Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos edényt sütéshez vagy főzéshez? A vélemények szerint a rizsfőző, a remoska és a multifunkciós főzőedény a legjobb

Az elektromos edények főleg a nyaralókban, kertekben és olyan helyeken használhatóak ki, ahol a klasszikus tűzhely feleslegesen nagy lett volna. 

Multifunkciós elektromos főzőedény sütéshez is

Azonban az otthoni konyhában is nagy segítségünkre lehetnek. Cikkünkből megtudhatják, hogyan lehet megkülönböztetni az egyes típusokat és hogyan választhatják ki a legmegfelelőbbet a saját igényeik alapján. 

Az elektromos főzőedény paraméterei és tulajdonságai

  • Anyag – A legtöbb elektromos edény acélból készül, de be lehet vonva tapadásmentes felülettel - ez általában teflon vagy kerámia. Ez olyan élelmiszerek készítéskor fontos, amelyek az acél felületen hamar leégnének. 
  • A főzés hőfoka – Az elektromos főzőedények legnagyobb előnye, hogy általában egy beépített termosztáttal rendelkeznek, aminek hála állandó hőmérsékletet tudnak tartani. Az ételt így pontosan az elképzelésük alapján készíthetik el. Egyes edények kifejezetten párolásra lettek kifejlesztve, míg pl. a kukták sokkal magasabb hőmérsékleten működnek. 
  • A melegítés típusa – Az elektromos edény esetében a fűtőtest lehet fent vagy lent. A fent elhelyezett húsok vagy kalácsok sütésére alkalmas. Az alul elhelyezett fűtőtest lassú párolásra használható. 
  • Térfogat – Az átlagos méret 2 - 3 fő számára 5 liter. Egy nagyobb családnak nagyobb térfogatú edényre lesz szüksége, míg rizst egy kisebb edényben is főzhetnek. Befézéshez minimul 27 literes edény vásárlását ajánljuk. 
  • Szigetelés – Az elektromos edény használat közben a konyhaszekrényen vagy az asztalon van elhelyezve és főleg a gyerekek sokszor nem tudatosítják, hogy az edény forró lehet. Annak érdekében, hogy megelőzzék a baleseteket az edénynek kettős szigeteléssel kell rendelkeznie, hogy a külső réteg ne forrósodjon fel! 
  • Extra funkciók – A beépített termosztáton kívül egyes modelleken be lehet állítani a főzés idejét, ill. azt is megszabhatjuk, hogy mikor kezdődjön a főzés. 

Rizsfőzők

Mivel a rizsfőző pára segítségével készíti el az ételt, ezért a név ellenére a rizsen kívül egyéb ételeket is lehet benne készíteni, mint a rizottó, a tarhonya, a bulgur, de akár zöldséges omlettet vagy tojást is készíthetnek vele! Csak a fantázia és a rizsfőző mérete (1 - 3 liter), ill. viszonylag alacsony teljesítménye szabhat határokat (maximum 1000 W, de a legtöbb esetben csak 500 W). 

Az alapanyagok nem tapadnak le a rizsfőzőben és az étel még több órán keresztül meleg marad benne. Sok rizsfőző időzítővel is el van látva, amely a főzés befejezése után automatikusan kikapcsolja a készüléket vagy alacsonyabb hőmérsékleten tartja az ételt úgy, hogy ne főjjön szét. 

Sencor rizsfőző a rizs gyors elkészítéséhez

Azok, akik már használtak rizsfőzőt el tudják mondani, hogy a benne készült rizs mindig tökéletes, a rizsfőző használata nagyon egyszerű, nem okoz semmi nehézséget és sok időt spórolhatunk használatával. 

Egyetlen hátránya az, hogy nem lehet széles körben kihasználni, ezért csak egyfajta kiegészítőként van jelen a konyhában, melynek elrakására nem midig van elegendő hely. 

Párolóedény

A teleshop műsorok régi kedvence ma már csak elvétve bukkan fel a konyhában. A zsír nélküli főzés azonban még mindig egészséges! Az így elkészített étel kevesebb koleszterint tartalmaz és több vitamin, ill. ásványi anyag van benne. 

Nagy gőzölő edény

A párolóedények általában emeletesek, tehát egyszerre több fajta ételt is lehet bennük készíteni. Azokat az alapanyagokat, amelynek elkészítése tovább tart lentre kell tenni, így az összes étel kb. ugyanakkor fog elkészülni. A párolóedényben melegíteni is lehet, ráadásul a mikrohullámú sütővel ellentétben egyenletesen melegítenek. 

A párolóedény hátránya a nagy magasság és a kis átmérő, tehát melegítéskor nem fér el benne egy átlagos méretű tányér. A magasság elrakáskor is problémát okozhat. A párolóedények általában 1 - 10 literesek. A legtöbb párolóedényt mosogatógépben is lehet tisztítani, de kb. 10 használatonként el kell belőle távolítani a lerakódott vízkövet. 

A legkeresettebb párolóedények

Elektromos főzőedény

Általában mélyebb, mint a klasszikus serpenyők. Különböző ételeket lehet benne készíteni, mint pl. a rizottó, sült tészta, párolt hús, sült csirke vagy kalács. Tapadásmentes teflon vagy kerámia felülete van és a hőmérsékletet egy termosztát szabályozza. 

