Beko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptek

Nagyanyáink, sőt anyáink is mindig azt mondták, hogy a leves kötelező, a leves a legfontosabb! Sokan elfelejtették a napközbeni meleg étkezés fontosságát és még többen elfelejtették a főétkezések lényeges részét, a levest. Miért hagyjuk el ezt a hagyományos ételt, pedig sokan szeretjük a levest? Lehet, hogy rohanóéletvitel és a leves hosszadalmas elkészítése még többet vesz el a szabadidőnkből?

Hogyan válasszunk levesfőzőt?

Hallott már olyan konyhai készülékről, amely a levesek elkészítésére specializálódott? Egy leveskészítővel a levesek főzése egyszerű, gyors és akár távolról is elvégezhető lesz.

Kedvelt levesfőzők


A levesfőző előnyei

A levesfőző egy olyan készülék, amely nem elhanyagolhatatlan része a konyhai felszerelésnek, de olyan plusz előnyökkel jár, amelyek miatt az egész család beleszeret. Szeretné tudni, mi mindenben segít Önnek? Akkor olvasson tovább, hogy megtudja, milyen előnyei vannak!

✅ Sokoldalúság

Minden levesfőző alapvető funkciója a leves elkészítése, de egyes modellek ennél sokkal többre is képesek. Program lehetőségeik szerint 2 csoportra oszthatók. Az első a leves elkészítésével kapcsolatos. Az ételt bizonyos ideig melegen tarthatja, a zöldségeket főzés előtt turmixolhatja vagy megpiríthatja, beállíthatja, hogy milyen hőmérsékleten kell elkészíteni az ételt és mennyi ideig kell főzni a levest. A második csoportot olyan funkciók alkotják, amelyek lehetővé teszik más ételek elkészítését, leggyakrabban lekvárok, turmixok, pépek és szoté.

✅ Alacsony időigény

A leveskészítő legnagyobb előnye a minimális időigény. Egy alapfelszereltségű leveskészítővel 20-30 perc alatt elkészíthető egy ízletes házi készítésű étel, ami egyébként a megszokott módszerrel több órát venne igénybe. Olyan modelleket is árulnak, amelyek sokkal gyorsabban, 8 perc alatt készítik el a levest. Ebben az esetben az elkészítés lényeges része a hozzávalók turmixolása, ami felgyorsítja a főzést. Az ideális megoldás egy leveskészítő gép vásárlása, amely lehetővé teszi a zöldségek főzését és turmixolását.

✅ Automatikus működés

Minden egyes folyamat automatikusan történik, csak csatlakoztassa a gépet az elektromos hálózathoz és nyomjon meg egy gombot. A zöldségek aprításán és a leves "összerakásán" kívül semmi mással nem kell foglalkoznia! Ez azt jelenti, hogy nem kell a levesfőző mellett állnia főzés közben, ahogyan azt eddig megszokta.

✅ Egyszerű vezérlés

A levesfőző használata intuitív. Minden gomb elég nagy, nemzetközileg is jelölve van és bármilyen zavar esetén a használati útmutatóban biztosan megtalál mindent, amire szüksége van ahhoz, hogy tudja, mit és hogyan kell használni. Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy mindenre egyszerűen rájönnek! A levesfőzőket úgy tervezték, hogy a felhasználó gyorsan megértsen mindent és gond nélkül ki tudja használni a levesfőző teljes potenciálját.

Rozsdamentes levesfőző

✅ Kitűnő íz és a tápanyagok megőrzése

Az elkészült leves íze szinte felismerhetetlen a tűzhelyen elkészített leveséhez viszonyítva. Még a hőmérsékletet is kiválaszthatja, amelyen a levest főzni kívánja, hogy megőrizze az összes szükséges tápanyagot, ami a hagyományos tűzhelyen történő főzéssel nem szabályozható. Sőt, egyes modellek RAW programmal is rendelkeznek, amely úgy állítja be a levesfőzőt, hogy az eredmény valóban RAW étel legyen. A leveskészítővel új ízeket fedezhet fel a különleges elkészítési rendszernek köszönhetően és talán a leveskészítő úgy megtetszik majd Önnek, hogy a gyermekei és a környezete nem is kíván majd más levest, mint azt, amelyik a leveskészítőben készült!

