A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

Amennyiben szeretnek túrázni, akkor már biztosan voltak olyan szituációban, hogy örültek volna egy támasznak, pl. egy erdőben talált faág formájában. Ennek ellenére túrabotot vásárolni is lehet, ráadásul ezeknek a botoknak néhány előnyük is van! Mitöbb, rendkívül kényelmesek! 

Nordic Walking túrabotok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával, amely sokkal több izomcsoportot mozgat meg, mint az egyszerű séta vagy túra. 

Kedvelt termékek


Túrabotok vagy Nordic walking botok? 

Első ránézésre mindkét bot egyformának tűnik. A Nordic walkingnál viszont speciális séta technikát kell alkalmazni, mely során a kéz vállból hátrafelé mozog, majd kinyújt. Ugyanebben a pozícióban az ujjakat is ki kell nyújtani! A Nordic walking botoknak ezért speciális csuklópántjuk is van, amelynek köszönhetően mindig stabil marad a bot. A megfelelő bot tartás elsajátítása a Nordic walking alfája és omegája! Ebből az okból kifolyólag semmi értelme nincs ezt a sportot túrabottal kipróbálni! 

A túrabotok támaszként szolgálnak túrázás során. Amikor egy emelkedőn mennek fel, sokkal több erőre tehetnek szert a bot segítségével, ráadásul biztonságot nyújt a kevésbé stabil felületeken is! Amikor valahonnan ereszkedünk, akkor az izmok és ízületek még jobban meg vannak terhelve, ill. a legtöbb ember ekkor már ki van merülve a felfele menéstől, így még nehezebben halad lefelé. A túrabotok ilyenkor megfelelő támaszt nyújtanak és a elviselhetővé teszik a lefele lejtő talajt is! 

A bot hossza

Mindkét bot kiválasztásakor figyelembe kell venni a hosszúságot! A Nordic walking bot megfelelő hosszúságát úgy határozhatják meg, hogy behajlítják a karjukat úgy, hogy a felkar és az elkar derékszöget zárjanak be - ilyenkor a kézben tartott botnak pontosan a földig kell érnie. A kezdőknek pár centiméterrel rövidebb bot ajánlott. A piacon található legtöbb bot teleszkópos, tehát a hosszukat viszonylag nagy intervallumban lehet állítani. Ebben az esetben a bot hossza biztosítva van. 

A túrabotok esetében az állítható hossz elhanyagolhatatlan, mivel a felfele és lefele haladásnál meg kell változtatni a hosszukat! Amennyiben nem teleszkópos botot vásárolnak, akkor a magasság alapján kell dönteni! Ezen botok előnye a nagyobb stabilitás és szilárdság. 

Készítettünk Önöknek egy orientációs jellegű táblázatot a botok hosszát illetően a testmagassághoz viszonyítva. Ezek az értékek nem teljesen pontosak, mivel az egyforma magasságú embereknek is lehet eltérő hosszúságú felsőteste és végtagjaik. 

Orientációs jellegű táblázat a túrabotok és Nordic walking botok hosszát illetően

Orientációs jellegű táblázat a túrabotok és Nordic walking botok hosszát illetően

A túrabotoknak robosztusabb konstrukciójuk van, ill. szilárdabb anyagból készülnek. Ez azért van, mert gyakran kell támaszt biztosítaniuk a túrázónak. A túrabotok ezért vastagabb konstrukcióval rendelkeznek a Nordic walking botokkal összehasonlítva. Minél több anyagot használnak a gyártás során, annál nehezebb lesz a bot. Ez sok embert zavarhat a sétában! A felhasznált anyag esetében tehát kompromisszumot kell tenni a stabilitás, a tömeg és az ár között! 

A bot anyaga

Szilárd és robosztus túrabot

A leggyakrabban használt anyagok túrabotok és Nordic walking botok gyártására:

  • Acél – Az acélból készült botok nagyon stabilak és olcsó legyártani őket, de sajnos elég nehezek. Egy ilyen bot vásárlásán csak akkor gondolkozzanak el, ha biztosak benne, hogy a nagyobb súly nem fogja Önöket zavarni! 
  • Alumínium és annak ötvözetei – Maga az alumínium nagyon könnyű. Az ötvözetei (mint pl. a durál) sokkal stabilabbak, ráadásul a súlyuk sem nagyobb!
  • Üveglaminát – Könnyebb, mint az alumínium, de legyártása drágább és szerkezete kevésbé stabil. 
  • Szénszál – Karbonszál néven is találkozhatnak vele. Az ebből készült botok nagyon könnyűek és stabilak - azt használják pl. a sportautók gyártására is. Sajnos a szénszál gyártása ökológiailag nagyon megterhelő, ezért a szénszálas botok a legdrágábbak. 
  • Fa – A túrabotok esetében a fát csak dekorációként használják. A legtöbb fa vagy bambusz bot tartalmaz egy magot, amely az előbb felsorolt stabil anyagok valamelyikéből készült. 

A túrabotok és a Nordic walking botok heggyel végződnek, amely a kevésbé stabil talajon történő túrázáshoz van, mint pl. a fű, az agyag, a homok ,a hó vagy a szikla. Ezek a hegyek készülhetnek acélból, karbidból, szénszálból, valamilyen keményfémből vagy ötvözetből. Az acél elég gyorsan elhasználódik, tehát, ha gyakran és intenzíven szeretnék használni a botot, akkor cserélhető hegyes botot keressenek. 

