Hogyan válasszunk boxkesztyűt és boxzsákot?

Lehet, hogy rendszeresen járnak futni, biciklizni vagy úszni, de egy idő után ezek az elfoglaltságok unalmassá válhatnak. Miért ne próbálhatnák ki akkor a boxot? Ennél a sportnál főleg a karok és a törzs van igénybe véve, tehát az előbb említett tevékenységek után ez egy elég nagy változás! 

Boxzsák és boxkesztyű

Összefoglaltuk Önöknek, mi alapján érdemes boxzsákot és boxkesztyűt választani. 

Kedvelt boxkesztyűk


Boxkesztyűk 

A boxkesztyűk fajtái 

A boxkesztyűket két alapvető csoportba oszthatjuk fel, az alapján, hogy mire használjuk őket: 

 • Verseny boxkesztyű (mérkőzésekre) – Puhábbak, több töltelékanyagot tartalmaznak, így jobban bírják az ütéseket. A csuklón stabilan, tépőzárral rögzíthetőek. 
 • Edző boxkesztyű – Közelebbi kontaktust biztosítanak a boxzsákkal, ill. általában kevesebb töltelékanyagot tartalmaznak és keményebbek. Gyakoriak az olyan modellek is, melyek a hüvelykujj résznél nyitottak. Ha ilyet használnának a mérkőzésen, akkor saját maguknak és az ellenfélnek is sérülést okozhatnának.

A boxkesztyűk mérete

A boxkesztyű lehet univerzális méretű különböző keménységgel, de esetenként hagyományos méretezéssel (S, M, L, XL) ellátot kesztyűkkel is találkozhatunk. A professzionális boxban a kettős méretezést használják (pl. S/M, vagy L/XL). 

Bőr boxkesztyűk

A méretek a férfiak és nők közt is különböznek. A megfelelő méret kiválasztásánál arra is kell gondolni, hogy a kesztyű alá bandázs szalag is kerül, mellyel az ujjak ízületeit védjük a sérülésektől. Ezen felül a kesztyű belső részét is kitöltik, ezért, ha a kesztyű egy kicsit nagyobb, a megfelelő mennyiségű bandázs szalag felrakásával orvosolhatjuk a problémát. Sok gyártó a tenyér méretei alapján határozza meg a méreteket - ezeket érdemes figyelembe venni! 

A boxkesztyűk súlya 

Látszólag ez csak részletkérdés, de valóban fontos lehet. Uniciában (oz) szokás feltüntetni és e paraméter alapján a boxkesztyűket 3 csoportba lehet sorolni: 

 • 10 oz-ig – kezdők, gyerekek, nők részére
 • 10 oz – professzionális mérkőzéseken használatos
 • 10 oz felett – edzésre alkalmas, a pontos méretet testsúly alapján határozzák meg 

Boxkesztyűk testsúly alapján: 

 • 79 kg és felette – 16 oz (cca. 450 g)
 • 67 – 79 kg – 14 oz (cca. 400 g)
 • 60 – 67 kg – 12 oz (cca. 340 g)
 • 48 – 60 kg – 10 oz (cca. 280 g)
 • 67 kg alatt vagy 6 – 12 év között – 8 oz (cca. 220 g)

Katalógusunkból ajánljuk

A kesztyű anyaga

  • Műbőr – Ezen kesztyűk ára nagyon kedvező, viszont élettartamuk nem túl hosszú. Ebből az okból kifolyólag inkább a kezdők számára ajánlott, akik még nem biztosak a méretet és a súlyt illetően. 
  • Bőr – Gyártásuk során általában marhabőrt használnak. Nagyon ellenállóak és élettartamuk is hosszú. Főleg profik használják, de azoknak az amatőröknek is ajánlott, akik intenzíven foglalkoznak a sporttal. 
  • A műbőr és valódi bőr kombinációja – A kesztyű leginkább megterhelt része valódi bőrből, míg a többi műdőrből készül. Így kitűnő egyensúly alakul ki az ár, élettartam és ellenállóság közt. 

A boxkesztyű rögzítése

Lehet klasszikus fűzős is, mint a cipők esetében, de így nehezebb felvenni a boxkesztyűt. Manapság már inkább a tépőzáras megoldás az elterjedt, hiszen ez gyorsabb és kényelmesebb is. Néhány modell az ún. thumb lock funkcióval is rendelkezik, amely védi a hüvelykujjat. 

A boxkesztyű ápolása

A boxkesztyűket száraz, hűvös helyen kell tárolni. Óvják őket a közvetlen napsütéstől és a nedvességtől! A közvetlen hősugárzás sem tesz nekik jót, tehát ne szárítsák őket a radiátoron! 

Minőségi boxkesztyűk

Mindig nedves, mosogatószeres ronggyal takarítsák őket, esetleg olyan készítményekkel, melyek kifejezetten erre a célra vannak - a valódi bőrből készült kesztyűk kifejezetten érzékenyek. Soha ne mossák őket mosogatógépben és ne dörzsöljék őket! 