✅ Kompaktság

Mindenkinek van már otthon számos olyan készüléke, amelyek sok helyet foglalnak el a konyhaszekrényben. Ezért értékelni fogja a leveskészítő kompakt méretét és könnyű tárolhatóságát. A levesfőzők kis méretűek (a térfogattól függően) vagy több kisebb részre szétszedhetőek.

✅ Könnyű tisztítás és karbantartás

A legtöbb levesfőző modell olyan alkatrészekből áll, amelyek gyorsan tisztíthatók, mivel tapadásmentes felülettel rendelkeznek. Egyes alkatrészek mosogatógépben moshatók. A legtöbb leveskészítő készülék Easy Cleaning funkcióval van felszerelve, amely tisztítja a levestartályt. Hasonló program a folyamatos tisztítás.

Hogyan működik a levesfőző?

A piacon 3 fajta leveskészítő készüléket árulnak. Az egyik elsősorban levesek készítésére specializálódott, a második egy turmixgépre hasonlít és elsődleges funkciója a turmixolás, a harmadik pedig egy speciális modell, amely a melegítés módjában különbözik a többitől.

1. Levesfőző turmixgéppel

Ez egy olyan típusú levesfőző, amelyet főzésre terveztek és másodlagos funkciója a keverés. A leves elkészítése egy fűtőelem segítségével történik, amely a levesfőző alján található és a készülék fix része. A felső rész egy fedélből áll, amelyből egy rúd áll ki, hogy főzés közben megkeverhesse az ételt. Öntisztító funkcióval is fel van szerelve. Nem tehető mosogatógépbe vagy mosogatóba, mivel az elektromos alap (fűtőelem) a tartály része. Hátránya, hogy a turmixgép alatt csak a fogantyút értik, amellyel a tartalmat meg lehet keverni és kézzel mixelni. A zöldségeket és egyéb hozzávalókat, amelyeket a leveshez szeretne hozzáadni, külön kell aprítani vagy turmixolni, mielőtt a leveskészítőbe teszi őket.

2. Turmixgép főzési funkcióval

A második változat a levesfőző, amely elsősorban turmixolásra lett tervezve és másodlagos funkciója a főzés. Ugyanúgy néz ki, mint a turmixgépek, egy fix részből (az elektromos alapból) és egy tartályból áll, amely levehető az alapról, így könnyen tisztítható. Néhányat a mosogatógépbe is be lehet tenni. A hozzáadott hozzávalókat először összekeverjük, majd vízzel felöntjük és megfőzzük.

Domo levesfőző mixerrel

3. Speciális lefesfőző mixerek

Az utolsó levesfőző típus fűtőelem nélkül működik és a súrlódás által termelt hőt használja a leves melegítésére és elkészítésére. A gépben a súrlódást a pengék generálják, amelyek így melegítik fel a levest. Az ilyen levesfőzőket nagy teljesítmény jellemzi és keverés közben kissé zajosabbak. Másrészt nemcsak leveseket, hanem turmixokat, mártásokat, fagylaltot, vajat stb. is készíthetnek bennük.

Hogyan használjuk a levesfőzőt?

A levesfőzőt könnyű használni. Öntsön vizet a tartályba az ajánlott mennyiségnek megfelelően (egyes  modelleknél legalább 200 ml vizet kell önteni, máshol kevesebbet vagy többet). Az ajánlott mennyiséget be kell tartani, mert ha nem tartjuk be a minimális és maximális mennyiséget, a leveskészítő elromolhat vagy veszélybe sodorhatja Önt.

