A legjobb vasaló - hogyan válasszunk vasalót? Segítenek az értékelések és a tesztek.

A tiszta és illatos ruha minden ruhásszekrény alapja. Annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen a vasalás is fontos, ezért egy valóban jó vasalóra van szükségük! 

Hogyan válasszuk ki és vásároljuk meg a legjobb vasalót?

Kedvelt termékek

Hogyan válasszunk vasalót? 

Technikai paraméterek

 • Teljesítmény: Ez egy alapvető technikai paraméter, amelyet vásárlás előtt ellenőrizni kell. A teljesítménytől függ, hogy mennyi idő alatt melegszik fel a vasaló, ill. a gőz mennyiségére is hatással van. A nagy teljesítményű vasalók a 3000 Wattot is megközelítik, de otthoni vasalásra egy 1200 - 1600 Wattos modell is megfelel. 
 • Állandó gőz: Ezt akkor kell figyelembe venni, ha gőzölős vasalót szeretnének. Ezt az értéket g/percben szokták megadni és befolyásolja a gyors és kényelmes vasalást. A nem gyűrődő anyagokra a 40 - 70 g/perces teljesítmény is megfelel, de a nagyon jó teljesítményű modellek akár 300 g/percre is képesek. Egy ilyen vasaló puhává és ráncmentessé teszi a legmakacsabb anyagokat is! 
 • Víztartály: A térfogata 0,25 és 2,5 liter között mozog (a nagy teljesítményű gőzállomások esetében). E paraméter esetében a vasalás gyakoriságát és a vasalásra szánt ruhák mennyiségét vegyék figyelembe. Ideális esetben a tartálynak annyi vizet kellene tárolnia, hogy ne kellje túl gyakran újratölteni. 

Katalógusunkból ajánljuk

A vasalótalp

A minőségi vasalót a vasalótalpról is felismerhetjük, mely könnyen siklik az anyagon és ellenáll a karcolásoknak. Ezt fejlett technológiák segítségével érik el a gyártók, ill. teflon ötvözetet, kerámiát, öntöttvasat és egyéb anyagokat is szoktak használni. A múltban megszokott anyagok, mint az egyszerű teflon vagy az alumínium már rég nem aktuálisak. Használatuk nem javasolt, hiszen könnyen karcolódnak és a textilre tapadnak. 

Anyag szempontjából a következő vasalótalpakkal találkozhatnak: 

 • A rozsdamentes vasalótalpak az olcsóbbak közé tartoznak (kb. 3 000 forinttól), viszonylag könnyen karcolódnak és idővel elveszítik csúszósságukat. 
 • A rozsdamentes acél tartalmú öntöttvas vasalótalp folyamatos, könnyed siklást biztosít, egyenletesen melegszik, de hamar jelennek meg rajta karcolások. Kb. 16 ezer fotintért vásárolhatunk egy ilyet. 
 • A kerámia vasalótalp nagyon jó választás. Ez a felület nem tapad, ellenáll a karcolásoknak, ráadásul egyenletesen oszlatja el a hőt is. Az ára nagyon változó lehet, 6 - 33 ezer forintba is kerülhet. 
 • Saphir, T-ionic Glide vagy SteamGlide - ezek kiváló felületek, melyek az ellenállóképességet és a könnyen siklást kombinálják. Ezek a vasalótalpak kiváló minőségűek, de ez az árukon is meglátszik. 

Ami a gőznyílásokat illeti annál jobb, minél egyenletesebben vannak elhelyezve. Előny az anti-drip rendszer jelenléte is, amely meggátolja a lecsapódott pára kicsepegését a nyílásokon. 

A vasalótalp

A vasalók típusai

A piacon több típusú vasalóval is találkozhatnak. Mindegyik különböző szituációkban hasznos - a háztartásban, utazáskor vagy speciális anyagok vasalásakor. 

