Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Fejlámpával már valószínűleg mindneki találkozott. A táborokban a mai napig az alapfelszereltség közé tartozik. Manapság már nagyon sok féle fejlámpával találkozhatunk, mert a gyártók nem csak a gyerek és a futó fejlámpákra orientálódnak. 

A legjobb fejlámpák futáshoz

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk a boltokban és mit kell róluk tudnunk? 

Kedvelt termékek

Ne zavarjon senkit össze a sok paraméter

A fejlámpák esetében annyi paraméterrel találkozhatnak, hogy nagy problémát jelenthet eligazodni közöttük. Azok az adotok, amelyeket a legfontosabb figyelembe venni a választás során, azok az ANSI/NEMA FL 1. normákkal vannak összefüggésben. Ez alapján mérik: 

 • fényáram (lumen)
 • a fénycsóva erőssége (kandela)
 • fénytávolság
 • üzemidő
 • ütésállóság
 • vízállóság

Fontos az aktivitás is, amelyhez használni szeretnénk

Minden sportnak megvannak a sajátosságai, ezért a fejlámpától is különböző dolgokat várnak el a különféle sportok során. Futásnál fontos a kis tömeg, a turázók esetében is meghatározó a kis tömeg, ill. a nagy fénytávolság, a kerékpárosoknál a fénytávolság és a világítás szélessége is fontos. A vízi sportok esetében a fejlámpának is vízállónak kell lennie! 

Fejlámpa túrához

Tudják, hol fogják legfőképpen használni a fejlámpát? Nem? Akkor vásároljanak egy univerzális fejlámpát, amelyet nagyon széles körben ki lehet használni, így rádöbbennek majd, hogy mennyire hasznos is egy fejlámpa! 

A fény a legfontosabb

Az, hogy milyen jól világít a fejlámpa, az a legfontosabb paraméter. Teljes mértékben a fényforrástól függ! A legtöbben a LED fejlámpákat keresik, melyek nagyon hatékonyak, hosszú az élettartamuk (kb. 5 000 óra), ellenállóak és az elektromos energiát 200 lumen erősségű fénnyé alakítják. A régebbi típusú fejlámpáknál ez sokkal erősebb (náluk a fény erőssége kb. 5 - 20 lumen). A lumen a fényforrás fényáramát jelenti, amivel majd bevilágítja a helyiséget. A fényforrás fényerőssége egy kandela. A fény minősége nehezebb körülmények esetében döntő fontosságú lehet és akár életet is menthetünk vele! 

 • 150 lumen teljesítmény – amatőr futók (könnyű fejlápma, 50 méteres fényhosszal)
 • 70 – 200 lumen teljesítmény – otthoni használatra, autó javításához, sátrazáshoz, táborba (rövid fénytávolság, általában csak pár méter)
 • 200 – 450 lumen teljesítmény - megterhelőbb szabadban történő aktivitásokhoz, ház körüli mukához (nagyobb fénytávolság, akár több 10 méter)
 • 900 lumen teljesítmény - extrém sportokhoz, életmentőknek, hosszútávfutóknak (nagy teljesítmény, hosszú fénytávolság)
 • A fénytávolságot pozitívan befolyásolja a megfelelően kialakított fényszóró és annak beállítása. 

A súly és a teljesítmény szorosan összefüggenek

Mára már olyan messzire jutott a LED technológia, hogy egy fejlámpa az elemekkel együtt mindössze 120 grammot nyom. Sportoláshoz minél kisebb súlyúnak kell lennie, de egy vadász vagy halász esetében pár plussz gramm nem számít. A fejlámpának első sorban megbízhatónak és ellenállónak kell lennie! Gyakran akár 150 - 200 gramm is lehet a súlya. A legnagyobb teljesítményű, amelynek működéséhez 4 darab ceruza elem szükséges 280 grammot nyom. Az elemek egy tartóban vannak, amit a tarkójukra tehetnek, így a fejlámpa súlyát megfelelően eloszthatják. 

Klasszikus vagy nagy teljesítményű

A fejlámpák esetében találkozhatnak klasszikus diódákkal vagy nagy teljesítmnyű diódákkal. A klasszikus az alap és ez a legegyszerűbb változat. A nagy teljesítményű diódák mozgásra, sportolásra ideálisak, amikor nagyobb részt kell bevilágítani vagy nagyobb fénytávra van szükség. Főként futóknak, kerékpárosoknak, mászóknak és túrázóknak felel meg, akik nehezebb terepen járnak. 

A fejlámpa használata egy barlangban

Az elem kiválasztása

A leggyakrabban AA ceruza elemet vagy AAA elemet szoktak használni. Előnyük az, hogy könnyen beszerezhetőek és az ilyen fejlámpák ára kedvezőbb. Nagyobb kapacitásúak és teljesítményűek a lítium elemek, melyek könnyűek, ellenállóak és sokáig működnek. A legmodernebb megoldás a li-ion akkumulátor. Manapság ezt használják leginkább, de szükségszerű tölteni! 

A fejlámpát USB bemeneten keresztül lehet feltölteni, tehát ez nem okoz nagyobb problémát. Az kis súlynak és a nagy kapacitásnak köszönhetően főként hosszútávfutók használják, akiktől nem áll távol az éjszakai futás sem. A tölthető fejlámpák érthetően a legjobbak közé tartoznak. 

Az elem élettartama változó

A LED fejlámáknak vannak különféle világítási módjaik. Minél gyengébb világításra vannak állítva, annál tovább bírja ki az elem. A szükséges fényerősség a tereptől függ, ahol éppen tartózkodnak. 

Egy minőségi elem teljesítménye nem csökken, akkor sem, ha már majdnem lemerült. Ez a ceruza elemekre nem igaz! Megtörténhet, hogy a lámpa sokáig világít, de a fény erőssége gyenge. 

Az elem elhelyezése

Az elemek közvetlenül a fejlámpába vannak elhelyezve (egy vagy max. kettő), amely könnyű manipulációt és nagyobb kényelmet biztosít. Az elemek lehetnek egy különálló tartóban is (négy elem), amely a tarkón helyezkedik el, így a fejlámpa súlya tökéletesen kiegyenlítődik. 

Calter PROFI tölthető fejlámpa

Ezek a fejlámpák nehezebbek, de nagyobb a teljesítményük és tovább bírják. 

A felszíni károsodást ne vegyék félvállról

A műanyag kivitelezés kevésbé ellenálló, mint az alumínium ötvözet, amely ellenálló és hosszú éveken át problémamentes használatot biztosít. Sok fejlámpa anodizáción, felszíni kezelésen esik át, mely csökkenti a karcolások megjelenésének esélyét. Manapság a gyártók garantálják a vízállóságot, az ütésállóságot (sok fejlámpa részlegesen gumizott, mivel ez tompítja az ütéseket) és a porállóságot. 

Fejlámpát több féle színben vásárolhatunk. Minél feltűnőbb, felismerhető színt ajánlott választani.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.10.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat. 

A legolcsóbb hoverboard nem a legjobb! Mi segítünk a választásban akár az ár alapján is! A legolcsóbb hoverboard nem a legjobb! Mi segítünk a választásban akár az ár alapján is!

A hoverboard vásárlása előtt érdemes tisztázni, hogy mire szeretnénk pontosan használni, hiszen így meghatározhatjuk, hogy melyek a fontos paraméterek. Cikkünkből megtudhatják mi...