Aprítsa vagy turmixolja a hozzávalókat a kívánt méretre, zárja le a fedelet, csatlakoztassa a leveskészítőt a konnektorba és kapcsolja be az ON/OFF gombbal. Nyomja meg azt a programot, amellyel az ételt el szeretné készíteni. A kijelzőn megjelenik, hogy mennyi ideig tart az elkészítés. Amikor a főző befejezte a főzést, a tűzhely vagy kikapcsol, vagy hangjelzéssel jelzi, hogy a főzés befejeződött. Ha tetszés szerint szeretne főzni, beállíthatja a főzési időt és a hőmérsékletet is a kiválasztott programon, vagy főzhet program nélkül, csak a hőmérséklet- és időbeállításokkal.

A főzés során a hozzávalókat a fedélen található tolóelemen, a fedélen vagy a fedél tartályról való eltávolításával lehet hozzáadni. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a tűzhely rendelkezik Memory funkcióval.

Alapvető funkciók

A leveskészítők alapfelszereltségéhez tartozik a leves elkészítése és az ételek turmixolása is. Egy másik alapfunkció a hőmérséklet beállításának funkciója, amelyen az ételt el lehet készíteni. Ezenkívül minden leveskészítőnek tartalmaznia kell egy biztonsági funkciót, amely

  • A tápkábel védelme, amely legalább a készülék közelében lévő helyeken vízálló borítással van bevonva.
  • Túlmelegedés elleni védelem - a készülék automatikusan kikapcsol, ha túlmelegszik vagy csökkenti a teljesítményt túlmelegedéskor.
  • Nyitásgátló biztosíték főzés közben, hogy megvédje Önt a forró gőz vagy étel okozta égési sérülésektől, például ha keverés közben kinyitja a levesfőzőt.
  • Az anyag, amelyből a levesfőző készült, szintén biztonsági jellemzőnek tekinthető. A külső rész speciális hőszigetelt felülettel rendelkezik, amely megvédi az embereket az égési sérülésektől, mivel a tartály kívülről nem forró.
  • Egy másik jellemzője a hőálló üveg, amely nem reped meg még akkor sem, ha hideg vagy forró vizet adunk hozzá, vagy ha gyorsan melegítjük.

Átlagon feletti funkciók

A levesfőző nem csak egy edény, amelyben levest főzhet, hanem egy olyan automata készülék, amelyben különféle ételeket készíthet a reggelitől a vacsoráig, desszerteket, italokat. A következő funkciók esetében azt is mérlegelhetjük, hogy egy levesfőző nem jobb konyhai segítő-e, mint egy multifunkciós edény.

Leves készítése a levesfőzőben

Keverés - turmixolás

Mint fentebb említettük, a keverési és turmixolási funkciót kiváló tulajdonságnak tekintik. A levest nemcsak melegíteni fogják a főzés során, hanem keverni is. A jobb készülékeken a keverési idő és a sebesség beállítható, így az ételek az ideális durvaságúra lesznek pépesítve.

LCD kijelző

Az LCD kijelző nagy segítség a különböző programok beállításánál. Mindent, amit kiválaszt, látni fog a kijelzőn. Az LCD kijelzőn visszaszámláló funkció is található, így láthatja, mennyi idő alatt készül el az étel.

Időzítő

Az időzítő egy olyan funkció, amellyel beállíthatja a pontos főzési időt. Ha félig nyers zöldségeket szeretne, állítson be rövidebb időt, ha azt szeretné, hogy a zöldség szétolvadjon a szájában, növelje meg a főzés időtartamát! Egy ilyen funkcióval rendelkező levesfőzővel a hozzávalók pont olyanok lesznek, amilyennek Ön szereti őket.

Hangjelzés

A leves elkészítése közben egyáltalán nem kell irányítania a gépet, az mindent magától megcsinál. Nem kell kinyitnia és megkóstolnia, hogy kész van-e az étel, csak állítsa be a főzési időt és amikor az idő letelik és a főzés befejeződik, egy hangjelzés figyelmezteti Önt. Egyes modellek a program befejezésekor automatikusan átváltanak a hőmérséklettartási üzemmódba.