 • Száraz vasalók (gőzölés nélküli vasalók): klasszikus, egyszerű vasalók. Általában nincs semmilyen speciális funkciójuk és víztartályuk sem. Lényyegében csak felmelegszenek egy adott hőmérsékletre. Legtöbbször rozsdamentes vasalótalppal rendelkeznek, ami miatt kicsit nehezebbek. Alkalmankénti használatra és a kevésé igényes vevők számára ideális. 
 • Gőzölős vasalók: napjainkban ez a legelterjedtebb típus a háztartásokban. Víztartállyal van ellátva és gőzt hoz létre - a legmakacsabb ráncokat is el tudja tüntetni. 
 • Vasaló gőzállomás: professzionális berendezés, amelyet ott használnak, ahol naponta sok ruhát kell levasalni. Maga a vasaló nem rendelkezik víztartállyal, de gőzenerátorra van kapcsolva. A nagy teljesítménynek köszönhetően akár 380 g/perc gőzt is képes termelni. A vasalótalp felületének így nem kell olyan magas hőmérsékletet elérnie a hatékony vasaláshoz. 
 • Vasalóprés: Nem tartozik a megszokott vasalók közé - nagyobb méretű és tömegű, ahogyan az ára is magasabb. Két vasalófelülettel rendelkezik, amelyek közé egy rövid időre be kell tenni a ruhát. A vasalófelületek nem csak meleget és gőzt termelnek, de a több kilós nyomás is sokat segít a ruhák kivasalásában. 
 • Úti vasalók: nagyon kompaktak, könnyűek és a lecsukható fogantyúnak köszönhetően egyszerűen elrakhatóak. Változatos körülmények között is használhatóak, így utazáskor is praktikusak. Különböző elektromos feszültséggel is megbirkóznak, ami főleg külföldön lényeges. 
 • Vezeték nélküli vasalók: esetükben nem korlátozza a mozgást a vasaló vezetéke. Ezeket a vasalókat fel kell tölteni, amit nyugodtan megtehetnek akkor, amikor éppen nem szeretnének vele dolgozni. 

Katalógusunkból ajánljuk

Hasznos kiegészítő funkciók

Sok funkció, mely régen csak a drága vasalókhoz járt ma már alapkövetelmény. Választáskor vegyék figyelembe, hogy nincs-e szükségük a következő funkciókra!

 • Automatikus kikapcsolás - a vasaló automatikusan kikapcsol, ha egy ideig (másodpercek, percek) nem használják. Ilyenkor az sem fontos, hogy milyen helyzetben hagyták ott. Ez a funkció megakadályozza a tűz keletkezését, de ha a vasaló még forró, akkor a ruhát könnyen kiégetheti. 
 • Burst of Steam - az extra gőz a makacs ráncokat is eltünteti. Nagyon jól jöhet a vastag anyagok vasalásánál, mint pl. a farmer.
 • Öntisztító rendszer - a lerakódások és a gőznyílások tisztítása, melyek sok használat után és a kemény víz következtében szennyeződnek be. A Burst of Steam funkció is egy bizonyos mértékig segít a lerakódások eltávolításában. 
 • Állítható gőzölés - a gőz mennyiségének beállítása esetleg teljes kikapcsolása. Ezzel a funkióval általában a csepegésgátló is együtt jár. 
 • Vertikális gőzölés - lehetővé teszi a vasaló függőleges használatát, ami függönyük és sötétítők vasalásakor praktikus. 

Burst of Steam funkcióval rendelkező gőzölős vasaló

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása




Közzétéve: 25.03.2020
A cikk értékelése:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban! A legjobb gázgrilleg a tesztek alapján. Segítünk a választásban!

Úgy döntöttek, hogy a minőséget választják és szeretnének egy gázgrillt vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell a választás során figyelni, ill. a legjobb gázgrilleket is...

Hogyan válasszunk füst-, gáz-, vízjelzőt vagy CO érzékelőt? A legjobb otthoni tűzjelzők wifivel is rendelkeznek!Hogyan válasszunk füst-, gáz-, vízjelzőt vagy CO érzékelőt? A legjobb otthoni tűzjelzők wifivel is rendelkeznek!

Amennyiben nagyobb biztonságban szeretnék tudni házukat, lakásukat vagy bármilyen más helyiséget akkor egy tűz-, füst-, gáz-, vízjelző nagyon jó befektetés. Cikkünkből megtudhatják, mely...

Milyen főzőlapot válasszunk? Ezek a legjobbak a vélemények szerint. Milyen főzőlapot válasszunk? Ezek a legjobbak a vélemények szerint.

Több kritérium és paraméter is létezik, amit figyelembe kell venni a főzőlap kiválasztásánál. Mindegyik ugyanannyira fontos! Mi segítünk Önöknek eligazodni, hogy a főzőlap kiválasztása...