French press, aeropress, mokka kávéfőző és a dripper – alternatív kávéfőzők

Manapság a kávé standard elkészítése alatt az eszpresszógépet értjük. Viszont az a kényelmes, 21. századi ember divatja. Régebben a kávét másképpen készítették. Sőt, a kávéültetvényeken, ahol a kávébabok beérnek, még ma sem használnak semmilyen automata kávégépet.

Bemutatunk tehát önöknek pár módszert, hogyan készíthetik el a kávét tradicionálisan, máshogy, de akár finomabban is.

Kedvelt termékek

[table]

Az őrlés az alap

Még az előtt, hogy a kávé elkészítésének neki látnának, be kell biztosítani egy jó kávédarálót. Felejtsék el azokat a berendezéseket, amelyek késekkel őrölik a kávét. Ezek átmelegítik, átpirítják a kávét és nem darálnak egyenletesen. Hagyjuk meg ezeket az átlagos kávéivóknak.

Mindig klasszikus darálóköves eszközt kell választani, akár kézi, akár elektromos darálóról beszélünk. Elengedhetetlen a darálás durvaságának szabályozása, hiszen ez nélkül jó kávét nem készítenek.

French press

Talán a legegyszerűbb módja a kávé elkészítésének, klasszikusnak is mondható. Legjobban a forrázott kávéhoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy 4 perc után eltávolítják a zaccot a kész kávétól.

Itt az az elv működik, hogy a french press készítésére világosabb pörkölésű és kb. kristálycukor méretűre darált kávét használunk. A víznek kb. 80-95 Celsius fokosnak kell lennie, ill. figyelni kell az arányokra is. A legjobb, ha 8g kávéhoz 120ml vizet öntenek. Nagyobb mennyiségnél természetesen ez a mennyiség szorzódik. Az előnye a gyors tisztítás, ill. az, hogy nem kell a filterre feleslegesen költeni. A zaccot egyszerűen kidobják, a french presst pedig elmossák.

Mokka kávéfőző

Minden olasz családban nélkülözhetetlen. Nálunk kotyogó néven ismert. Illatos kávét készít és az olasz, sötét pörkölésű kávékhoz ideális. Az ilyen berendezéseknél az a veszély fenyeget, hogy a kávé túlhevül. Megfelelő használat mellett ennek nem szabadna előfordulni és élvezhetik az ízletes kávét. A kávét durvára, nagyobb szemekre kell őrölni, mint az eszpresszónál, viszont finomabbra, mint a french press esetében. A kávét a használati utasítás alapján a szűrőbe helyezik, hozzáadják a vizet és elkezdik melegíteni.

A finomabb eredmény érdekében érdemes a felső részbe is tenni egy kis vizet, hogy a kész kávé ne égjen oda. Egy másik hasznos tipp, hogy kapcsoljuk le a főzőlapot kb. 2-3 perccel a víz kiforrása előtt. A kávé magától elkészül. Nagyon ínycsiklandozó lesz. A habot, amely a kávé tetején keletkezett keverjék el.

Aeropress

A kávékedvelők körében nagy népszerűségnek örvend, hiszen bebiztosítja a kávé gyors és minőségi elkészülését.

A kávét körülbelül konyhasó finomságúra kell darálni. Akkor nyerhetik ki belőle a maximumot. A leöntés lassan történik. A kávé le van öntve az első adag vízzel, utána a második adag vízzel, majd pár másodpercig hagyni kell állni. Ezek után következik az extrakció, ami kb. 20 másodperc. Olyan kávét kapnak, amely átmenet a filtrált és az eszpresszó közt.

Dripper

Egyszerűbb módot a kávé készítésére nem találnak. Lényegében egy tartóról van szó, amit a csészére tesznek és abba helyezik a filtert, majd hagyják átcsöpögni a kávét. A dripper az elektromos kávéfőzőt pótolja. A kávét ismét konyhasó méretűre darálják és ugyanúgy, mint a french pressnél, 8g kávéhoz 120ml vizet adjanak.

A vizet lassan, fokozatosan öntsék hozzá, körbe a széleken, úgy, hogy kb. 3 percig tartson a folyamat. Ez alatt a kávé átcsöpög a csészébe. Papír filter használata esetén öblítsük át forró vízzel még a kávé hozzáadása előtt. Így meggátolják, hogy bármilyen adalékanyag jusson a kávéba.

Próbálják ki és meglátják a különbséget, ha a filtert nem mossák át. A dripper leginkább azoknak való, akik szívesen kísérleteznek a kávé mennyiségével, az extrakció hosszával vagy a víz hőmérsékletével. Tisztán manuális, az ön szájízének megfelelően.

Manuális eszpresszó

Akik szeretnének igazi eszpresszót inni, de kirándulni mennek a vadonba, vagy nem szeretik az elektromos berendezéseket, azok számára itt a manuális karos eszpresszó gép. Teljesértékű eszpresszót készít, tisztén manuálisan.

Az alap a rögzített konstrukció és két kar, amelyek segítségével magas nyomást állítanak elő. Ennek köszönhetően kerül a csészébe a minőségi kávé. Finomra őrölt kávé szükséges hozzá, mint az eszpresszóhoz. A kézi eszpresszó gép elég drága dolog (cca. 170 euró) azoknak, akik egy elhagyatott házikóban is megkívánják az igazi eszpresszót. A tisztítás, takarítás, szárítás és karbantartás kicsit több időt igényel, mint a kávé elfogyasztása. Erre előre fel kell készülni.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.03.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk elektromos fűnyírót? Az 5 legjobb fűnyíró a tesztek alapján Hogyan válasszunk elektromos fűnyírót? Az 5 legjobb fűnyíró a tesztek alapján

Mik az előnyei és a hátrányai a benzines fűnyírókkal szemben? Melyek a legjobb elektromos fűnyírók? Megmutatjuk, hogy a tesztek alapján mely fűnyírók a legjobbak. 

Hogyan válasszunk elektromos grillsütőt? Ezek a legjobbak Hogyan válasszunk elektromos grillsütőt? Ezek a legjobbak

Kompakt, praktikus és lakásokba is ideális, hiszen nem füstöl és nem áraszt magából felesleges, kellemetlen szagokat. Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb elegtromos...

Hogyan válasszunk infraszaunát 2 fő részére? Hogyan válasszunk infraszaunát 2 fő részére?

Infraszauna otthonra? Miért ne! Az infraszauna jótékony hatásairól majd későb beszélünk, de előbb tisztázni szeretnénk, hogy az 1 - 2 személyes infraszauna otthonra egyáltalán nem...