Hogyan válasszuk ki a legjobb metszőollót ágakhoz, fűhöz, sövényhez?

A kertben vannak olyan munkák, amelyeket nem lehet egyszerű ollóval elvégezni. Ne vegyen olyan ollót, amire nincs szüksége, hanem inkább olyat válasszon, amivel hatékonyan tud dolgozni. A megfelelő metszőolló megkönnyíti a munkát a virágoktól kezdve, a fűszernövényeken, bokrokon és fákon át a sövényekig és vastag faágakig.

Hogyan válasszunk metszőollót?

Az ollókat célnak megfelelően vásárolják, ezért tisztában kell lennie azzal, hogy melyik olló mire jó. Így olyan ollót választhat, amelyik a lehető leggyorsabban elvégzi a munkát. A jó vásárlás előfeltétele azonban az, hogy tudjon valamit a metszőollókról, hiszen csak így bízhat majd a kiválasztott metszőollóban. 

Kedvelt metszőollók

A metszőollók típusai

A metszőollókat a penge alapján 3 típusra oszthatjuk: 

 • Bypass metszőolló – 2 ívelt pengével rendelkezik, az egyik éles, a másik nem. Ugyanazon az elven működik, mint a klasszikus metszőollók, váltakoznak. Az éles penge a vastagabb, az élezetlen pengén csúszik. Ezek az ollótípusok a legkeresettebbek közé tartoznak.
 • Anvil metszőolló –2 egyenes pengével van felszerelve. Rávágó metszőollónak nevezik. Olyan alapelven működnek, mint, ahogy a késsel a vágódeszkán szeletelünk. Az egyik rész éles, a másik nem. Az előző típusnál terjedelmesebbek, de ezért megbízhatóan használhatók keményfán is.
 • Ratchet metszőolló – ezek majdnem azonosak az Anvil típusúakkal, de kiegészítve egy karos mechanizmussal. Ennek köszönhetően az olló erősebb, ami a gyengébb és a kisebb kezeknek egyaránt előnyös. Az olló védi a kezet a korai fáradástól.

A pengék mennyisége

A metszőollót az éles pengék száma szerint is fel lehet osztani:

Egypengés metszőollók

Két karja van, de csak az egyik éles. A másik kar csak üllőként szolgál, amely az éles pengét az ághoz szorítja. Egy ilyen metszőolló jó az aljnövényzet visszavágására. Az olló egyenes vágású, de kevésbé pontos. Másrészt viszont kíméli az ízületeket és az izmokat, mivel könnyedén lehet vele dolgozni, és csak ritkán kell élezni. Kezdő kertészek számára is alkalmas, de azok számára is, akik keményfa és szárazfa vágására keresnek metszőollót.

Egypengés metszőolló

Kétpengés metszőolló

Mindkét pengéjük éles, akárcsak a klasszikus háztartási ollónak. Precíz vágást eredményeznek, alkalmasak vastagabb ágak vágására, pl. szőlőtőkék, virágágyások ápolására és nyírására, friss fa vágására, ill. a törzshöz közeli ágakat is le lehet vele vágni. Ez a kétélű technika biztosítja a vágást a kéreg sérülése nélküli. Az olló egyetlen hátránya, hogy gyakrabban kell élezni. Azoknak a kertészeknek tervezték, akik már túl vannak az egypengés metszőollókon.

Egyszerű vagy forgónyeles konstrukció

A metszőolló egyszerű, klasszikus kialakítású, ujjvédővel ellátott, amely biztonságban tartja a kertész kezét, mivel így az olló nem tud kicsúszni a kézből.

A második választási lehetőség a fogaskerékkel ellátott kerti olló, az úgynevezett forgónyeles kialakítás. Ezek az ollók ergonomikus fogantyúval vannak ellátva. A formázott fogantyú az olló teljes használata alatt a kézhez igazodik. A tenyér összecsukásakor, ahogy a nyél természetesen legördül az ujjakról a fogaskerékben, a vágási erő az alsó pengéről a felső pengére tolódik át. Ez azt jelenti, hogy minden ujjal egyszerre lehet dolgozni, ami a hagyományos ollóval nem lehetséges. Az olló előnye, hogy nem fáj és nem fárad el a keze használat közben.

Kicsi vagy nagy metszőolló?

