Az 5 legjobb olajsütő: segítünk a választásban!

A kirántott ételek nem a legegészségesebbek, de kevés olyan ember van, aki képes lenne ellenállni egy finom kirántott halnak, húsnak vagy hasábburgonyának. Cseréljék le a klasszikus serpenyőt egy olajsütőre és az ételek elkészítése sokkal gyorsabb lesz! Tudják, mit kell figyelembe venni vásárláskor?

Kiválasztjuk a megfelelő olajsütőt

Ez a konyhai berendezés pozitívan hat az ételek ízére és egészségesebb ételek készülhetnek benne, mint egy serpenyőben. Cikkünkben bemutatunk 5 olyan modellt, amelyeket kedvezően értékeltek a vásárlók. 

Röviden az olajsütőkről

Az olajsütő nem tartozik a konyhai alapfelszereltség közé, de biztosan nem bánják meg, ha vásárolnak egyet! A benne készült ételek finomabbak, egészségesebbek és kevesebb olajat szívnak magukba. 

Az olaj sokkal hatékonyabban felforrósodik, mint a serpenyőben és a felseleget a szita segítségével hagyhatják lecsepegni. Az olajsütőket több kategóriába lehet sorolni. Főleg a felhasznált olajmennyiségben különböznek. Milyen típusok léteznek? 

Kedvelt olajsütők

Fűtőbetét olajba mártva

A fűtőspirál melegíti fel az olajat és elválasztható az olajsütőtől. Ennek a típusnak több előnye is van. A forró olaj fentre áramlik és a spirál alatti valamivel hidegebb. Ennek köszönhetően ez étel nem ég oda. A spirál eltávolítható, amely egyszerű tisztítást tesz lehetővé - akár mosogatógépben is! 

Az olajsütő fűtőbetétje

Rejtett fűtőtest

A legelterjedtebb típus. Az előzőtől eltérően az olajat egy teflon edény melegíti fel, amellyel akár zsír nélkül is készíthetünk ételt. Azok körében is kedvelt, akik egészségesebben szeretnének főzni. Kisebb hátrány, hogy nem lehet szétszedni, ezért tisztítása elég igényes feladat. 

Forgókosaras olajsütő

A forgókosaras olajsütő olajat spórol

A forgókosaras fritőz előnye a gazdaságos olajhasználat. Az étel elkészítése során az olajsütő lassan forog és kicsit oldalra van döntve. 

Forrólevegős fritőz

Univerzális olajsütő ventilátorral kombinálva, amely az alsó és a felső részen integrált fűtőtesttel rendelkezik. Az olajfogyasztás minimális - olykor egy kanál is elég. A ventilátor arra szolgál, hogy a hő egyenletesen áramoljon az olajsütőben és az étel minden része egyformán süljön. 

Megnevezés Értékelés Részletek
Philips HD9867/90   ✔   IGÉNYESEKNEKTermék mutatása
Klarstein VitAir Turbo   ✔   A MI AJÁNLATUNKTermék mutatása
Tefal YV970815Termék mutatása
Tristar FR-6980   ✔   LEGKEDVELTEBBEKTermék mutatása
Nova 180150Termék mutatása

Az olajsütő űrtartalma

A szükséges olaj mennyisége szorosan összefügg azzal, hogy mennyi ételt szeretnének készíteni. Egy olyan háztartásban, ahol csak egy vagy két személy számára főznek elegendő a kisebb űrtartalom is - 0,5 liter olaj szükséges használatukhoz és olcsóbbak is! 

Léteznek ún. alacsony zsírfelhasználású olajsütők is, amelyekhez igazán kevés olaj hozzáadása szükséges. Vegyék figyelembe, hogy mennyi ételt tudnak elkészíteni benne, tehát ellenőrizzék az edény méretét. Kilogrammban van megadva, ezért elég tudni, hogy mennyi ételt szeretnének készíteni. 

Az olajsütő tisztítása és karbantartása

Az olajsütő egyes részeit el lehet mosni

A zsíros edények és serpenyők takarítása olykor nagyon nehéz feladat. Ezt az olajsütő esetében sem lehet elkerülni! Hogy a mosogatás minél egyszerűbb legyen keressenek olyan modellt, amelyet minél jobban szét lehet szedni! A gyártók olyan modelleket is kínálnak, amelyeket mosogatógépben is el lehet mosni. 

Szűrő

Az olaj miatt kellemetlen szagok és zsírós gőz keletkezik, ami negatív hatással lehet a ház falaira. Amennyiben el szeretnék kerülni az olajos foltokat, akkor mindenképpen olyan olajsütőt válasszanak, ami minőségi szűrővel van ellátva. Az felfogja a gőzöket és a kellemetlen szagok jelenlétét is csökkenti. A szűrőt ki is lehet venni, tehát egyszerűen tisztítható és szükség esetén le is cserélhető! 

Programok és funkciók

Ahogy az más modern berendezések esetében is megszokott, az olajsütők is rendelkezhetnek különféle programokkal és funkciókkal, amelyek egyszerűbbé teszik használatát. Amennyiben mindenképpen kényelmesebbé szeretné tenni a munkát, akkor a következő funkciókat keressék - hőszabályozás, időzítő vagy választható programok. Léteznek olyan olajsütők, amelyekben főzni, párolni, grillezni is lehet és állandó hőmérsékletet tartanak. 

A TOP 5 legjobb olajsütő

Több tucat értékelést és tesztet is átnéztünk. Kiválasztottunk 5 olyan modellt, amiben biztosan nem fognak csalódni! Minőségi olajsütők, amelyek már bizonyították, hogy bárki konyhájában megállják a helyüket és megbízhatóan működést biztosítanak.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.04.2021
A cikk értékelése:
(90.8%)

További cikkek a kategóriában:

Automata vagy kézi tejhabosító? A vélemények szerint a Tescoma, az Orava és a Sencor termékei a legjobbakAutomata vagy kézi tejhabosító? A vélemények szerint a Tescoma, az Orava és a Sencor termékei a legjobbak

A tajhabosító segít a kellemes állagú tejhab előállításában bármilyen kávéhoz. Milyen típusok léteznek és melyik lenne az Önök számára a legjobb? 

Az otthoni jégkocka készítő gép bárkit elvarázsol! A vélemények a Guzzantit dicsérikAz otthoni jégkocka készítő gép bárkit elvarázsol! A vélemények a Guzzantit dicsérik

Ha Önök is egy kis felfrissülésre vágynak a forró, nyári napokon, akkor a jégkocka készítő gép kitínő választás. Ezen kívül több dologra is használható az elkészített jég! Hogyan...

Hogyan válasszunk szendvicssütőt? Kedveltek a 3 az 1-ben modellek és az egyszerre 4 kenyér pirítására szolgáló kenyérpirítókHogyan válasszunk szendvicssütőt? Kedveltek a 3 az 1-ben modellek és az egyszerre 4 kenyér pirítására szolgáló kenyérpirítók

Szeretik a finom melegszendvicseket sajttal és sonkával? Egy jó minőségű szendviccssütővel ezt a finomságot hamar elkészíthetik. Mire kell figyelni választáskor és mire képes ez a kis...