszellőztető fűgyűjtő kosárral

Mindemellett, ha évente kétszer végeznek gyepszellőztetést, ami a minimum, akkor olyan mennyiségű szennyeződés gyűlik össze, hogy az 50 literes gyűjtőkosár sem segít önökön, hiszen pár méter megtétele után ki kell majd üríteni...Tehát gyűjtőkosárral vagy anélkül, a választásnál mindenképpen az egész eszköz minőségét kellene figyelembe venni.

A soron következő: a teljesítmény!

Az alapvető teljesítménybeli különbségeket már ismerjük: a benzines gyepszellőztetők erőben felül kerekednek elektromos társaikon.

Mire figyeljünk elektromos gyepszellőztető vásárlásakor? 

 • kisebb kertbe elegendő az elektromos gyepszellőztető is 1 kW-os teljesítménnyel. Nagyobb teljesítményt nyújtanak, tehát erősebbek az 1,3 - 1,5 kW-os gyepszellőztetők. 
 • megint csak nem éri meg olcsó modellt választani - a minőség a motoron is megmutatkozik, így kevésbé stabil a működésük, ill. alacsonyabb az élettartamuk - hang alapján is felismerhetőek - olyan a hangjuk, mint egy porszívó
 • a drágább modellek aszinkronmotorral vannak ellátva - visszafogott a hangjuk, így első hallásra is tudják, hogy nem valami konyhai gép motorjáról van szó. 
 • TIPP: ha az útmutatásban vagy az áruházban nem találnak pontos adatokat, nézzék meg a motoron található címkét - fel kell hogy legyen tüntetve a kondenzátor üzemi kapacitása mikrofaradokban. 

Mire figyeljünk benzines gyepszellőztető vásárlásakor? 

 • általában ezek a motorok 2,5 - 4 lóerős teljesítményűek - általánosságban elegendő a 2,5 lóerő, de amennyibe egy robosztusabb, erős géppel szeretnének dolgozni a kertben, akkor próbálkozhatnak a 4 lóerős motorral is
 • újfent felhívjuk figyelmüket - kerüljék a kínai gyártású motorokat, nem tartósak, se nem megbízhatóak
 • a legjobb, ha valamilyen ismert gyártótól származó négyütemű motorral rendelkezik az eszköz - Birggs & Stratton, esetleg Honda - bebiztosítják a gördülékeny indítást, alacsonyabb fogyasztást, ill. az ebből adódó alacsonyabb COkibocsátást.

Melyek a legjobb gyepszellőztetők jelenleg a piacon? 

Végezetül összegyűjtöttünk önöknek pár linket a legjobb gyepszellőztetőkről a piacon vásárlói-, ill. szakvéleményekkel együtt.

TOP 3 legjobb benzines gyepszellőztető 

TOP 3 legjobb elektromos gyepszellőztető

A cikk szerzője


Komentáre

03/04/2019 17:35
Hettich Ferenc

Üdv: Szeretném megtudni ha lehet, a 3 - rom elektromos.illetve a benzines gyepszellőztető típust,márkát.Köszönöm ha megosztja velem . Hettich Ferenc

16/09/2019 13:13
Samu Julianna

kb 250 m2 területhez melyik elektromos gyepszellőztető ajálott ?
köszönöm

Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.03.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek. A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek.

A vasaló kiválasztása nem egyszerű feladat! Könnyű vagy inkább nehéz legyen? Mennyi párára van szükség? Melyik vasalótalp a legjobb? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek a fontos...

A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban! A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban!

Úgy döntöttek, hogy a minőséget választják és szeretnének egy gázgrillt vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell a választás során figyelni, ill. a legjobb gázgrilleket is...

Hogyan válasszunk füst-, gáz-, vízjelzőt vagy CO érzékelőt? A legjobb otthoni tűzjelzők wifivel is rendelkeznek!Hogyan válasszunk füst-, gáz-, vízjelzőt vagy CO érzékelőt? A legjobb otthoni tűzjelzők wifivel is rendelkeznek!

Amennyiben nagyobb biztonságban szeretnék tudni házukat, lakásukat vagy bármilyen más helyiséget akkor egy tűz-, füst-, gáz-, vízjelző nagyon jó befektetés. Cikkünkből megtudhatják, mely...