Az egyenletes, kemény talajon történő túrához a botokhoz jár egy gumiból készült vég a hegyekre. A túrabotok esetében kúp alakjuk van, a Nordic walking botoknál egy miniatűr cipőre vagy csizmára emlékeztetnek. Ez azt is megakadályozza, hogy a fém kopogjon a felületen. A tapasztaltabb Nordic walkingozók azt tanácsolják a kezdőknek, hogy ezeket a végeket egyáltalán ne használják - így könnyebben megszokják a ritmust és elsajátítják a megfelelő technikát. 

A nordic walking bot hegye

A bot részét képezi az ún. kosár is. Ahogy a síbotok esetében, itt is arra szolgál, hogy a bot ne süllyedjen bele mélyen a talajba, ami főként a homok, a kavics vagy a hó esetében fordulhat elő. A jó minőségű botokhoz több típusú kosár is tartozik, melyek különböző felületekhez valóak. Ezeknek mindig a boton kell lenniük, mivel ha már valahova elsüllyed a bot, akkor a kihúzás során könnyedén eltörhet vagy meghajolhat. 

A bot markolata

A markolat különféle anyagokból készülhet és mindegyiknek megvan a maga pozitívuma és negatívuma. A műanyag markolat olcsó, de nagyon csúszós és kemény a kéz számára. A gumiból készült markolat kényelmesen puha és kevésbé csúszós, de ha elkezd izzadni a tenyerünk, akkor könnyedén csúszóssá válhat. A hab anyagból készült markolatok puhák és nagyon kényelmes őket fogni, nem csúsznak, levegősek és felszívják az izzadságot. Pont ezzel függ össze a negatív tulajdonságuk is, hiszen egy idő után akár olyanok is lehetnek, mint egy szivacs és felszívhatnak minden izzadságot és vizet, mint pl. az eső. 

A nordic walking bot markolata

A természetes vagy mű parafából készült markolatok a legkellemesebbek, de a legdrágábbak is egyben. Sajnos elég gyorsan elhasználódnak. A Nordic walking botok egy speciális csuklópánttal is el vannak látva, amely körbeveszi a tenyeret és az ujjakat is. Ebből kifolyólag meg kell különböztetni a bal és a jobb oldalt. Ezzel a túrabotok esetében nem kell foglalkozni, hiszen ott mindkét bot egyforma. 

Rugalmasság és tompítás

A túrabotok esetében az ún. anti-shock rendszerrel is találkozunk (AS rövidítéssel is szokták jelölni). Az ilyen funkcióval ellátott bot tompítja az ütéseket, ami csökkenti a mozgásrendszer megterhelését. Ez főleg olyanoknak jó, akik izom és ízületi fájdalommal küzdenek. Amennyiben Önöknek is hasonló problémájuk van, akkor csak a rugalmas botok között keresgéljenek! Léteznek olyan botok, melyknél be lehet állítani, hogy éppen dinamikus sétát vagy kényelmes támaszt szeretnénk. 

A Nordic walking botok között nincs rugalmas, mivel ez a sportág a talajtól történő dinamikus elrugaszkodáson alapszik. A rugalmasság csak feleslegesen elnyelné a kifejtett energiát. 

A botok ára – Megéri drágábbat venni? 

Az internetes áruházakban találhatnak túrabotot 6 000 forintért, de akár olyan modellt is, amely 100 ezert forintba kerül! Az általunk összeválogatott botok kitűnő választásnak bizonyulnak és az áruk is kedvező. A legtöbb alumínium ötvözetből készül. Kb. 250 gramm a súlyuk, ami nem sok, de a profi vagy félprofi botok, melyek szénszálból készülnek sokszor mindössze 70 grammot nyomnak. 

Éppen ez a lényeges különbség! A bot könnyű, akár egy pihe, mégis mindig számíthatnak rá, hiszen megfelelően stabil. Ez biztosítja be azt, hogy sokkal kényelmesebben sportolhassanak és kapcsolódhassanak ki! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 15.10.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkelA legjobb első és hátsó lámpa kerékpárhoz? USB-n keresztül újratölthető, 1000 lumen, lézerrel és irányjelzőkkel

A hatályos jogszabályok szerint a kerékpáros a közúti közlekedés része, és köteles első és hátsó lámpával rendelkeznie. Megmutatjuk, hogyan válassza ki a megfelelő világítást.

Melyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmasMelyek a merino termoruházat előnyei sportolás közben? A gyapjú hideg időjáráshoz és motorozáshoz is alkalmas

A téli termoruházat minden sportoló felszerelésének elengedhetetlen része. Fenntartja az állandó testhőmérsékletet, és elvezeti az izzadságot a bőrről. Miért válassza a merinógyapjú...

Fitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függőenFitneszlabda az irodába, terhes nőknek és edzéshez. Válassza ki a méretet a testmagasságtól függően

A fitneszlabda egy sokoldalú eszköz - használhatja az irodában üléshez, de otthoni edzéshez is. Gyermekek és felnőttek egyaránt értékelni fogják, ill. terhes nők számára is megfelelő....