Hogyan ismerhető fel a jó kukta? Cikkünkből megtudhatják!

Kuktát régen minden hazai háztartásban találhattunk. A modern trendek miatt azonban egyre kevesebben használják! Szerencsére a boltok polcairól és a webáruházakból máig nem tűnt el. Különféle modern kivitelezésben is megvásárolható! 

A legjobb kukta, kuktafazék

A kukta használatával sok energiát és időt spórolhatnak. Olvassák el cikkünket, melyből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobb modellt, ami megfelel az elvárásaiknak. 

Kedvelt kukták

A kukta működésének alapelve

A kuktát Denis Papin fizikus találta fel 1679-ben. A kukta lényegében egy nyomással rendelkező edény eltávolítható fedővel, ami több biztonsági és szabályozási elemmel rendelkezik. 

Amikor a megszokott edényekben főzünk, akkor a víz, vagyis az ételekből távozó folyadék pára formájában távozik, ami nagy őpveszteséghez vezet. A kuktában ez a pára kering és a meleg felhalmozódik az edényben. A kukta első előnye tehát az energiaspórolás. A kukta folyamatos melegítésének köszönhetően a pára tovább tágul, ami miatt a kuktában uralkodó nyomás is növekszik. 

A másik előny tehát az, hogy a kukta nagyobb nyomással dolgozik. Miért jó ez? Normális nyomásnál (nyitott fazékban) a víz 100°C-on kezd forrni - ez egyben a legmagasabb hőmérséklet, amit el tudunk érni a fazékban. Nagyobb nyomás esetén a forráspont növekszik - a kuktában 120 - 140°C. A kuktában tehát magasabb hőmérsékleten is készíthető étel, ami miatt a főzés ideje is lerövidül.

A kukta kihasználhatósága és előnyei

A kukta sokoldalúan kihasználható, tehát semmiképp nem csak rizs, hús készítésére jó, de: 

  • gyorsan készíthetünk vele fagyasztott ételeket (pl. fagyasztott zöldség) 
  • befőzés - zöldségek, gyümölcsök sterilizálása, lekvárok készítése, stb. (ajánlott a nagy kukták használata)  
  • egyszerre több fajta étel is készíthető benne az elválasztónak hála (nem minden kuktához van ilyen) 

Étel elkészítése kuktában

A kuktában történő főzésnek több előnye van. Az energiaspóroláson kívül a rövidebb főzési idő is köztük van. Akár az idő 75%-át is megspórolhatják. A disznóhús elkészítése pl. egy klasszikus edényben 60-70 percet vesz igénybe, míg a kuktában akár fél óra is elég neki. A rizs elkészítését a megszokott 20 percről akár 5 percre is lecsökkenthetik. A hüvelyesek, melyek elkészítése mindig hosszadalmas, akár harmadannyi idő alatt is elkészíthetőek. 

Pl. a lencse elkészítése egy klasszikus fazékban kb. 30 percig tart, míg a kuktában csak 5-10 perc kell neki. A babot sem kell másfél órán át főzni - elég fél óra ahhoz, hogy megpuhuljon. Energiát úgy is spórolhatnak, hogy lekapcsolják a tűzhelyet, viszont még nem engedig ki a párát a kuktából, hanem hagyják állni pár percig. A maradék hővel befejezhető a főzés, de vigyázzanak, hogy ne főjjön szét az étel - a megfelelő időzítéshez kell egy kis gyakorlat!

A kukta további előnyei közé tartozik, hogy az étel elkészítés során nem veszít szaftosságából. Az étel így friss, szaftos marad, ill. nem veszít annyi vitamint és ásványi anyagot, mint egy átlagos főzés során. 

A kukta és a biztonság

A kukta szó hallatán sok amatőr szakács megrémül. Valóban biztonságosak a kukták? Az igazság az, hogy a kukták rengeteg változáson mentek keresztül biztonsági és kényelmi szempontból is. 

A legtöbb kuktában van egy irányító szelep, amellyel beállíthatják, hogy nyomás nélkül vagy nyomás alatt szeretnének-e főzni, ill. a nyomás mértékét is szabályozhatják. Amikor a nyomás meghaladja a megszabott érétket, akkor a szelep kiengedi a párát, hogy elérje a kívánt értéket. A legjobb kukták egy biztonsági szeleppel is rendelkeznek, amely kiengedi a felesleges párát, ha az irányító szelep nem működne (pl. ha elhasználódik vagy eldugul). 