Boxzsákok

A boxzsákokat nem csak az ütések gyakorlására lehet használni, hanem más küzdősportokhoz is - a rúgásokat, térdeléseket és a könyök használatát is gyakorolhatjuk rajta. Általában szalmával vannak megtöltve, esetleg szövettel vagy más puha anyaggal. 

A boxzsákok típusai 

  • Felakasztható boxzsákok – Ez a leggyakoribb típus, melyet a plafonra vagy fém konstrukcióra kell felakasztani. A felakasztásnak köszönhetőn megfelelő stabilitást nyer ahhoz, hogy ideális legyen az ütések és rúgások gyakorlására. A boxzsákokat a töltőanyag mennyiségének szabályozása alapján is feloszthatjuk. A tölthető boxzsákok előnye az, hogy súlyukat lehet változtatni, ezért ideálisak kezdők számára. A töltött boxzsákok súlya állandó, ezért a vásárlást jól át kell gondolni!. Ez a típus a gyakorlottabbak számára ideális. A töltetlen boxzsák csak a profik számára ajánlott, akik képesek azt maguk megtölteni, mindig az aktuális igényük alapján. 
  • Álló boxzsák – Stabil alappal rendelkezik, mely nehezékként szolgál (általában homokkal vagy vízzel van megtöltve) és erre van rákapcsolva a felső rész, amely mozgatható. Előnye a flexibilitás. Használat előtt elég kiválasztani a helyet, ahol gyakorolni szeretnénk (ez lehet kint vagy bent is). Nem kell lyukat fúrni a falba annak érdekében, hogy rözíthessék a boxzsákot. Ezek a boxzsákok általában henger alakúak, így ideálisak az ütések és rúgások gyakorlására, a gyors és erőteljes ütések edzésére. A bábu formájú boxzsákok segítségével az ütések technikáját gyakorolhatjuk és pontosíthatjuk ütéseinket az ellenfél testének meghatározott helyére. 
  • Boxkörte – A reflexek fejlesztésére szolgál. Segítségével javíthatjuk az állóképességünket és az ütéseink sebességét. A boxkörte külseje műbőrből vagy valódi bőrből készül, belseje pedig levegővel van megtöltve, melyet pumpával (mint a labdákat) lehet utántölteni. A körte rövid és könnyű, ezért általában egy falra rögzített konstrukcióra szokták felakasztani.

Katalógusunkból ajánljuk

A boxzsákok súlya és formája 

A boxzsákokat különféle formákban és súlyban árulják. Az állóképesség fejlesztésére a klasszikus henger alakú boxzsákok a legalkalmasabbak. A kezdőknek olyan súlyú boxzsák ajánlott, mely a saját testsúlyuk felét teszi ki. 

Az ilyen boxzsákok használatosak az állóképesség edzésénél is. A profi és a gyakorlottabb boxolók olyan boxzsákot használnak, mely testsúlyuk 80%-ának felel meg. 

A boxzsák hossza

A hossz alatt a zsák legnagyobb méretét értjük, melybe nem számítódnak bele a felakasztáshoz szükséges kiegészítők. A boxhoz és az állóképesség fejlesztéséhez a 80 - 120 cm-es zsákok a legmegfelelőbbek. 

Boxzsák

Az ütések gyakorlásához legalább 150 cm-es zsák szükséges. 

A boxzsák rögzítése 

A boxzsák rögzítése, főleg a nehezebb modellek esetében elég nagy problémát szokott okozni. A plafonhoz történő rögzítésre semmiképpen nem elég egy kampó. Érdemes készíttetni vagy vásárolni egy acél lemezt, amely legalább 4 erős acél kampóval lesz rögzítve. Lehet, hogy ez egy kicsit túlzásnak tűnik, de tartsák észben, hogy a boxzsákot még ütésekkel is terhelni fogják, tehát a felfüggesztés még nagyobb megterhelésnek lesz kitéve. A láncot, mellyel a boxzsákot felakaszthatjuk nem ajánlott meghosszabbítani, mivel eredeti állapotban rendelkezik a legdinamikusabb tulajdonságokkal. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 17.08.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(92.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkelA legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkel

A hatályos jogszabályok szerint a kerékpáros a közúti közlekedés része, és köteles első és hátsó lámpával rendelkeznie. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő világítást.

Melyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmasMelyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmas

A téli termoruházat minden sportoló felszerelésének elengedhetetlen része. Fenntartja az állandó testhőmérsékletet, és elvezeti az izzadságot a bőrről. Miért válassza a merinógyapjú...

Fitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függőenFitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függően

A fitneszlabda egy sokoldalú eszköz - használhatja az irodában üléshez, de otthoni edzéshez is. Gyermekek és felnőttek egyaránt értékelni fogják, ill. terhes nők számára is megfelelő....