Hőmegtartás

Egy olyan funkció, amely biztosan nem árt. A levest sokáig melegen tartja, miután megfőtt.

Ismételt felmelegítés

A leves kihűlt vagy hallotta a sípoló hangot, hogy a leves tálalásra kész? Nem baj, az újramelegítés funkció újra felmelegíti a levest és úgy fogja érezni, mintha csak most főtt volna meg!

Rozsdamentes levesfőző

Főzési programok

A levesfőző a kiválasztott program szerint főz - maga állítja be a hőmérsékletet és az ideális időt. Leggyakrabban ez egy program a krémleves, a darabos leves, a pürék és a turmixok, stb. főzésére.

Az egyes ételekhez tartozó programok mellett talál egy programot sütéshez, pároláshoz és pirításhoz is. Érdekes a RAW üzemmód, amellyel főzés nélkül készíthet ételeket, amelyek csak keveréssel és szeleteléssel készülnek, minimális hőmérsékleten és rövid ideig főzve. Magas tápanyagtartalom jellemzi őket. A RAW üzemmódban növényi kókusz- vagy mandulatejet is készíthet.

Memória, az előző főzésre

Vagy az utolsó beállítás megjegyzése egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen a legutóbb főzött étel főzési beállításait újból pontosan meghatározni. Csak nyomja meg a megfelelő gombot és az egész program megismétlődik. Akkor is értékelni fogja a funkciót, ha váratlan áramszünet van. Amikor az áram újra bekapcsol, a tűzhely maga érzékeli ki, hogy hol hagyta abba, és egyszerűen folytatja a főzést. Azok a főzőgépek, amelyek nem rendelkeznek ezzel a funkcióval, nem nyithatók ki és a program bekapcsolása után nem lehet folyamatosan hozzáadni a hozzávalókat. Valójában, ha kinyitná és becsukná főzés közben, a "Memory" funkció nélküli leveskészítő az elejétől kezdené a főzést.

Öntisztítás

A jobb modellek a tisztítási munka 90%-át elvégzik Ön helyett, mivel öntisztító funkcióval rendelkeznek. A funkciót úgy kell használni, hogy tiszta vizet és egy kevés mosószert öntenek egy üres, étellel szennyezett edénybe, lezárják az edényt a fedéllel és megnyomják az öntisztító funkcióhoz tartozó gombot. A folyamat néhány percet vesz igénybe és nem kell bajlódnia a hajtogatással és a ronggyal való tisztítással sem! A kimosott leveses edényt ezután csak ki kell öblíteni és szárazra kell törölni. A leveskészítőknél, amelyek nem rendelkeznek ezzel a funkcióval, inkább olyat válasszon, amelynek tartálya levehető az alapról és mosogatógépben mosható.

Kedvelt levesfőzők

Lépésről lépésre - hogyan válaszzuk ki a legjobb levesfőzőt?

Részletes útmutatót készítettünk arról, hogyan választhatja ki a legjobb levesfőzőt és milyen paraméterekre kell figyelnie a választáskor.

Olyat válasszon, ami könnyen kezelhető

A legjobb választás egy olyan leveskészítő, amely kevés gombbal rendelkezik, de nem a funkciók rovására, ill. intuitívan használható. Egy ilyen leveskészítővel nem lesz gondja a kezdőknek, a tapasztalt szakácsoknak, a profiknak vagy az időseknek sem!

Méret és súly

A méret és a súly fontos paraméterek, amelyeket vásárláskor figyelembe kell venni! Bár ezek összefüggnek egymással, nem mindig igaz, hogy ha egy levesfőző nagyobb térfogatú, akkor nehezebbnek is kell lennie. Sőt, vannak olyan modellek is, amelyek bár nagyobbak, de könnyebbek és kompaktabbak. Ha nagy családja van és nagy fazékban vagy akár több napon át kell főznie, akkor válasszon nagyobb méretű levesfőzőt. Egyes modellek akár 2 literes űrtartalommal is rendelkeznek, de találhat kisebb, 1 literes vagy annál kisebb űrtartalmúakat is.