A legjobb minőségű kukták

A nyitást gátló biztonsági szelep sem hiányozhat! Így elkerülhetjük, hogy a véletlenül kiáramló pára megégessen. Egy minőségi kukta fedője több helyen is biztosítva van, ill. minőségi tömítéssel rendelkezik, amely stabilitást biztosít és ellenáll a nyomásnak a kukta belsejében. Nem kell aggódni, a kukta akkor sem robban fel, ha a szelepek csődöt mondanak - ilyen esetben a pára a fedő tömítésén keresztül távozik, hiszen az gyengébb, mint maga az edény. 

Mivel a kukta elég nehéz, ezért a kényelmes, stabil és szigetelt fogantyúk is fonotsak. Ne feledjék, hogy a nem eltávolítható, műanyag fogantyúval rendelkező kukták nem tehetőek sütőbe, mivel ott elolvadhatnának vagy káros anyagok szabadulhatnának fel belőlük. 

A kukta teljesítőképessége

A kukta és annak részei mindig sokkal nagyobb nyomáson vannak tesztelve, mint a maximális nyomás főzés során. Az is fontos, hogy használat előtt elolvassák a használati útmutatót. Ezzel minimalizálhatják a rossz használat miatt kialakuló hibákat. Ne feledjék, hogy a kuktát kizárólag felnőtt személyek használhatják. Amennyiben főzni szeretnék tanítani gyermekeiket, akkor inkább egy klasszikus lábast használjanak. 

A kukta anyaga

A legjobb anyag természetesen a rozsdamentes acél. Amellett, hogy szilárd és ellenáll a karcolásoknak, antibakteriális is és ízileg neutrális - nem szívja magába az ételek ízét. Olyan kukták is vannak, amelyek vastag alumíniumból készülnek és megfelelően kezelt a felületük (tiszta alumíniumot nem lehet edényekhez használni). Vásárlás előtt minidg érdemes meggyőződni róla, hogy az adott kukta megfelelő-e a tűzhelyünkhöz. Ez leginkább az indukciós főzőlapok esetében lényeges. 

A kuktát általában mosogatógépbe is lehet tenni. Az érzékenyebb részeket, mint a biztonsági szeleppel ellátott fedő és a tömítés azonban kézzel kell elmosni. 

Milyen méretű kuktát érdemes vásárolni?

A kuktában készülő ételhez mindig kell valamennyi vizet adni (az alapanyagok mennyiségétől és a főzés hőmérsékletétől függően). Nem szabad teljesen megtöltetni alapanyagokkal, csak kb. 2/3-ig. Olyan alapanyagok esetén, amelyek térfogata növekszik főzés közben (rizs, tészta) csak félig töltsék meg a kuktát! Választáskor érdemes egy kis tartalékkal számolni. 

Kukta, kuktafazék

Vásárolhatunk kis méretű, 2,5 literes vagy egészen nagy, 8 literes kuktát. Amennyiben csak egy vagy két személy számára szoktak főzni, akkor elegendő lesz egy 5 literes kukta. Egy átlagos négyszemélyes család számára a 6 literes kuktát ajánljuk. A nagyobb családoknak a 8 literes modelleket ajánljuk. 

A kukta ára

A legolcsóbb, kis méretű kukták ára 18 ezer forint körül van, de a minőségibb modellek ára a 36 ezer forintot is meghaladhatja. Az sem meglepő, ha egy kukta ára meghaladja a 72 ezer forintot. A kukta vásárlásakor azonban inkább a bevált gyártóktól ajánlott választani, mivel akkor biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos és megbízható lesz a termék. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.06.2021
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!A legjobb palacsinta készítő? Az értékelések alapján a Guzzanti és a Steba a nyertes!

A palacsinta az egyik legkedveltebb desszert hazánkban. Persze az édes verzió a legelterjedtebb, de a sós változatot is sokan szeretik! Amennyiben gyakran készítenek palacsintát, akkor...

Hogyan válasszunk páragenerátort? Az 5 legjobb modellHogyan válasszunk páragenerátort? Az 5 legjobb modell

Lehet, hogy már találkoztak olyan vasalóval, amely egy stabil alaphoz volt rögzítve és nem értették, hogy milyen előnye lehet egy ilyen berendezésnek. Cikkünkből megtudhatják! 

Automata vagy kézi tejhabosító? A vélemények szerint a Tescoma, az Orava és a Sencor termékei a legjobbakAutomata vagy kézi tejhabosító? A vélemények szerint a Tescoma, az Orava és a Sencor termékei a legjobbak

A tajhabosító segít a kellemes állagú tejhab előállításában bármilyen kávéhoz. Milyen típusok léteznek és melyik lenne az Önök számára a legjobb?