Elektromos főzőedény sütéshez vagy főzéshez

Gyorsan felmelegszik, könnyen tisztítható és 5 literes méretben is megvásárolható. Létezik szögletes és kör alakú. A szögletes edény tárolása általában egyszerűbb. 

Elektromos kukta

A kukta akár 60% energiát és 40% időt is spórolhat Önnek főzés közben! A zárt rendszernek köszönhetően a víz párává alakul és a magas nyomás hatására, ami lehetővé teszi, hogy magas hőmérsékleten főzzünk és ne égjen le az étel. Könnyen és gyorsan készíthetnek el benne bármilyen ételt, akár disznóhúst is, ami 60 - 70 perc helyett már 30 perc alatt is elkészülhet. A rizst 5 perc alatt elkészíthetik, míg a klasszikus módszerrel 20 percnél hamarabb biztosan nem főne meg! 

A modern kuktáktól nem kell félni - teljesen biztonságosak, mivel több biztosítékkal is el vannak látva, amelyek meggátolják az edény felnyitódását nyomás alatt. A nyomás szabályozása is lehetséges, ill. ha túl nagy nyomás alakul ki a kukta belsejében akkor a felesleges párát kiengedi a biztonsági szelep. 

Az elektromos kuktáknál pontosan be lehet állítani a hőmérsékletet. A drágább modellek automatikus programokkal is rendelkeznek, amelyek különféle ételek elkészítésekor használhatóak. Hátrányuk a nagyobb súly a többi elektromos edénnyel összehasonlítva - ez a vastagabb anyag miatt van, amely bírja a magasabb nyomást. A biztonsági rendszer is hozzájárul a nagyobb súlyhoz. 

Remoska

Régi klasszikus. Olyan, mint egy kisebb hordozható sütő beépített fűtőtesttel. Lényegében bármilyen étel sütésekor használható, legyen szó akár húsról, halról, zöldségekről, pizzáról, kalácsokról vagy más édességekről. A remoskában készült ételek nem száradnak ki, ezért finom szaftosak maradnak. 

A régi remoska, amely Csehszlovákiában készült alumínium felületű volt, de ez a mai szabáyoknak már nem felelne meg. A modern remoskák ezért általában teflon felületűek. Hátrányuk a nagyobb súly, amely miatt nehezebb áthelyezni és egyenetlenül, csak fentről melegítenek, ami miatt nem használhatóak pl. pároláshoz. 

A legkeresettebb remoskák

Befőző edények

A fő kritérium a befőző edény esetében a térfogat. 8 - 27 literes méretben vásárolható meg. A legnagyobb méretűben kb. 14 - 18 befőttes üveg fér el egyszerre (mérettől függ). Általában hőszabályozóval és időzítővel is el van látva. Valamelyik hangjelzéssel figyelmeztet a beállított hőmérséklet elérésere, ami a zöldség és gyümölcs sterilizálásakor nagyon fontos. 

Egy szeleppel is el vannak látva, amely lehetővé teszi a felesleges víz kiengedését. A sterilizáción kívül meleg italok elkészítésére is alkalmas, mint a tea, a kávé vagy a puncs. Adott esetben levest is készíthetünk benne. Amennyiben ételeket szeretnének a befőző edényben készíteni, akkor győződjenek meg róla, hogy megfelelő anyagból készült az edény és mit ajánl a gyártó. Az olcsóbb edények zománcozottak, amelyek intenzív tisztításkor megrepedhetnek és az alattuk lévő acél elkezdhet rozsdásodni. 

Hátrányuk, hogy nagy méretűek és nehezek, ezért a tárolásuk is problémás.

Multifunkciós edények

Több féle képpen is tudnak melegíteni, ezért (és a sok tartozéknak hála) főzhetünk, süthetünk, grillezhetünk, párolhatunk és még olajban is süthetünk ezekkel az edényekkel. Általában a pontos hőmérsékletet, az időt is jelzik, időzítővel vannak ellátva és automatikus programok is vannak bennük, amelyeket az elkészített étel típusa alapján lehet kiválasztani. 

2 - 6 literes térfogatban vásárolhatóak meg. Egyetlen hátrányuk a magas ár. Ideálisak nyaralóba, kertbe és minden konyhába, ahol nincs klasszikus elektromos vagy kombinált tűzhely. 

Milyen típusú és márkájú elektromos edényt válasszunk?

A már említett elektromos edények első ránézésre nem tűnnek túl sokoldalúnak, de egy kis kreativitással nagyon sokféle ételt lehet bennük készíteni. 

Elektromos edényt sok ismert és kevésbé ismert gyártó kínálatában találhatnak. Amennyiben egy megbízható és sok tartozékkal rendelkező edényre vágynak, akkor a már jól bevált gyártók termékei között keresgéljenek, mint a Philips, a Tefal, a De’Longhi, az ETA vagy a Remoska. Ha nem szeretnének sokat költeni és az elektromos edényt csak alkalmanként fogják használni, akkor az árorientált gyártók termékei között nézegessenek! Ilyen az ECG vagy a Sencor. Amennyiben elegnás kinézetű elektromos edényre vágynak, akkor a német Klarsteint ajánljuk. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása



Közzétéve: 21.12.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...