Az olló mérete nagyon fontos, és függ a vágás átmérőjétől vagyis az ág átmérőjétől, amihez az ollót használni kívánja. Minél vastagabb az ág, annál nagyobb az olló. Kisebb ágak vágásához kis olló is jó lesz. A vastagabb, 25 mm-nél nagyobb átmérőjű ágakhoz nagyobb metszőolló szükséges, amelyet szintén egy fogaskerék-mechanizmus rögzít. Ez az olló teljesítményének növelésére szolgál, hogy egy 45 mm átmérőjű ágat is gond nélkül le tudjon vágni. A nagyobb méretű ollók közé tartoznak a vastag ágakhoz és fákhoz való ollók. Ezek általában meghosszabbított nyéllel rendelkeznek, ezért teleszkópos metszőollóknak is nevezik ezt a típust.

Ha azon töpreng, hogy megveheti a nagyobbakat, és mindent levághat vele, akkor igaza van, de a kisebb ágaknál több munkát fogsz végezni a nagy ollóval, mint a kisebbekkel.

A metszőollók súlya

Az olló súlyát is érdemes figyelembe venni, mivel fontos lehet munka közben. Egy nehéz ollóval néhány perc után nehéz lesz dolgozni. A súly azért is fontos, mert az ollóval különböző kéz- és vállpozíciókban fog dolgozni, például a karjait a feje fölött tartva.

Vásárláskor vegye figyelembe saját erőnléti képességeit is. Fektessen be egy olyan metszőollóba, amely ésszerű súlyú és súlykiegyenlítő mechanizmussal van ellátva.

Speciális ollók

Egyes kerti munkákhoz speciális felszerelésre van szükség. Például a bokrok és sövények nyírásához és formázásához speciális kerti sövényollót kell beszereznie. Az ollók különlegesek, mert speciálisan profilozott pengével rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a gallyak kilazuljanak a pengék fogásából. Ha ez nem így lenne, a kertésznek többször is meg kellene ismételnie a metszést.

Érdekes és pontos metszés

Érdekes formák létrehozásához jó választás az egyenes pengékkel ellátott precíz olló. A kiterjedtebb munkákban a hullámos olló segít az optimális vágási szög elérésében. A különböző oltványkivágásokhoz és a cserjék formázásához, illetve a tökéletesen vágott oltványokhoz a hasító és metsző kerti olló felel meg. 

Metszőolló bonsaihoz

Olló mezőre

Ez egyéb speciális ollók közé tartoznak a fűnyíró ollók. Ezek olyan elektromos metszőollók, amelyeknél a vezeték nem fog összegabalyodni a láb alatt, mivel az újabb modellek akkumulátorral működnek, ami tökéletes vágást biztosít. A különböző modellek eltérnek egymástól az akkumulátor élettartamát tekintve, a legtöbb 30 perces kimeneti idővel rendelkezik.

Metszőolló bonasihoz

Az olló, amellyel a bonsai vágható, a manikűrös ollóra vagy orvosi ollóra emlékeztet. Speciális kialakítású, aminek hála a bonsai tökéletes formára vágható. Vékony kinézetű és a hosszú fogantyú segítségével még a bonsai közepén is biztonságosan rögzítheti és eltávolíthatja az ágakat. A penge kétélű, O alakban lekerekített, ami lehetővé teszi az ágak és a levelek vágását, mivel az olló végei éppolyan élesek, mint a penge lekerekített részei.

Elektromos metszőolló

Ha szeretné megkönnyíteni a munkát a kertben, olyan ollót is vásárolhat, amely elektromos meghajtású. Különösen megfelelő azok számára, akik nem tudnak olyan hatékonyan dolgozni a kertben, mint szeretnének, vagy akiknek nagy kertjük van, amelyet kézzel kell levágniuk, és a munka hetekig tartana. Ebben a választékban talál elektromos faollót vagy a már említett fű- és sövényollót.

A minőség a legfontosabb

Az ügyes ollók alapja a minőség, ami az ollók tartósságában nyilvánul meg. A minőség egy pillantás alatt is felismerhető. A műanyag olló biztosan csak kisebb igénybevételt bír el, míg a fémolló úgymond örökkévaló. Kivételt képezhetnek az olyan ollók, amelyek fémből készültek, és bizonyos részei gumizottak. A minőség azonban nemcsak a dizájnban, hanem a márkában is tükröződik. Ezért az ollót is a bevált márkák szerint kell kiválasztani. A 2020-as teszt szerint a Felco 2, a Gardena B és a Fiskars 111610 olló bizonyult a legjobbnak. Ezeket a márkákat már évek óta a legmegbízhatóbbaknak tartják.  

