Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrókalapácsot? Makita, Bosch vagy Parkside?

A fúrókalapács kiválasztásakor azonban körültekintően kell eljárni, ill. elengedhetetlen a bizonyos paraméterek ismerete. A megbízható gyártók között is ki kell ismerni magunkat! Senki sem szeretne egy olyan eszközt vásárolni, ami több kárt csinál, mint hasznot! 

Hogyan válasszuk ki a legjobb fúrókalapácsot?

Mit kell figyelembe venni választáskor? Mely gyártóktól várhatunk jó minőséget? 

A fúrókalapács teljesítménye

Ezzel a paraméterrel foglalkozunk elsőként, mivel meghatározza a fúrókalapács hatékonyságát. Nem csak maga a teljesítmény fontos, de az is, hogy mekkora átmérőjű lyukat szeretnénk kifúrni. Egy nagyobb teljesítményű géppel nagyobb méretű lyukat tudunk fúrni. A teljesítményt illetően az ütési energiát vesszük figyelembe, ami joulban van feltüntetve. A fúrási átmérőt és frekvenciát is érdemes tekintetbe venni. Ez az érték fordulat/percben van megadva. 

Metabo fúrókalapács

A befogási rendszer

A legelterjedtebb az ún. SDS (Special Direct System). Általános munkálatokhoz megfelelő. Két fajtája létezik. Ez a rendeszer lehetővé teszi, hogy gyorsan és praktikusan cserélgethessük a szerszámokat. Nagyon hasznos lehet a fúrókalapács használata során. 

SDS - SDS max fúrószár befogás

SSD – Plus: gyakori befogási rendszer. Az átlagos fúrókalapácsoknál használják 5kg-s súlyig és 5J teljesítményig. Átmérője 10 mm és két vájat van benne. Ezek határozzák meg a fúrás pontosságát is. A szár 40 mm mélyen illeszkedik a tokmányba. 

SDS – Max: professzionális gépek esetében találkozhatunk vele. Az 5 kg-nál nagyobb súlyú és 25J telejsítményű fúrókalapácsok esetében használják. Átmérője 18 mm. Az alapelve egyezik az előzővel, de a szár 90 mm mélyen illeszkedik a tokmányba. 

A szár lényegében a fúrószár vége. Tokmány segítségével van rögzítve a legtöbb esetben SDS befogási rendszerrel. 

Hol használhatjuk a fúrókalapácsot? 

Ez a szerszám ötvözi a nagy fordulatszámot és az erős ütéseket. Ideális betonhoz, panelhez, téglához vagy kőzetekhez. A jó minőségű fúrókalapácsok esetében az ütés kikapcsolható, tehát az eszköz fúróként is használható fémhez vagy más anyagokhoz. Természetesen ehhez a megfelelő kiegészítőkre is szükség van. A fúrókalapács tehát a ház felújítása során szinte bármire használható! 

Fúrókalapács betonhoz

A legkedveltebb fúrókalapácsok

Minőség és ár. A két legfontosabb paraméter, amit a választás során figyelembe veszünk. Biztonsággal állíthatjuk, hogy otthoni használatra a Parkside fúrókalapácsai is megfelelőek, amelyeket a Lidl üzleteiben vásárolhatunk meg szezonális jelleggel. Telejsítményük is elégséges. A Parkside modelljei nagyon megbízhatóak, amit az internetes fórumok is alátámasztanak. 

Parkside fúrókalapács

Amennyiben igazán minőségi szerszámra vágynak, akkor vásároljanak Bosch fúrókalapácsot, ami nagyon jó minőségű! Persze ez a Makita termékeire is igaz. Minden elvárásnak megfelelnek a minőséget és a teljesítményt illetően is!

A kínálatban persze pár másik gyártóval is találkozhatnak, amelyek felveszik ezekkel a versenyt - ilyen a Dewalt vagy Hitachi. Az ő termékeik is jó minőségűek, így egy ezermesternek sem okoznak csalódást!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.10.2021
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb fejsze fára? Próbálják ki a Patriot, Fiskars, Husqvarna vagy Stihl fejszéit!A legjobb fejsze fára? Próbálják ki a Patriot, Fiskars, Husqvarna vagy Stihl fejszéit!

Elektromos és benzines láncfűrész. A legjobb a Husqvarna, a Hecht és a StihlElektromos és benzines láncfűrész. A legjobb a Husqvarna, a Hecht és a Stihl

A kertészek és ezermesterek számára elengedhetetlen, mivel rengeteg időt és energiát spórolhatnak vele. Hogyan válasszanak láncfűrészt? Az elektromos vagy a benzines változat a jobb? 

Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető! Agyagvakolat beltéren és kültéren: Saját kezűleg is elkészíthető!

Az agyag egy tradicionális építőanyag, amely manapság megint kezd népszerű lennni. Milyen előnyei vannak és hova illik az agyagvakolat? Mai cikkünkől minden fontosat megtudhatnak!