Az elkészítés időtartama

A levesfőzők jelentős részénél az elkészítési időt 10 és 30 perc között állítható be. Ez azonban nemcsak a használni kívánt programtól, hanem magától a levesfőzőtől is függ. Egy nagyobb teljesítményű levesfőző sokkal gyorsabban elkészíti az ételt. Ha nem szeret várakozni, akkor keressen egy extra gyorsat, amelyik azonnal elkészíti az ételt. Az ilyen arról ismerhető fel, hogy 1000 Wattnál nagyobb a teljesítménye!

Nyitott rozsdamentes levesfőző

Megbízható gyártó

Minél több tapasztalattal rendelkezik egy márka a konyhai készülékek vagy elektronikai cikkek gyártása terén, annál nagyobb a garancia a minőségre és a vásárlók elégedettségére. Nálunk az elérhető és minőségi levesfőző márkák közé tartozik a Domo, a Nutribullet, a MioMat, a Morphy Richards, a Tescoma és a Tefal.

Tartozékok

Több tartozékkal az ételkészítés is hatékonyabbá válik! Egy receptkönyvre a leveskészítőben történő főzéshez és egy mérőpohárra lesz szükségük.

Ár

A levesfőző olyan készülék, amelynek számos előnye, de hátránya is van. Az egyik az ár. 18 és 71 ezer forint között mozog. Az olcsóbbak, amelyek 18 ezer forintba kerülnek, nem rendelkeznek mással, mint a leves elkészítésének funkciójával és egy kézi turmixgéppel. A leveskészítők, amelyek már több funkcióval is rendelkeznek, 28 ezer forint körül kezdődnek, néhány (3-4) beépített üzemmóddal vagy kiegészítő funkcióval.

Receptek a használati útmutatóban

A legtöbb levesfőző a használati útmutatóban recepteket tartalmaz a különböző ételek elkészítéséhez. Természetesen a kézikönyvben szereplő recepteken kívül más ételeket is elkészíthet a készülékben, a receptek csak a főzés élvezetesebbé tételére és esetleges inspirációként szolgálnak. Néha tényleg olyan finomságokat találhat bennük, amelyekkel még egy étteremben sem találkozna! Ha nem talál recepteket a kézikönyvben, nézze meg, hogy van-e véletlenül a tartozékhoz mellékelt füzet receptekkel, vagy nézzen utána az interneten, ahol biztosan talál valamit.

5 tipp, hogyan használjuk a levesfőzőt

  1. Ne tegyen jeget vagy fagyasztott ételt a leveskészítőbe!
  2. A tűzhelyet legalább a MIN. jelzésig, de legfeljebb a MAX. jelzésig kell megtölteni.
  3. A levesekhez és ételekhez mindig csak a főzés végén adjunk tejszínt vagy tejet, és ne helyettesítsük a vizet tejjel, mert a tej maga is megéghet.
  4. A levesfőzőhöz lágy vizet kell adni a gyakori vízkőképződés megelőzése érdekében. Ha vízkő keletkezik, öntsön 100 ml ecetet vagy citromsavat a leveskészítőbe és hagyja állni néhány órán át. Ezután öntse ki és öblítse le többször tiszta vízzel!
  5. Az öntisztítást mindig a főzés után kell bekapcsolni, hogy az étel ne száradjon ki az edényben.

Komentáre

02/02/2023 13:44
Hornyik Zita

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a levesfőzők alkalmasak-e növényi tej készítésre? A növényi tej készítés ugye turmixolásból és főzésből áll. A tejkészítőm tönkre ment, újat kell vegyek. Nem tudom, a levesfőzőknél miert nem tüntetik fel ezt a funkciót? Van valami oka ennek? Elvileg ugyanazt tudják a tejfőzők is, mint a levesfőzők.
Köszönöm előre is a választ!
Hornyik Zita

Hozzászólás írásaKözzétéve: 08.04.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...