Kétpengés metszőolló

Metszőolló az Ön kezébe

A legjobb választás az ergonomikus fogantyú vagy olló, amely lehetőséget biztosít a szétnyitáshoz és így a felhasználó kezének méretéhez is igazodik. Ha pedig azt szeretné, hogy a keze szinte egyáltalán ne érezzen fájdalmat, válasszon puha és csúszásmentes nyéllel rendelkező metszőollót!

A metszőollók ára

Nos, az utolsó dolog a választást illetően, természetesen az ár. Az az összeg, amelyet hajlandó adni az ollóért, meghatározza az olló minőségét is. A legolcsóbbakért néhány száz forintot kell fizetni, a legdrágábbakért pedig több mint 40 ezer forintot!

Már tudja, milyen metszőollót válasszon?

 • Metszőolló ágakra = egypengés olló
  Fűnyíró olló = vezeték nélküli metszőolló, fűnyíró olló
  Sövénynyíró = elektromos fűnyíró olló, formázó olló vagy speciális sövénynyíró olló.
  Virág- és fűszernövényolló = dupla pengéjű olló
  Szőlőolló = metszőolló metszéshez, oltványvágó olló, kétpengés olló
  Faágvágó olló = Teleszkópos, meghosszabbított nyéllel

A metszőollók karbantartása

A metszőollókat is ápolni kell, csak így tartanak sok éven át, sőt, talán egész életünkben. A legfontosabb, hogy eltávolítson minden szennyeződést és gyantát, amelyek hajlamos eltávolítani egymástól a pengéket, vagy egyenesen tönkreteszi a rugót. Fontos, hogy minden használat után szappanos vízzel tisztítsa meg az ollót és alaposan szárítsa meg, hogy a fém ne kezdjen el rozsdásodni. Ha olyan ollómodellje van, amelyet ki lehet hajtani, tegye ezt a karbantartás során. Ez biztosítja a tökéletes tisztítást.

Olajozás és élezés

Időnként olajozza be az ollót, vagy fújja be egy erre a célra kifejlesztett termékkel, pl. WD-40 spray-vel, ami enyhíti az olló terhelését és biztosítja a zökkenőmentes működést. Ha az olló tompa vagy kezd tompulni, akkor élezze meg egy csiszolókővel vagy csiszolóval. A legjobb eredmény érdekében keressen fel egy barkácsboltot vagy egy olyan helyet, ahol megélesítik a Önnek a kerti szerszámokat. Egyébként, ha tiszta vágásokat és metszéseket ejtünk az ollóval, a növény sokkal gyorsabban gyógyul, de tiszta vágást csak jól élesített ollóval kaphatunk.

Hogyan élezzük a metszőollókat?

 • Használjon sima csiszolókövet.
  Mindig kifelé csiszoljon, azaz a markolattól a penge hegye felé.
  Csiszoláskor tartsa be a penge gyári szögét.
  A Bypass olló csak az egyik oldalon van csiszolva.
  Ne csiszoljon előre-hátra mozdulattal, mindig csak egy irányban csiszoljon, különben dudorok keletkeznek a pengén.
  Élezés után olajozza be a pengét hagyományos gépolajjal.

Vedeli ste, že ak striháte stromy alebo vinič, na ktorom sa objavila choroba, potom predtým, ako pôjdete strihať ďalší štep, strom či vetvu, ich treba vydezinfikovať? Cez nožnice môžete veľmi jednoducho rozniesť chorobu z jednej rastlinky do celej záhrady.

Metszőollók, melyekre érdemes vetni egy pillantást

Végezetül íme néhány tipp a metszőollókról, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a kertben. Egyikükkel sem fog melléfogni!


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.09.2022
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?Hogyan tervezzen és valósítson meg egy kerti tavat saját maga?

Ha sok hely van a kertjében, ne gondolkodjon túl sokáig, tervezzen és készítsen egy mesterséges tavat saját kezűleg!. A mi eljárásunkkal 3-4 napnál több időbe sem telik egy kerti tó...

Kerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építésKerti kemence téglából vagy ytongból - tervezés, az alap mélysége, építés

A kerti kemence a kert középpontja, amely melegséget és megfelelő hangulatot kölcsönöz az esti összejövetelekhez. A kültéri kandalló építésének azonban megvannak a maga egyedi jellemzői,...

Hogyan cseréljük a zárat az ajtóban akár kulcs nélkül is? Hogyan cseréljük a zárat az ajtóban akár kulcs nélkül is?

Egy rossz zár sok problémát jelent. Semmi kétség! A zárral kapcsolatos komplikáció sok aggodalmat okozhat. Rögtön arra gondolnak, hogy ez egy lakatosnak való munka? Hogyan cserélhetik ki...